ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δεν παραιτούμαι…

- ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ - Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ, ΑΛΛΑ…

- Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «Β»

Κώστας Καραπαναγιωτίδης εφ΄ όλης της ύλης. Για πρώτη φορά μετά τις Δημοτικές εκλογές, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας μιλάει για όλα και για όλους, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας.

Όπως πάντα καταδεκτικός, ήρεμος και πρόθυμος να μας «καλύψει» στα ερωτήματα που του θέσαμε. Για την θητεία του ως Νομάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, για την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Βέροιας, για τον ρόλο του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τους στόχους του, για τον φίλο του ελληνοπόντιο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Τι λάθη κάνατε; Θα παραιτηθείτε από Δημοτικός Σύμβουλος; Πως κρίνετε την σημερινή δημοτική αρχή; Θα κάνει και τι επενδύσεις σκέφτεται για την Ημαθία ο Ιβάν Σαββίδης;

Είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέσαμε στον Κώστα Καραπαναγιωτίδη και σε άλλα μας απαντά με ευθύτητα και σ΄ άλλα με …νόημα!!!    

Διαβάστε τι μας είπε:  

Οι πολίτες της Βέροιας βλέπουν επί χρόνια τώρα ότι ένα έργο που μπορεί να υλοποιηθεί με δωρεά από συμπολίτη τους, να είναι σταματημένο, με κινδύνους να ανασταλεί η δωρεά και γενικώς να εκθέτει την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για την γέφυρα των Αφών  Κούσιου. 

Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά κι έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα. Εγώ θα πω, σημειολογικά, μόνο τέσσερις λέξεις. Ντροπή, ανικανότητα, απαράδεκτο, προσβλητικό. Για τις λέξεις, νομίζω πως ο καθένας αντιλαμβάνεται τι εννοώ και σε ποιούς απευθύνονται. Ντροπή για τη Βέροια, ανικανότητα για τις Δημοτικές Αρχές που χειρίστηκαν το θέμα, απαράδεκτο για τον Δήμο, προσβλητικό για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι δωρητές αυτής της σπουδαίας και σπάνιας προσφοράς.

Κυκλοφοριακό, καθαριότητα, λακκούβες, τάξη στα τραπεζοκαθίσματα στη Βέροια. Τόσο δύσκολα προβλήματα είναι, έτσι ώστε ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να τα λύσει;

Χρησιμοποιήσατε λάθος ρήμα. Αντί για το “μπορεί” θα έλεγα “είναι ανίκανος”. Όλα αυτά που αναφέρατε και άλλα πολλά, η Δημοτική Αρχή της Βέροιας, δεν θα έλεγα ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, αλλά θα έλεγα ότι θέλει τόλμη να τα αντιμετωπίσει. Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να αντιμετωπιστούν όλα αυτά που αναφέρατε. Είναι ανίκανοι να τα αντιμετωπίσουν, αυτοί που έχουν την ευθύνη ως Δημοτική Αρχή. Νομίζω ότι με βάση και την  γενική εικόνα που έχει δώσει μέχρι σήμερα αλλά και σύμφωνα με την εκτίμηση των τοπικών και πανελλήνιων μέσων ενημέρωσης (διότι η φήμη όντως ξεπέρασε τα τοπικά όρια), η Δημοτική Αρχή έκανε τα πάντα  ώστε η Βέροια, να μην είναι πλέον γνωστή τόσο ως  “Βυζαντινή Πόλη” αλλά ως η  πόλη με τα τεράστια προβλήματα (κυκλοφοριακό κ.λ.π.) Στα μάτια των δημοτών της, τουλάχιστον, θεωρώ ότι αυτό αποτελεί πεποίθηση μιας ευρείας πλειοψηφίας. Διοικούν την πόλη, τον Δήμο, άνθρωποι που δεν τολμούν για τομές κι αυτό είναι η απάντηση στο ερώτημα που μου θέσατε.

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, η κοινωνική στάση του Δήμου Βέροιας είναι ικανοποιητική;

Οι υπεύθυνοι προσπαθούν, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια. Ας περιμένουμε όμως να δούμε και τις υπόλοιπες “πρωτοβουλίες” του Δημάρχου μας, όπως αυτή με τις κοινωνικές αναζητήσεις του, σε εκδηλώσεις όπως αυτή με τον Αρτέμη Σώρρα, για να δούμε μήπως μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις και δεν έχουμε πιάσει ακόμη τον πάτο.

Δεκαπέντε μήνες νέας διοίκησης στον Δήμο Βέροιας και ο συνδυασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα και την λειτουργία του σώματος; Γίνεται αποτελεσματικό έργο;

Θα σας απαντούσα, ζητώντας να κάνουμε συγκρίσεις με εικόνες και λειτουργίες Δημοτικών Συμβουλίων προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και Δημάρχων, όπως για παράδειγμα, Βλαζάκη, Χασιώτη, Σκουμπόπουλου ακόμη και Χαρούλας Γεωργιάδου. Θα ήταν όμως ένα σκληρό χτύπημα κατά της σημερινής Δημοτικής Αρχής και των λειτουργιών - διαδικασιών της, καθώς είναι ακόμη στο 1/5 της θητείας της. Οπότε το αποφεύγω. Εάν όμως αυτοί οι πρώτοι 15 μήνες είναι ενδεικτικοί για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, τότε αλλοίμονο μας. Πάντως μέχρι στιγμής, τα Δημοτικά Συμβούλια είναι μάλλον διαδικασίες επικύρωσης και διαχείρισης προαποφασισμένων και όχι διαδικασίες διαλόγου και αναζητήσεων. Είναι μέχρι και προσβλητικές διαδικασίες, για τη νοημοσύνη των συμβούλων της Αντιπολίτευσης τουλάχιστον, σε βαθμό που να θέλεις να απαξιώσεις όλο το θέμα και να μη ξαναπατήσεις. Πρέπει όμως να αφήσουμε ελεύθερο πεδίο, στα σημερινά δεδομένα;

Υπάρχει σχεδιασμός για την αναβάθμιση της πόλης; Για παράδειγμα υπάρχουν στόχοι όπως η αξιοποίηση του Τριποτάμου, δημιουργία διοικητηρίου, αξιοποίηση Αλιάκμονα, θρησκευτικές και κλασικές αρχαιότητες;

Με ρωτάτε; Δεν τα βλέπετε και μόνοι σας; Λέξεις όπως αναπτυξιακός σχεδιασμός, αναβάθμιση και άλλες συνώνυμες, είναι άγνωστες λέξεις για τη σημερινή δημοτική αρχή. Κι αυτό δεν το λέω εγώ. Το λένε όλοι οι συμπολίτες μας, το λένε όλοι οι τοπικοί φορείς και φαίνεται παντού. Αυτοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τα καθημερινά και τα τρέχοντα κι εσείς μου μιλάτε για αξιοποίηση Τριποτάμου και Αλιάκμονα, για ανάδειξη θρησκευτικών και κλασικών αρχαιοτήτων; θα αστειεύεστε βέβαια.

Βλέπουμε ότι επισκέπτεστε χωριά του Δήμου. Τι σας λένε οι κάτοικοι; Είναι ικανοποιημένοι από τον «Καλλικράτη» και τις υπηρεσίες-φροντίδα που τυγχάνουν από την Δημοτική Αρχή;

Είναι αλήθεια πως είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τους συμπολίτες μου, στα χωριά και στην πόλη. Έτσι ήμουν πάντα και δεν έχω λόγους να αλλάξω τώρα. Έχω φίλους και βρίσκω πάντα ενδιαφέρον να μιλώ με του απλούς ανθρώπους, από τους οποίους και προέρχομαι. Όπως το έκανα πάντα έτσι το κάνω και τώρα. Όχι προσχηματικά, ούτε για άλλες σκέψεις. Αλλά επειδή έτσι το αισθάνομαι και είμαι αληθινός απέναντι στον κόσμο.

Τι μου λένε στα χωριά; Πάρα πολλοί μου λένε ότι μετάνιωσαν που δεν με ψήφισαν. Για μένα όμως αυτό δεν αλλάζει τη σχέση μου μαζί τους. Φίλους τους βλέπω και πάλι. Ότι έγινε έγινε.

Όσο για τον Καλλικράτη, ούτε να το συζητάς. Ο κόσμος στα χωριά της Βέροιας, νοσταλγεί τις ημέρες που είχε την κοινότητά του, έστω και τον Δήμο των αρχικών συνενώσεων, του Καποδίστρια. Δεν ξέρω αν γενικά απέτυχε ο Καλλικρατικός Δήμος, διότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ. Όμως η περίπτωση του Δήμου Βέροιας, με αυτήν την δημοτική αρχή της, δεν είναι και το καλύτερο δείγμα, για να το εξετάσουμε. Πάντως ο κόσμος στα χωριά του Δήμου Βέροιας, δείχνει δυσαρεστημένος, διότι εγκαταλείφθηκε. Ο Δήμος Βέροιας απουσιάζει από τα χωριά. Όχι πως είναι παρών στην πόλη, όμως τα χωριά τα έχει εγκαταλείψει εντελώς. Και από άποψη υπηρεσιών και από άποψη υποδομών. Ίσως είναι ένα θέμα που η πολιτεία πρέπει να το ξαναδεί.

Κι αν τολμήσει κάποιος πρόεδρος τοπικού δημοτικού διαμερίσματος να παραπονεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιμετωπίζεται με όχι πρέποντα τρόπο.

Μετά από την πάροδο ενάμιση χρόνου από τις εκλογές και με ποιο καθαρό μυαλό, μετανιώσατε που θέσατε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Βέροιας; Υπάρχει κάτι με αυτό που μπορεί να σας πίκρανε;

Όχι δεν μετάνιωσα. Δεν έβαλα υποψηφιότητα, από κάποιο καπρίτσιο ή επειδή δεν είχα τι άλλο να κάνω. Έβαλα υποψηφιότητα επειδή είχα μια δυνατή ομάδα, με άριστους υποψήφιους και ικανότατους συνεργάτες, με ρεαλιστικό σχέδιο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, για να αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο Βέροιας. Δεν μετανιώνω καθόλου διότι η υποψηφιότητα του συνδυασμού μας, ήταν μια υποψηφιότητα που άξιζε. Χάσαμε διότι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε  μεθοδεύσεις, που ειδικά τη δεύτερη Κυριακή, έδωσαν τις δικές τους κατευθύνσεις στον κόσμο και κατεύθυναν την ψήφο πολλών πολιτών, όχι με γνώμονα το πρόγραμμα και τις ικανότητες αλλά με σκοπούς άλλους. Κάποιοι, τη δεύτερη Κυριακή, αποφάσισαν ότι έπρεπε να χάσει ο Καραπαναγιωτίδης και ο συνδυασμός του, για λόγους εκλογικών και πολιτικών αντεκδικήσεων. Έχουμε καταλάβει πλέον όλες τις μεθοδεύσεις, τις πολιτικές συναλλαγές και τις “διαδρομές” της δεύτερης Κυριακής, που μας στέρησαν τη νίκη. Και χάσαμε για αυτό τον λόγο και όχι επειδή δεν άξιζε ο συνδυασμός μας ή επειδή ήταν οι άλλοι καλύτεροι από εμάς. Και τα λέω αυτά όχι με κάποια πικρία αλλά επειδή είναι πλέον γνωστά. Άλλωστε τα λένε και οι ίδιοι που τα μεθόδευσαν, αφού πλέον αυτοδιαφημίζονται δημοσίως, ότι αυτοί μας “έριξαν” και εξηγούν ανοιχτά στα καφενεία όλα όσα σχεδίασαν. Στην πολιτική όμως συμβαίνουν αυτά. Ακόμη και στις καλύτερες πολιτικές οικογένειες. Οπότε δεν υπάρχει λόγος πικρίας (αν εξαιρέσεις τα φυσιολογικά και τα ανθρώπινα των πρώτων ημερών). Και ούτε μετάνιωσα για την υποψηφιότητά μου.

Παρατηρούμε ότι είναι έντονη η προσωπική και επαγγελματική σας δραστηριότητα. Λογικό είναι να υπάρχει συμπίεση χρόνου. Είναι στις προθέσεις σας να εξαντλήσετε το υπόλοιπο της θητείας σας ως επικεφαλής της δημοτικής σας παράταξης και του δημοτικού συμβούλου;

Έχω υποχρέωση να το κάνω. Έτσι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή κι έτσι βαδίζω. Αν είναι στο μέλλον να κάνω κάτι διαφορετικό, θα το συζητήσω πρώτα με την ομάδα μου.

Ήσασταν πάντως σκληρός στην κριτική σας, απέναντι στον δήμαρχο. Θα σας απαντήσει, φαντάζομαι.

Μα δεν είπα κάτι καινούργιο, ούτε κάτι υπερβολικό. Είπα αυτά που συζητάει και λέει καθημερινά, ο κόσμος της Βέροιας και των χωριών του Δήμου. Είπα ότι λέγεται και ακούγεται καθημερινά για τον Δήμο της Βέροιας. Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

Αν σας γινόταν πρόταση από τον Δήμαρχο να καθίσετε στο τραπέζι όλοι οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων για να συζητήσετε θέματα του Δήμου και να βάλετε στόχους, θα ανταποκρινόσασταν στο κάλεσμα;

Με τον Δήμαρχο σε προσωπικό επίπεδο η σχέση μας ήταν και παραμένει καλή. Δεν γνωρίζω αν συζητάει προβλήματα ή στόχους του Δήμου με την δημοτική του ομάδα, θα ήταν όμως χρήσιμο και για τον ίδιο και για τον Δήμο Βέροιας αν κατά καιρούς άκουγε και τους επικεφαλείς των παρατάξεων και έπαιρνε την πρότασή τους για επεξεργασία με την ομάδα του. 

Κατά την θητεία σας ως Νομάρχης και μετέπειτα ως Αντιπεριφερειάρχης, είχατε καλή συνεργασία με τους εκάστοτε Δημάρχους της Ημαθίας;

Συνεργάστηκαν όλα τα χρόνια της θητείας μου σαν Νομάρχης και σαν Αντιπεριφερειάρχης με την Δήμαρχο της Βέροιας κα. Ουσουλτσόγλου. Η συνεργασία μας ήταν καλή. Ωστόσο όμως περισσότερα έργα γίνανε σε άλλους Δήμους (Νάουσα-Αλεξάνδρεια) του Νομού, διότι έφερναν προτάσεις-ολοκληρωμένες μελέτες και επιζητούσαν την στήριξη της Νομαρχίας, ανεξάρτητα σε ποια πολιτική παράταξη ανήκαν.

Ως Νομάρχης προλάβατε τις «καλές» εποχές. Υπάρχουν έργα που μπορούσαν να γίνουν και δεν τα κάνατε. Μετανιώσατε για αποφάσεις που έπρεπε να πάρετε και δεν τις πήρατε;

Ναι θα σας πω μία χαρακτηριστική περίπτωση. Το 2007 ήρθαν 12 προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου στην περιφερειακή αγορά της Κουλούρας, που θα έδινε και θέσεις εργασίας. Οι αντιδράσεις της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και των τοπικών παραγόντων του Νομού, ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε στην παραχώρηση του χώρου, που τότε έπρεπε να το τολμήσουμε και θα είχαμε δικαιωθεί σήμερα.

Είναι γνωστό ότι διατηρείται στενότατες σχέσεις με τον ελληνοπόντιο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα πολλές φορές διαβάσαμε πως τον εκπροσωπείται σε επιχειρηματικές σκέψεις του. Για την Ημαθία υπάρχει στις σκέψεις του να επενδύσει και σε ποιο τομέα;

Έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές με τον κ. Σαββίδη σημεία του Νομού για τα οποία υπάρχει σκέψη για περεταίρω αξιοποίηση. Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα και το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από την Ρωσία και εδώ χρειάζονται κινήσεις ΜΑΤ από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τα προβλήματα της Ρωσίας με την γείτονα Τουρκία. 

Σήμερα επαγγελματικά με τι ασχολείστε; Παρατηρήσαμε ότι έχετε βεβαρημένο ωράριο και έντονη κινητικότητα.

Αυτό που ήξερα να κάνω ΚΑΛΑ και με επιτυχία τόσα χρόνια και σ΄ αυτό οφείλω τα πάντα, δηλαδή η ενασχόλησή μου με το δημοτικό τραγούδι και την επιχείρηση (Σείριος) που διατηρούμε στο Μακροχώρι. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την  στήριξή του τόσα χρόνια και εμείς όμως του το ανταποδίδουμε.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Πολλά θα είχα να πω, όμως για την ώρα ας το αφήσουμε εδώ, ώστε να μη μακρηγορούμε αλλά και για να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία και να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.