ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ο χαμός στην Β΄ Εθνική με τις ομάδες που αποχωρούν!

Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε απλώς τον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά έφτασε σε σημείο να παρασύρει αρκετές ομάδες σε ρέματα διάλυσης..., με πρόσφατο παράδειγμα την «Βασίλισσα του Βορρά» την ΒΕΡΟΙΑ.

Συγκεκριμένα στις τελευταίες επτά σεζόν εννιά σύλλογοι αποχώρησαν (ή αποβλήθηκαν) από εν εξελίξει πρωταθλήματα της δεύτερης κατηγορίας και επτά δεν πήραν θέση καν στην αφετηρία, επιλέγοντας να κατηφορίσουν σε ερασιτεχνικά μονοπάτια επιδιώκοντας το restart.

Οι πρώτες ομάδες που δεν έβγαλαν ολόκληρη σεζόν στα χρόνια της κρίσης ήταν ο Διαγόρας και ο Εθνικός Αστέρας. Οι Ροδίτες παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο για τελευταία φορά τη 14η αγωνιστική το 2011-12, ενώ ο σύλλογος της Καισαριάνης άντεξε μέχρι την 24η την ίδια περίοδο.

Το 2014-15 ο Πανηλειακός εμφανίστηκε 8 αγωνιστικές πριν αρχίσουν τα διαδοχικά άνευ αγώνος... Την επόμενη σεζόν (2015-16) η πρόωρη αποχώρηση ήταν πάλι διπλή: σε 15 στροφές συμμετείχε ο Εργοτέλης, σε 16 ο Ολυμπιακός Βόλου. Το 2016-17 ο Πανθρακικός δεν έβγαλε ούτε τον πρώτο γύρο (μέχρι τη 12η), ενώ το ποτήρι των προβλημάτων ξεχείλισε για την Καλλονή στο φινάλε, αφού αγωνίστηκε μέχρι και την 31η.

Ώσπου φτάσαμε και στη φετινή περίοδο. Ο Αχαρναϊκός χρεώθηκε την ταχύτερη αποχώρηση - αποβολή (έδωσε μόλις τρεις αγώνες), ενώ η Βέροια έβγαλε με το ζόρι τον πρώτο γύρο (17 στροφές) και έριξε τίτλους τέλους.

Υπάρχουν, όμως και οι ομάδες -όπως προαναφέραμε- που δεν πήραν καν θέση στην αφετηρία προσδοκώντας αναγέννηση (αγωνιστική και οικονομική) από ερασιτεχνική κατηγορία. Τη φετινή σεζόν ο Αγροτικός Αστέρας είχε γνωστοποήσει νωρίς - νωρίς ότι αποσύρεται και ακολούθησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ηρακλής (σημειωτέον η σέντρα του πρωταθλήματος έγινε στις 28 Οκτωβρίου).

Εθελούσια πτώση σε κατώτερη κατηγορία είχαν επιλέξει κατά το παρελθόν και οι ΑΕΚ, Πανσερραϊκός, Λάρισα (το 2013-14), Αρης και Δόξα Δράμας (το 2014-15).