- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1453 φορές
- Φωτορεπορτάζ
Η άλλη όψη των εγκαινίων για το Ανάκτορο των Αιγών! (φωτο-βίντεο)
ΕΓΙΝΑΝ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΓΙΑ «ΔΩΡΟ» ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΣΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ. ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΛΑΣΠΟΔΡΟΜΟΙ. ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/1/24)
Πριν από 17 μέρες (5 Ιανουαρίου2024) με κάθε μεγαλοπρέπεια εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το αναστηλωμένο Ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα. Ένα σπουδαίο έργο που από την αρχή χαρακτηρίστηκε ως ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας», με την βεβαιότητα ότι θα εκτινάξει την προσέλευση επισκεπτών απ΄ όλη της Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλωστε μόνο από την ημέρα των εγκαινίων και τον απόηχο των επόμενων ημερών, η φήμη του Ανακτόρου των Αιγών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Το αναστηλωμένο ανάκτορο που αναδύθηκε από τη λήθη των αιώνων, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα και αίγλη και μάλιστα, από την εδώ και λίγες μέρες άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.
Το ανάκτορο του Φιλίππου Β' βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το νέο μουσείο, αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, είναι σημείο αναφοράς καθώς εκεί οι Μακεδόνες ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Αλέξανδρο, λίγο μετά τη δολοφονία του πατέρα του Φίλιππου Β' και ήταν ορατό από ολόκληρο τον κάμπο της Ημαθίας ή αν θέλετε από ολόκληρο τον Μακεδονικό κάμπο.
Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα έργου συντήρησης και συνένωσης χιλιάδων κομματιών, που ξεκίνησε από το 2007. Το τιτάνιο αναστηλωτικό έργο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, είχε διαδοχική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020 συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ. Επικεφαλής των εργασιών σε κάθε στάδιο ήταν η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία αν και αφυπηρέτησε από την υπηρεσία πριν από λίγες μέρες, δήλωσε ότι δεν έφυγε ποτέ από την αρχαιολογία.
Μεγάλη η συμβολή της Περιφέρειας
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το έργο της πρώην, αρχικά ως απλή αρχαιολόγος και από το 1991 ως Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας (και της πρώην ΙΖ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων), κας Αγγελικής Κοτταρίδη. Επιστημονικά καταρτισμένη και παθιασμένη με την ιστορία και πάντα θεωρούσε την αρχαιολογία ως χαρά και επικοινωνία με τον αρχαίο πολιτισμό.
Όμως σε όλα τα ανασκαφικά έργα που πραγματοποίησε στα 46 χρόνια δουλειάς στη Βεργίνα, στις Αιγές όπως την αποκαλεί, τεράστια ήταν η συμβολή της Περιφέρειας. Ιδιαίτερα στην κατασκευή του Πολυκεντρικού Μουσείου και τώρα στην αναστήλωση του Ανακτόρου του Φιλίππου Β΄.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την συγκατάθεση της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ενέταξαν τα δύο συγκεκριμένα μεγάλα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα των ΕΣΠΑ, με ποσά που συνολικά έφτασαν τα 50.000.000 ευρώ, επιπλέον άλλες χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΠΟ και ΕΣΠΑ για ανασκαφές και συντηρήσεις μνημείων και παρεμβάσεων.
Αρνητικά σχόλια για εγκαίνια του… θεαθήναι
Δυστυχώς όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Τα εγκαίνια του αναδομημένου ανακτόρου φαίνεται ως μια λαμπρή εκδήλωση, αλλά υπάρχουν και προβλήματα τα οποία κρύφθηκαν κάτω από το …χαλί. Η σπουδή να γίνουν άρον άρον τα εγκαίνια, προφανώς αποτελεί «δώρο» στην πρώην, πλέον, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη η οποία με την ολοκλήρωση του 2023 και μετά από 46 χρόνια αξιομνημόνευτης εργασίας, συνταξιοδοτήθηκε.
Από την επομένη μέρα των εγκαινίων που το Ανάκτορο ήταν επισκέψιμο από το κοινό, φάνηκαν οι πολλές ατέλειες που υπάρχουν. Όχι στο κατασκευαστικό του ανακτόρου, αλλά στις μεγάλες ελλείψεις υποδομών και εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις που έγιναν στο διαδίκτυο, από πολίτες ανά την Ελλάδα που επισκέφθηκαν το Ανάκτορο.
«Για μία ακόμη φορά ντράπηκα που είμαι Έλληνας. Επισκέφτηκα σήμερα το απόγευμα μετά από ένα βροχερό πρωινό, όπως αρκετός άλλος κόσμος, συμπεριλαμβανομένων και τουριστών το παλάτι των Αιγών.
Μετά από 16 χρόνια συντήρησης, δεν έχουν κατασκευαστεί αποστραγγιστικά έργα με αποτέλεσμα ο χώρος , ψηφιδωτά και διάδρομοι να είναι πλημμυρισμένοι από νερά.
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο ανύπαρκτη, περίπου ένα χιλιόμετρο ανάβαση στην αρχή σε ένα στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στην συνέχεια σε ένα μονοπάτι μέσα στις λάσπες, όλοι γίναμε σαν τα γουρούνια. Κυριολεκτώ.
Πινακίδες μέσα στον χώρο δεν υπάρχουν, μόνο οι βάσεις τους, οι δύο φύλακες άκουγαν συνεχώς παράπονα.
Πρόσβαση για άτομα ΑΜΕΑ αποτελεί ανέκδοτο. Δεν υπάρχει…» ανέφερε εκπαιδευτικός από την Θεσσαλονίκη και συμπληρώνει στην ανάρτησή του:
«Στο δε μουσείο των βασιλικών τάφων στις 15.00 πριν την έξοδο καθόταν στο πάτωμα και κοιμόταν κοπέλα, μεθυσμένη όπως μας έκανε νόημα ο φύλακας που του έδειξα που βρισκόταν. Σσημειωτέον δεν υπήρχε πουθενά κανένας φύλακας στην είσοδο και κατέφυγα στο ιματιοφυλάκιο όπου ενημέρωσα.
Εγκαίνια μόνο για το θεαθήναι... Ντροπή».
Λασπόδρομοι και εγκαταλελειμμένο περιβάλλον
Με αφορμή αυτών των σχολίων επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, αν αυτά που καταγράφτηκαν στο διαδίκτυο έχουν βάση. Και πράγματι αντικρίσαμε μια άσχημη εικόνα, για έναν τόσο σπουδαίο και παγκόσμιας ακτινοβολίας χώρο.
Κακοτράχαλοι λασπόδρομοι στον περιβάλλοντα χώρο, αδέσποτα σκυλιά εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου, χορταριασμένη περίφραξη με τους κάδους απορριμμάτων πεταμένους σε απόμακρο σημείο. Η γενικά μια εικόνα εγκατάλειψης, πλάι σε ένα τόσο σπουδαίο μνημείο.
Επίσης απαγορεύεται η προσέγγιση με αυτοκίνητο από το παρκινγκ που βρίσκεται στην άκρη του χωριού και μέχρι το ανάκτορο. Έτσι οι επισκέπτες θα πρέπει να διανύσουν ένα στενό ασφαλτοστρωμένο δρομάκι μήκους 1300 περίπου μέτρων. Μια απόσταση ανωφερής και κατωφερής που μια ηλικιωμένη ομάδα επισκεπτών δύσκολα θα την διαβεί. Πολύ δεν περισσότερο όταν πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.
Τραγική η κατάσταση στο χωριό
Η άσχημη εικόνα δεν περιορίζεται μόνο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου. Εκτός από την πρόσοψη του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, η πίσω πλευρά του είναι «πνιγμένη» στα χόρτα και στους θάμνους. Λες και μένουν σε αυτήν την κατάσταση «για να μπορούν να κάνουν γονιμοποίηση οι «μελισσούλες» και τα υπόλοιπα έντομα και ζωάκια» μας είπε σκωπτικά κάτοικος του χωριού.
Όμως τραγική είναι και η κατάσταση στους δρόμους του χωριού της Βεργίνας. Εκτός από τον κεντρικό πεζόδρομο που η άσχημη κατάστασή του διαιωνίζεται εδώ και χρόνια, όλοι οι κεντρικού δρόμοι είναι έχουν τα μαύρα τους χάλια. Μετά τις τομές που έγιναν για το αποχετευτικό δίκτυο, οι δρόμοι δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί και οι τομές παραμένουν σκεπασμένες με χώμα και 3Α πέτρες. Μάλιστα με τις βροχές, αυτές διασκορπίζονται και γίνονται επικίνδυνες για αυτοκίνητα και δίτροχα.
Σαφώς και τα αποχετευτικά έργα έπρεπε να γίνουν. Όμως όταν πρόκειται για έναν τόπο που κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες με βεβαία την αύξησή τους εποχή με την εποχή, είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (22/1/24)
Φωτορεπορτάζ
https://www.kerkidasport.gr/home/ola-ta-arthra/30985-i-alli-opsi-ton-egkainion-gia-to-anaktoro-ton-aigon-foto?print=1&tmpl=component#sigProIdd16cfee146