ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κατάχρηση στην ΔΕΥΑΒ

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ

Σκάνδαλο κατάχρησης χρημάτων φαίνεται ότι υπάρχει στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ). Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Νίκος Μωϋσιάδης κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, υπάρχει εμπλοκή ενός υπαλλήλου καθώς από έλεγχο που έγινε από τον Γενικό Διευθυντή, διαπιστώθηκε ότι δεν απέδιδε στο Ελληνικό Δημόσιο τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και Αλληλεγγύης. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, ο υπάλληλος δεν κατέθετε εκ μέρος της ΔΕΥΑΒ μόνο τον δικό του ΦΜΥ, συνολικού ποσού 6.500 ευρώ, ενώ κατέθετε κανονικά των υπόλοιπων συναδέλφων του.

Έτσι την προηγούμενη βδομάδα προκλήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΒ, έγινε η ενημέρωση για τα πρώτα στοιχεία που βρέθηκαν για το 2011 και αποφασίστηκε να οριστούν Ορκωτοί Λογιστές για να προβούν σε διαχειριστικό έλεγχο, αρχής γενομένης από την χρονιά που προαναφέραμε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Νίκος Μωϋσιάδης αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι «υπάρχει εμπλοκή υπαλλήλου και όταν ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος, τότε θα αποδοθούν και οι ευθύνες. Έχουμε τη βούληση για πάταξη κάθε ανομίας».

Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είπε πως «ορθά ο κ. Μωϋσιάδης αποκάλυψε το θέμα. Δεν θα βάλουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί».

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος που ήταν Τμηματάρχης Οικονομικής Διαχείρισης της ΔΕΥΑΒ, συνεχίζει να εργάζεται στην Δημοτική Επιχείρηση μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά σε άλλη θέση.

Υπέρογκες χρεώσεις

Υπέρογκες χρεώσεις σε νοικοκυριά στο Μακροχώρι και στην Πατρίδα διαπιστώθηκε πως κάνει η ΔΕΥΑΒ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Νίκος Μωϋσιάδης, επίσης στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Βρήκαμε λάθη στην καταγραφή σπιτιών και χρεώσεις στις αποχετεύσεις, με εντονότερο το πρόβλημα στο Μακροχώρι και λιγότερο στην Πατρίδα και έτσι στους ετήσιους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΒ υπάρχουν λανθασμένες οικονομικές χρεώσεις. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Δε θέλω να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας από πλευράς ΔΕΥΑΒ και παρακολουθούμε στενά το πρόβλημα. Ζητούμε συγνώμη για την τυχόν αναστάτωση κάποιων πολιτών του Μακροχωρίου και της Πατρίδας με την υπερχρέωση των λογαριασμών του. Κλιμάκια της Υπηρεσίας μας θα μεταβαίνουν σε κάθε πρόβλημα με σκοπό την επίλυσή του» τόνισε ο Νίκος Μωϋσιάδης.

Συμπαράσταση στις καθαρίστριες

Την αλληλεγγύη του στις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Εκπρόσωποι των καθαριστριών παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ζητώντας σταθερή και μόνιμη εργασία και κατά της περικοπής των αμοιβών τους. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως θα είναι στο πλευρό τους σε ραντεβού που θα ορίσουν με τον αρμόδιο Υπουργό.

«Πληρωνόμαστε με βάση τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων μας, είμαστε υποχρεωμένες όμως να καθαρίζουμε και άλλους χώρους, όπως γραφεία, τουαλέτες, γυμναστήρια, σκάλες, διαδρόμους, αυλή, χωρίς αμοιβή» είπε η εκπρόσωπος των καθαριστριών Κατερίνα Τζίγκα και συμπλήρωσε πως «το επάγγελμά μας ενώ είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, τα ένσημά μας δεν είναι, ενώ δεν επιτρέπεται να αρρωστήσουμε καθώς δεν δικαιούμαστε άδεια. Ο μισθός μας δεν ξεπερνάει τα 200-400 ευρώ και είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις».

Στο πλευρό των καθαριστριών στέκονται και οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων Νομού Ημαθίας Παύλος Τουτουντζίδης ανέγνωσε ψήφισμα συμπαράστασης.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η απαίτηση να έχουμε καθαρά σχολεία, σύγχρονο και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τις καθαρίστριες, είναι κοινή υπόθεση, όπως είναι κοινός και ο αγώνας.

Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται με συμβάσεις έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση για εφέτος αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ήδη πενιχρής αμοιβής τους κατά 10%, μια ενέργεια που οδηγεί τις συγκεκριμένες εργαζόμενες σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Θεωρούμε ότι ο καθαρισμός των σχολείων είναι σοβαρό ζήτημα, που άπτεται της ίδιας της υγείας των παιδιών και των εργαζόμενων στα σχολεία, επομένως απαιτεί μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και καλά αμειβόμενο. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται στα δημόσια σχολεία του Δήμου για πολλά χρόνια και στην αναστολή της απόφασής της για μείωση των αποδοχών τους».

Παρεμβαίνοντας επί του θέματος ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, τάχθηκε σαφώς υπέρ των αιτημάτων των καθαριστριών, ωστόσο τόνισε «πως το ισχύον νομικό καθεστώς δεν επιτρέπει παρεμβάσεις και δεσμεύτηκε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για να μπορέσει ο Δήμος να συνεισφέρει, όπου και όπως μπορεί».

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις υπογράφονται από το υπουργείο Παιδείας και, φυσικά, οι περικοπές είναι ευθύνη σε κεντρικό επίπεδο.

Τελικά, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία: «Η αναγνώριση του δίκαιο αιτήματος για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση και μέσω των συλλογικών οργάνων των Δήμων την πραγμάτωση αυτού του δίκαιου αιτήματος» και διερεύνηση-διεκδίκηση για «αμοιβή σύμφωνα με την πραγματική εργασία που προσφέρουν και όχι με τον αριθμό των αιθουσών» και «μη εφαρμογή της περικοπής του 10%, επιχορηγώντας ο Δήμος τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να καλυφθεί η διαφορά και ταυτόχρονη διεκδίκηση μη μείωσης των κονδυλίων, αλλά αύξησή τους».

Τα μισθώματα των κυλικείων

Αίτημα για την μείωση των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το Σωματείο Ιδιοκτητών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων.

Όπως τονίστηκε από την εκπρόσωπο των κυλικείων Γεωργία Τζέτζιου, «η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τα κυλικεία, καθώς τα παιδιά περιόρισαν τις αγορές τους ή ενώ υπάρχουν πλέον παιδιά που δεν ψωνίζουν γιατί δεν έχουν χρήματα».

Αναφερόμενος ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Καγκελίδης που στο παρελθόν ασχολήθηκε με το θέμα, είπε ότι «από πλευράς του Δήμου έγινε επίκληση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τουλάχιστον αυτού που είναι γνωστό στην Δημοτική Αρχή, με το οποίο δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για μειώσεις μισθωμάτων που έγιναν μετά το 2010, υπό την έννοια ότι οι δημοπρατήσεις έγιναν υπό την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης».

Η διαδικασία, όπως τονίστηκε, πρέπει να ξεκινήσει από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν σχετικές αιτήσεις προς εκεί.

Κατόπιν πρότασης του Δημάρχου, δόθηκε αναβολή στο θέμα, για να εξεταστούν νέα νομικά δεδομένα που επικαλέστηκαν οι ιδιοκτήτες, αλλά και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προτάθηκε νωρίτερα, για παραπομπή στις Σχολικές Επιτροπές.

«Εισαγόμενα» αδέσποτα

Για μία ακόμα φορά το πρόβλημα με τα αδέσποτα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την τραγική εικόνα των αδέσποτων σκυλιών στη Βέροια, αποκάλυψε πως «τελευταία είχαμε …εισαγωγή αδέσποτων. Δεν έρχονται τυχαία, αλλά οργανωμένα., γιατί ξέρουν ότι η Βέροια διαθέτει αδειοδοτημένο Κυνοκομείο και κτηνίατρο, όπου γίνεται πολύ καλή δουλειά» και κατέληξε πως «το κυνοκομείο μας εμβολιάζει και στειρώνει τα αδέσποτα, μάλιστα έχει προβεί ήδη σε 500 στειρώσεις και 500 αντιλυσσικά εμβόλια. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αδέσποτα. Αποζητούσαμε μια αύξηση... τουρισμού στη Βέροια είναι η αλήθεια, αλλά είχαμε στο μυαλό μας κάτι διαφορετικό».