Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ποινικές  ευθύνες για τον σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Αβραμίδη

Ποινικές ευθύνες για τον σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Αβραμίδη

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ ΕΑΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;

Μία ανάρτηση της νεαρής βεροιώτισσας αθλήτριας Δήμητρας Μποχώρη για τον συναθλητής της Γιάννη Αβραμίδη που εδώ και δυόμιση μήνες δίνει μάχη για την επιβίωσή του σε κέντρο αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης , αναζωπύρωσε την συγκίνηση και τον προβληματισμό για τον σοβαρό τραυματισμό του 17χρονου νέου κατά την διάρκεια της προπόνησής του στο ΕΑΚ «Δημήτριος Βικέλας».

Παράλληλα όμως ανοίγει τον φάκελο αναζήτησης ευθυνών γι αυτούς που δεν φρόντισαν να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας των αθλητών που καθημερινά αθλούνται-προπονούνται κατά δεκάδες στο συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο. Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν μπορούμε να μιλούμε, πρωτίστως, για εφόδια και μέσα σωστής προετοιμασίας των φέρελπις αθλητών, αλλά για την ασφάλειά τους, που είναι και το σημαντικότερο σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων μας.

Για το θέμα επιχειρήσαμε να κάνουμε κουβέντα με τον Μιχάλη Αβραμίδη, πατέρα του Γιάννη, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να μας μιλήσει για το θέμα αυτό, περιοριζόμενος σε λίγες λέξεις, δείχνοντας το δράμα που ζει η οικογένειά του: «Τα  δάκρυα μου κάθε φορά που σκέφτομαι τον Γιάννη δεν μου αφήνουν να πω αυτά πού επιθυμώ».

Δήμητρα Μποχώρη: Κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον

Η νεαρή αθλήτρια βάδην του Φιλίππου Βέροιας Δήμητρα Μποχώρη σε ανάρτησή της στο Facebook, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον συναθλητή της Γιάννη Αβραμίδη τονίζοντας τα εξής:

«68 ημέρες μετά το ατύχημα ενός συναθλητή μας, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει την ζωή του και συνεχίζει να αγωνίζεται, κανένας αρμόδιος δεν εμφανίστηκε ώστε να δείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον, να ρωτήσει τα τι και τα πως και να ξεκινήσει επιτέλους μια προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών, οι οποίες εδώ και 15 χρόνια δεν έχουν δεχτεί καμία παρέμβαση βελτίωσης .

Αντιθέτως όλα κινούνται προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης και της καταστροφής.

Και αφού λοιπόν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και δεν ενδιαφέρετε για την κατάσταση της υγείας του παιδιού και των γονιών του στην συνέχεια ξεχνάνε κιόλας και δίνουν την άδειά τους χωρίς ενδοιασμούς στην εκδήλωση χορών και πανηγυριών, μέσα σε ένα χώρο που πριν 68 ημέρες κάποια σημεία του κρίθηκαν πολύ επικίνδυνα.

Όταν ο σεβασμός και οι θύμησες πάνε περίπατο, κάποιοι μας επιβεβαιώνουν ότι πλέον μόνο ο πανελλαδικός διασυρμός τους αξίζει».

Ανάλογες και επαναλαμβανόμενες αναφορές έκανε κατά το παρελθόν και η βεροιώτισσα πρωταθλήτρια Ελλάδος με πανευρωπαϊκές διακρίσεις και ολυμπιακή παρουσία, Σοφία Υφαντίδου. Μίλησε και ήρθε σε ρήξη με τους τοπικούς «άρχοντες», υπεύθυνους για την διαχείριση και λειτουργία των αθλητικών χώρων και εν προκειμένω του ΕΑΚ «Δημήτριος Βικέλας» το οποίο είναι το βασικό προπονητήριο των αθλητών στίβου της Βέροιας και της περιοχής της.     

Δυστυχώς, παρά τις φωνές, δεν έγινε καμιά βελτίωση των συνθηκών. Απεναντίας χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα οξύνονται.

Ακάλυπτη σιδερένια βάση και ακατάλληλο στρώμα

Ήταν 2 Μαΐου. Ο 17χρονος Γιάννης Αβραμίδης προπονούνταν με τον προπονητή του Κυριάκο Μηνά στο δέκαθλο. Εκείνη τη μέρα έκανε άλματα επί κοντώ 3,50 μέτρων, με τις οδηγίες του προπονητή του. Σ΄ ένα από αυτά, που ήταν και το τελευταίο, ο άτυχος Γιάννης προσγειώθηκε στο στρώμα και στην συνέχεια έπεσε στην σιδερένια βάση του στυλοβάτη στον οποίος στηρίζεται ο πήχης.

«Έπεσε στην άκρη του στρώματος το οποίο τον τίναξε και έπεσε με το κεφάλι στην βάση…» είπε μεταξύ άλλων ο προπονητής του Κυριάκος Μηνάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star που έκανε σχετικό επιτόπιο ρεπορτάζ για το περιστατικό.

Όμως η λέξη «τίναξε» έδειξε μιαν άλλη πτυχή του προβλήματος. Η χρήση αυτού του ρήματος αποτέλεσε η αρχή για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Για τις αμέλειες. Τα στρώματα προσγείωσης αλμάτων δεν πρέπει να τινάζουν, αλλά απορροφούν το σώμα που πέφτει.

«Η όλη εγκατάσταση του επί κοντώ, όπως φυσικά και το στρώμα χρονολογείται το 1997, σύμφωνα με την έκθεση του πραγματογνώμονα» μας είπε ο Γιάννης Πουλτσίδης, δικηγόρος της οικογένειας του Γιάννη Αβραμίδη και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «από την εκτίναξη του στρώματος, τον προσγειώνει στη βάση του στυλοβάτη, ο οποίος σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι καλυμμένα με μαλακή επιφάνεια από κατάλληλο υλικό προς αποφυγή τραυματισμού αθλητή. Φυσικά τίποτα δεν ήταν έτσι. Υπήρχαν ακάλυπτες και σκουριασμένες  προεξοχές πάνω στις οποίες κτύπησε ο Γιάννης το κεφάλι του».

Σύμφωνα με την περιγραφή τόσο του Γιάννη Πουλτσίδη, από συλλογή μαρτυριών, όσο και από το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, δεν μιλάμε για μια «άτυχη στιγμή», αλλά για σοβαρές αμέλειες. Άτυχη στιγμή μπορεί να υπάρξει στην ζωή. Το θέμα είναι να παίρνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε όταν έρθει αυτή η «άτυχη στιγμή», να μην είναι τραγική στιγμή.

Ακατάλληλο για αγώνες, κατάλληλο για παιδιά!!!

Αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία και διατάχθηκε η διενέργεια αστυνομικής προανάκρισης. Στο πλαίσιο αυτής διορίστηκε πραγματογνώμονας προκειμένου να συντάξει έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

«Ο ΣΕΓΑΣ δεν δίνει την συγκατάθεσή του να γίνονται αγώνες στο προπονητικό κέντρο του ΕΑΚ. Δίνει όμως την άδεια να γίνονται προπονήσεις και σχολικοί αγώνες. Να αθλούνται μικρά, ανήλικα παιδιά. Δηλαδή ο ΣΕΓΑΣ δέχεται, προφανώς, ότι οι εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες και δίνει άδειες για προπονήσεις σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Αυτό ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική. Δηλαδή είναι μικρότερος ο κίνδυνος στις προπονήσεις, όταν σ΄ αυτές οι αθλητές προσπαθούν πολλές φορές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους; Να κάνουν άλματα που δεν μπορούν να κάνουν στους αγώνες; Και επειδή γίνονται πολύ περισσότερες προσπάθειες, υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες τραυματισμών» είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Πουλτσίδης.    

Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες

Για τον τραυματισμό του Γιάννη Αβραμίδη ενδεχομένως να υπάρχουν ποινικές ευθύνες για αμέλεια. Γι αυτές θα αποφανθεί η Εισαγγελία, μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας η οποία είναι σε εξέλιξη.

«Υποβάλλαμε έγκληση κατά παντός υπευθύνου για το συγκεκριμένο περιστατικό, ώστε να καταθέσουν και οι γονείς, αλλά και να παραδώσουμε όλο το απαραίτητο υλικό με στοιχεία που πραγματικά θα πάθετε σοκ με τις εγκαταστάσεις, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες εκεί που πρέπει. Όμως δεν θέλουμε στην παρούσα φάση να αναφερθούμε για το που υπάρχουν ευθύνες. Άλλωστε υπάρχουν αδιαμφισβήτητα σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα…» κατέληξε ο Γιάννης Πουλτσίδης.

Εδώ και αρκετές μέρες ο 17χρονος Γιάννης Αβραμίδης που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, νοσηλεύεται στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και η μόνη σωματική του αντίδραση είναι μια μικρή κίνηση δακτύλων του δεξιού χεριού του. Πλάι του οι γονείς του και το στενό συγγενικό περιβάλλον του. Μετά από έξι περίπου μήνες θα διαπιστωθεί το επίπεδο της βελτίωσης της υγείας του. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος για τον ίδιο και την οικογένειά του. Με περίσσια πίστη και αισιοδοξία.

Αυτοί που απουσιάζουν από κοντά τους είναι οι αρμόδιοι… Στην αρχή υπήρξε ένα ενδιαφέρον, κάποιες υποσχέσεις, αλλά επί του πρακτέου τίποτα. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο ατονίζει το ενδιαφέρον…

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS