Εκτύπωση αυτής της σελίδας
O Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πλανητάρχης

O Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πλανητάρχης

Κόντρα στις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη μάχη στη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας και θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα υποστηρικτές του Τραμπ να ζητούν να ανακηρυχθεί κι επίσημα πρόεδρος φωνάζοντας "Call it. Call it". 

Σε μια εκλογική νύχτα η οποία μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως θρίλερ, η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε την κούρσα με μια σχετική άνεση η οποία δεν διήρκεσε όμως πολύ. 

Σε πολλά από τα λεγόμενα "swing states" (αυτά που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και παραδοσιακά κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών) η μάχη μεταξύ των δυο διεκδικητών ήταν για πολύ ώρα σώμα με σώμα. 

Το πρώτο πλήγμα για την Χίλαρι Κλίντον ήταν η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλόριντα. Οι δηλώσεις του υποψηφίου Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών δεν τον εμπόδισαν να υπερισχύσει σε αυτή τη νοτιοανατολική Πολιτεία όπου η κοινότητα των ισπανοφώνων έχει μαζική παρουσία. Και η Φλόριντα δεν ήταν το μόνο "πλήγμα". Ακολούθησαν Οχάιο, Β. Καρολίνα με πιο πρόσφατη την πολιτεία της Πενσιλβανία όπου μόλις πριν λίγα λεπτά τα ξένα πρακτορεία του την απένειμαν μαζί με τους 20 εκλέκτορές της. 

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες έναντι 215 της Χίλαρι Κλίντον. Στόχος βέβαια είναι οι 270, η καταμέτρηση όμως βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς περιθώριο ανατροπής. 

Ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει συνολικά τις πολιτείες:  Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Καρολίνα (15), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Φλόριντα (29), Τζόρτζια (16), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (5), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Τέξας (38), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Ουαϊόμινγκ (3). 

Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να κερδίζει στις εξής πολιτείες: Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιού Τζέρσεϊ (14), Νέο Μεξικό (5), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Περιφέρεια της Κολούμπια (3), Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), Νεβάδα (6).

Η ανησυχία των επενδυτών ότι η νίκη Τραμπ θα δημιουργήσει οικονομική και παγκόσμια αβεβαιότητα οδήγησε τις αγορές σε ελεύθερη πτώση με τον Nikkei να καταγράφει απώλειες 6%, τα futures του Dow Jones να υποχωρούν άνω του 750 μονάδων, το δολάριο να καταγράφει σημαντική πτώση και το μεξικανικό πέσο να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά. 

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS