Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ΓΕ Βέροιας της περιόδου 1981-1996, η πορεία της και οι επιτυχίες της

Η ΓΕ Βέροιας της περιόδου 1981-1996, η πορεία της και οι επιτυχίες της

Μία πενταετία ήταν αρκετή, για να ωριμάσουν τα μικρά κορίτσια της ΓΕ Βέροιας, ώστε να φτάσουν στον πρώτο τους τίτλο το 1ο Κύπελλο Ελλάδας το 1987.

Άρχισαν να μαθαίνουν τα μυστικά του χάντμπολ την περίοδο 1981-1982 με προπονητές τον συγχωρεμένο καθηγητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή μπάσκετ, Τρύφωνα Σανίκη και τον Τέλη (Πραξιτέλης) Θυμιόπουλο, που είχε έρθει από την Ρωσία. Τα περισσότερα από τα πρώτα κορίτσια, που ασχολήθηκαν με το χάντμπολ είχαν έρθει από το μπάσκετ και οι προπονήσεις γίνονταν στο ανοικτό γήπεδο της Ελιάς.

Η ΓΕ Βέροιας ιδρύθηκε το 1981 και αρχικά είχε τμήματα μπάσκετ κοριτσιών και βόλεϊ ανδρών. Το τμήμα χάντμπολ δημιουργήθηκε το 1982. Πρόεδρος της ο συγχωρεμένος Φιλάρετος Καζαντζίδης. Ένας άνθρωπος ακούραστος και πάντα στις επάλξεις για 40 χρόνια.

Η παρέα αυτή, των μαθητριών από την Βέροια, αποτελούνταν από τις εξής: Αντωνιάδου, Χατζηκυριακίδου, Αραμπατζή, Νικολαΐδου, Κοντοπούλου, Πολιτούδη, Στεφανίδου, Πολιτίδου, Τολιοπούλου, Μουρατίδου, Χατζηαθανασιάδου, Μανουσαρίδου, Καρτσούνα. Αργότερα ήρθαν οι Καραμανλίδου, Αραμπατζή, Σεμερτζή, Χατζηαθανασίου και άλλες.

Και οι προπονητές που τις μύησαν στα μυστικά του αθλήματος ήταν ο Τρύφωνας Σανίκης με τον Ηλία Θυμιόπουλο, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Πέτρος Πένσος, ο Ρωμύλος Αλεξανδρίδης και ο Νίκος Μάντζος.

Ο Βεροιώτης, Ρωμύλος Αλεξανδρίδης, ήταν προπονητής την περίοδο 1983-85 και έχει τον τίτλο του πρώτου τεχνικού, που... έβγαλε ομάδα από την Βέροια, ανεξαρτήτως αθλήματος, στα ευρωπαϊκά σαλόνια και συγκεκριμένα την γυναικεία ομάδα χάντμπολ, ΓΕ Βέροιας, το 1985.

Το 1982 οι νεαρές μαθήτριες της πρωτοεμφανίστηκαν στο τοπικό Πρωτάθλημα και πήραν την πρόκριση για το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1982 που έγινε στην Αθήνα.  

Στην Αθήνα έδωσαν δύο αγώνες και τους έχασαν (με Άρη Ν. 25-3 και Μ. Αλέξανδρο Γιαννιτσών 22-8 για την 3η θέση). Τα αποτελέσματα, όμως, δεν είχαν σημασία για τις Βεροιώτισσες. Η απόκτηση εμπειριών ήταν το σημαντικότερο.

Την επόμενη χρονιά (1983) δεν πέρασαν στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Στη δεύτερή τους συμμετοχή στο 3ο Πανελλήνιο στην Πάτρα το 1984 με προπονητή τον Ρωμύλο Αλεξανδρίδη, έδειξαν χάρη στις καλές εμφανίσεις τους ότι μπορούν να ανέβουν ακόμη πιο ψηλά από την 5η θέση (ανάμεσα σε 6 ομάδες) και σιγά-σιγά άρχισαν να καλύπτουν την διαφορά σε δύναμη και τεχνική, που τις χώριζε από τον Πρωταθλητή Άρη Νίκαιας και τον Μ. Αλέξανδρο Γιαννιτσών, που ήταν οι ισχυρές ομάδες της εκείνης της εποχής.

Αυτό φάνηκε καθαρά την επόμενη χρονιά, το 1985. Ήταν σαφώς καλύτερες και έφτασαν στον τελικό του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στην Βέροια, αλλά έχασαν «καθαρά» από τον Άρη Ν. με 20-10 και πήραν την δεύτερη θέση, που τούς έδωσε το δικαίωμα να βρεθούν στα ευρωπαϊκά σαλόνια.  

Σε αυτήν την διοργάνωση (συμμετείχαν 8 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους) η ΓΕ Βέροιας με τρεις νίκες στον Α΄ όμιλο (Έσπερος Π. 23-22, ΒΑΟ  22-9, Αθηναϊκός 23-22), έπαιξε στον τελικό με αντίπαλο τον Άρη Ν. και ηττήθηκε με 20-10, τερματίζοντας, έτσι, στην δεύτερη θέση, φανερώνοντας, ωστόσο, την ανοδική της πορεία.

Η τερματοφύλακάς της, Μαίρη Τσακαλίδου, αναδείχθηκε η καλύτερη παίκτρια του Πρωταθλήματος και η Βούλα Ψωμιάδου ήταν 3η σκόρερ με 26 γκολ σε τέσσερις αγώνες (μο 6,5 γκολ).

Στην Ευρώπη, η ΓΕ Βέροιας έλαβε μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (αφού ο Άρης Νίκαιας δεν δήλωσε συμμετοχή) και κληρώθηκε με την ισραηλινή Πρωταθλήτρια, Ραμάτ Γκαν, από την οποία γνώρισε δύο ήττες με 23-13 στην Βέροια και με 26-14 στο Ισραήλ.

Η ομάδα της ΓΕ Βέροιας το 1985 που τερμάτισε 2η στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Βέροια με προπονητή τον Ρωμύλο Αλεξανδρίδη.

Πάνω αριστερά: Μαυρογένης Νίκος (έφορος), Τσακαλίδου Μαίρη, Μαυρογένη Ρίτα, Χατζηαθανασίου Βέτα, Αλεξανδρίδης Ρωμύλος (προπονητής), Γκριτζαλιώτη Έφη, Σεμερτζίδου Δώρα, Κουλουριώτη Ελένη, Γκριτζαλιώτης Αλέκος (έφορος)

Κάτω αριστερά: Μαυρίδου Μαριάννα, Παπαδοπούλου Θωμαή, Κοντοπούλου Βάσω, Μανουσαρίδου Βίκυ, Τολιοπούλου Ελένη, Κοκοζίδου Άννα, Ψωμιάδου Βούλα

Την περίοδο 1985-86 δεν προκρίθηκε στο 5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά κέρδισε την είσοδό της στο νέο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, που καθιερώθηκε από την περίοδο 1986-87 με την συμμετοχή 6 ομάδων και κατέλαβε την 4η θέση συγκεντρώνοντας 9 βαθμούς (167-167 γκολ). Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Αθηναϊκός.

Την ίδια χρονιά (1987) καθιερώθηκε το Κύπελλο Ελλάδας. Τα κορίτσια της ΓΕ Βέροιας άρχισαν να πιστεύουν όλο και περισσότερο στις δυνάμεις τους και αφού απέκλεισαν τον Πρωταθλητή, Αθηναϊκό, με 21-18, προκρίθηκαν στα ημιτελικά επικρατώντας της Νέας Ιωνίας με 22-14. Έφτασαν, λοιπόν, στον τελικό, στον οποίο τις... περίμενε ο Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών. 

Ο τελικός ορίστηκε στην Νεάπολη. Τα κορίτσια της ΓΕ Βέροιας, με προπονητή τον Νίκο Μάντζο, ήταν έτοιμα να τον διεκδικήσουν. Και όχι μόνο τον διεκδίκησαν, αλλά τον κατέκτησαν φθάνοντας δίκαια στην νίκη (19-13), που χάρισε στην ομάδα το Κύπελλο και έγραψαν, με αυτόν τον τρόπο, την δική τους ιστορία. 

Μια ιστορία που είχε και συνέχεια. Μέσα στην επόμενη εξαετία 1988-1993 πήραν 6 διαδοχικά Πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα  (5 νταμπλ), καθώς επίσης και ένα ακόμη Κύπελλο, αυτό του 1996. Έτσι, μια μικρή παρέα κοριτσιών από την Βέροια, έγραψε την δική της ιστορία στο γυναικείο χάντμπολ. 

Η Λίτσα Κουσουλάκη ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες των επιτυχιών της ΓΕ Βέροιας. Έχει κατακτήσει 6 Πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα.

Σε κάποια άλλη μας αναδρομή στο παρελθόν για την ΓΕ Βέροιας και τα κορίτσια της, θα σάς θυμίσουμε τα αγωνιστικά τους κατορθώματα.

1ο Κύπελλο Ελλάδας - Κυπελλούχος ο ΓΕ Βέροιας

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 

Άρης Νίκαιας - Αθηναϊκός    21-18

Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών - Φίλιππος Βέροιας  39-8

ΓΕ Βέροιας - ΒΑΟ     14-13

Έσπερος Πάτρας - Νέα Ιωνία     17-26

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΓΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ            22-14

Δεκάλεπτα: 3-1, 5-2, 12-3, 15-6, 19-10, 22-14

Διαιτητές: Ψάλτης - Πετρίδης

ΓΕ ΒΕΡΟΙΑΣ: Μαυρογένη, Τσακαλίδου, Κοτσίδου, Κουσουλάκη 3, Κουλουριώτου 7, Ψωμιάδου 3, Κοκοζίδου, Τολλιοπούλου 5, Μανουσαρίδου 1, Μπαμπαλέντρου 3, Ντόντη, Κασιάρα

Ν. ΙΩΝΙΑ: Βαφιά, Καπετανάκη, Καλαϊτζή, Χαβρούζα 3, Κοντογιάννη 1, Κοζακίδου 1, Βήττα, Δαμάσκου,Θωμοπούλου, Νιντερεγγερ, Ναϊσίδου 5, Βόρβη 2

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 19-18

Δεκάλεπτα: 5-1, 8-3, 8-7, 11-15, 16-17, 19-18

Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Δ. Πετρίδου, Τσιπλίδου, Β. Πετρίδου 4, Χατζηβασιλειάδου 4, Στ. Πετρίδου, Μπόσκου, Ταϊγανίδου, Μωυσιάδου, Μαυρίδου 8, Διαμαντίδου, Χατζηδιαβατίδου, Σαμαρτζή 2

ΑΡΗΣ Ν.: Μπουφίδου, Τάτσιου, Λιάφου 4, Κατριβέ, Κουκιανάκη, 2, Τσάμη 5, Πρεβενά, Γιαννέλου, Ξανθοπούλου, Ντουσακλη 2, Τασιοπούλου 5, Μελή 

ΤΕΛΙΚΟΣ (21-6-1987 ΝΕΑΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

ΓΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  19-13

Δεκάλεπτα: 2-0, 3-3, 6-5, 10-8, 15-10, 19-13

Διαιτητές: Κυριακούλιας - Καρανίκας

ΓΕ ΒΕΡΟΙΑΣ (Ν. Μάντζος): Μαυρογένη, Τσακαλίδου, Κοτσίδου, Ψωμιάδου 3 (3 πέναλτι), Γκριτζαλιώτη, Μπαμπαλέντου 5, Μανουσαρίδου 1, Κουλουριώτου 3, Κοκοζίδου, Τολλιοπούλου 3, Κουσουλάκη 4, Μωυσίδου

Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Κοιλιάς): Δ. Πετρίδου, Τσιπλίδου, Β. Πετρίδου 2, Χατζηβασιλειάδου 2, Στ. Πετρίδου, Ταϊγανίδου 1, Τερμεντζόγλου, Δεβετζή, Μακρίδου 4 (2 πέναλτι), Διαμαντίδου, Χατζηδιαβατίδου 2, Σαμαρτζή 2

Πηγή: greekhandball.com

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS