ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το ποτάμι μας…

ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΧΑΣΙΩΤΗΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Λυκοστράτης αναφέρθηκε στην αύξηση των επισκεπτών, ως τουριστικό προορισμός, στην Ημαθία σε ποσοστό 50% από το 2014. Ενθαρρυντικά στοιχεία τα οποία διαπιστώνονται και διά …γυμνού οφθαλμού!!! και στη Βέροια.

Σ΄ αυτό συνετέλεσαν οι διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν σε μνημεία του Δήμου Βέροιας και την προβολή τους τόσο από το της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, όσο και από τον Δήμο Βέροιας. Βασιλικοί τάφοι των Αιγών στη Βεργίνα, Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας και οι πολυάριθμες Βυζαντινές εκκλησίες, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και άλλες ενέργειες, αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς για την προσέλκυση επισκεπτών.

Όμως παραμένει αναξιοποίητο ένα μοναδικό προνόμιο που έχει η πόλη της Βέροιας. Η αξιοποίηση του ποταμιού της, ο Τριπόταμος. Ένας υδάτινος χώρος φυσικού κάλλους χιλιομέτρων που αν αξιοποιηθεί, θα «αναγκάσει» τους επισκέπτες να διανυκτερεύσουν στην πόλη και την περιοχή της, αφού θα είναι αδύνατον σε μια μέρα να δουν και να απολαύσουν όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει αυτός ο τόπος.

Μοναδικό προνόμιο το ποτάμι της πόλης

Τα ποτάμια επιτρέπουν παραδοσιακά τις πιο καλαίσθητες αστικές παρεμβάσεις, με τη διαμόρφωση παραποτάμιων περιοχών σε αστικές ζώνες.

Οι ποταμοί προσφέρουν πλεονεκτήματα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά). Την ίδια ώρα, τα ποτάμια μπορούν να καταστούν πραγματική απειλή για τις πόλεις, μέσα από τις οποίες διέρχονται.

Στη Βέροια με τον ποταμό Τριπόταμος, τέτοια προβλήματα δεν υπήρξαν, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Τουναντίον «δένει» αρμονικά με το περιβάλλον καθώς διέρχεται από μια παραδοσιακή συνοικία όπως αυτήν της Μπαρμπούτας και της πάλαι ποτέ Εβραϊκής  Κοινότητας. Πρόκειται για ένα ποτάμι που στο μήκος του δημιουργούνται φυσικοί καταρράκτες και νησάκια, με εξαιρετικές διαδρομές περιπάτου μέσα στο πράσινο.

Με την αστική βιώσιμη ανάπτυξη που πρόκειται να γίνει στην παραδοσιακή γειτονιά που ξεκινάει από την οδό Δημοσθένους και καταλήγει στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, περικλείοντας και άλλες οδούς της περιοχής, η αξιοποίηση του ποταμού Τριπόταμος είναι επιβεβλημένη.

Χρόνια κρατάει η κολόνια…

Μπροστά στις νωχελικές προσπάθειες που έκαναν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, ανάγκασαν, κυριολεκτικά, διάφορους συμπολίτες να θέσουν πρώτη προτεραιότητά τους την αξιοποίηση του Τριποτάμου. Στην αρχή ως απλοί πολίτες, όπως ο γιατός Θόδωρος Πολυχρονιάδης, και στην συνέχεια ως φορέας όπως «Οι φίλοι του Τριποτάμου».

Έκαναν συνεχείς επαφές με τους τοπικούς ηγέτες οι οποίοι ακόμα κάνουν …μελέτες. Οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν, ήταν για τα μάτια του κόσμου. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως το μόνο που έγινε ήταν ένα πλακόστρωτο 50-70 μέτρων και ο καθαρισμός δρόμων δίπλα στο ποτάμι, οι οποίοι σήμερα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Άλλωστε πως είναι δυνατόν να διέλθει αυτά τα μονοπάτια χωρίς να υπάρχει κάποια υποδομή; Χωρίς να είναι φωταγωγημένα και εύκολα προσβάσιμα; 

Βοργιαζίδης: Έγινε μελέτη για έργα ήπιας μορφής…

Το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο με τις πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες αποτελούν τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την αξιοποίηση των ποταμών, όπου αυτοί περνούν μέσα από πόλεις.

Υπάρχουν παραδείγματα όπως στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, Ληθαίος και Πηνειός έχουν μόνο εν μέρει αξιοποιηθεί με τους δημάρχους και των δύο πόλεων να επισημαίνουν ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα για να μετατρέψουν ένα σημαντικό κομμάτι των ποταμών σε διέξοδο για τους πολίτες, μια ανάσα για τις πόλεις.

«Υπάρχει μελέτη που τρέχει προς έγκριση των περιβαλλοντολογικών που αφορά την αντικειμενική προστασία του Τριποτάμου και η οποία περιλαμβάνει και κάποια έργα. Όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή, η οποία είναι στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντολογικών, τότε θα μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα παραπάνω» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και συμπλήρωσε:

«Επειδή είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές περιβαλλοντικά. Για παράδειγμα δεν μας επιτρέπουν στην κοίτη να κάνουμε κατασκευές. Η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας που κάναμε επί της θητείας μας, περιλαμβάνει τα πάντα.  Αρχιτεκτονικά, υδραυλικά, στατικά, περιβαλλοντικά. Το ότι προχωρήσαμε σε μελέτη σημαίνει ότι μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από τον Τριπόταμο. Το ζητούμενο είναι η έγκρισή της για να προχωρήσουμε και στην κατασκευή κάποιων έργων που θα μας επιτρέπονται. Έργα ήπιας μορφής λόγω του ότι είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η περιοχή».   

Παυλίδης: Θα υπάρχει ειδικός σύμβουλος για το ποτάμι της πόλης μας…

Και επειδή μπαίνουμε σε έντονη προεκλογική περίοδο με τον κάθε υποψήφιο να «οραματίζεται» μια αλλιώτικη πόλη, αν εκλεγεί, ρωτήσαμε και τον Παύλο Παυλίδη, πρώην Αντιδήμαρχο επί θητείας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, ο οποίος χθες ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του να διεκδικήσει την διοίκηση του Δήμου Βέροιας.

Το ερώτημα σαφέστατο. Τι προτίθεται να κάνει ως Δήμαρχος, αν φυσικά οι πολίτες του Δήμου Βέροιας του εκφράσουν την προτίμησή τους και τον εκλέξουν στο ύπατο αξίωμα.

«Η αξιοποίηση του Τριποτάμου, ιδιαίτερα στο τμήμα που διέρχεται την πόλη της Βέροιας, είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Πιστεύουμε πως θα δώσει κι άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες και γι αυτόν τον σκοπό στο ψηφοδέλτιό μας υπάρχει υποψήφιος που έχει ασχοληθεί και γνωρίζει καλά το θέμα του ποταμού Τριποτάμος. Έχουμε συνεννοηθεί πως από την επόμενη μέρα αποκλειστική του προτεραιότητα θα είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του ποταμού μας, ώστε να γίνει πράξη και όχι λόγια και θεωρία. Η σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνανε, χωρίς να επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες και λάθη, ανεβάζοντας από τώρα την προεκλογική αντιπαράθεση» μας είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Παύλος Παυλίδης και επισήμανε πως «εμείς από την επόμενη μέρα θα λειτουργήσουμε και τα πέντε έργα της ΔΕΥΑΒ η οποία τα έχει τόσα χρόνια στα συρτάρια της. Έργα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ρεύματος από το νερό που ρέει, κάτι το οποίο θα φέρει έσοδα και θα επιστρέψουμε στην πόλη μας…».

Χασιώτης: Χάθηκαν 6 εκατομμύρια για τον Τριπόταμο

Θεωρήθηκε, και όχι άδικα, ως ο Δήμαρχος ο οποίος επί θητείας του έκανε τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες παρεμβάσεις στην πόλη της Βέροιας. Ο πολιτικός ηγέτης της πόλης που τις έδωσε ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτόν, γυρίσαμε τον χρόνο πίσω και μιλήσαμε, υπό πίεση χρόνου του, για μια παλαιά ιστορία που διαιωνίζεται και σήμερα, χωρίς να ξέρουμε μέχρι πότε…

Ο λόγος για τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Χασιώτη ο οποίος αναφερόμενος στο τι είχε γίνει εκείνη την εποχή, μας είπε:

«Για να ενταχθεί η Μπαρμπούτα με το ποτάμι της σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, θα έπρεπε πρώτα να γίνει μελέτη πλημμυρικών παροχών που έγινε και στην συνέχεια το έργο αυτό ήταν ενταγμένο σε ένα μεγαλύτερο έργο 6.000.000 ευρώ για την ανάπλαση της πόλης. Ένα μέρος από αυτό ήταν η πλατεία Ωρολογίου το οποίο υλοποίησε ο Χρήστος Σκουμπόπουλος, όπως το υλοποίησε, με τον τρόπο που το υλοποίησε. Τα υπόλοιπα κονδύλια τα χάσαμε διότι δεν κινήθηκε η διοίκηση Σκουμπόπουλου. Από την στιγμή που ήταν ενταγμένη η αξιοποίηση ή αναβάθμιση του ποταμού, έπρεπε να γίνει δημοπράτηση» μας είπε ο Γιάννης Χασιώτης και συμπλήρωσε:

«Τώρα πλέον χρειάζεται καινούργια μελέτη, όχι όμως μελέτη αντιπλημμυρική, διότι με την μελέτη που είχαμε κάνει εμείς, ξέρουμε ποιες είναι οι πλημμυρικές παροχές στην πεντηκονταετία, στην εικοσιπενταετία, στην δεκαετία κ.λ.π. Προφανώς εκεί που είναι η πλημμυρική ζώνη ανά δέκα, δεκαπέντε χρόνια, κάνει πολύ ήπιες παρεμβάσεις. Δεν κάνεις κτίσματα κ.λ.π. Κάνεις μονοπάτια… Πέρα από την ζώνη αυτή, έχεις άλλα περιθώρια. Πάντως είναι επιβεβλημένο να αξιοποιηθεί η κοίτη του Τριποτάμου η οποία θα βοηθήσει την ποιότητα ζωής και αυτό συνδέεται με όλη της περιοχή της εβραϊκής συνοικίας, την οδό Δημοσθένους που είναι διατηρητέα περιοχή. Είναι σημαντικό έργο…» κατέληξε ο Γιάννης Χασιώτης.

Ας ελπίσουμε πως η επόμενη Δημοτική Αρχή να τοποθετήσει και να υλοποιήσει την αξιοποίηση του ποταμιού της Βέροιας σε έργο πρώτης προτεραιότητας, που θα δώσει στην πόλη άλλη αίγλη!!!