ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οι περήφανοι μαχητές της Βοσνίας, η «ιερή αγελάδα» της Ελλάδας και τα περί Αργεντινής

Τα… παλιά χρόνια, τότε που… λεφτά υπήρχαν ή τουλάχιστον βρίσκονταν σχετικά εύκολα, στις 3 τα χαράματα ο κόσμος ήταν στα κατάμεστα μαγαζιά, αποθεώνοντας τους… Μέσι της πίστας.

Κι ήταν γεμάτη «Μεσσίες» του τραγουδιού αυτή η χώρα, που ξαφνικά, με την έφοδο του καταραμένου ΔΝΤ αναγκάστηκε να αλλάξει τα πάντα της. Τα πάντα; Όχι ακριβώς, Το ποδόσφαιρο μάλλον έμεινε ίδιο, παρότι στην επί κρίσης εποχή πιστώνεται όντως σαν επιτυχία η πρόκριση σε δύο παγκόσμια κύπελλα (2010, 2014) και σε ένα Euro (2012).

Κρίση… ξε-κρίση, η Εθνική μας κατάφερε ένα σημαντικό γι’ αυτήν πράγμα. Να θεωρείται… ιερή αγελάδα που απαγορεύεται να αγγίξει κανείς. Κι όποιος τολμούσε να εκφράσει αρνητικές κρίσεις, γινόταν εχθρός! Λες και ήταν κακό να πει κανείς ότι στο Χ παιχνίδι η ομάδα δεν βλεπόταν!

Υπήρχε και μια συγκεκριμένη «αιτιολόγηση» που την μασούσαν όλοι σαν καραμέλα.

«Μια σταλιά χώρα είμαστε, μια κουκκίδα στο χάρτη, οπότε γιατί γκρινιάζετε; Τόσα πράγματα έχουμε κάνει, ηρεμήστε λίγο», μου είχε πει κάποτε στέλεχος της Εθνικής.

Κι η… Βοσνία μεγάλε τι είναι; Ογκόλιθος του χάρτη;

Προσέξτε, όσοι δεν το έχετε συνειδητοποιήσει: πληθυσμός 3.839.737 κάτοικοι! Ούτε τέσσερα εκατομμύρια! Με το ζόρι 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό δεν είναι κουκκίδα, σκόνη είναι!

Ε, γι’ αυτή τη σκόνη μιλάει όλος ο κόσμος, αυτός που τέλος πάντων κατάφερε να μείνει ξύπνιος –όπως η αφεντιά μας- και να δει την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ομάδα της Βοσνίας κόντρα στην Αργεντινή. 

Ναι, έχασε 2-1, μηδέν το κοντέρ που λένε, αλλά έκανε μια συγκλονιστική εμφάνιση, δυσκολεύοντας πάρα πολύ την Αργεντινή και βάζοντάς της ΠΟΛΥ δύσκολα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αγώνα!

Γιατί; Μα διότι έπαιξαν με μάτι που γυάλιζε και με το μαχαίρι στο στόμα. Έπεφταν σαν σκυλιά στη μπάλα, αληθινοί καμικάζι στο χορτάρι, σ’ αυτή την παρθενική παρουσία τους σε μουντιάλ, τιμώντας τη φανέλα.

Τι κι αν έχασαν; Τα έδωσαν όλα, κυνήγησαν και πέτυχαν γκολ, έφυγαν με το κεφάλι ψηλά και δίχως να μπορούν να περπατήσουν αφού τσακίστηκαν στο γήπεδο. Ποιος να τους πει κάτι και τι; 

Και με μηδέν βαθμούς να τερματίσουν (που δεν θα συμβεί κόντρα σε Νιγηρία και Ιράν), με τέτοιες εμφανίσεις δεν μπορεί να τους πει κανείς λέξη εκεί στο Σαράγεβο και τα γύρω μέρη.

Τι θέλει να πει ο… ποιητής; Ότι όλοι τέτοιες εμφανίσεις θέλουμε από την Εθνική μας κι ας χάνει. Θα έχει κάνει όμως το καθήκον της και θα έχει το κεφάλι ψηλά. 

Τι πάει να πει λοιπόν «μην ακουμπάτε»; Ακουμπάμε. Στο συναίσθημα.

Η Αργεντινή λοιπόν –για να περάσουμε στο παιχνίδι- εμφανίστηκε πολύ σφιγμένη, δίχως φρεσκάδα αλλά και με λίγους αυτοματισμούς, κάτι που πίστευε κανείς ότι θα ήταν σε υψηλότερο βαθμό. 

Και μπορεί να μη μας… έβγαλαν τα μάτια οι παίχτες, αλλά το έκανε με εκπληκτικό τρόπο ο προπονητής, ο Αλεχάντρο Σαμπέγια.

Κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, είδε ότι δεν του έφταιγε η… υγρασία, το… χορτάρι του Μαρακανά, οι… μέλισσες, οι… φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!

«Έκανα λάθος στο πώς αξιολόγησα το ματς και στο πώς έστησα την ομάδα! Δεν είμαι ευχαριστημένος και στόχος μου είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της ομάδας»!

Μπράβο του και μαγκιά του. Κι αυτή η αυτογνωσία δείχνει ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα στην πορεία, ό,τι καλύτερο δηλαδή!

Ο Μέσι μάλλον βρήκε το δρόμο και… έρχεται! Κι όχι επειδή πέτυχε το δεύτερο γκολ του σε μουντιάλ μετά το 2006, έχοντας μείνει άσφαιρος στη Νότια Αφρική.

Όμως έδειξε ότι ξαναβρίσκει τα πατήματα και το τρέξιμό του, έστω κι αν τον είχαν πάντα κλεισμένο οι Βόσνιοι με την άριστη τακτική του Σάφετ Σούσιτς. Μάλλον θα δούμε ομορφιές από τον Λιονέλ στη συνέχεια. Α, κι ο Ιγκουαίν έδειξε ότι πρέπει να ξεκινάει στην ενδεκάδα. Ξέρει να στέκεται καλύτερα.

Μια χαρά κι η Γαλλία χωρίς τον Ριμπερί, έχει νιάτα και φρεσκάδα κι αυτόν τον τρελό Μπενζεμά μπροστά. Φυσικά δεν είναι κριτήριο η Ονδούρα, αλλά τα γαλλάκια δείχνουν δουλεμένη ομάδα. Όπως κι η Ελβετία, που κατάφερε να γυρίσει το ματς με τον Ισημερινό επειδή είναι πιο έμπειρη πια, διώχνοντας τις παλιές της αφέλειες στο παιχνίδι.

Μέχρι στιγμής το μουντιάλ είναι καλό και με κάμποσα γκολ. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι.

Δείτε στα δύο βίντεο που ακολουθούν την εκτίμηση του Μένιου Σακελλαρόπουλου για τον 6ο και τον 7ο όμιλο του Μουντιάλ στο πλαίσιο των οποίων διεξάγονται σήμερα τα παιχνίδια Ιράν – Νιγηρία, Γερμανία – Πορτογαλία και Γκάνα – ΗΠΑ