ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακόμη να κτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ – «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ – ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Σ. «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Αν δεν τελεσιδικήσουν οι δικαστικές ενστάσεις που υπάρχουν, η συνοικία του Προμηθέα Βέροιας δεν θα αποκτήσει Ιερό Ναό για το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο. Έτσι είναι άγνωστο πότε θα «απελευθερωθεί το οικόπεδο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο εδώ και χρόνια ως χώρος ανέγερσης Ιερού Ναού, που θα εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη συνοικία της Βέροιας. 

Ο Προμηθέας είναι ένας από τους πιο παλαιούς της Βέροιας. Άρχισε να δημιουργείται σιγά σιγά από το 1914 με την εγκατάσταση, αρχικά, Ποντίων Προσφύγων από τον Καύκασο και στην συνέχεια από Θρακιώτες προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία.

Σήμερα απλώνεται από τις δυτικές όχθες του Τριποτάμου ως τις ανατολικές όχθες του Λιανοβροχίου και από την αρχή της οδού Θερμοπυλών, τα χαμηλά υψώματα του λόφου του Προφήτη Ηλία έως το οικοδομικό τετράγωνο του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Η μεγαλύτερη συνοικία χωρίς τον …Άγιο Σωσίπατρο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την τελευταία απογραφή, η συνοικία του Προμηθέα έχει περί τους 12.000 κατοίκους. Είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης με την δική της αυτόνομη ζωή καθώς τα έχει όλα.

«Ναι υπάρχουν απ΄ όλα στον Προμηθέα, αλλά δεν έχει εκκλησία για να εκκλησιαστούμε. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουν στον Άγιο Γεώργιο ή στον Άγιο Αντώνιο τόσο για να συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες, όσο και για τα μυστήρια. Θα παρατηρήσετε επίσης, πολλούς κατοίκους της συνοικίας μας να εκκλησιάζονται σε Μονές που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά» μας είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Ο Προμηθέας», Διονύσης Καρολίδης.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για την ανέγερση Ιερού Ναού ο οποίος ήδη «ονοματίστηκε» με τον Άγιο Σωσίπατρο, ο Διονύσης Καρολίδης μας είπε πως «από χρόνια προβάλουμε το αίτημά μας για ανέγερση εκκλησίας, αλλά δυστυχώς πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα. Επί δημαρχίας του Γιάννη Χασιώτη και στην συνέχεια του Χρήστου Σκουμπόπουλου έγιναν κάποιες προσπάθειες, για να «θεμελιωθεί» με μια ταμπέλα και μια πέτρα από την τότε δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, αν θυμάμαι καλά τον Ιούνιο του 2008, στα πλαίσια των Παύλειων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας. Επίσης κάναμε επαφές και αναζητήσαμε λύσεις με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, αλλά υπήρχαν άλλα προβλήματα που δεν μπορούσαν να δοθούν άμεσα λύσεις και γι αυτό υπάρχει το πρόβλημα μέχρι και σήμερα» κατέληξε.

Βοργιαζίδης: Θα δοθεί λύση μετά τα δικαστήρια

Η υπόθεση ανέγερσης εκκλησίας στον Προμηθέα Βέροιας είναι ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών. Επαφές και ξανά επαφές, δυσκολίες ανεύρεσης οικοπέδου λόγω της ραγδαίας (και άναρχης) ανοικοδόμησης τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά κανένα αποτέλεσμα.

Ακόμη και όταν ο Δήμος Βέροιας αποφάσισε πριν δέκα χρόνια περίπου να εντάξει στο ρυμοτομικό σχέδιο ένα οικόπεδο (δύο για την ακρίβεια 1092 και 44,29 τ.μ.) για ανέγερση εκκλησίας στο μοναδικό «βαθούλωμα» της συνοικίας, δίπλα στα Εβραϊκά Μνήματα, και πάλι προέκυψαν προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις και τις ενστάσεις που ακολούθησαν και υφίστανται μέχρι και σήμερα.   

«Ο Δήμος Βέροιας αγόρασε από την Κτηματική Υπηρεσία Ημαθίας δύο οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1136 τ.μ. το οποίο από το ρυμοτομικό προβλέπεται για χώρος εκκλησίας. Από την Κτηματική που είναι υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε ο τίτλος και ο Δήμος Βέροιας πλήρωσε σε δέκα ετήσιες δόσεις, και μάλιστα πέρσι ή πρόπερσι εξοφλήθηκε. Τα παραχωρητήρια εκδόθηκαν 26 Μαΐου 2008 για τον συγκεκριμένο σκοπό» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και συμπλήρωσε:

 «Όταν η Κτηματική Υπηρεσία εξέδωσε τους τίτλους για τα δύο οικόπεδα, εκτεινόταν σε τρία, τέσσερα διαφορετικά ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου).  Όμως από το 2007 ξεκίνησαν αγωγές στον Κτηματολογικό Δικαστή για να γίνουν οι απαιτούμενες κτηματολογικές μεταβολές, γιατί άλλα δηλώνονταν στο Κτηματολόγιο «άγνωστος», άλλα δηλώνονταν ως «ιδιοκτήτες με χρησικτησία». Έτσι το Δημόσιο ξεκίνησε αγωγές εναντίον αυτών των «ιδιοκτητών», για τις οποίες υπήρξε καθυστέρηση, για διάφορους λόγους. Περιμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που έχει εξοφληθεί το τίμημα, θα διαβιβαστούν στον Δήμο για να κάνει τις μεταβολές στο Κτηματολόγιο» επισήμανε ο Κώστας Βοργιαζίδης και διευκρίνισε:

«Για να οριοθετήσουμε το οικόπεδο επί τόπου, πρέπει να τελεσιδικήσουν οι αγωγές στο Κτηματολόγιο.  Σε σύνολο της έκτασης που βρίσκεται δίπλα από τα Εβραϊκά Μνήματα από το ρυμοτομικό προβλέπονται διάφοροι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι. Χώρος Πλατείας, χώρος Εκκλησίας, Παιδικό Κέντρο. Όμως έχουν δηλώσει ιδιοκτησίες και τρίτοι τους οποίους κι αυτούς πρέπει να κάνουμε αγωγές για να διορθώσουμε τα όρια της ιδιοκτησίας του Δήμου, στο σύνολο της έκτασης. Κάποιοι έχουν πωλητήρια από την Ισραηλινή Κοινότητα και γενικά υπάρχει ένα μπέρδεμα στον συγκεκριμένο χώρο. Γι αυτό πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό και μετέπειτα να υλοποιήσουν αυτά που προβλέπονται.  Πάντως τα συγκεκριμένα οικόπεδα που αφορούν την ανέγερση εκκλησίας μπορούν να ξεκινήσουν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, μόλις τελεσίδικα παρθούν οι αποφάσεις από τον Κτηματικό Δικαστή. Εν κατακλείδι υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησίας και αποτελούν από τα πιο δύσκολα θέματα στον πολεοδομικό σχεδιασμό».  

Μητροπολίτης Παντελεήμων: Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ο Ναός…

Κατά διαστήματα για αδιαφορία της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας για την επίλυση του προβλήματος της μη ύπαρξης Ιερού ναού στον Προμηθέα Βέροιας. Άλλοτε «αναδύονται»» αιχμές πως δεν υπάρχει επιθυμία από την εκκλησία να συνδράμει οικονομικά για να μπουν τα θεμέλια.

Φαίνεται πως όλα αυτά δεν έχουν βάση. Τόσο αυτά που τονίζει ο Δήμαρχος Βέροιας με τις δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά και με αυτά που μας εξήγγειλε ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμονας, δείχνουν πως όταν ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα, τότε το ποίμνιο του Προμηθέα θα αποκτήσει την δική του θρησκευτική στέγη, το Ναό του.

«Από τον Δήμο υπήρξε ανταπόκριση. Όμως βλέπουμε πως ενώ απαλλοτριώθηκαν τα όποια κτίσματα υπήρχαν στα οικόπεδα που διατέθηκαν για την ανέγερση εκκλησίας, αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν. Μάλιστα βλέπω πως σε απαλλοτριωμένο σπίτι κατοικεί κάποια οικογένεια η οποία το ανακαίνισε κιόλας. Στα πλαίσια των Παύλειων θέσαμε και θεμέλιο λίθο για να δώσουμε μία περισσότερη έμφαση πως ο Ναός θα ξεκινήσει. Όμως τα χέρια μας «δέθηκαν» γιατί υπάρχει άλλο ένα σπίτι στο κέντρο του οικοπέδου, το οποίο δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, ούτε να το αποζημιώσουμε όπως είναι σήμερα τα πράγματα. Δεν ξέρω αν ο Δήμος μπορούσε να πει ‘σας δίνουμε ένα άλλο οικόπεδο και φύγετε από αυτό’ για να εξυπηρετήσουμε τον λαό. Δόξα το Θεό η Βέροια έχει Ναούς και μικρούς και μεγάλους. Το θέμα είναι να εξυπηρετηθεί η περιοχή του Προμηθέα» μας είπε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Μπορεί στην αρχή να γίνει λυόμενη κατασκευή

Η σημασία από το σημερινό ρεπορτάζ, έχει να κάνει με τις προθέσεις που έχουν ο Δήμος και η τοπική μας Εκκλησία για την ανέγερση Ναού στην συνοικία του Προμηθέα. Η Δημοτική Αρχή έκανε το πρώτο βήμα και παραχώρησε οικόπεδο προς αυτόν τον σκοπό, αλλά υπάρχουν και οι δικαστικές διαμάχες που πρέπει να ξεπεραστούν. Από την άλλη υπάρχει η Ιερά Μητρόπολη η οποία θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα…

«Εάν δούμε πως κάτι γίνεται, υπάρχει ένα σκαπτικό, πέφτουν κάποια θεμέλια, τότε και εμείς σαν σύλλογος και η κοινωνία του Προμηθέα θα ξεκινήσουν τους εράνους και θα αναζητήσουν δωρεές για την συγκέντρωση χρημάτων, που θα προχωρήσουν αυτό το σημαντικό έργο για την τοπική θρησκευτική κοινωνία μας» είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Ο Προμηθέας», Δημήτρης Καρολίδης.  

Η απάντηση σ΄ αυτόν τον προβληματισμό έρχεται από τον ίδιο τον Μητροπολίτη ο οποίος επισημαίνει:

«Όταν στο οικόπεδο μας επιτραπεί να προχωρήσουμε σε ανέγερση, θα το κάνουμε. Ο μακαριστός πατήρ Βασίλειος Γκαλίτσιος που ήταν στον Άγιο Γεώργιο, άφησε ένα οικόπεδο για τον σκοπό αυτό. Να πωληθεί και τα χρήματα να διατεθούν για την ανέγερση του ναού του Αγίου Σωσιπάτρου. Από κει και πέρα θα γίνει μια ερανική επιτροπή. Σιγά, σιγά. Πρώτα απ΄ όλα θα κάναμε έναν λυόμενο Ναό, όπως είναι ο Άγιος Τιμόθεος, που εξυπηρετεί 100 άτομα, έτσι ώστε εκτός από την εκκλησιαστική εξυπηρέτηση, να υπάρχει και η συνείδηση της ενορίας πλέον. Δυστυχώς οι άνθρωποι του προμηθέα απογοητεύτηκαν. Πέρασαν τόσα χρόνια. προσωπικά ποτέ δεν απογοητεύομαι, αλλά δεν βλέπω φως στο τούνελ…» κατέληξε ο Μητροπολίτης μας.

 Απ΄ ότι φαίνεται πρόθεση από τον Δήμο Βέροιας, την Ιερά Μητρόπολη και τους κατοίκους του Προμηθέα, υπάρχει για την ανέγερση Ναού. Το θέμα είναι πως ένα ακόμη πρόβλημα «σκοντάφτει» σε δικαστικές διαδικασίες και εμπλοκές, που αναζητεί λύσεις μέσα από ένα αναχρονιστικό σύστημα του παρελθόντος που τα δημιούργησε όλα αυτά, αλλά και του σημερινού που δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε «εύλογο» χρονικό διάστημα…