Εκτύπωση αυτής της σελίδας
SL / SL2: Η Όμικρον, η κρίσιμη Δευτέρα και… δύο λίγκες στον αέρα!

SL / SL2: Η Όμικρον, η κρίσιμη Δευτέρα και… δύο λίγκες στον αέρα!

Με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού να σαρώνει τις ομάδες, οι δύο επαγγελματικές λίγκες της χώρας παλεύουν να αποφύγουν την ολιγοήμερη παύση των πρωταθλημάτων.

Μια μετάλλαξη που σαρώνει τη χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη και γκρεμίζει κάθε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από το ξεκίνημα της πανδημίας. Ο αθλητισμός, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Το αθλητικό καλεντάρι της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους είναι γεμάτο αγώνες, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, καθώς για το διήμερο 4-5 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή εμβόλιμων αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της Super League και της Super League 2. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή των αγώνων είναι άγνωστο πόσες αναμετρήσεις θα καταφέρουν να διεξαχθούν.

Τόσο η διοργανώτρια αρχή της πρώτης κατηγορίας, όσο και της δεύτερης βρίσκονται ουσιαστικά στο ίδιο αδιέξοδο που βρίσκονται δεκάδες λίγκες ανά την Υφήλιο. Η λογική ενδεχομένως να επέβαλε την ολιγοήμερη αναστολή των πρωταθλημάτων (μέχρι να «χαλαρώσουν» οι δείκτες της «Όμικρον») αφενός για να προστατευτεί η υγεία των αθλητών και αφετέρου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη «αλλοίωση» των όρων διεξαγωγής των διοργανώσεων.

Ωστόσο, όπως ισχύει σε ολόκληρο τον πλανήτη, η αναστολή διεξαγωγής μιας διοργάνωσης αποτελεί το τελευταίο μέτρο που έχουν στο μυαλό τους οι λίγκες, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον την έλλειψη κενών ημερομηνιών για τη διεξαγωγή αναβληθέντων αναμετρήσεων σε ένα, ούτως ή άλλως, ασφυκτικά γεμάτο καλεντάρι.

Δεύτερον την ήδη τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η εγχώρια και διεθνής βιομηχανία του αθλητισμού τον πρώτο ενάμιση χρόνο της πανδημίας.

Ο δικός μας ΕΣΑΚΕ, για παράδειγμα, υπήρξε μια από τις λιγοστές διοργανώσεις στον κόσμο που ανακοίνωσε την αναβολή δύο αγωνιστικών, καθώς η πανδημία σαρώνει την Basket League, με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις περισσότερες ομάδες.

Η πρώτη Δευτέρα του νέου χρόνου μοιάζει εξαιρετικά κρίσιμη καθώς οι αθλητές θα υποβληθούν σε διαδοχικά μοριακά ή rapid τεστ και ενδεχομένως αρκετά από τα παιχνίδια που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν, να οδηγηθούν βάσει πρωτοκόλλου σε αναβολή.

Ας επιχειρήσουμε μια χαρτογράφηση των σημερινών δεδομένων για τα παιχνίδια που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν μεσοβδόμαδα. Βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου για να αναβληθεί ένα παιχνίδι θα πρέπει μία εκ των δύο ομάδων να έχει συνολικά εφτά κρούσματα παικτών:

SUPER LEAGUE: Οριακά τα κρούσματα τουλάχιστον για τουλάχιστον τέσσερις από τις εφτά αναμετρήσεις

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΙΩΝΙΚΟΣ (Τρίτη 17.15): Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ανακοινώσει 8 κρούσματα παικτών και έχει αιτηθεί από τις 30 Δεκεμβρίου την αναβολή της αναμέτρησης. Ο Ιωνικός, αντίθετα έχει ανακοινώσει 2 κρούσματα.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΟΦΗ (Τρίτη 19.30): Οι Αρκάδες δήλωσαν 5 κρούσματα την Πρωτοχρονιά και σήμερα οι ποδοσφαιριστές θα υποβληθούν σε νέα τεστ. Ο ΟΦΗ έχει δηλώσει 2 κρούσματα.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΒΟΛΟΣ (Τετάρτη 17.15): Και οι δύο ομάδες έχουν δηλώσει από 5 κρούσματα παικτών.

ΛΑΜΙΑ – ΑΕΚ (Τετάρτη 17.15): Η ΑΕΚ έχει δηλώσει τρία κρούσματα ποδοσφαιριστών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι γηπεδούχοι. Η Λαμία είναι μια από τις λιγοστές ΠΑΕ της Super League που δεν έχει ανακοινώσει την ύπαρξη κρούσματος.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τετάρτη 19.30): Παρότι η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ήταν η πρώτη ομάδα που χτυπήθηκε από κορωνοϊό, την Κυριακή ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα παικτών με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσούν 6 ποδοσφαιριστές. Αντίθετα, τα μοναδικά κρούσματα που σχετίζονται με τον Ολυμπιακό αφορούν παίκτες που βρίσκονται με τις εθνικές τους ομάδες στο Κόπα Άφρικα.

ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Τετάρτη 19.30): Οι Θεσσαλονικείς έχουν ανακοινώσει 4 κρούσματα παικτών, ενώ η ομάδα του Αγρινίου 3.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΡΗΣ (Τετάρτη 21.30): Οι «πράσινοι» έχουν δηλώσει την ύπαρξη 2 κρουσμάτων, ενώ οι Θεσσαλονικείς έφτασαν το βράδυ της Κυριακής συνολικά εφτά κρούσματα, εκ των οποίων τα 6 αφορούν ποδοσφαιριστές. 

SUPER LEAGUE 2: Περισσότερα από 100 κρούσματα, στον «αέρα» η αγωνιστική

Βάσει προγράμματος την Τετάρτη στις 15.00 είναι ορισμένες να διεξαχθούν οι ακόλουθες αναμετρήσεις:  

Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Απόλλων Πόντου – ΠΟΤ Ηρακλής, Αναγέννηση Καρδίτσας – Πανσερραϊκός, Πιερικός – Ολυμπιακός Β’, Ξάνθη – Απόλλων Λάρισας, Θεσπρωτός – ΑΕΛ, Καβάλα – Τρίκαλα, Αλμωπός Αριδαίας – ΠΑΟΚ Β’, Νίκη Βόλου – Ολυμπιακός Βόλου.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Επισκοπή – Λεβαδειακός, Κηφισιά – Ηρόδοτος, ΑΕΚ Β’ – Αιγάλεω, Καλαμάτα – Καλλιθέα, Παναθηναϊκός Β’ – Ιεράπετρα, Καραϊσκάκης – Ζάκυνθος, Εργοτέλης – Χανιά, Αστέρας Βλαχιώτη – Διαγόρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ απ’ όλες τις ομάδες η λαίλαπα του covid σαρώνει και πιθανότατα ο αριθμός των αγώνων που θα αναβληθούν θα εκτοξευτεί. Μια απλή πρόσθεση να κάνει κανείς στα κρούσματα που αναφέρονται σε ρεπορτάζ, θα καταλάβει ότι το σύνολο των παικτών που έχουν προβληθεί από Covid στις ομάδες της κατηγορίας ξεπερνά κατά πολύ τα 100!

Απλά για να υπάρξει επίσημα αναβολή αγώνα θα πρέπει οι ομάδες να καταθέσουν τα σχετικά αποδεικτικά διαγνωστικά τεστ έγγραφα στη διοργανώτρια αρχή.

Σχεδόν δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι αναβολές των αγώνων Καβάλα - Τρίκαλα (την Κυριακή αναβλήθηκε το εξ αναβολής παιχνίδι της Καβάλας με την Αναγέννηση Καρδίτσας λόγω 9 κρουσμάτων των «Αργοναυτών»), Κηφισιά – Ηρόδοτος (οι Κρητικοί εμφανίζονται να έχουν 17 κρούσματα παικτών), Αστέρας Βλαχιώτη – Διαγόρας (με τον κορωνοϊό να σαρώνει τους Ροδίτες), Εργοτέλης - Χανιά (οι γηπεδούχοι ενημερώνουν επίσημα για 9 θετικούς παίκτες), ενώ πολλές ακόμη αναμετρήσεις ισορροπούν σε… μια κλωστή.

SUPER LEAGUE – SUPER LEAGUE 2: Τα μπαράζ τις υποχρεώνει σε… από κοινού αποφάσεις

Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι παρότι ανεξάρτητες οι δύο λίγκες καλούνται να πάρουν ουσιαστικά από κοινού αποφάσεις σε ότι αφορά οποιαδήποτε αλλαγή στο καλεντάρι τους. Κι αυτό γιατί το αγωνιστικό πρόγραμμα των δύο κατηγοριών συνδέεται μέσω του μπαράζ που θα δώσει ο 13ος της Super League με έναν εκ των δύο πρώτων των ομίλων της Super League 2 στο τέλος της σεζόν.

Για λόγους ισονομίας, οι δύο ομάδες που θα διαγωνιστούν στο μπαράζ πρέπει να προέρχονται από το ίδιο διάστημα αγωνιστικής παύσης. Με τα ισχύοντα δεδομένα και τα δύο πρωταθλήματα ολοκληρώνονται στις 19/5 και αν μετατεθεί η ημερομηνία λήξης ενός εκ των δύο, θα πρέπει να πάει πίσω και η αντίστοιχη του έτερου.

Πηγή: sportday.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS