ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 652 φορές

"Εύχομαι στη ΒΕΡΟΙΑ να πετύχει το στόχο της γιατί δικαιωματικά το αξίζει"

Στην εκπομπή PrimoSecondo του CityofPrimo106.1” μίλησε ο Χρήστος Τσιακίρης, ο Δραμινός τεχνικός συνεργάτης του Γιάννη Ταουσιάνη στον πάγκο του... υπερπρωταθλητή Λεβαδειακού, που πανηγυρίζει την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ 1. 

Ο Τσιακίρης, που έχει εργαστεί σε Δόξα Πετρούσας (πρώτος κόουτς), Δόξα Δράμας (συνεργάτης με Νίκο Κωστένογλου, Κώστα Βασιλακάκη και Στάικο Βεργέτη), συνυπάρχει προπονητικά σε επιτελείο με τον Ταουσιάνη εδώ και τρεις σεζόν, δυο στον Εργοτέλη και μια επιτυχημένη στους Βοιωτούς, όπου μαζί τους ήταν ακόμα ένας Βορειοελλαδίτης (ο τεχνικός των “πράσινων” είναι Θεσσαλονικιός), ο Καβαλιώτης γυμναστής Γιώργος Γουνελάς (οι τρεις τους ήταν και στους “κιτρινόμαυρους” του Ηρακλείου). 

Ο Χρήστος Τσιακίρης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια του Λεβαδειακού για να γυρίσει στη “μεγάλη” κατηγορία, στην κανονική περίοδο στο Νότο, στα δυο μπαράζ με τη Βέροια, στην αμοιβαία διάθεση επέκτασης συνεργασίας με το προπονητικό επιτελείο και στην ανώτερη κατηγορία, στο άδικο σύστημα ανόδου της Σούπερ Λιγκ 2, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Ημαθιώτες στα δυο επόμενα μπαράζ. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για το χρονικό της “επαναφοράς” του Λεβαδειακού στη Σούπερ Λιγκ 1, αρχικά μέσω της πρωτιάς στο Νότο: Σε ένα μαραθώνιο, σε πολύ σύντομο χρονικά διάστημα πήραμε τη μια προνομιούχο θέση-για την ώρα τουλάχιστον μια-και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Αρχικά, σε σχέση με τον όμιλό μας, ξεκινήσαμε η αλήθεια είναι ως το μεγάλο φαβορί από πολλούς, νομίζω οτι πολύ σημαντικό για εμάς ήταν η συνεργασία που υπήρχε μεταξύ όλου του οργανισμού, διοίκησης, παικτών και τιμ, τεχνικού και ιατρικού. Έχοντας πίστη σε αυτό που ως προπονητές θέλουμε να περάσουμε στην ομάδα, τα δώσαμε όλα, με σκοπό να παρουσιάσουμε το πλάνο που θέλαμε. Οι επιλογές των παικτών που κάναμε, συν αυτούς που προϋπήρχαν στο ρόστερ, μας δικαίωσαν απόλυτα. Κατά τη γνώμη μου, παίξαμε πάρα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, σε πολλά παιχνίδια μέσα στη σεζόν, παρότι κατέχοντας το ρόλο του φαβορί, όπως προανέφερα, είναι δύσκολο να αποδώσεις όπως θα ήθελες σε κάθε παιχνίδι. Αντιμετωπίζοντας πολύ καλές ομάδες, με ιστορία, όπως η Καλλιθέα, η Καλαμάτα και τα Χανιά. Η σταθερότητα που επιδείξαμε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, μαζί με το πολύ καλό ρόστερ, μας έδωσαν αυτό το πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Έτσι κατακτήσαμε την πρώτη θέση στον νότιο όμιλο, που δυστυχώς αρχικά δεν έδινε κάτι παραπάνω, από μια συμμετοχή στα μπαράζ”.

Για τις δυο “μάχες” πρωταθλητών με τη Βέροια, όπου οι Βοιωτοί επικράτησαν με 1-0 σε αμφότερες: “Ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία και για τις δυο ομάδες. Νομίζω οτι δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο αξιώσεων στα δυο παιχνίδια μπαράζ. Εμείς ήμασταν εξαιρετικά προετοιμασμένοι, σε τακτικά αλλά και ψυχολογικά κομμάτια. Αυτό φάνηκε κυρίως στο πρώτο παιχνίδι, που όπως και να έχει, σε τέτοιες περιπτώσεις, στη... στραβή υπάρχει και δεύτερο παιχνίδι. Οπότε, παίζοντας με λιγότερο άγχος σε εκείνο το παιχνίδι, νομίζω οτι η ομάδα μας έδειξε πολύ καλά στοιχεία, σε πολλά σημεία του αγώνα. Στο δεύτερο ματς, ήταν το πιο δύσκολο να κουβαλάς ένα βάρος όλης της χρονιάς, βγαίνοντας πρωταθλητής, από εκεί και πέρα σκέφτεσαι οτι έχεις κερδίσει εκτός έδρας τον αντίπαλό σου, καταλαβαίνετε οτι αυτομάτως το βάρος μεταφέρεται στη δική μας πλευρά. Αυτό που είχαμε να διαχειριστούμε σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η τεράστια ψυχολογική πίεση. Εντέλει όλα πήγαν καλά και πετύχαμε μια σπουδαία διάκριση, που ήρθε μέσα από τη διαδικασία που περιέγραψα”.

Για το τι μέτρησε στα δυο παιχνίδια με τους Βεροιώτες, όπου έδειξε να παίζει μεγάλο ρόλο η τακτική και η σκοπιμότητα, σε δυο αρκετά “κλειστά” ματς: “Έτσι και αλλιώς, δε νομίζω οτι κάποιος περίμενε τις ομάδες να παρουσιάζουν το μέγιστο της απόδοσής τους σε αυτά τα παιχνίδια. Στο κομμάτι της ποιότητας, μια ελευθερία παραπάνω υπήρχε στο πρώτο ματς. Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο ήταν καθαρά τακτική και ψυχή, ιδιαίτερα μπορώ να μιλήσω για τη δική μας ομάδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνετε το άγχος, πολλές φορές μπορεί να σε καταβάλλει. Νομίζω το ελέγξαμε, οι μόνες κινήσεις που μπορείς να κάνεις είναι τακτικές και ευτυχώς για εμάς όλα πήγαν καλά”.

Για το αν ήταν ατού η παρουσία παικτών με γνώση της κατηγορίας και τον πρωταθλητισμό στη Β΄ Εθνική: “Αυτό είναι μια αλήθεια. Το επιβεβαιώνουν τα ρόστερ των δυο ομάδων, το δικό μας και της Βέροιας. Έχουν παίκτες που έχουν πρωταγωνιστήσει και στην πρώτη κατηγορία και στη δεύτερη. Μιλάμε για εξαιρετικούς παίκτες. Στη δική μας περίπτωση, η ομάδα τύγχανε να κάνει πρωταθλητισμό και την προηγούμενη διετία, χάνοντας την άνοδο στα τελευταία παιχνίδια και ιδιαίτερα πέρυσι ακριβώς στο τελευταίο. Για εμάς αυτό θεωρώ οτι αποτελούσε ένα πλεονέκτημα, που έπρεπε να περάσουμε στη δική μας φιλοσοφία, για να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της ανόδου”.

Για το... Βορειοελλαδίτικο τεχνικό τιμ, με Ταουσιάνη, Γουνελά, τον ίδιο, (αλλά και τον Κατερινιώτη αθλητικό διευθυντή Γιώργο Ζησόπουλο, συν τους Μακεδόνες παίκτες, Δούμτσο, Κωνσταντινίδη, Τζημόπουλο, Συμελίδη,) αν συνιστά προσωπική δικαίωση η άνοδος μετά από εκπληκτική πορεία στον Εργοτέλη, με μικρό μπάτζετ και νεανικό ρόστερ, που έφτασαν στην “πηγή” αλλά τότε δεν δροσίστηκαν: “Η αλήθεια είναι οτι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μια προσωπική δικαίωση για όλους μας. Ειδικά για το τιμ των τριών, των Ταουσιάνη, Γουνελά και εμού. Η αλήθεια είναι οτι ειδικά μετά την πολύ καλή περσινή πορεία με τον Εργοτέλη, χάνοντας μια πραγματικά τρομερή διάκριση μέσα από τα χέρια μας, όλοι θα θυμάστε πως χάθηκε εκείνη η πορεία, δε το βάλαμε κάτω. Είμαστε ένα τιμ που θέλει να φτάσει στην καταξίωση, όχι με οποιοδήποτε κόστος και οποιονδήποτε τρόπο, θέλουμε να το κάνουμε αυτό με το δικό μας τρόπο. Αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς. Καταφέραμε σε μια ομάδα με διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους, ο Λεβαδειακός σε σχέση με τον Εργοτέλη, να περάσουμε την ίδια φιλοσοφία. Όποιος παρακολουθούσε τα παιχνίδια, νομίζω θα καταλάβει τι εννοώ. Να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα στον αγωνιστικό τρόπο παιχνιδιού και μέσα από αυτό να φέρουμε την επιτυχία. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Λεβαδειακός συγκέντρωσε κόσμο από τη Λιβαδειά σε αυτό το γήπεδο μετά από τόσα χρόνια, είναι κάτι που σαφέστατα θεωρείται μια επιτυχία ακόμα για εμάς”.

Για το αν ήταν καταλυτική η παρουσία ενός έμπειρου παράγοντα, όπως ο Γιάννης Κομπότης, που τα τελευταία χρόνια κινεί τα νήματα στην ομάδα, συνδέθηκε με ιστορικές επιτυχίες των Βοιωτών και τους έχει χρόνια σε υψηλό επίπεδο: “Ο κ. Κομπότης είναι ο Λεβαδειακός και το αντίστροφο. Γνωρίζοντάς τον κατάλαβα οτι δίνει και τη ζωή του για αυτή την ομάδα. Μπορώ να πω οτι ήταν κάθε ώρα και στιγμή δίπλα στην ομάδα. Μας παρείχε ό,τι χρειαζόμασταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ήταν αρωγός σε απίστευτο βαθμό σε όλο αυτό που συνέβη. Μας στήριξε και σε κάποιες δύσκολες στιγμές και νομίζω οτι και εμείς καταφέραμε να δικαιώσουμε αυτή την επιλογή του και τον κάναμε χαρούμενο. Κάτι που νομίζω είχε να γίνει τρία χρόνια και εννοώ την άνοδο στην Α΄ Εθνική”.

Για επόμενη μέρα, αν είναι κοντά σε ανανέωση ως επιτελείο με την ομάδα, βάσει επιτυχημένων ενδείξεων και της διάθεσης που δείχνει αμοιβαία: “Είναι κάτι το οποίο επιζητούσαμε, η δικαίωση και η συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ 1, με τον τρόπο το δικό μας, όπως προανέφερα. Από εκεί και πέρα, νομίζω οτι υπάρχει θετική διάθεση και από τους δυο. Θεωρώ οτι υπάρχουν όλες οι συνθήκες, για να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Εναπόκειται και στις δυο μεριές και ευελπιστώ να έχει αίσιο τέλος και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέες και ακόμα καλύτερες στιγμές στην ομάδα και τον κόσμο της”.

Για το πώς σχολιάζει τη Βέροια, που η ομάδα του αντιμετώπισε στα δυο μπαράζ, με κάποια κοινά σημεία, όπως σταθερότητα στον όμιλό της κατ' αναλογία (Βορρά), εξασφάλιση μαθηματικά επίσης την προτελευταία αγωνιστική εκτός έδρας και αν έχει τύχη στα δυο μπαράζ με τον 13ο της Σούπερ Λιγκ 1, ή είναι δύσκολο για κάθε ομάδα της Β΄ Εθνικής να υποσκελίσει αντίπαλο από την Α΄: “Καταλαβαίνω απόλυτα σε τι θέση βρίσκεται η Βέροια. Θα ευχηθώ πραγματικά να πετύχει το στόχο της. Γιατί όπως έχουν πει όλοι, είναι ένα σύστημα διεξαγωγής που αδικεί τη δεύτερη κατηγορία και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή τη στιγμή η Βέροια έχει μπει σε έναν προγραμματισμό που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Δε γνωρίζει ποιον αντίπαλο θα αντιμετωπίσει, δε γνωρίζει για ποιον αντίπαλο να προετοιμαστεί και πότε θα γίνει αυτό το παιχνίδι. Όλο αυτό, ιδιαίτερα μέσα σε ένα θερμό καλοκαίρι, δημιουργεί προβληματισμό και νεύρα. Δε ξέρω πόσο αυξάνονται ή μειώνονται οι πιθανότητες για τη Βέροια. Από εκεί και πέρα, είτε ήμασταν εμείς είτε η Βέροια σε αυτή τη θέση, να αντιμετωπίσουμε ομάδα της Σούπερ Λιγκ 1, σαφέστατα νομίζω οτι η ομάδα της Σούπερ Λιγκ 1 ξεκινά ως φαβορί. Αν το δούμε λίγο πιο ψυχρά, αυτός που διακυβεύει τα πιο πολλά, είναι η ομάδα της Σούπερ Λιγκ 1. Εξ΄ ού και τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, αν δείτε τα παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες μεταξύ των δυο κατηγοριών, κρίνονται στο νήμα. Εύχομαι στη Βέροια να πετύχει το στόχο της γιατί δικαιωματικά το αξίζει. Ευελπιστώ για το καλό του ποδοσφαίρου να αλλάξει αυτός ο τρόπος διεξαγωγής και ο τρόπος ανάδειξης των πρωταθλητών από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία”.

Για το γεγονός οτι ίσως αποτελέσει... ρεκόρ και περιοριστεί η “ανανέωση” στη Σούπερ Λιγκ 1, αν μετά τον Ιωνικό πέρυσι, ανέβει τελικά και πάλι μόνο μια ομάδα φέτος (Λεβαδειακός), με μόνο δυο προσθήκες ομάδων στο “κλειστό” όπως αποδεικνύεται... κλαμπ της πρώτης κατηγορίας σε μια διετία: “Έχουμε πολλές ομάδες στη δεύτερη κατηγορία και βγάζουμε μόνο μια, είναι απίστευτο. Από τη μέση της σεζόν, κάποια στιγμή, είχαμε κάποιες ομάδες που δεν είχαν το ίδιο κίνητρο και είναι λογικό, όταν είσαι κάπου στη μέση της βαθμολογίας. Κάποιες φορές δεν έχει ούτε ο... δεύτερος κίνητρο. Πολύ εύκολα αλλάζει και η δομή του πρωταθλήματος, ο τρόπος αντιμετώπισης του κάθε παιχνιδιού. Το κίνητρο είναι το ισχυρότερο πράγμα για να μπορέσει κάποιος να παράγει και να βελτιώσει το προϊόν του. Οπότε αν θα έπρεπε να έχουμε μια κατεύθυνση, θα είναι αυτή, η βελτίωση του προϊόντος. Αυτοί που διοικούν είναι κάτι που θα έπρεπε να το σκεφτούν πολύ καλύτερα, για την επόμενη σεζόν, καθώς θα ορίζουν τις κατηγορίες, για τον τρόπο ανάδειξης και επιβράβευσης των πρώτων, ή και των τελευταίων ομάδων, που παλεύουν για τον υποβιβασμό. Είναι κάτι που θα πρέπει να εργαστούν όλοι, προς αυτή την κατεύθυνση, αν θέλουμε να έχουμε εντέλει ένα καλύτερο μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικώς”.

soccerpractor.blogspot.com