ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Κόλλησε…» η μετεγκατάσταση του τελωνείου στην Περιφερειακή αγορά της Κουλούρας

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Πριν δύο και πλέον χρόνια είχε τεθεί ένα σοβαρό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου και ιδιαίτερα για τα αγροτικά προϊόντα της Ημαθίας, με μια πρόθεση απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών να συγχωνευτούν σε ένα τα Τελωνεία Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, στο Τελωνείο Σκύδρας. 

Μια πρόθεση στα πλαίσια μνημονιακών αξιώσεων, κυρίως, για περικοπή δαπανών.

Τότε, λοιπόν, οι επιχειρηματίες κυριολεκτικά επαναστάτησαν και με το δίκιο τους, καθώς η Ημαθία που είναι πρώτη σε εξαγωγές μεταξύ των τριών Νομών, θα έπρεπε να μετακινούνται στην Σκύδρα για τις εκτελωνιστικές διαδικασίες. Σε μια περιοχή όπου διαθέτει κάκιστο οδικό δίκτυο, πολύ δε περισσότερο για ογκώδη οχήματα όπως είναι οι νταλίκες και μέσα από κατοικημένες περιοχές. Πολύ δε περισσότερο σε ένα γεωγραφικό σημείο που αποτελεί την άκρη του μέσου όρου απόστασης και μακριά από το κομβικό σημείο της Εγνατίας Οδού.

Στην προσπάθεια να αναστραφεί μια τέτοια απόφαση, συστρατεύτηκαν και κινητοποιήθηκαν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Ημαθίας, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και ο κλάδος των τελωνειακών-εκτελωνιστών της Ημαθίας, πετυχαίνοντας με τις προτάσεις τους και την αποφασιστικότητά τους να «παγώνουν» αρχικά την πρόθεση απόφασης και μετέπειτα να πείσουν πως το ιδανικότερο σημείο για το Τελωνείο είναι αυτό των εγκαταστάσεων της παλαιάς, επονομαζόμενης, περιφερειακής αγοράς στην Κουλούρα, ιδιοκτησίας της «Αμάλεια ΑΕ» η οποία έχει μετόχους την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τον Δήμο Βέροιας και την πάλαι ποτέ Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας.

Παραχωρείται τμήμα των εγκαταστάσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών πρόβαλε ως επιχείρημα ότι στην Ημαθία δεν υπάρχει δημόσιο ακίνητο ικανοποιητικής έκτασης για να στεγαστεί το «συγχωνευμένο» Τελωνείο, κάτι που διαθέτει ήδη το Τελωνείο της Σκύδρας το οποίο είναι σε δημόσιο κτήριο.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις «έπεσε» στο τραπέζι να αξιοποιηθεί ένα τμήμα από τις εγκαταστάσεις στην Κουλούρα, αλλά εδώ υπήρχαν δύο σοβαρά εμπόδια. Το κτήριο ανήκει σε μια εταιρεία, όπως είναι η «Αμάλθεια ΑΕ» και κατά δεύτερον για να γίνει ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, θα πρέπει να διατεθούν αρκετές εκατοντάδες ευρώ, με την Ελληνική Πολιτεία να «σφυρίζει» αδιάφορα.

Τότε και πάλι οι τοπικές αρχές και οι επιχειρηματίες κατέθεσαν λύσεις, έτσι ώστε το Τελωνείο να γίνει στην Κουλούρα. Αρχικά με αιχμή της πυραμίδας το Επιμελητήριο Ημαθίας, οι επιχειρηματίες της περιοχής μας συγκέντρωσαν σε επίπεδο δέσμευσης ένα ποσό των 300.000 ευρώ περίπου, ενώ ακολούθησε ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την απόφαση της Περιφέρειας και του Δήμου Βέροιας να παραχωρήσουν το κτηριακό τμήμα με υπαίθριο χώρο που απαιτείται για 50 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιπρόσθετα η διοίκηση του Δήμο Βέροιας προχώρησε σε επαφές και εξασφάλισε οικονομική στήριξη από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ με το ποσό των 200.000 ευρώ, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

Το «μπαλάκι» στο Υπουργείο Οικονομικών

Εδώ και ένα χρόνο περίπου η υπόθεση της δημιουργίας του νέου Τελωνείου στην Κουλούρα παραμένει στάσιμο. Ούτε κουβέντα δεν γίνεται. Ωστόσο η εκκρεμότητα παραμένει ανοιχτή και κανένας δεν ξέρει πότε θα ανακινηθεί εκ νέου και κατά πόσο θα βρει έτοιμες τις τοπικές αρχές για να αντιδράσουν και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. 

«Περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών μια έγγραφη δήλωση δέσμευσης πως το τελωνείο θα γίνει στην Κουλούρα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αλλιώς. Να επενδύσουμε χρήματα και να μην γίνει το τελωνείο στην περιοχή μας; Για τον λόγο αυτό την άλλη βδομάδα που θα πάω στην Αθήνα και θα έχω επαφές στα Υπουργεία, θα προσπαθήσω να ξεμπλοκάρω, να κινήσω,  το συγκεκριμένο θέμα» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Ταυτόσημες είναι οι απόψεις και του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ο οποίος για το συγκεκριμένο θέμα είπε πως «αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασης του τελωνείου Ημαθίας στο χώρο της περιφερειακής αγοράς Κουλούρας, επισημαίνω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έλαβε την απαραίτητη απόφαση παραχώρησης προς το υπουργείο οικονομικών, της έκτασης και των κτισμάτων που απαιτούνται.

Το ίδιο έπραξε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Βέροιας, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.», ιδιοκτησία της οποίας είναι η έκταση και οι εγκαταστάσεις της Περιφερειακής αγοράς» μας είπε ο Κώστας καλαϊτζίδης και ολοκλήρωσε τονίζοντας πως:

«Τα απαραίτητα έγγραφα, διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο υπουργείο, έτσι ώστε αυτό να αποφασίσει την έδρα στην οποία θα στεγαστεί το νέο τελωνείο Ημαθίας.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επενδύσει κάποιος, είτε δημόσιος φορέας είτε ιδιώτης, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά η εξασφάλιση ότι η έδρα του νέου τελωνείου θα είναι η συγκεκριμένη. Αναμένουμε λοιπόν την απόφαση του υπουργείου, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στις επόμενες ενέργειες». 

«Εγωισμοί και οι κομπασμοί, με βεβαιότητα οδηγούν στην αποτυχία»

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό του και τους κινδύνους που υπάρχουν για να «ναυαγήσουν» όλες οι προσπάθειες. Ωστόσο θεωρεί πως η Κουλούρα είναι η ενδεδειγμένη θέση για να γίνει εκεί το ενοποιημένο Τελωνείο.

«Οι εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας, ακριβώς πάνω στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στο χρονικό μέσο Κήπων – Ηγουμενίτσας, αποτελεί τη τριακονταετή αβελτηρία των καταστάσεων που βιώσαμε σε επίπεδο νομού και περιφέρειας – δε χρειάζεται να επεκταθώ τα γεγονότα είναι γνωστά.  

Η σκέψη για την συγχώνευση των τριών εν λειτουργία Τελωνείων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας διαφαίνονταν ώριμη να υλοποιηθεί στα μέσα του 2015, αίροντας.

Η πρόταση εγκατάστασης του υπό σύσταση νέου Εμπορευματικού Σταθμού-Τελωνείου στην υπόψη θέση, με πρωτοβουλία των εμπλεκομένων μερών και κυρίως του εκπροσώπου των εκτελωνιστών κ. Ταμπακόπουλου – μας βρήκε όλους σύμφωνους» μας είπε ο Γιώργος Ουρσουζίδης και κατέληξε επισημαίνοντας πως:

«Προσωπικά ανταποκρίθηκα όσες  φορές μου ζητήθηκε να συνδράμω, όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.  Δεν θα επιρρίψω ευθύνες, αυτές θα καταλογιστούν στην ώρα τους, εκεί που πρέπει, από εκείνους που πρέπει.

Πρέπει όμως να τονίσω, ότι επιβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια από ανθρώπους που θα ασχοληθούν επισταμένως -  και όχι ευκαιριακά – αυτό νομίζω πως πρέπει να γίνει -  χωρίς καθυστέρηση. Οι εγωισμοί και οι κομπασμοί, με βεβαιότητα οδηγούν στην αποτυχία.

Για την ιστορία οι Βασικοί Μέτοχοι Της «Αμάλθεια» ήταν:

Ιδιοκτησιακά οι εγκαταστάσεις της Κουλούρας ανήκουν κατά κυριότητα στην εταιρεία «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.», μέτοχοι της οποίας είναι:

Α. Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας με ποσοστό 51% του Μ.Κ.,

Β. Δήμος Βέροιας με ποσοστό 25% του M.Κ.  

Γ. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας με ποσοστό 24% του Μ.Κ.»

Κλείνοντας αυτό το πολύ σοβαρό θέμα για τον τόπο μας, θέτουμε το ερώτημα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει τόσο καλή διάθεση. Δεν θα μπορούσε το κράτος να αναλάβει την διαμόρφωση και ανακατασκευή των χώρων που απαιτούνται; Θα πρέπει να πληρώσουν χορηγοί για να εγκατασταθεί ένας δημόσιος οργανισμός σε χώρο που παραχωρείται δωρεάν από την τοπική κοινωνία;