ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΣΧΟΛΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1029 φορές

ΑΠΟΨΗ: Το πρόβλημα δεν είναι οι θεσμοί

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης

Πριν καθιερωθεί ο θεσμός του ορισμού, στις αρχές της περασμένης 10ετιας, για όλα τα στραβά της διαιτησίας ευθύνονταν η κλήρωση.
***

Εκανε λάθη ο διαιτητής; Για τους υπέρμαχους του ορισμού, έφταιγε η κληρωτίδα που τον επέλεξε, αφου, όπως μας έλεγαν τότε οι διαιτητοπατέρες μας, αν ίσχυε ο ορισμός, δεν θα άφηναν την τύχη να αποφασίσει, αλλά οι υπεύθυνοι θα φρόντιζαν να τοποθετηθεί ο ικανότερος και κυρίως ο καταλληλότερος διαιτητής, να διευθύνει τον αγώνα και θα είχαμε αποφύγει τα φαλτσοσφυρίγματα!
***
Ερχονταν η διαιτητική τριπλέτα απο μακρινό από τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα Σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η τσέπη των ανθρώπων που διοικούν τις ομάδες, αφού όπως είναι γνωστό η γηπεδούχος εκτος από τις ημιαργίες, χρεώνεται και το ταξί που μεταφέρει τους διαιτητές; Είδες η κλήρωση; Ενω αν ισχυε ο ορισμός, οι υπεύθυνοι θα φρόντιζαν οι διαιτητές να προέρχονται από γειτονική περιοχη και το εξοδολόγιο τους που βαρύνει τις ομάδες, θα ήταν μικρότερο!!
***
Με αυτά και με αυτά, οι διαιτητοπατέρες μας, έπεισαν τις ομάδες, οτι έπρεπε να εγκαταλείψουν την κλήρωση που ηταν ο παραδοσιακός τρόπος επιλογής των διαιτητών, για να έχουν σωστές διαιτησίες.
***
Και αφήσαμε την κλήρωση, για χάρη του ορισμού και όλοι εμεις που ασχολούμαστε, από διάφορα πόστα με το ποδόσφαιρο και υποτίθεται ότι ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο του, απο τους φιλάθλους, μέχρι τους παράγοντες των ομάδων και τους ποδοσφαιριστές, περιμένουμε την “άνοιξη” της διαιτησίας, που μας είχαν υποσχεθεί πριν 15 χρόνια με τον ερχομό του ορισμού, οι ποδοσφαιροπατέρες μας.
***
Και θα περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, αφου το πρόβλημα της διαιτησίας δεν είναι ο τρόπος επιλογής των διαιτητών, που θα διευθυνουν τους αγώνες.
***
Δεν ηταν η κλήρωση, ούτε φυσικά είναι ο ορισμός, που ισχύει σήμερα. Δεν είναι οι θεσμοιί και οι κανόνες.
***
Το πρόβλημα της διαιτησίας και του ποδοσφαίρου γενικότερα είναι αυτοί που το διοικούν και το εξουσιάζουν και που το μόνο που τους ενδιαφέρει, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, είναι η καρέκλα, αντε και η ομάδα τους.
***
Και καλά τα φαλτσοσφυρίγματα είναι ανθρώπινα λάθη, όπως μας λένε και δεν κατάφεραν με τον ορισμό των διαιτητών να τα εξαλείψουν. Μα το εξοδολόγιο, που το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτει τις μετακινήσεις με ταξί των διαιτητών, δεν θα μπορούσε να μειωθεί;
***
Ρίξτε μια ματιά στον ορισμό των διαιτητών στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, μια κατηγορία που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από όλες τις υπόλοιπες και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
***
Διαιτητές από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Πέλλα, το Κιλκίς, ορίζονται να διευθύνουν αγώνες στην περιοχή των Τρικάλων, του Βόλου, της Καρδίτσας και αντίστοιχα, διαιτητές απο τις ενώσεις των Τρικάλων του Βόλου της Καρδίτσας, στέλνονται στην Ημαθία, την Κοζάνη, το Κιλκίς!!!
***
Και κάθε χιλιόμετρο που διανύει το ταξί, που μεταφέρει τους διαιτητές στοιχίζει στην γηπεδούχο ομάδα 0,60 ευρώ!! Πεντακόσια (πάνε - έλα) δηλαδή χιλιόμετρα, ισον 300 ευρώ. Συν την μετακίνηση του παρατηρητή διαιτησίας, συν την μετακίνηση του παρατηρητή αγώνα, συν την ημιαργία του διαιτητή, συν την ημιαργία του παρατηρητή αγώνα και διαιτησίας, συν γιατρό, συν 35 ευρώ για τον οικονομικό επιστάτη που στέλνει η ΕΠΣ, το εξοδολόγιο ουδέποτε πέφτει κάτω από τα 750 ευρώ, για έναν αγώνα, οι εισπράξεις του οποίου συνήθως δεν ξεπερνάνε τα 200 ευρώ
 και από αυτά το 5% πάει στην οικεία ΕΠΣ, παίρνει ένα ποσοστό η ΕΠΟ, παίρνει η αστυνομία και παει λέγοντας!!!
***
Και καλά όλα τα υπόλοιπα. Οι αποστάσεις των διαιτητών και των παρατηρητών, δεν θα μπορούσαν με λίγο καλή θέληση και προσπάθεια της επιτροπής ορισμού να μειωθούν, έτσι ώστε να πέσει και το εξοδολόγιο της διαιτησίας;
***
Τι εμποδίζει την επιτροπή να ορίσει διαιτητές από όμορους νομούς κι αν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, απο τους πιο κοντινούς;
***
Γιατί όταν το Μακροχώρι, ή τα Λευκάδια αγωνίζονται στην έδρα τους, οι διαιτητές να μην προέρχονται από την Πιερία, την Κοζάνη, την Πέλλα, την Θεσσαλονίκη, εστω και απο το Κιλκίς, την Χαλκιδική και κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει βέβαια και με τις υπόλοιπες ομάδες;
***
Στον αγώνα κυπέλλου, πριν 10 περίπου ημέρες, του Μακροχωρίου με τον Οικονόμου Τσαριτσάνης, τα έξοδα διαιτησίας έφθασαν τα 900 περίπου ευρώ!!! Ξέρετε γιατί;
***
Επειδή η επιτροπή ορισμού διαιτητών της Γ’ Εθνικής, που υποτίθεται ότι αποτελείται απο γνώστες του αντικειμένου, είχε την φαεινή ιδέα να ορίσει διαιτητή από το Κιλκίς και επόπτες από την Πιερία!!!
***
Ετσι ο διαιτητής και οι βοηθοί του χρησιμοποίησαν για την μετακίνησή τους δυο ταξί και φυσικά πληρώθηκαν και τα δυο!! Ενα από την Πιερία και ένα από το Κιλκίς, συν την μετακίνηση των δυο παρατηρητών (αγώνα και διαιτησία) συν τις ημιαργιες τους, συν την οικονομική επιστασία της ΕΠΣ Ημαθίας, που και αυτή στοιχίζει 35 ευρώ!!! συν τον γιατρό, το κοντέρ έγραψε πάνω από 900 ευρώ, για ένα παιχνίδι που τα έσοδα του, μόλις και μετά βιας έφθαναν τα 200!!!
***
Και καλά για τους δικούς της λόγους, η επιτροπή αποφάσισε στον αγώνα κυπέλλου του Μακροχωρίου με την Τσαριτσάνη, να ορίσει διαιτητή από το Κιλκίς, που προφανώς δεν έχει επόπτες. Δεν μπορούσε να βρει από την Πέλλα, την Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), αντε και την Χαλκιδική βοηθούς, για να έρθουν με ένα ταξί και έβαλαν από την Πιερία, που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση με αποτέλεσμα η γηπεδούχος να χρεωθεί ένα επι πλεον έξοδο;
***
Γι’ αυτό σας λέμε ότι το πρόβλημα της διαιτησίας και του ποδοσφαίρου γενικότερα, δεν είναι η κλήρωση, ούτε φυσικά ο ορισμός. Δεν είναι οι θεσμοί, ούτε οι κανονισμοί. Το πρόβλημα είναι αυτοί που το διοικούν και που όπως αποδεικνύεται ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα, αντε και για την ομάδα τους.