ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 896 φορές

Καλτσάς: «Έχουμε όλα τα φόντα για καλή πορεία»

Το καλύτερο ξεκίνημα στη Σούπερ Λίγκα έχει πραγματοποιήσει φέτος η ΒΕΡΟΙΑ. Η «Βασίλισσα του βορρά» πανηγύρισε δύο νίκες απέναντι σε Σκόντα Ξάνθη εντός έδρας και ΟΦΗ στο Ηράκλειο σε ισάριθμα ματς και... συγκατοικεί στην κορυφή μαζί με τον Ατρόμητο.

Σε αυτό έχει βάλει τη... σφραγίδα του και ο Νίκος Καλτσάς, ο οποίος μίλησε στο gazzetta.gr για το εξαιρετικό ξεκίνημα της ομάδας του. Ο 24χρονος δεξιός εξτρέμ τόνισε πως η ομάδα του έχει όλα τα φόντα να κάνει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα και ότι οι έμπειροι παίκτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στα αποδυτήρια, ώστε να είναι ακόμα καλύτερο το κλίμα.

Ακόμη, στάθηκε στη δουλειά που έκανε για να τον διατηρήσει στα πλάνα του ο Χοσέ Γκρανέρο, αν και η παλιά διοίκηση επιθυμούσε να τον πουλήσει, ενώ εμφανίστηκε προσγειωμένος μετά τις δύο καλές εμφανίσεις του επισημαίνοντας πως ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει διάρκεια όλη τη χρονιά.

Επιπλέον, θεωρεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να κληθεί κι αυτός στην Εθνική Ανδρών, αφού έχει παίξει ήδη με τις Εθνικές Κ19 και Κ21.

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για τις δύο νίκες. Μιλάμε για το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της ΒΕΡΟΙΑΣ. Ποια ήταν τα στοιχεία και οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις νίκες σε ισάριθμα ματς;

"Σε όλη την προετοιμασία δουλέψαμε πολύ σκληρά όλοι μαζί, δε χαλάρωσαμε καθόλου και ξέραμε ότι είχαμε θεωρητικά ένα εύκολο ξεκίνημα απέναντι σε δύο ομάδες που έχουν χρόνια στην πρώτη κατηγορία, αλλά μπορούσαμε να τις κερδίσουμε. Δουλέψαμε πάρα πολύ και μπορέσαμε να πάρουμε τις νίκες και τους βαθμούς, δύο νίκες που ήταν απόλυτα δίκαιες".

Στο πρώτο ματς βοήθησες αρκετά με την παρουσία σου έχοντας και μια ασίστ, στο δεύτερο σκόραρες. Πέραν του να τροφοδοτείς τους συμπαίκτες του, έχεις στόχο και την επίτευξη του γκολ;

"Δουλεύουμε καθημερινά στις προπονήσεις σε όλα τα κομμάτια, και στα τελειώματα φάσεων και στις ασίστ και στα αμυντικά κομμάτια. Αφιερώνουμε τις προπονήσεις σε όλους τους τομείς. Στο πρώτο παιχνίδι έτυχε να είμαι εγώ αυτός που έδωσε την ασίστ και στο δεύτερο ήταν κάποιος άλλος συμπαίκτης μου, ώστε να πετύχω εγώ το γκολ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, όλοι δουλεύουν για την ομάδα και όλοι παίρνουν από κάτι, είτε ένα γκολ είτε μια ασίστ".

Όντας ο πιο έμπειρος ποδοσφαιριστής της ΒΕΡΟΙΑΣ, αφού είσαι εφτά χρόνια εκεί, θεωρείς ότι μπορείς να πάρεις την ομάδα στις πλάτες σου και να την οδηγήσεις σε μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα;

"Με τα χρόνια που έχω και τις εμπειρίες απ' όλες τις κατηγορίες, θα ήθελα να μη γίνεται αυτό μόνο από μένα, αλλά απ' όλους στην ομάδα. Πρώτα πρέπει να βάλουμε την ομάδα από πάνω και ύστερα τους εαυτούς μας για να βγει το ομαδικό πνεύμα. Στη συνέχεια θα βγει και το ατομικό. Εγώ πιστεύω ότι έχω φτάσει σε σημείο να μπορώ να το κάνω αυτό και να βοηθήσω την ομάδα μου όσο πιο καλά μπορώ".

Ήρθε ο Χοσέ Γκρανέρο και μαζί με τον Κίκε Ερνάντεθ έθεσαν σε εφαρμογή το ισπανικό μοντέλο. Πιστεύεις ότι αυτό βοήθησε τη ΒΕΡΟΙΑ να ανέβει επίπεδο;

"Έχουμε καινούριο προπονητή, που έχει διαφορετική φιλοσοφία και είναι η ισπανική. Έπρεπε όλοι να μπούμε σε αυτό το ισπανικό μοντέλο και μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει αρκετά καλά. Τα έχουμε καταλάβει όλα αυτά που ήθελε, καθημερινά μας δίνει νέα στοιχεία και όσο πιο γρήγορα γίνεται πρέπει να τα αφομοιώσουμε για να προσθέσουμε καινούρια πράγματα στην ομάδα".

Έχουν γίνει αρκετές προσθήκες στο ρόστερ, ενώ έχουν φύγει και αρκετοί παίκτες. Τι είναι αυτό που σας έλεγε ο Γκρανέρο στην προετοιμασία, ώστε να φτιαχτεί ένα καλό σύνολο από την αρχή και να δέσετε όλοι μαζί;

"Ξεκίνησε να δουλεύει με λίγους παίκτες στην προετοιμασία, καθώς δεν ήταν συμπληρωμένο το ρόστερ. Στη συνέχεια, ήρθαν αρκετοί παίκτες, έμπειροι, όπως ο Ραούλ Μπράβο, ο Κάμπορα και ο Ντουμίτρου, καθώς και άλλα παιδιά. Οι παλιοί προσπαθήσαν να βοηθήσουν τους καινούριους σε όλους τους τομείς και σιγά-σιγά αρχίσαμε να δένουμε. Υπάρχουν παιδιά που έχουν έρθει εδώ και περίπου 1-2 εβδομάδες και θέλουν τον χρόνο τους για να είναι σε καλύτερη κατάσταση".

Αναφέρθηκες σε έμπειρους παίκτες, όπως οι Ραούλ Μπράβο και Κάμπορα. Πέρα από την εμπειρία τι άλλο μπορούν να προσθέσουν στο παιχνίδι της ΒΕΡΟΙΑΣ;

"Κατά κύριο λόγο είναι η εμπειρία μέσα από τις παραστάσεις που έχουν. Από εκεί και πέρα, μπορούν να βοηθήσουν στον αποδυτηριακό χώρο. Είναι και οι δύο καλοί παίκτες, είναι μεγάλες προσωπικότητες και μπορούν να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά δίνοντας συμβουλές. Είναι θετικό να υπάρχουν τέτοιοι παίκτες σε ομάδες μικρότερες (σε εισαγωγικά μικρότερες γιατί όλες το ίδιο είναι)".

Θα γυρίσω λίγο τον χρόνο πίσω. Αν και έχεις ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμα, ήσουν αρχικά εκτός πλάνων. Τελικά έμεινες. Τι άλλαξε στην απόφαση αυτή;

"Όπως έχω ξαναπεί, με την παλιά διοίκηση ήμουν εκτός πλάνων. Χρόνο με το χρόνο, αφού δεν μπορεσα να φύγω, δούλεψα και ο προπονητής έδειξε να με εμπιστεύεται. Μετά άλλαξε η διοίκηση, δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού ο προπονητής με ήθελε να συνεχίσω και να τιμήσω το συμβόλαιο μου. Δούλεψα αρκετά και συνεχίζω για να βοηθήσω την ομάδα μου μέχρι το τέλος, μέχρι και την τελυταία μέρα που λύνεται το συμβόλαιό μου".

Με τις εμφανίσεις σου στα δύο πρώτα ματς, νιώθεις δικαιωμένος για τη δουλειά που έκανες, ώστε να αλλάξει η απόφαση αυτή και να μείνεις;

"Έχω δώσει μέχρι τώρα το 100%, αλλά αυτό δε λέει κάτι. Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει διάρκεια σε όλη τη χρονιά και όχι μόνο στα δύο πρώτα παιχνίδια. Αυτό που προέχει είναι να συνεχίσω στο ίδιο επίπεδο, όπως έκανα και στο ξεκίνημα".

Σε εφτά χρόνια στη ΒΕΡΟΙΑ έχεις ζήσει υποβιβασμούς, ακόμα και στη Γ' Εθνική, και ανόδους. Πέρα από τη διοίκηση, τι άλλο έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια;

Ξεκίνησα με τη ΒΕΡΟΙΑ στην πρώτη κατηγορία. Είχαμε δύο απανωτούς υποβιβασμούς στις μικρότερες κατηγορίας και εκείνα τα χρόνια ήταν τα δύσκολα. Στη συνέχεια, με την παλιά διοίκηση τα βάλαμε όλα κάτω και καταφέραμε να φέρουμε την ομάδα εκεί που έπρεπε να είναι. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την κρατάμε ψηλά γιατί η ΒΕΡΟΙΑ αξίζει να είναι στην Α' Εθνική και όχι στις μικρότερες κατηγορίες. Πιστεύω ότι έχει όλα τα φόντα για μια καλή πορεία".

Οι αναμνήσεις είναι πολλές, ποιες είναι αυτές που κρατάς και ποιες αυτές που... πετάς στο καλάθι των αχρήστων;

"Σίγουρα είναι πολλές οι αναμνήσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις έναν υπολογισμό και να κρατάς τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε είναι η άνοδος στην Α' Εθνική, αλλά και οι δύο παραμονές, που ήταν δύσκολες. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες για να τις πετύχουμε".

Σαφώς και πρώτος στόχος είναι η παραμονή, όμως υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού το κάτι παραπάνω;

"Είναι μεγάλο θέμα αυτό το κάτι παραπάνω. Πρωταρχικός στόχος είναι να έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται η σωτηρία. Από εκεί και πέρα ό,τι είναι καλύτερο προς τα πάνω είναι καλό και για την ομάδα. Αλλά πρώτα πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατόν η σωτηρία και μετά να κοιτάξουμε το κάτι παραπάνω".

Οι δύο νίκες στις πρώτες αγωνιστικές μερικές φορές για τέτοιες ομάδες, όπως είπες μικρότερες, μπορεί να κρύβουν παγίδες. Υπάρχει φόβος ότι μπορεί να έρθει η απότομη προσγείωση στη συνέχεια;

"Σίγουρα όταν έχει δύο νίκες στο ξεκίνημα, υπάρχει χαλάρωση. Όμως, ο προπονητής μας έχει προσγειώσει και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να μην υπάρχει αυτή η χαλάρωση. Μας έδωσε να καταλάβουμε, μετά το ματς με τον ΟΦΗ, ότι έχουν τελειώσει και τα δύο παιχνίδια, και αυτό με τον ΟΦΗ, αλλά και αυτό της 1ης αγωνιστικής με τη Ξάνθη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα δύο πρώτα παιχνίδια και να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες δέκα μέρες για να είμαστε πιο έτοιμοι για τον αγώνα με την Κέρκυρα".

Υπάρχει και η διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτό είναι καλό ή κακό για σας;

"Για μας είναι ό,τι καλύτερο γιατί, όπως είπα και πιο πριν, έχουμε παιδιά που έχουν έρθει μία και δύο βδομάδες, ενώ κάποιοι ήρθαν μόλις χθες, όπως ο νεαρός Παναγιωτούδης. Τώρα θα έχουν το χρόνο να μπουν καλύτερα, να προσαρμοστούν πιο καλά στο κλίμα της ομάδας και στα όσα λέει και ζητάει ο προπονητής".

Τι σας λέει ο Γκρανέρο να προσέξετε ή να δώσετε περισσότερο βάση, ώστε να διατηρήσετε τον ίδιο ρυθμό και στη συνέχεια, με δεδομένο ότι δε θα δώσετε και κάποιο φιλικό;

"Σε κάθε προπόνηση δουλεύουμε σε όλα τα κομμάτια που θέλουμε και σε καλούς ρυθμούς, όπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές. Απλά την εβδομάδα του αγώνα με την Κέρκυρα θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτά που θα μας ζητήσει ενόψει αυτού".

Τέλος, ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι; Έχεις αγωνιστεί με τις μικρές Εθνικές ομάδες, πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις και στην Εθνική Ανδρών;

"Έχω αγωνιστεί στις μικρές Εθνικές ομάδες. Για έναν ποδοσφαιριστή είναι ό,τι καλύτερο να φορά τη φανέλα με το εθνόσημο συνειδητά και επαγγελματικά. Μέσα από την πολλή δουλειά και εφόσον κάνω όλα αυτά που πρέπει να κάνει ένας παίκτης για να παίξει στην Εθνική, γιατί να μην αγωνιστώ κι εγώ! Η Εθνική είναι κάτι που αποτελεί όνειρο όλων των ποδοσφαιριστών".