ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η αναδιάρθρωση θα επηρεάσει και τα τοπικά

Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών είναι στο τραπέζι και προβληματίζει καθημερινά τους διοικούντες της ΕΠΟ και όλες τις ομάδες που περιμένουν καθημερινά να παρθούν αποφάσεις. 

Tελείωσαν οι υποχρεώσεις των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 1 και πλέον θα μπει σε διαπραγμάτευση το θέμα της αναδιάρθρωσης και της πιθανής ενοποίησης της σούπερ λιγκ 2 με την φούντμπολιγκ με την δημιουργία δύο ομίλων βορείου και νοτίου.

Σε πρώτη φάση η Γ Εθνική θα αναβαπτιστεί αλλά σε δεύτερη φάση ενδεχομένως να συρρικνωθεί για να μπορέσουν οι ομάδες που ανεβαίνουν από τη Γ’ στη Β’ Εθνική να είναι ισχυρές οικονομικά και να έχουν την δυνατότητα άμεσα να μετατραπούν σε ΠΑΕ, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Κομβικό σημείο θα παίξει η εκλογή του προέδρου της σούπερ λιγκ 2, η διάθεση των ομάδων αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια.  Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην ΕΠΟ αλλά θα χρειαστεί τροποποίηση στον ισχύοντα νόμο για να προβλέπει κάποιες λεπτομέρειες. Με αυτή την προϋπόθεση επηρεάζονται και τα τοπικά πρωταθλήματα και είτε την επόμενη είτε την μεθεπόμενη χρονιά σε περίπτωση μείωσης των ομάδων της Γ Εθνικής θα προβλέπεται να πέσουν περισσότερες ομάδες από τη Γ Εθνική στα τοπικά και να ανεβούν λιγότερες από τα τοπικά στη Γ’ Εθνική.

Αρα θα επανέλθει ο θεσμός των μπαράζ ανόδου μεταξύ των πρωταθλητών των ΕΠΣ και θα σχηματιστούν όμιλοι των τεσσάρων ομάδων μεταξύ των πρωταθλητών των Ενώσεων. Ο αριθμός των ομάδων που θα ανεβαίνουν θα είναι σύμφωνος με τον αριθμό των ομάδων που θα απαρτίζουν τη Γ Εθνική. Σε βάθος χρόνου αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την πολιτεία, αναγκαστικά θα πάμε σε μια νέα μορφή πρωταθλημάτων με λίγες ομάδες ανά κατηγορία, αυτών δηλαδή που μπορούν να αντέξουν οικονομικά στη νέα τάξη πραγμάτων στο ποδόσφαιρο. 

Αν δεν καρποφορήσει η ενοποίηση της σούπερ λιγκ 2 με την φούντμπολιγκ υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ομάδες της φούντμπολιγκ. Να έχουμε δηλαδή δύο ομίλους βόρειο και νότιο με άνοδο και άλλων ομάδων από την Γ Εθνική (δευτεραθλητές της της Γ Εθνικής που τελείωσε) προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα των ομάδων.

Σε αυτή την περίπτωση θα διατηρηθεί η Γ Εθνική η οποία θα παραμείνει ερασιτεχνική. Υπάρχουν πολλές φωνές που θέλουν να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών στη Γ Εθνική ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα ταλέντα που ξεπηδούν από τα πρωταθλήματα υποδομών. Για το θέμα της Γ’ Εθνικής ζητήσαμε τη θέση του προέδρου της επιτροπής διοργανώσεων της ΕΠΟ Παναγιώτη Δημητρίου ο οποίος μας ανέφερε ότι «η προκήρυξη της Γ Εθνικής θα βγει στον αέρα τις επόμενες μέρες και μετά τις 15 Αυγούστου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν στη νέα Γ Εθνική». Ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων της Γ Εθνικής θα γίνει γνωστό και πόσες ομάδες θα ανεβαίνουν από τα τοπικά Πρωταθλήματα στη Γ’ Εθνική.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕTROSPORT