ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ουδέν κακόν, αμιγές καλού… για τον Ημαθιώτη Δημήτρη Ιτούδη
Ο Δημήτρης Ιτούδης με το κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην ένθετη φωτο όταν ήταν ποδοσφαιριστής του Μ. Αλέξανδρου Τρικάλων, πριν ασχοληθεί με το μπάσκετ.
  • ΣΧΟΛΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 2009 φορές

Ουδέν κακόν, αμιγές καλού… για τον Ημαθιώτη Δημήτρη Ιτούδη

"ΑΠΟΠΟΜΠΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακολουθώντας την προηγούμενη εβδομάδα τον συναρπαστικότερο ίσως τελικό του κυπέλλου Ευρώπης του μπάσκετ, μεταξύ της Ρωσικής ΤΣΣΚΑ και της Τουρκικής Φενέρ Μπαχτσέ, για περισσότερους του ενός λόγους, τάχθηκα αναφανδόν υπερ της πρώτης.

Κυριότερος ωστόσο λόγος ήταν η παρουσία στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, όχι απλώς ενός Έλληνα προπονητή, αλλά ενός Ημαθιώτη του Τρικαλινού Δημήτρη Ιτούδη, που οδήγησε την ΤΣΣΚΑ με μαεστρία στην κατάκτηση του τίτλου.

Η τεράστια αυτή επιτυχία του Ημαθιώτη προπονητή παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι επετεύχθη επι του δασκάλου του, τόσο επι Γιουγκοσλαβικού εδάφους, όσο και για πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό Ζέλικο Ομπραντοβιτς, ο οποίος μάλιστα τον πάντρεψε και παράλληλα βάφτισε την κόρη του.

Την εκτίμηση, αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς τον δάσκαλο και κουμπάρο του δεν την έκρυψε ποτέ ο Δημήτρης Ιτούδης, ωστόσο όμως και ένα άλλο πρόσωπο, έστω και συμπτωματικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει αυτός που είναι τώρα.

Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον παλιό άσο της ΒΕΡΟΙΑΣ τον αείμνηστο Κώστα Κεφαλίδη, ο οποίος μεταξύ των πολλών ομάδων που ανέλαβε ως προπονητής ήταν και ο Μ.Αλέξανδρος Τρικάλων, που είχε στο έμψυχο δυναμικό του το νεαρό τότε Δημήτρη Ιτούδη. Σε μια λοιπόν προπόνηση (καλοκαίρι 1985) ο σχολαστικός Κεφαλίδης ζήτησε από τον Ιτούδη να κόψει τα μαλλιά του και να μην εμφανιστεί μπροστά του μακρυμάλλης, κάτι που δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του ο νεαρός και την επομένη μέρα ξαναπήγε στην προπόνηση χωρίς καμία αλλαγή, κάτι που εξόργισε τον τυπολάτρη Κεφαλίδη, ο οποίος του είπε να μην ξαναπατήσει το πόδι του στην ομάδα.

Το γεγονός αυτό, που σημειωτέον μου το διηγήθηκε πριν από πολλά χρόνια, ο επι σειρά ετών πρόεδρος του Μ. Αλεξανδρου Τρικάλων Νίκος Σαλτουρίδης, στάθηκε αιτία ώστε ο Δημήτρης Ιτούδης να στραφεί στο μπάσκετ, υπογράφοντας δελτίο στον Ερμή Τρικάλων και εν συνεχεία πήγε για σπουδές στην ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία προκειμένου να διδαχτεί την τέχνη του μπάσκετ στη μεγάλη των «πλαβι» σχολή και εκεί ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον μέντορά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με την γνωστή συνέχεια.

Ουδέν κακόν, αμιγές καλού….

Γιώργος Γαλανομάτης

Η ομάδα του Μ.Αλεξάνδρου Τρικάλων την περίοδο 1984-85, στο δυναμικό της οποίας ήταν ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος διακρίνεται στην κάτω σειρά, δεύτερος από αριστερά.

Διακρίνονται στην πάνω σειρά από αριστερά οι: Χ. Τσιλιγγιρίδης, Β. Κουϊδης, Χ. Τερζίδης, Γ. Κολτσιδας, Γ. Σωτηράκης, Δ. Διτσας, Α. Μάνος, Δ. Συγγουνας, Σ. Τσακιρίδης, Μ. Κυτούδης, Σ. Καλτσούνας.

Στην κάτω σειρά από αριστερά οι: Ι. Τσικουρκιτούδης, Δ. (Α.) Ιτούδης, Δ. (Χ.) Ιτούδης, Ν. Παύλου, Σ. Σιμψερης, Α. Κρίτογλου, Κ. Κασνακίδης, Χ. Μαντζιαρης, Ν. Κουτσιας και Ι. Τριανταφυλλίδης.