ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΕΠΣ Ημαθίας: Το τρίτο ημίχρονο

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλή εβδομάδα. Όσο περνάει ο καιρός και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παραμένει σε καραντίνα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο.  Είμαστε στο τέλος του Γενάρη, φως στο τούνελ δεν φαίνεται ακόμη και τα πράγματα μέρα με την μέρα γίνονται πιο δύσκολα.

***********************************

Θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και να δοθεί κάποια στιγμή το «πράσινο» φως στις ομάδες, δεν θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση όπως προκηρύχθηκε το καλοκαίρι. Πιστεύουμε βαριά – βαριά έναν γύρο να προλάβουν οι αθλητές να παίξουν, άντε ίσως και πλέι οφ αμέσως μετά – και τέλος.

***********************************

Πολλά πράγματα αναμένονται να κριθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε περιμένουμε ότι η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει μεταξύ των άλλων και το αν θα επιστρέψουν στα γήπεδα οι ομάδες της  FootballLeagueκαι της Γ’ Εθνικής. Τελευταία αυτό το αίτημα πάει συνέχεια πίσω. Αν αναβληθεί και πάλι, χαιρέτα μου τον Πλάτανο!

***********************************

Για το μέλλον των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, οι άνθρωποι που γνωρίζουν τονίζουν ότι το «κλειδί» είναι η Γ’ Εθνική. Αν το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Καταλαβαίνετε, κάποιοι θα πρέπει να υποβιβαστούν και κάποιοι άλλοι να πάρουν την άνοδο για να καλύψουν τις κενές θέσεις.

***********************************

Για να βγει το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής, πρέπει σίγουρα να παραταθεί η σεζόν. Κι αν για τις ομάδες αυτές, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, για το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα η παράταση σεζόν δεν είναι εύκολη. Πώς να παίξουν καλοκαίρι οι ερασιτεχνικές ομάδες όταν οι γεωργικές δουλειές είναι σε υψηλούς ρυθμούς; Το ίδιο ισχύει και για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα περιοχών που βασίζονται στον τουρισμό.

***********************************

Ο χρόνος που απομένει για να γίνουν οι αγώνες στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το πρωτόκολλο ασφαλείας. Για να επιστρέψουν οι σύλλογοι στις ομαδικές προπονήσεις σαφώς και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν πολλά τακτικά τεστ covid. Ποιοι σύλλογοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν; Ελάχιστοι θα λέγαμε εμείς και πιστεύουμε ότι δεν αρκούν για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

***********************************

Το πρόβλημα με τα τεστ covidτο εντόπισε η ΕΠΣ Ημαθίας και το έθεσε με επιστολή της στα αρμόδια υπουργεία. Τι λέει η ΕΠΣ; «Επειδή η συνέχιση όλων των πρωταθλημάτων πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ζητάμε να αναλάβει η Πολιτεία το κόστος της διεξαγωγής τεστ C0VID-19 για όλους τους ερασιτέχνες αθλητές που θα κληθούν να επιστρέψουν στα γήπεδα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Διαφορετικά, δεν θα καταστεί εφικτή στην πράξη κανενός είδους επιστροφή στην αγωνιστική δράση, και λόγω του δυσβάσταχτου κόστους, οπότε είναι πολύ πιθανόν να παραπεμφθεί στας... Ελληνικάς Καλένδας!»

***********************************

Εκτός από το κόστος των τεστ covidη ΕΠΣ προτείνει ακόμη τα εξής: «Παράλληλα, επειδή η οικονομική συγκυρία ήταν ήδη αρκετά δύσκολη, -και είναι πιθανόν στη μετα-COVID εποχή να είναι ακόμα δυσκολότερη-, στο πλαίσιο της οικονομικής βιωσιμότητας των ερασιτεχνικών σωματείων όλων των αθλημάτων, προτείνουμε η Πολιτεία να επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες, μη εξαιρουμένων και των τοπικών ερασιτεχνικών, τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, η οποία θα αφορά τα έξοδα μεταφοράς των αθλητών. Γνωρίζουμε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων διάταξη που προβλέπει κάτι ανάλογο για τη μεταφορά των αθλητών που αγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο. Θεωρούμε πως κάτι ανάλογο πρέπει να προβλεφθεί και για τα Σωματεία που αγωνίζονται στις τοπικές κατηγορίες, έστω και για μία μεταβατική περίοδο 1 ή 2 ετών».

***********************************

Με τον χαμό που γίνεται, θεωρούμε πολύ δύσκολο να εισακουστούν τα αιτήματα. Σιγά μην πληρώσει η πολιτεία για τα τεστ covidτων ομάδων. Με την οικονομία τσακισμένη, το πιο πιθανό είναι να στείλει για φέτος τα πρωταθλήματα στας... Ελληνικάς Καλένδας που λέει και η ΕΠΣ. Συμφωνούμε όμως απόλυτα με την ΕΠΣ ότι τα ερασιτεχνικά Σωματεία τούτη την στιγμή έχουν μηδαμινά έσοδα και ως εκ τούτου το ζήτημα της οικονομικής τους βιωσιμότητας σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

***********************************

Αναφορικά με τις ομάδες του νομού, αυτές που προσπαθούν να κρατηθούν σε κάποια φόρμα είναι η Νάουσα, η Αγία Μαρίνα και ο Σχοινάς. Είναι οι τρεις ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο αν η διοργάνωση συνεχιστεί.

***********************************

Έχουμε όμως τονίσει και παλαιότερα, ότι αν αποφασιστεί η επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις, οι αθλητές θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες προετοιμασία για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς χωρίς να κινδυνεύουν με τραυματισμούς.

***********************************

Κλείνοντας αυτό που «σκοτώνει» τις ομάδες και τους ανθρώπους που τις διοικούν είναι η αβεβαιότητα για το αύριο. Το μέλλον της φετινής χρονιάς παραμένει σκοτεινό και να αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η κατάσταση που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.