ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βερεσέ και στην Ημαθία για τα φάρμακα

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΕΦΤΕΡΙΑ. ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ Σ. ΚΑΤΗ

Τα τεφτέρια με τα βερεσέδια της δεκαετίας του 1960 δυστυχώς επανήρθαν και στα φαρμακεία της Βέροιας και γενικότερα της Ημαθίας. Το φαινόμενο με τα «βερεσέ» φάρμακα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα δεν θα μπορούσε να μην εμφανιστεί στον τόπο μας με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με την άσχημη αγροτική οικονομία και την μηδενική ανάπτυξη. Και φυσικά τα «βερεσέ» δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα φάρμακα, αλλά και με τα μπακάλικα της γειτονιάς και μόνο σ΄ αυτά, καθώς τα supermarket είναι απρόσωπα και δεν κάνουν τέτοιες «εξυπηρετήσεις».

Πέρα από την οικονομική στενότητα που αναγκάζει συνταξιούχους, άνεργους και υποαπασχολούμενους να αγοράζουν φάρμακα με πίστωση και να περιμένουν τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα ή τις πρώτες δύο του επόμενου για να πληρώσουν, βραχνά για τους πολίτες αποτελεί και η υψηλή ή καθολική συμμετοχή, που καλούνται να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια εκτόξευση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Αυτό έγινε από μια σειρά παρεμβάσεων της πολιτείας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα με το βερεσέ, το οποίο πλέον είναι ρουτίνα για το ελληνικό φαρμακείο» μας είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ημαθίας Σοφία Κατή.

«Από το 2009 και μετά, με μια σειρά από μέτρα, έχουν μετακυλήσει όλο το οικονομικό βάρος από το κράτος στους πολίτες. Έχει αυξηθεί η ασφαλιστική τιμή του φαρμάκου η οποία είναι διαφορετική από την λιανική. Έτσι το 25%, ή το 10% ή το 0% της συμμετοχής να αφορά την ασφαλιστική τιμή και όχι την λιανική, με μια διαφορά τιμής που έρχεται να την πληρώσει ο ασθενής. Επίσης τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα έπρεπε να λέγονται μη αποζημιούμενα φάρμακα, πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τον ασθενή ενώ του είναι απαραίτητα. Το 1 ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει στην συνταγή και είναι ένας επιπλέον φόρος στο φάρμακο. Επιπλέον ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει τον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ γιατρό, είναι ένα μεγάλο βάρος, ιδιαίτερα για τον συνταξιούχο. Έτσι έρχεται στο φαρμακείο και να μην μπορεί να πληρώσει τα έξοδά του για τα φάρμακα» τόνισε η Σοφία Κατή.

Οικείο πρόσωπο ο φαρμακοποιός

Ο φαρμακοποιός είναι ένα οικείο πρόσωπο για τον καταναλωτή-ασθενή. Δεν είναι η απρόσωπη τράπεζα, το ασφαλιστικό ταμείο ή η εφορία που δεν μπορεί να περιμένει. Είναι λογικό λοιπόν να επιλέγει ο καταναλωτής πρώτα να πληρώνει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις  που απορρέουν από την υπέρμετρη φορολόγησή του και τις περικοπές στα εισοδήματά του και να αφήνει το φαρμακείο μετά.

Οι περισσότεροι πολίτες που αγοράζουν φάρμακα βερεσέ, αναγκάζονται να το κάνουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Βέβαια είναι και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή και αφήνουν φέσια στα φαρμακεία παρά το γεγονός ότι έχουν χρήματα. Αυτοί όμως είναι ελάχιστοι και πλέον γνωστοί στους φαρμακοποιούς της Βέροιας.

Εξαφανίζονται από ντροπή

Για τη διευκόλυνση όσων δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό, οι φαρμακοποιοί κάνουν και δόσεις από 10 ευρώ και πάνω, ενώ συχνά ζητούν να δώσουν ό,τι μπορούν, έστω και τρία ή πέντε ευρώ, προκειμένου να μην ξεκόψουν και εξαφανιστούν.

Κάποιοι όμως εξαφανίζονται ακόμη από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν. Στη συνέχεια, αναζητούν άλλο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους ανοίγοντας νέο κύκλο χρεών. Πάντως, είναι γεγονός πως όταν το χρέος ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται. Κάποιοι πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, αλλά κι αυτό δεν αποτελεί λύση, διότι απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα, καθώς, αντί να χρωστούν στον φαρμακοποιό, χρωστούν στην τράπεζα.

«Βλέπουμε οικογενειάρχες, σταθερούς μας πελάτες, τους βλέπουμε να αδυνατούν να πληρώσουν. Και αυτό είναι αυξητικό. Μάλιστα κάποιοι εξαφανίζονται γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν, ιδιαίτερα αν ο λογαριασμός ξεπεράσει τους δύο μήνες» επισήμανε η Σοφία Κατή.

Επιλεκτική αγορά φαρμάκων

Μια ακόμη πτυχή του μεγάλου προβλήματος είναι αυτή της επιλεκτικής αγοράς φαρμάκων λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές γιατί πέρα από το οικονομικό θέμα δημιουργείται και τεράστιος κίνδυνος για την υγεία των συνανθρώπων μας.

Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν να αγοράσουν ΜΟΝΟ τα φάρμακα που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν και όχι το σύνολο των φαρμάκων της συνταγής του γιατρού. Κάνουν την επιλογή από μόνοι τους ενώ κάποιοι άλλοι στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν την αγωγή που ο γιατρός τους έδωσε, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα στα φάρμακα, επιλέγουν να παίρνουν τα φάρμακα τους σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή σε μικρότερη ποσότητα από αυτήν της ιατρικής συνταγής.

Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και άμεσος για τους ασθενείς.

Όμως και το κράτος πλήττεται δεδομένου ότι η μελλοντική οικονομική επιβάρυνση των ταμείων του θα είναι μεγάλη, από την θεραπεία όλων αυτών των ανθρώπων που θα μπορούσαν να θεραπευτούν άμεσα.

«Πολλές φορές συναντούμε το σοβαρότατο φαινόμενο ο ασθενής να κόβει σε βάρος της υγείας του φάρμακα. Κάνουν περικοπές από μόνοι τους, χωρίς να ξέρουν οι ίδιοι τι είναι αναγκαίο για τον οργανισμό τους. Ακόμη βλέπουμε να παίρνουν το φάρμακο μέρα παρά μέρα, ή παίρνουν ένα χάπι την ημέρα αντί για δύο που του συνέστησε ο γιατρός, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία» επισημαίνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ημαθίας.

Κλονίζεται η ρευστότητα

Η διαδικασία την οποία καταγράφουμε δεν αφορά μόνο τους ασθενείς, αλλά και τον ίδιο τον κλάδο των φαρμακοποιών. Ενώ αγοράζουν μετρητοίς από τις φαρμακοβιομηχανίες, αναγκάζονται να πωλούν βερεσέ. Αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

«Μεγάλο πρόβλημα για το φαρμακείο με την ρευστότητα. Και αν το συνδυάσουμε αυτό με τις καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΠΥ, καταλαβαίνεται πως η βιωσιμότητα του φαρμακείου είναι δύσκολη αυτήν την στιγμή. Στην ουσία σήμερα το φαρμακείο υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος. Το φαρμακείο δανείζει στον κόσμο για να πάρει τα φάρμακά του» μας είπε η Σοφία Κατή.

Μεγάλη η συμβολή του Κοινωνικού Φαρμακείου

Στις μέρες της κρίσης, σημαντική είναι η συμβολή του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Βέροιας. Ο κοινωνικός φορέας που ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, αφενός μεν συγκεντρώνει φάρμακα τα οποία δεν χρειάζονται κάποιοι συμπολίτες και τα προσφέρουν και αφετέρου υπάρχουν κάποιοι φορείς που ενισχύουν την προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων για να δοθούν δωρεάν σε άπορες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες..

«Τα περισσότερα φάρμακα τα οποία έχουμε, προέρχονται από πολίτες και ιδιαίτερα από συλλόγους και σχολεία που αναπτύσσουν δράσεις για τον σκοπό αυτό» μας είπε η Σοφία Γούτα από το Δημοτικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο και συμπλήρωσε: «Η ζήτηση φαρμάκων από απόρους και ευπαθείς ομάδες αυξήθηκε, ενώ η προσφορά φαρμάκων από πολίτες δεν παρουσιάζει αυτήν την τάση, προφανώς γιατί τα έχουν ανάγκη περισσότερο από πριν. Με την ευκαιρία εκ μέρους του ΚΑΠΑ κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να προσφέρουν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται και δεν έχουν λήξη, γιατί κάποιοι άλλοι τα έχουν ανάγκη».