Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Χρυσός» Κλόζε,«Χρυσή» Γκάνα!

«Χρυσός» Κλόζε,«Χρυσή» Γκάνα!

Η απίθανη Γκάνα πάλεψε στα ίσια τη Γερμανία, για τη δεύτερη αγωνιστική του έβδομου Ομίλου του Μουντιάλ, σκόραρε δύο τέρματα σε εννέα λεπτά μετά το 1-0 των «πάντσερ» που χρειάστηκαν γκολ της αλλαγής Κλόζε για να πάρουν το βαθμό (2-2). 

Τα χειρότερα γλίτωσε η Γερμανία: Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ χρειάστηκε γκολ ισοφάρισης του Μίροσλαβ Κλόζε στο 71΄ για να πάρει ισοπαλία 2-2 από την Γκάνα και να φτάσει τους τέσσερις βαθμούς στον έβδομο Όμιλο του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Γερμανός στράικερ με το τέρμα αυτό, κι ενώ είχε μπει σαν αλλαγή δύο λεπτά νωρίτερα, έφτασε τα 15 τέρματα σε τελική φάση Μουντιάλ με τη «νασιονάλμαντσαφ» ισοφαρίζοντας στην πρώτη θέση τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο. Έγινε, επίσης, ο τρίτος ποδοσφαιριστής μετά τους Πελέ και Ούβε Ζέλερ που σημειώνει ένα, τουλάχιστον, τέρμα σε τέσσερα διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.

Για να φτάσει, όμως, το σκηνικό να σωθεί η κεντροευρωπαϊκή ομάδα με το τέρμα του Κλόζε έγιναν πράγματα και θαύματα. Τα «πάντσερ» προηγήθηκαν στο 51΄ με τον Γκέτσε, όμως οι Αφρικανοί με Αντρέ Αγιού (54΄) και Γκιάν (63΄) γύρισαν το ματς τούμπα! Ο επιθετικός της Αλ Αΐν, με το γκολ του στο 1-2, έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Μαύρη Ήπειρο που σημειώνει ένα τέρμα, τουλάχιστον, σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ. Με τον πόντο αυτό η ομάδα του Τζέιμς Άπια πήρε τον πρώτο της βαθμό στο έβδομο γκρουπ και περιμένει τι θα γίνει την τελευταία αγωνιστική, αλλά και στο ΗΠΑ-Πορτογαλία που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή (22/6).

Μετά τη μέτρια εμφάνιση με τις ΗΠΑ και την ήττα, με 2-1, η Γκάνα παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη προς το καλύτερο στο πρώτο 45λεπτο με την ισχυρή Γερμανία. Η άμυνά της λειτούργησε άψογα στην πλειοψηφία των φάσεων που δέχτηκε, ενώ η αφρικανική ομάδα δημιούργησε και στιγμές εμπρός στην εστία του Νόιερ ο οποίος χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο-τρεις περιπτώσεις για να μην κινδυνέψουν τα «πάντσερ». Η Γερμανία συνάντησε προβλήματα και στα μετόπισθεν και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της, μια και Οζίλ και Γκέτσε, αν και άλλαζαν πλευρές μπερδεύοντας την άμυνα των Γκανέζων, με δυσκολία έβρισκαν τον Μίλερ. 

Στο 7΄ ο Γκιάν είχε την πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του Τζέιμς Άπια, ενώ στο 13΄ «μίλησε» η κλάση του Μάνουελ Νόιερ που απομάκρυνε δυνατό σουτ, εκτός περιοχής, του Ραμπιού. Μετά από ένα διάστημα που η Γκάνα πίεσε και η «νασιονάλμαντσαφ» απείλησε με μακρινό σουτ του Κεντίρα, οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ πραγματοποίησαν την πρώτη καλή συνεργασία τους: Στο 21΄ ο Οζίλ πάσαρε στον Μίλερ, όμως από το πρώτο δοκάρι ο επιθετικός της Μπάγερν δεν ευστόχησε. 

Οκτώ λεπτά αργότερα (29΄) ο Γκέτσε ξεκίνησε επέλαση από τα δεξιά της επίθεσης της Γερμανίας, τα χάλασε, όμως, στην τελική πάσα αν και η προσπάθειά του είχε προϋποθέσεις αφού η άμυνα της Γκάνας άργησε να επιστρέψει. Στο 32΄ ο Νόιερ έσωσε τα «πάντσερ» από το μακρινό σουτ του Μουντάρι, που ήταν δυνατό και ιδιαίτερα απειλητικό. Ο Γκιάν επιχείρησε να δημιουργήσει ρήγματα στη γερμανική αμυντική διάταξη, όχι, όμως, με επιτυχία, ενώ οι Κεντροευρωπαίοι είχαν μεν το passing game και την μπάλα στα πόδια τους, συνάντησαν, όμως, σθεναρή αντίσταση κι έβγαλαν με το ζόρι τελικές προσπάθειες.

Το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της Φορταλέζα ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει σ΄ αυτό το Μουντιάλ. Και ο λόγος είναι απλός: Τα είχε όλα! Ενώ το παιχνίδι ήταν δυνατό η πρώτη κίτρινη ήρθε στο 93΄, κάτι που δείχνει πώς μία τέτοια ματσάρα έγινε σε αθλητικά πλαίσια. Το φαβορί προηγήθηκε, το αουτσάιντερ γύρισε το παιχνίδι και χρειάστηκε ένα γκολ του «μύθου» Μίροσλαβ Κλόζε για να μπορέσει η Γερμανία να πάρει τον έναν πόντο. 

Στο 51΄ ο Μίλερ, με σέντρα από τα δεξιά, βρήκε τον Γκέτσε στην καρδιά της άμυνας των Αφρικανών με τον σκόρερ να κάνει το 1-0 με κεφαλιά και την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα από το γόνατό του! Η απάντηση ήταν άμεση για την Γκάνα, η οποία με όμοιο τρόπο έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ο Αντρέ Αγιού ήταν ο σκόρερ και ο Αφούλ ο ασίστμαν, με τον Νόιερ να «εκτελείται» όπως και στο 1-2.

Στη φάση αυτή ο Μουντάρι πέτυχε σπουδαίο κλέψιμο στη μεσαία γραμμή και πάσαρε στον Ασαμόα Γκιάν. Αυτός από πλάγια θέση τετ-α-τετ διαμόρφωσε το 1-2. 

Η μπάλα παιζόταν επάνω-κάτω και οι δύο ομάδες είχαν χαμένες ευκαιρίες για να πετύχουν κι άλλο τέρμα, όμως τη λύση για τα «πάντσερ» έδωσε ο Μίροσλαβ Κλόζε. Μπήκε αλλαγή στο 69΄ και στο 71΄ έκανε το τελικό 2-2, με κοντινή προβολή, εκμεταλλευόμενος κεφαλιά-ασίστ του Χέβεντες μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Πέρα από το τέρμα ο «Μίρο» άλλαξε και την εικόνα της Γερμανίας, που από το 1-2 και μετά δυσκολεύτηκε να βρει ψύχραιμες τελικές προσπάθειες. Χαμένο τετ-α-τετ είχε ο Μίλερ στο 84΄, ενώ η άμυνα των Αφρικανών στάθηκε πολύ καλά στο τέλος στην πίεση των Κεντροευρωπαίων με κορυφαίο τον Τζόναθαν Μενσά.

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ - Χέβεντες, Χούμελς, Μερτεσάκερ, Τζερόμ Μπόατενγκ (46΄ Μουστάφι) - Κρόος, Λαμ, Κεντίρα (69΄ Σβαϊνστάιγκερ) - Γκέτσε (69΄ Κλόζε), Μίλερ, Οζίλ.

Γκάνα (Τζέιμς Άπια): Ντάουντα - Ασαμόα, Τζόναθαν Μενσά, Μπόιγ, Χάρισον Αφούλ - Αντρέ Αγιού, Ραμπιού (78΄ Μπαντού), Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (53΄ Τζόρνταν Αγιού), Μουντάρι, Ατσού (72΄ Ουακασό) - Γκιάν.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS