ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Νίκησε τον Ολυμπιακό Β. και έμεινε στη Σούπερ Λιγκα η Ξάνθη! (video)

Η Ξάνθη, αν και αγωνιζόταν από το σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Μάνταλου στο 48ο λεπτό, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1 επί του Ολυμπιακού Βόλου και παρέμεινε έτσι στη Σούπερ Λίγκα.

Ο Ράνος αποδείχθηκε «χρυσή» αλλαγή για τον Νίκο Κεχαγιά, καθώς ο παίκτης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 54ο λεπτό στη θέση του τραυματία Μαρίν και στο 82ο λεπτό κατάφερε να σημειώσει το νικητήριο γκολ για την ομάδα του.

Μάλιστα, αυτή θα είναι η 25η χρονιά που οι Ακρίτες θα δώσουν το "παρών" στη μεγάλη κατηγορία.

Τα πλάνα των δύο τεχνικών:

Ο Νίκος Παντελής επέλεξε ένα σύστημα 4-4-1-1 με τους κατσαρό, Αρβανίτη, Γιαλούση και Ζέρη στην άμυνα, στο κέντρο οι Ρόκας και Μελίσσης, δεξιά ο Μόνχε, αριστερά ο Πινδώνης, στην κουρφή της επίθεσης ο Γκούρμα και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού μέσου, ο Νικολιάς.

Απ' την άλλη, ο Νίκος Κεχαγιάς παρέταξε την ομάδα του με ένα σύστημα 4-2-3-1 με τους Μουκουάνα, Φλίσκα, Γούτα και Μπέρτο στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Βασιλακάκης και Ντε Γκουζμάν, δεξιά στην επίθεση ο Μαρίν, αριστερά ο Κάλβο, σέντερ φορ ο Σολτάνι και πίσω του, σε ρόλο "δεκαριού", ο Μάνταλος.

Τα είχε όλα!

Το παιχνίδι ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν μισής ώρας καθώς υπήρξε ένα μπέρδεμα σχετικά με τους πάγκους των δύο ομάδων και με το ποια ομάδα έπρεπε να κάτσει που. Τελικά, η αναμέτρηση, έστω και με μισή ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησε στο «Κλ. Βικελίδης».

Το πρώτο πεντάλεπτο ήταν αναγνωστικό με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο και την Ξάνθη να αναλαμβάνει ρόλο οδηγού. Τρία λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, υπήρξε εκ νέου διακοπή λόγω ενός αντικειμένου που δέχτηκε ένας απ' τους επόπτες αλλά μετά από μερικά λεπτά και τις σχετικές ανακοινώσεις συνεχίστηκε η αναμέτρηση.

Η πρώτη αξιοσημείωτη φάση σημειώθηκε στο δωδέκατο λεπτό. Ο Πινδώνης επεχείρησε το σουτ από τον άξονα αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Όσο η ώρα περνούσε ο ρυθμός του αγώνα ανέβαινε. Ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου η Ξάνθη απείλησε. Ο Σολτάνι «έσπασε» την μπάλα από τον άξονα, στον επερχόμενο Μαρίν απ' τα δεξιά, αλλά ο Γκίτκος με έξοδο πρόλαβε τον παίκτη των Ακριτών και διατήρησε το μηδέν στην εστία του.

Στο 24ο λεπτό και πάλι οι Ακρίτες ήταν αυτοί που απείλησαν. Ο Μαρίν, ο οποίος βρισκόταν σε αρκετά καλή μέρα, έκανε το γύρισμα απ' τα δεξιά αλλά το πλασέ του Σολτάνι ήταν αδύναμο και ο Γκίτκος μπλόκαρε με ευκολία.

Η πρώτη πραγματικά απειλητική φάση για τους Βολιώτες ήρθε στο 28ο λεπτό. Ο Νικολιάς επεχείρησε το σουτ μέσα από την περιοχή, έπειτα από γύρισμα του Ζέρη αλλά η μπάλα προσέκρουσε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Κυριακίδη.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, αφού η Ξάνθη είχε τον έλεγχο και την κυκλοφορία της μπάλας, ο Ολυμπιακός Βόλου άνοιξε το σκορ. Ο Γκούρμα βρέθηκε έξω από την περιοχή, απ' τα δεξιά, μόνος του με την μπάλα, σούταρε και σημείωσε ένα εκπληκτικό γκολ στέλνοντας την μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» της εστίας της Ξάνθης.

Στη συνέχεια, ο ρυθμός έπεσε και οι παίκτες του Νίκου Κεχαγιά προσπάθησαν στο τελευταίο πεντάλεπτο να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια. Η προειδοποιητική βολή ήρθε στο 42ο λεπτό. Ο Κάλβο σούταρε απ' τα αριστερά, έξω από την περιοχή αλλά στάθηκε άτυχος αφού η μπάλα προσέκρουσε στη συμβολή των δοκών.

Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ουσιαστικά στην τελευταία φάση, η Ξάνθη ευτύχισε να σκοράρει και να ισοφαρίσει. Ο Κάλβο εκτέλεσε το φάουλ, αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και ο Γούτας με κεφαλιά κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα παρά την υπερπροσπάθεια του Γκίτκου με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες στα αποδυτήρια. 

Δεν πτοήθηκε απ' την αποβολή!

Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο καθώς ο ρυθμός δεν ήταν τόσο γρήγορος. Τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους μάλιστα, η Ξάνθη έμεινε με δέκα παίκτες. ο Μάνταλος σε μια αψυμαχία αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Παρ' όλα ταύτα, οι παίκτες του Νίκου Κεχαγιά δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να πιέζουν τον Ολυμπιακό Βόλου. Στο 71ο λεπτό η ομάδα του Βόλου προσπάθησε να απειλήσει αλλά το σουτ του Νικολιά απ' τα δεξιά, μέσα από την περιοχή αποκρούστηκε με υπερένταση απ' τον Κυριακίδη.

Ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα πήγαινε στην παράταση το γκολ της λύτρωσης ήρθε για την Ξάνθη στο 82ο λεπτό. Ο Κάλβο, που πραγματοποίησε σπουδαίο παιχνίδι, σέντραρε απ' τα δεξιά και η «χρυσή» αλλαγή, ο Ράνος, με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκίτκου.

Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός Βόλου έχασε σπουδαία ευκαιρία. Ο Ιωάννου πλάσαρε από πλεονεκτική θέση μέσα από την περιοχή αλλά ο Κυριακίδης, με τρομερή απόκρουση, διατήρησε το προβάδισμα για την ομάδα του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην παραμονή της Ξάνθης στη Σούπερ Λίγκα.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

SKODA ΞΑΝΘΗ (Ν. Κεχαγιάς): Κυριακίδης, Βασιλακάκης, Ντε Γκουζμάν, Γούτας, Μπέρτος, Φλίσκας, Κάλβο (95' Χοσέμι), Μάνταλος, Μαρίν (54' Ράνος), Μουκουάνα (90' Βάλλας), Σολτάνι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. (Ν. Παντελής): Γκίτκος, Γιαλούσης, Μελίσσης, Αρβανίτης, Κατσιαρός, Ρόκας, Πινδώνης, Ζέρης (87' Κατσίκης), Μόνχε (86' Ιωάννου), Νικολιάς (77' Μπρέσκα), Γκούρμα.