ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα "χρειάστηκε" η Αργεντινή, 2-1 τη Βοσνία

Η Αργεντινή τα χρειάστηκε από την πρωτάρα Βοσνία, αλλά ο Λιονέλ Μέσι ήταν για πρώτη φορά ουσιαστικός σε Μουντιάλ και την οδήγησε στη νίκη με 2-1 στο Μαρακανά.

Αν ένα βασικό προσόν μίας επίδοξης πρωταθλήτριας είναι να κερδίζει ακόμα και όταν δεν παίζει καλά, τότε η «αλμπισελέστε» πέρασε το τεστ, έστω και με άγχος, όταν βέβαια ο Αλεχάντρο Σαμπέγια αποφάσισε να απαρνηθεί το αρχικό 3-5-2 και να επιτεθεί. 
 
Παράλληλα ο ηγέτης της «αλμπισελέστε» πέτυχε το πρώτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2006, έχοντας συμμετοχή και στο 1-0. Αυτό ήρθε από το γρηγορότερο αυτογκόλ στην ιστορία της διοργάνωσης με άτυχο ρέκορντμαντον νεαρό Κολάζινατς, μετά από 2 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα!

Η Βοσνία όμως, δικαιούται να είναι περήφανη για το ντεμπούτο της σε Μουντιάλ. Κανείς δεν ξέρει πως θα είχε εξελιχθεί το ματς αν δεν δεχόταν γκολ τόσο νωρίς, όμως δεν τα παράτησε μέχρι το τέλος και πέτυχε το πρώτο της γκολ στη διοργάνωση με τον Ιμπίσεβιτς στο 85'. 

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε όπως θα το ονειρευόταν ο τεχνικός της Βοσνίας Σάφετ Σούσιτς, εκτός βέβαια από αυτό που έγινε μόλις 2 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα. Έπειτα από ένα φάουλ του Μέσι στην αριστερή πλευρά, ο Ρόχο άγγιξε τη μπάλα με το κεφάλι, ο Κολάζινατς στο δεύτερο δοκάρι αιφνιδιάστηκε και χωρίς καν να το σκεφτεί έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με το αριστερό γόνατο. Ο νεαρότερος παίκτης στον αγωνιστικό χώρο, μόλις είχε πετύχει το γρηγορότερο γκολ σε τελικά Μουντιάλ, ξεπερνώντας αυτό του Παραγουανού Γκαμάρα από το 2006 (2 λεπτά, 46 δευτερόλεπτα).

Θα περίμενε κανείς πως αυτό το γκολ θα έδινε φτερά στα πόδια των Αργεντίνων και θα έριχνε τους Βόσνιους, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι πρωτάρηδες σε Μουντιάλ, έκαναν την «αλμπισελέστε» να υποφέρει στη μεσαία γραμμή, με τους Ντι Μαρία, Μαστσεράνο και Μάξι να μην μπορούν να επιβληθούν.

Παράλληλα, ο Μέσι αντιμετώπιζε πάντα δύο και τρεις παίκτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργήσει ή να εκτελέσει, με την «αλμπιτσελέστε» να περιορίζεται κυρίως σε μακρινά σουτ.

Η Βοσνία είχε τον Πιάνιτς ορεξάτο, όπως και τον Λούλιτς, όμως ο Τζέκο ήταν αρκετά απομονωμένος. Έτσι, η καλή ευκαιρία της στο πρώτο μέρος ήρθε στο 41' με τον Λούλιτς να υποχρεώνει με κεφαλιά σε πολύ καλή επέμβαση τον Ρομέρο, ο οποίος έστειλε την ομάδα του στο ημίχρονο προηγούμενη στο σκορ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με διπλή αλλαγή για την Αργεντινή, με τον Σαμπέγια να ρίχνει στο ματς Ιγκουαΐν και Γκάγκο αντί Μάξι και Καμπανιάρο αντίστοιχα, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-3-3. 

Όμως η Βοσνία συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της, με τον Χαΐροβιτς να έχει δύο φάσεις και τον Μισίμοβιτς να προσφέρει πινελιές τεχνικής. Παρ' όλα αυτά η ισοφάριση δεν ήρθε και έτσι «μίλησε» ο Μέσι στο 65'.

Μετά από προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος κάτω από το κέντρο, ο σούπερ σταρ της Αργεντινής έπαιξε το ένα-δύο με τον Ιγκουαΐν και με την χαρακτηριστική του παράλληλη κίνηση προς τη γραμμή της μεγάλης περιοχής απέφυγε τον Μπίτσακτσιτς και έκανε το 2-0 με φαλτσαριστό σουτ, δοκάρι και μέσα.

Ο Σούσιτς έριξε Ιμπίσεβιτς, Μεντούνιανιν  και Βίστσα, αλλά οι Αργεντίνοι είχαν πλέον απελευθερωμένο και τον Ντι Μαρία που πρόσφερε θέαμα. Όσο για τον Μέσι; Χαμογελαστός απολάμβανε το παιχνίδι και τους συνδυασμούς με τον Ιγκουαΐν. Και αυτό δεν μπορεί να είναι καλό μήνυμα για τους αντιπάλους.

Οι Βόσνιοι όμως δεν έλεγαν να τα παρατήσουν και στο 85' κατάφεραν να πετύχουν το πρώτο τους γκολ σε Μουντιάλ, όταν ο Λούλιτς βρήκε στην πλάτη της άμυνας τον Ιμπίσεβιτς και αυτός πλάσαρε τον Ρομέρο, που προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε να αποσοβήσει το 2-1. Ακολούθησαν μερικές νευρικές στιγμές, αλλά το χαμόγελο του Μέσι δεν έσβησε. 

Αργεντινή (Σαμπέγια): Ρομέρο - Γκαράι, Φερνάντες, Καμπανιάρο (46΄Γκάγκο) - Ρόχο, Μαστσεράνο, Σαμπαλέτα, Ντι Μαρία, Ροντρίγκες (46' Ιγκουαΐν) - Μέσι, Αγουέρο (86' Μπίλια).

Βοσνία (Σούσιτς): Μπέγκοβιτς - Μούιτζα, (69' Ιμπίσεβιτς) Μπίτσακτσιτς, Σπάχιτς, Κολάζινατς - Μπέζιτς, Χαΐροβιτς (71' Βίστσα) - Πιάνιτς - Μισίμοβιτς (74' Μεντούνιανιν), Λούλιτς - Τζέκο.