ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία στο «Γουέμπλεϊ»!

Ούτε τώρα! Ούτε στο σπίτι της. Ξανά στα πέναλτι!

Η Αγγλία ζει έναν ακόμα... εφιάλτη από την λευκή βούλα και η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1968, επικρατώντας με 3-2 στα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 που έγινε στο «Γουέμπλεϊ». Αυτό το οφείλει στον γκολκίπερ της, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα που απέκρουσε δύο πέναλτι.

Είχαν περάσει μόλις 117 δευτερόλεπτα όταν ο Λουκ Σο (σε φάση που ξεκίνησε από ιταλικό κόρνερ) έβαλε την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μπροστά στο σκορ και δημιούργησε την σιγουριά ότι ο τελικός τελείωσε.

Το γρήγορο γκολ όμως εξελίχθηκε σε μαρτύριο για τα «λιοντάρια» που θαρρεί κανείς ότι από το δεύτερο λεπτό έπαιζαν, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο ρολόι.

Κι αν στο πρώτο ημίχρονο κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλα τα ιταλικά όπλα, στην επανάληψη ο κλοιός άρχισε να... σφίγγει.

Αν δεν ήξερε κανείς ποιος είναι ποιος θα πίστευε ότι τον γελούν τα μάτια του. Η Αγγλία έπαιζε… ιταλικά και η Ιταλία έπαιζε… αγγλικά. Η Αγγλία μαζεμένη στο μισό γήπεδο, χωρίς την παραμικρή όρεξη να ψάξει δεύτερο γκολ και η «σκουάντρα ατζούρα» με ποσοστά κατοχής άνω του 70%, με ένταση, με τρεξίματα, με σκληράδα, με ρυθμό.

Ο Πίκφορντ αρνήθηκε το 1-1 μια, δυο, τρεις, όμως το γκολ της ισοφάρισης φώναζε ότι ερχόταν, με τον Μαντσίνι να δοκιμάζει το πείραμα με τον Ινσίνιε σε ρόλο «ψευτοεννιαριού» και να ανακατεύει τελείως το ματς.

Το 1-1 από τον Μπονούτσι (67’) ήταν η δίκαιη ανταμοιβή του ποδοσφαίρου στην μόνη ομάδα στο γήπεδο που προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο, απέναντι σε μία Αγγλία που έδειχνε να έχει πνιγεί από το άγχος.

Από εκεί και μετά όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν τα πέναλτι. Οι Ιταλοί έχασαν διαδοχικά για διαφορετικούς λόγους Κιέζα, Βεράτι, Ινσίνιε. Οι Άγγλοι πρόσθεσαν σταδιακά τους Σάκα, Χέντερσον, Γκρίλις γύρισαν σε 4-2-3-1, αλλά πιο δημιουργικοί δεν έγιναν.

Όλοι αποδέχθηκαν ότι το 50-50 των πέναλτι ήταν το μη χείρον σενάριο, αλλά βέλτιστο αποδείχθηκε μόνο για την Ιταλία. Η έμπνευση του Σάουθγκεϊτ να ρίξει μέσα στο 119ο λεπτό τους Ράσφορντ, Σάντσο ως σίγουρους εκτελεστές αποδείχθηκε καταστροφική. Ο πρώτος αστόχησε, ο Σάντσο και ο Σακά είδαν τον Ντοναρούμα να αποκρούει τα πέναλτι που εκτέλεσαν και οι Άγγλοι βίωσαν ένα ακόμα εφιαλτικό βράδυ, βλέποντας την Ιταλία να το σηκώνει μέσα στο σπίτι τους!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
Μπεράρντι. Γκολ. 1-0 η Ιταλία
Κέιν. Γκολ. 1-1 η Αγγλία
Μπελότι. Αποκρούει ο Πίκφορντ. Μένει το 1-1
Μαγκουάιρ. Γκολ. 2-1 η Αγγλία
Μπονούτσι. Γκολ. 2-2 η Ιταλία
Ράσφορντ. Δοκάρι. Μένει το 2-2
Μπερναρντέσκι. Γκολ. 3-2 η Ιταλία
Σάντσο. Αποκρούει ο Ντοναρούμα, μένει το 3-2
Ζορζίνιο. Αποκρούει ο Πίκφορντ, μένει το 3-2
Σάκα. Αποκρούει ο Ντοναρούμα. Η Ιταλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης…!!!!

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Έμερσον (118' Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54' Κριστάντε), Κιέζα (85' Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91' Μπελότι), Ιμόμπιλε (55' Μπεράρντι)

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120' Σάντσο), Σο, Ράις (74' Χέντερσον, 120' Ράσφορντ), Τρίπιερ (71' Σάκα), Μάουντ (99' Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.

filathlos.gr