Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Λιανοβρόχι: Μία όαση δροσιάς στη Βέροια! (φωτο)

Λιανοβρόχι: Μία όαση δροσιάς στη Βέροια! (φωτο)

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μία όαση δροσιάς, με μια λιμνούλα, λίγο πιο πάνω έναν καταρράκτη και ένα δάσος από πλατάνια στην πόλη της Βέροιας!

Οι περισσότεροι μπορεί κιόλας να μην το γνωρίζουν! Κι όμως, όλα αυτά υπάρχουν στη Βέροια, η οποία άλλωστε διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως φυσικά και ολόκληρος ο νομός Ημαθίας.

Πρόκειται για το Λιανοβρόχι, το ποτάμι που περνάει δίπλα από τον συνοικισμό του Προμηθέα και είναι αναμφίβολα ένας από τους πολλούς ανεκμετάλλευτους φυσικούς θησαυρούς της Βέροιας.

Το Λιανοβρόχι, είναι γνωστό από πολύ παλιά, όταν οι έφηβοι τότε πατεράδες μας, έκαναν σε αυτό τα καλοκαιρινά τους μπάνια, αφού εκείνα τα δύσκολα χρόνια δεν ήταν ανεπτυγμένη η υπεραστική συγκοινωνία μεταξύ των πόλεων, ώστε να εκδράμουν σε κάποιες γειτονικές παραλίες.

Να πως περιγράφει ο Ανδρέας Μαρολαχάκης στο «Γράμμα από τη Βέροια. Ιστορίες από το Κακοσούλι», πως ήταν τότε το Λιανοβρόχι.

«Ήταν το ποταμάκι που περνούσε από την άκρη της Βέροιας και ενώνονταν με τον Τριπόταμο.

Σε αρκετό βάθος από το επίπεδο που αρχικά ήμασταν, σαν ένα είδος μικρού φαραγγιού ανάμεσα από δύο μικρές πλαγιές κυλούσαν ήρεμα τα νερά του συγκεκριμένου, μικρού ποταμού.

Στις δύο πλαγιές, στη δεξιά και την αριστερή όχθη κάποιος (αργότερα έμαθα πως τον λέγανε μπάρμπα Γιάννη) είχε κτίσει δύο πέτρινους τοίχους στενεύοντας με αυτόν τον τρόπο την κοίτη του ποταμού.

Μεταξύ των δύο τοίχων υπήρχε μια τσιμεντένια γέφυρα η οποία κατέληγε σε ένα μονοπάτι που οδηγούσε στην πρόχειρη καλύβα που είχε φτιάξει ο ιδιοκτήτης της με ξύλινα δοκάρια και κλαδιά.

Στο άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί από τους δύο τοίχους και την γέφυρα είχε κάνει μια ιδιότυπη κινητή κατασκευή με χοντρές σανίδες που έφραζε τελείως την κοίτη του ποταμιού και έτσι δημιουργούσε μια στενόμακρη λιμνούλα που το βαθύτερο σημείο της περίπου δύο μέτρα. Το βάθος αυτό βρισκόταν, λίγο πριν από την γέφυρα, ενώ όσο απομακρυνόταν κάποιος από αυτή, το βάθος γινόταν όλο και πιο μικρό φθάνοντας σχεδόν τους είκοσι πόντους».

Στην εποχή μας, αυτό το σημείο έχει καταστραφεί, αφού επί Δημαρχίας Βλαζάκη, κάτι πήγε να γίνει, ώστε να αξιοποιηθεί και να δοθεί στους νέους να δροσίζονται, άρχισαν κάποιες εργασίες, όμως σταμάτησαν γρήγορα, όταν αντιλήφθηκαν την ευθύνη που θα είχε ο Δήμος, αν γινόταν κάποιο ατύχημα.

Ύστερα από κάτι χρόνια, στην εποχή μας, κάποιος η κάποιοι Βεροιώτες, περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιοχή Κωστοχωρίτικα (δίπλα από τον Προμηθέα), από την οποία περνάς για να φθάσεις στο Λιανοβρόχι, δημιούργησαν έναν νέο χώρο κατά μήκος του ποταμού, στον οποίο δροσίζονται κάνοντας το μπάνιο τους.

Η περιοχή είναι ιδανική για περπάτημα, από τα Κωστοχωρίτικα μέχρι και τους μικρούς φυσικούς καταρράκτες, που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το συγκεκριμένο μέρος, για μία  εκδρομή, για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τη φασαρία της πόλης και να δροσιστούν καλοκαιριάτικα στα κρυστάλινα νερά του Λιανοβροχίου. Πάντα όμως με παρέα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS