ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Τσάμπιονς Λιγκ;

To UEFA Champions League είναι η ποδοσφαιρική διοργάνωση της UEFA στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι σύλλογοι της Γηραιάς Ηπείρου με απώτερο σκοπό να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Το τουρνουά ξεκίνησε το 1955/56 με συμμετοχή 16 ομάδων και ονομάστηκε Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ το 1992/93, ενώ με την πάροδο των ετών, οι ομάδες που συμμετέχουν αυξήθηκαν. Μάλιστα από το 2015/16, οι ομάδες που συμμετέχουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, είναι συνολικά 78.

Οι προκριματικοί αγώνες αποτελούνται από τρεις γύρους και ξεκινούν το καλοκαίρι. Επόμενο στάδιο είναι τα πλέι-οφ, από όπου αναδεικνύονται οι 32 ομάδες που θα αποτελέσουν τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.

Η φάση των ομίλων περιλαμβάνει οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Κάθε ομάδα παίζει δύο αγώνες – έναν εντός κι έναν εκτός έδρας - με κάθε μια από τις υπόλοιπες τρεις του ομίλου της. Οι ομάδες που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις του κάθε ομίλου, προκρίνονται στη φάση των 16, εκείνη που κατατάσσεται τρίτη πηγαίνει στο  UEFA Europa League, ενώ η τελευταία ομάδα του ομίλου αποκλείεται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο γύρος των 16, οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί διεξάγονται επίσης με δυο αγώνες - έναν εντός κι έναν εκτός έδρας - ενώ ο τελικός φιλοξενείται σε ένα στάδιο που επιλέγεται σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα. Φέτος, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ 2018/19 θα διεξαχθεί στο γήπεδο Μετροπολιτάνο της Μαδρίτης, στη νέα έδρα της Ατλέτικο.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο κορυφαίο διασυλλογικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρέπει είτε να έχουν προκριθεί μέσω των προκριματικών ή να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει καθορίσει η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA).

Μέσω ενός συστήματος συντελεστών που καθορίζουν τον πίνακα κατάταξης της UEFA, αποφασίζεται πόσες ομάδες από κάθε χώρα θα λάβουν μέρος απευθείας στη φάση των ομίλων και πόσες μέσω των προκριματικών γύρων.

Πιο αναλυτικά, από τις χώρες τις οποίες η UEFA κατατάσσει από την 1η ως την 3η θέση, τρεις ομάδες κερδίζουν αυτόματη είσοδο στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν. Οι χώρες που βρίσκονται από την 4η ως την 6η θέση της κατάταξης της UEFA, στέλνουν τις δύο πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ από τις χώρες που βρίσκονται από την 7η ως τη 12η θέση, μόνο η πρωταθλήτρια ομάδα λαμβάνει μέρος αυτόματα στη φάση των ομίλων. Επίσης, η κάτοχος του τίτλου κερδίζει αυτόματα την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν.

Η θέση κατάταξης μιας χώρας καθορίζεται από τους συντελεστές που δείχνουν το πόσο καλά τα έχουν πάει οι ομάδες της στην Ευρώπη κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ο συντελεστής κάθε ομάδας καθορίζεται από την πορεία της στην Ευρώπη τις τελευταίες πέντε σεζόν, καθώς και από την πορεία της στο πρωτάθλημα της χώρας της.

Για τις υπόλοιπες ομάδες που δεν προκρίνονται αυτόματα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, υπάρχουν τα προκριματικά που ολοκληρώνονται σε τρεις γύρους.

Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που αποκλείονται στον 3ο προκριματικό γύρο, μπαίνουν στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Οι πέντε ομάδες που αποκλείονται από τα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ μπαίνουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ εκείνες που τερματίζουν στην 3η θέση κάθε ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, πηγαίνουν στον γύρο των 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη φετινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στη φάση των ομίλων. Μαζί με τον Άγιαξ, τη Μπάγερν και τη Μπενφίκα βρίσκεται στον 5ο όμιλο. Όπως αναφέρει η bwin, η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα δύσκολο όμιλο Champions League, με ομάδες που έχουν κερδίσει το κύπελλο στο παρελθόν, και ειδικά τη Μπάγερν η οποία έχει κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο 5 φορές.

Έπειτα από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ βρίσκεται στην τελευταία θέση του 5ου ομίλου χωρίς βαθμούς, αφού υπέστη τρεις διαδοχικές ήττες από τον Άγιαξ εκτός έδρας με 3-0, από τη Μπενφίκα εντός έδρας με 2-3 και από τη Μπάγερν εντός έδρας με 0-2.

Συνεπώς, αυτό που θα κυνηγήσει η ΑΕΚ στις επόμενες αγωνιστικές, είναι η κατάκτηση της 3ης θέσης του ομίλου της. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσει στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ, προκειμένου να έχει μια ακόμα ευκαιρία για ευρωπαϊκή διάκριση.

Η έκτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου του 2018 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα ζευγάρια της φάσης των 16, η οποία ολοκληρώνεται στις 12-13 Μαρτίου. Αμέσως μετά, στις 15 Μαρτίου, ακολουθεί η κλήρωση των ζευγαριών των προημιτελικών που ολοκληρώνονται στις 16-17 Απριλίου του 2019, ενώ η κλήρωση για τους ημιτελικούς θα γίνει στις 19 Απριλίου. Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 30 Απριλίου- 1 Μαΐου και στις 7- 8 Μαΐου, και θα αναδείξουν το ζευγάρι του μεγάλου τελικού της 1ης Ιουνίου.