Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο πρώην παίκτης της Βέροιας που έγινε... δήμιος της Μπαρτσελόνα

Ο πρώην παίκτης της Βέροιας που έγινε... δήμιος της Μπαρτσελόνα

Έχουμε συνηθίσει όσο να ‘ναι, τις τελευταίες δεκαετίες αρκετούς ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό να έρχονται για τα τελευταία ένσημα και τις τελευταίες εμπειρίες στην Ελλάδα. Άλλοτε αστέρια της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ και της ισπανικής Πριμέρα Ντιβιζιόν έκαναν ακόμα και σε μικρές ομάδες τη χάρη να φορέσουν τη φανέλα τους.

Λίγες είναι οι φορές που παρατηρούμε την αντίστροφη διαδρομή, κάποιος παίκτης που να έχει παίξει ως νέος σε ελληνική ομάδα, ακόμα περισσότερο επαρχιακή, να στέκεται αξιοπρεπώς, να παίζει και να προσφέρει σε μία ομάδα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη. Και αν με την… παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου και την εξέλιξη των ελληνικών ακαδημιών τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τα παραδείγματα (δες Τσιμίκα, Τζόλη, Γιακουμάκη, Βλαχοδήμο κλπ), πριν μερικά έτη αυτοί οι ποδοσφαιριστές ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Λουκάς Βύντρα, ο αμυντικός που πολλοί αγάπησαν και… άλλοι τόσοι μίσησαν, ένας παίκτης που έχει προκαλέσει πολλές έριδες στο παρελθόν ανάμεσα σε οπαδούς, διοικήσεις, προπονητές. Ένα είναι σίγουρο, ότι σε όποια ομάδα κι αν ήταν είχε το κεφάλι κάτω κι εργαζόταν αδιάκοπα για να διατηρηθεί στο καλύτερο επίπεδο και να επιλέγεται από τον εκάστοτε προπονητή του.

Γεννημένος σε μία αρκετά διαφορετική εποχή, έμαθε από μικρός να παλεύει για όσα ήθελε ή έπρεπε να διεκδικήσει από τη ζωή. Μεγάλωσε χωρίς τα τεχνολογικά μέσα του σήμερα, σε μία ίσως πιο αγνή και ρομαντική περίοδο, έβλεπε μπάλα μόνο στην τηλεόραση, συναντιόνταν με φίλους μέσω του… παραδοσιακού τηλεφώνου και απολάμβαναν πνευματικές δραστηριότητες μόνο εκτός διαδικτύου.

Πλέον, ο ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε από Τσέχο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, και μεγάλωσε στην Ελλάδα, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μοναδικό ρεκόρ. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που έχει αγωνιστεί στην πρώτη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, βαδίζοντας αισίως στα 41 έτη και φορώντας τη φανέλα της Λαμίας.

Ένας παίκτης που πέρασε και από τη Βέροια την σεζόν 2000 -01 ξεκίνησε την καριέρα του από τη Βόρεια Ελλάδα και την Αριδαία του νομού Πέλλας, μέχρι να γίνει αντιληπτός από τους ανθρώπους του Πανηλειακού, που έσπευσαν να τον αγοράσουν. Ο ενός έτους δανεισμός του στην ομάδα της Βέροιας, που τότε αγωνιζόταν στην Γ Εθνική Κατηγορία ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε ο παίκτης να «ψηθεί» και να είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω.

Αυτό έγινε στον Παναθηναϊκό, όπου ο Λουκάς Βύντρα παρέμεινε για εννέα σεζόν, σε μία πολυτάραχη περίοδο για τον σύλλογο, εν μέσω αλλαγής διοίκησης, πολυμετοχικότητας και της παρακμής που ακολούθησε και βιώνει ακόμα το τριφύλλι, που εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ανέκαθεν, ο Βύντρα επιθυμούσε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η Λεβάντε ήταν η ομάδα που του έδωσε αυτή την ευκαιρία, με τον Έλληνα αμυντικό να παίρνει τη φανέλα του βασικού στο… σπίτι του. Το θυμούνται τόσο οι φίλοι της ισπανικής ομάδας που υπηρέτησε για τρεις σεζόν με αυτοθυσία, όσο και εκείνη της… Μπαρτσελόνα, αφού τα δύο γκολ που σημείωσε ο Βύντρα στο σύνολο της καριέρας του στην Ισπανία, ήταν εις βάρος των Καταλανών, δυσκολεύοντας την τότε πορεία τους για το πρωτάθλημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μερικές μόλις μέρες μετά, σκόραρε κι ενάντια της Σεβίλλης, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα της Λεβάντε και βάζοντας και με αυτό τον τρόπο το λιθαράκι του στην παραμονή της ομάδας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Πετυχημένος πλέον, με ακόμα περισσότερη εμπειρία στις πλάτες από τη συμμετοχή του σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, ο Λουκάς Βύντρα αποχαιρετά την Ισπανία και μετακομίζει στο Ισραήλ για την τοπική Χάποελ. Όλοι περίμεναν ότι θα κλείσει την καριέρα του εκεί, όντας ήδη 35 ετών. Όχι όμως, ο Λουκάς αποδεικνύεται γερόλυκος και δείχνει να περνάει δεύτερη περίοδο νιότης στο Ισραήλ. Μετά τη Χάποελ, σειρά παίρνει η κυπριακή Ομόνοια, όπου αγαπήθηκε και από τους Κύπριους φιλάθλους, οι οποίοι εκτίμησαν την όρεξή του για σκληρή δουλειά, την αυταπάρνηση που έδειχνε σε κάθε ματς και τη διάθεση να προσφέρει, σε αντίθεση με πολλούς ποδοσφαιριστές που αποφασίζουν στα τελευταία βήματα της καριέρας τους να παίζουν μπάλα στο… ρελαντί.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Λαμίας, όπου συνεχίζει πλέον ο 41χρονος παίκτης με καταγωγή από την Τσεχία. Πολλοί έσπευσαν να τον πουν βετεράνο μετά την απόφασή του να δώσει ακόμη μία παράταση στην απόσυρσή του. αλλά με τις εμφανίσεις του στους αγωνιστικούς χώρους μάλλον τους διαψεύδει.

Πότε θα σταματήσει ο γερόλυκος Λουκάς Βύντρα; Ούτε εμείς ξέρουμε και πιθανότατα, ούτε και ο ίδιος.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS