ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η σειρά της Βέροιας για δημιουργία χώρου συγκέντρωσης προσφύγων;

ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Είναι μακριά ακόμα, αλλά να μην αποκλείουμε και τίποτα στο άμεσο μέλλον. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη της βεροιώτικης κοινωνίας και δη της Ημαθίας σχετικά με την δημιουργία χώρων συγκέντρωσης και στο Νομό μας. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καταλυτικές αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο το ΝΑΤΟ με τις περιπολίες του στο Αιγαίο θα βάλει τέλος στην εισροή προσφύγων από την Τουρκία.

Άλλωστε κάτι τέτοιο προανήγγειλε και ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος είπε πως «αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του προσφυγικού κι αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ο καλύτερος τρόπος είναι η ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια».

ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Έτσι, λοιπόν, να μην αποκλείουμε την δημιουργία χώρου συγκέντρωσης και στη Βέροια. Συνήθως οι χώροι αυτοί δημιουργούνται σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και οι πληροφορίες που υπάρχουν, κάνουν λόγο για το στρατόπεδο στις Βαρβάρες, εκεί όπου στεγαζόταν η Πανεπιστημιακή σχολή, το οποίο διαθέτει στοιχειώδες υποδομές φροντίδας και υγιεινής, αλλά και υπαίθριους χώρους κατάλληλους για να στηθούν ανστίσκηνα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τις τοπικές διοικητικές αρχές να υποδειχθούν ποια διαθέσιμα στρατόπεδα υπάρχουν στην περιοχή, έτσι ώστε από την στιγμή που δημιουργηθεί αναγκαία κατάσταση, να είναι έτοιμα για να αποτελέσουν νέα «κέντρα φιλοξενίας».

«Μαρτυρία» μπορεί να αποτελέσει και η χθεσινή ανακοίνωση-κάλεσμα της βουλευτού Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσως Καρασαρλίδου η οποία τονίζει ότι «καλώ λοιπόν πολίτες και θεσμούς σε έναν πραγματικά επείγοντα διάλογο, ώστε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες δράσεις που θα μπορέσουν να μας κάνουν μέρος της λύσης ενός προβλήματος που μας ξεπερνά σαν χώρα, προσφέροντας απλόχερα τη βοήθεια και την αλληλεγγύη που είναι τόσο αναγκαίες για τους πρόσφυγες. Στην οργάνωση αυτού του διαλόγου και αυτών των δράσεων είμαι έτοιμη να σταθώ αρωγός με όλες μου τις δυνάμεις».

Εδώ και ένα μήνα περίπου η Ημαθία «έζησε» για ώρες το κύμα προσφύγων και συγκεκριμένα στον ΣΕΑ Πλατάνου. Στον συγκεκριμένο χώρο του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, όπως λέγεται ο ΣΕΑ, αφίχθησαν συνολικά περί τους 5.000 πρόσφυγες οι οποίοι έτυχαν μεγάλης βοήθειας από φορείς και απλούς πολίτες απ΄ ολόκληρο το νομό μας και κατόπιν συνέχισαν την πορεία τους προς την Ειδομένη.

Επίσης βοήθεια που προσφέρεται στην καταγραφή αλλά και την ρύθμιση άλλων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες, είναι η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς με προσωπικό. Συγκεκριμένα χθες στάλθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας τρεις (3) άνδρες, ενώ από την Στερεά Ελλάδα και προς τα βόρεια συνολικά 105 άτομα συνολικά.

Τέλος για το θέμα αυτό κάναμε μια σχετική έρευνα για τα διαθέσιμα στρατόπεδα που υπάρχουν στην Αλεξάνδρεια, έτσι ώστε να εξεταστεί και η περίπτωση δημιουργίας εκεί «κέντρου φιλοξενίας». Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, αλλά το καθένα, όπως μας είπαν έχει την δική του ιδιαιτερότητα. Το ένα που βρίσκεται δίπλα από την παλιά «Εβικόν» είναι υπό διεκδίκηση από τον Δήμο Αλεξάνδρειας για δημιουργία μηχανοστασίου και άλλων αποθηκευτικών χώρων. Το άλλο είναι δίπλα από το αεροδρόμιο της αεροπορίας στρατού (ελικόπτερα) και σε τόσο κοντινό σημείο για λόγους ασφαλείας δεν επιλέγεται για χώρος συγκέντρωσης προσφύγων. 

Γενικά η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως σε κάθε νομό θα δημιουργηθεί από ένας χώρος συγκέντρωσης προσφύγων και κατά προτίμηση πλησίον σε μεγάλο οδικό άξονα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

Το πρόβλημα που ξέσπασε με την εισροή προσφύγων και (άλλων λαθρομεταναστών) βρήκε ανέτοιμους τους μηχανισμούς της χώρας μας. Ένας από αυτούς είναι οι δυνάμεις των συνοριακών φυλάκων οι οποίοι είναι αυτοί που κάνουν τις καταγραφές των προσφύγων.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων και μέλος της δύναμης της Βέροιας Παναγιώτης Χαρέλας είπε πως «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή παρακολουθούμε το πως διαμορφώνεται η κατάσταση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μετά το κλείσιμο των συνόρων και τις επιπτώσεις - σε όλα τα επίπεδα- για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, με τις συνεχόμενες «ανασχέσεις» των μεταναστευτικών ροών προς την Ειδομένη σε πολλά σημεία της Ελληνικής επικράτειας, το ένστολο προσωπικό βρίσκεται σε ανάπτυξη στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο».

Ως ΠΟΣΥΦΥ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κι εμείς με την σειρά μας, πως η κατάσταση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη. Η Ομοσπονδία μας θέλει να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους για την πλήρη γνώση των συνθηκών εργασίας, με την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε την καθημερινή (υπερ)προσπάθεια των συναδέλφων για τη διευθέτηση του ζητήματος - η διαχείριση του οποίου χρήζει κατ’ αρχάς πολιτικής διαχείρισης -. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε τόσο δύσκολες εργασιακές συνθήκες με πάντοτε θετικό πρόσημο. Οι συνάδελφοι έχουν αποδείξει και καθημερινά αποδεικνύουν τον ανθρωπισμό και τις ευαισθησίες τους με τη μεταχείριση της κατάστασης με ανθρωπιστικές αξίες και χειρισμούς όπως η περίσταση απαιτεί.

Δυστυχώς η επιβεβαίωση όσων κατά καιρούς έχουμε διαβλέψει, έρχεται να αποτυπωθεί  με τις τραγικές καταστάσεις  που καθημερινά βιώνουμε κι εμείς ως άνθρωποι στα σημεία όπου η υπηρεσία,  μας έχει ορίσει. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που φέρουμε ως προσωπικό που ασχολείται με την συνοριακή φύλαξη και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, έχουμε την «οπτική διεύρυνση» να αναγνωρίσουμε επίσης πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται.. είναι μόνο η αρχή».

ΠΛΗΡΗ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΝΑΚΣ

Η κατάσταση στην Ειδομένη, που αυτή τη στιγμή δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, παραμένει εκρηκτική. Στον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό εκτιμάται ότι διαμένουν 7.000 άνθρωποι, ενώ οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για συνεχόμενη αύξηση, καθώς με κάθε μέσο - ακόμα και πεζοί - καταφτάνουν στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες από κάθε μεριά της χώρας.

Οι υποδομές που έχουν στηθεί μετά βίας μπορούν να εξυπηρετήσουν 2.000 ανθρώπους, οι ουρές για το συσσίτιο, ακόμα και για ένα φρούτο, είναι ατέλειωτες και διαρκούν ώρες, οι γιατροί δεν επαρκούν για να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες.

Σε συζήτηση που είχαμε χθες με ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα, μας πληροφόρησε πως αρκετοί είναι οι πρόσφυγες που φεύγουν από την Ειδομένη και προτιμούν πλέον τα «κέντρα φιλοξενίας», καθώς εκεί τους προσφέρεται πραγματική φιλοξενία. Διατίθενται στους πρόσφυγες καθημερινά τρία γεύματα και ένα σνακς, καθώς και χώροι υγιεινής.

Τέλος η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λ.π.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έθεσαν έντονα το οικονομικό ζήτημα -ποιος θα πληρώνει δηλαδή τη φιλοξενία και τη σίτιση των προσφύγων- και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς διαβεβαίωσε ότι αυτό έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό.