ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Βρίσκουμε σε... τοίχο»

Σε απόγνωση βρίσκεται η Super League 2, με την διοργανώτρια έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε για να μπει στο γήπεδο, αλλά να μην βλέπει... πράσινο φως!

Και το πρόβλημα εστιάζεται, σύμφωνα με τον Ημαθιώτη αντιπρόεδρό της, Γιώργο Τουτζάρη, στους αθλητικούς φορείς.

Ο γενικός διευθυντής του Εργοτέλη μίλησε στην εφημερίδα «Live Sport» και υπογράμμισε ότι είναι πολλά τα παράδοξα, γι’ αυτό και άπαντες είναι επιφυλακτικοί.

Αρχικά ο Τουτζάρης ανέφερε:

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν πιέζεται κανείς. Εφόσον ζητούν τεστ, θα μπορούσαν αυτά να επισυνάπτονται με το δελτίο του ποδοσφαιριστή όπως στην κάρτα υγείας».

Τι απαντά σ’ αυτούς που ρωτάνε πώς τον Μάιο δεν μπορούσαν να τηρήσουν τα πρωτόκολλα και μπορούν τώρα;

«Τον Μάιο ένα μοριακό τεστ κόστιζε 110 ευρώ. Για 35 άτομα, δηλαδή, ένα κόστος 4.000 ευρώ την εβδομάδα. Πριν 15 ημέρες έλαβα προσφορά από εργαστήριο του Ηρακλείου με 40 ευρώ. Άρα, το κόστος μειώνεται στα 1.400 ευρώ και περίπου 15.000 για όλο τον χρόνο.

Μην ξεχνάμε ότι η Super League 1 πήρε προκαταβολή 600 χιλιάδες από χορηγία για να το καλύψει. Μην είμαστε τόσο αυστηροί με την κατηγορία. Κάνουμε ό,τι μας λένε και βρίσκουμε… τοίχο».

Είναι δικαιολογία ότι τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό;

«Όχι. Προτείνουν, δεν επιβάλλουν. Υπάρχουν γιατροί - άνθρωποι του αθλητισμού, στη SL1, SL2, ΓΓΑ. Όλοι αυτοί δεν είναι άσχετοι. Μπορεί ένας λοιμωξιολόγος να πει όχι, όμως το κράτος θα πει «παίζετε». Δηλαδή η Super League 2 είναι η ανεύθυνη και στη Super League 1 τηρούνται όλα;».

Όσο για το πού εστιάζει το πρόβλημα; «Στους αθλητικούς φορείς. Οι λοιμωξιολόγοι επιλαμβάνονται και προτείνουν. Ο κύριος Τσιόδρας καταθέτει τις προτάσεις του και ο Πρωθυπουργός αποφασίζει. Λανθασμένα είπαν ότι έκανα επίθεση στον κύριο Σύψα. Έπεσα από τα σύννεφα με τη δήλωσή του, γιατί απόρησα ποιος δεν τους έδωσε το αίτημά μας. Έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».

Σχετικά με τη ζημιά των ΠΑΕ, ο Τουτζάρης είπε:

«Θα υπάρξει μεγάλη αν δεν γίνει πρωτάθλημα ή αν παίξουμε 22 αντί για 30 παιχνίδια. Ίσως μειωθεί το τηλεοπτικό. Εκτός αν μείνει το ίδιο σαν μορφή βοήθειας. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν χορηγοί και εισιτήρια. Θα μετριαστεί τουλάχιστον αν γίνουν όλα.

Και ο Εργοτέλης είναι πληττόμενη επιχείρηση και βρίσκεται σε αναστολή από τον Νοέμβριο. Υπάρχει βοήθεια από το κράτος, διαφορετικά δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο. Είναι «παγωμένες» οι υποχρεώσεις στην εφορία, η πληρωμή του ΕΦΚΑ. Γιατί δεν σταματάμε να δεχόμαστε τη βοήθεια αυτή, αφού πλέον μπορούμε να κάνουμε τα τεστ και να παίξουμε; Αν δεν είχαμε τώρα ποδόσφαιρο στη Super League 1 και την Ευρώπη όπως στην πρώτη καραντίνα, θα είχαν όλοι κατάθλιψη».

Στο κοινό μέτωπο για το δίκαιο αίτημα της έναρξης σύμμαχος είναι ο ΠΣΑΠ με τον οποίο οι σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της διοργανώτριας:

«Προσπαθούν τα παιδιά και βοηθούν στη διαδικασία να παίξουμε. Πετάνε, βέβαια, καρφιά για τους ιδιοκτήτες. Πίστευαν ότι τότε μπορούσαμε να καλύψουμε τα τεστ ή πίστευαν ότι φταίμε που ανέβασαν οκτώ ομάδες και δεν ήξερε η λίγκα πού να τις βάλει; Φτάσαμε να έχουμε 20 ομάδες στη Football League χωρίς μέριμνα. Τι να κάνει η διοργανώτρια; Μήπως έχει τη δύναμη και το brand name της Super League 1 για να πιέσει ή να διεκδικήσει; Είναι… χουντίνι ο κάθε πρόεδρος για να δίνει συνέχεια λεφτά;».

Εν όψει της τηλεδιάσκεψη της Τρίτης ο Τουτζάρης εξέφρασε την άποψη:

«Δεν ξέρω πού μπορεί να βγάλει, αφού μία ημέρα μετά συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι. Να πούμε τι; Να γίνουμε γραφικοί ότι θα καταθέσουμε σφραγίδες; Υπάρχει και το Κύπελλο το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου και έχει πρόβλημα η ΕΠΟ. Πρακτικά μπορεί να το κάνει σαν… Λιγκ Καπ μόνο με ομάδες της πρώτης κατηγορίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».

Όσο για την πολυπόθητη έναρξη και τι πρωτάθλημα μπορεί να περιμένει, είπε:

«Πώς θα βάλουμε τους ποδοσφαιριστές να παίζουν Τετάρτη - Κυριακή; Θα είναι πρωτάθλημα - γρίφος. Δεν ξέρω ποιος θα αντέξει.

Ο αντιπρόεδρος της λίγκας σε ερώτηση τι λέει ο ιδιοκτήτης του Εργοτέλη, Μάγκεντ Σάμι, τα είπε… όλα: «Αν ήταν κοντά θα είχε φύγει. Καλά που μένει μακριά».

Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν;

«Ως συνήθως, αν δεν φτάσουμε στο σημείο μηδέν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσουμε εδώ. Το χειρότερο είναι ότι δεν κάνουμε προπονήσεις. Δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί μας τις απαγόρευσαν. Θα μπορούσαμε να κάνουμε rapid test και αν υπήρχε κρούσμα να κάναμε μοριακό. Εμείς σαν Εργοτέλης έχουμε ήδη κάνει 6-7 μοριακά τεστ. Εάν ένας ποδοσφαιριστής είχε πονοκέφαλο, έφευγε και αν είχε την επόμενη μέρα, έκανε τεστ.

Ένας άνθρωπος δεν μπορούσε να ασχοληθεί; Ο κύριος Αυγενάκης δεν μπορούσε. Ο κύριος Μαυρωτάς δεν μπορούσε να μιλήσει με τους γιατρούς και να μας πουν αν παίζουμε ή όχι; Δεν μας έλεγαν τίποτα. Η μόνη αναφορά ήταν στο λοκ ντάουν η απαγόρευση προπονήσεων. Μιλάμε για επαγγελματικές ομάδες, όλα «τρέχουν».

Το παράδοξο είναι ότι ο κύριος Μαυρωτάς λέει ότι αν είχαμε ξεκινήσει, δεν θα μας σταματούσαν. Τον Μάρτιο, όμως μας σταμάτησαν. Ο κύριος Σύψας μιλά για το πρωτάθλημα της Ανδόρας, άρα ή ενήμερος είναι ή φιλοποδοσφαιρικός. Είναι τόσα τα παράδοξα, που μας κάνουν καχύποπτους…».