ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Πάγωσε» το Χ/Κ Σελίου!

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ (ΣΗΜΑ) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΔΕΝ «ΣΩΝΕΤΑΙ» ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Τα χιονοδρομικά κέντρα και η λειτουργία τους είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται λύσεις. Το βασικότερο σχετίζεται με τις άδειες τους και γενικά με επενδύσεις στο χώρο της χιονοδρομίας. Είναι ένα πεδίο ανοιχτό που σχετίζεται και με τον αθλητισμό καθώς και με συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περιοχές γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα.

Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι το «βαρύ πυροβολικό» του χειμερινού τουρισμού και όλοι γνωρίζουν πόσο έχουν ωφεληθεί οικονομικά οι γύρω από αυτά περιοχές και πόσο έχουν βοηθήσει ώστε επαρχίες ολόκληρες που, πριν από λίγα χρόνια μαράζωναν, σήμερα να βρίσκονται σε οικονομική ευμάρεια. «Φωτεινό» παράδειγμα αποτελούν η Βασιλίτσα και το Καϊμάκτσαλαν που έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αναπτυχθεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα.

Χωρίς άδεια το Σέλι

Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Η πορεία του είναι αναλόγως αντίστροφη με τα υπόλοιπα ανά την Ελλάδα. Μάλιστα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πρώτη φορά να μην λειτουργήσει καθόλου, ανεξάρτητα αν υπάρχει ικανή ποσότητα χιονιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, από τα παλιότερα στην χώρα μας, με πολλές και σημαντικές διοργανώσεις κατά το παρελθόν και χειμερινός προορισμός για χιλιάδες φίλους του σκι, εδώ και μια πενταετία λειτουργεί χωρίς άδεια. Άλλοτε σε γνώση των εκάστοτε διοικήσεων, άλλοτε όχι και άλλοτε με διάφορα «τρικ».

Φέτος, λοιπόν, το Χιονοδρομικό του Σελίου ενώ έχει τον ικανό αριθμό προσωπικού και έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις στις εγκαταστάσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει. Ούτε φυσικά και τα καταστήματα που νοικιάζουν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποσότητα του χιονιού, μέχρι τώρα, δεν είναι αυτή που απαιτείται για σκι, όμως ικανοποιητική για να λειτουργήσουν οι παιδικές πίστες και για απλή επίσκεψη και …παιχνίδι σε ένα χιονισμένο όμορφο τοπίο.

Το πρόβλημα, όπως προαναφέραμε, είναι στην έλλειψη άδειας λειτουργίας (σήμα λειτουργίας ΕΟΤ). Και αυτό δεν επιτρέπει στην διοίκηση να προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου ασφάλειας αστικής ευθύνης. Με δύο λόγια, η σημερινή διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου δεν θέλει, και πολύ σωστά, να αναλάβει την λειτουργία χωρίς ασφάλεια αστικής ευθύνης, καθώς σε περίπτωση που συμβεί κάτι δυσάρεστο, ένα ατύχημα, οι ευθύνες της θα είναι τεράστιες και οι συνέπειες προς κάθε πλευρά αξεπέραστες.

Έτσι, λοιπόν, για να δοθεί άδεια (και μετέπειτα να υπογραφεί ασφαλιστική κάλυψη), θα πρέπει να γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μια διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή εμπλέκονται ο Δασικός Συνεταιρισμός Σελίου και άλλα ιδιωτικά οικόπεδα.

Για τον λόγο αυτό η νέα διοίκηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ξεπεράσει τον «σκόπελο» αυτό με την «κάλυψη» του Υπουργείου, από το οποίο περιμένουν απαντήσεις μέχρι το Σάββατο, ώστε με κάποια τροπολογία να υποβληθεί νέος φάκελος για αδειοδότηση.

Συνοψίζοντας το θέμα της έλλειψης άδειας, το μεγάλο λάθος έγινε πριν πέντε χρόνια, όταν το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διέθετε άδεια, αλλά η τότε διοίκηση παρέλειψε να την ανανεώσει. Πλέον ανανεώσεις αδειών δεν υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί (από την εποχή Ανδριανού και μέχρι σήμερα με τον Κοντονή). Όπως μας πληροφόρησαν, η ισχύ της άδειας θα ήταν μέχρι το 2020, όπως έγινε με το άλλο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Έτσι θα υπήρχε και η χρονική δυνατότητα να ολοκληρωθεί η νέα Περιβαλλοντική Μελέτη.    

Πλήγμα για τους επαγγελματίες

Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου είναι μια «πονεμένη» ιστορία. Η διατήρηση του ως Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο, ενταγμένο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τελικά αποδείχθηκε ανασταλτικός παράγοντας για την ευημερία του. Η οικονομική κατάσταση γενικά των εθνικών ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σήμερα είναι από κρίσιμη ως άθλια.

Δεν έγινε καμιά επένδυση για την βελτίωσή τους, όπως επίσης και στο Χ/Κ Σελίου, κάτι που γίνεται σε καλό βαθμό σε αυτά που παραχωρήθηκαν από την Γενική Γραμματεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στους Δήμους.

Έτσι ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ του Χ/Κ Σελίου με τα χιονοδρομικά κέντρα που ανήκουν στις Δημοτικές αρχές είναι πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να εντείνεται. Γι αυτό επιβάλλεται η πολιτική ηγεσία να επισπεύσει τις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες και δεδομένου της οικονομικής δυνατότητας του κράτους, να παραχωρήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου στον Δήμο Βέροιας.

Από κει και πέρα η Δημοτική αρχή θα κρίνει αν θα το «δουλέψει» μόνη της ή θα το νοικιάσει σε ιδιώτη. Μόνο αν γίνουν τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις, οι επενδύσεις ιδιωτών στο μέτωπο των χιονοδρομικών κέντρων θα καταστούν ελκυστικές.

Η υπολειτουργία ή η μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου δημιουργεί μεγάλο ζήτημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Το καταφύγιο που σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοπρατείται, τα καταστήματα με διάφορα είδη χιονοδρομίας, τα κέντρα ψυχαγωγίας, που βρίσκονται στο Χ/Κ Σελίου, σήμερα παραμένουν κλειστά, με μεγάλο κίνδυνο να μην ανοίξουν καθόλου και τα την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Αντίστοιχο πλήγμα και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός του χωριού του Σελίου, τα οποία λειτουργούν με τους κατοίκους, αλλά με πολύ μειωμένα έσοδα που θα προέρχονταν από τους επισκέπτες, κυρίως από την Θεσσαλονίκη.