ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έργα 1.3 εκ. εντάχθηκαν στο Leader

ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Βοργιαζίδης: Θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα…

Κανένας κίνδυνος ακύρωσης δεν συντρέχει για τα έργα Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Βέροιας. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έκανε μια σύντομη, έκτακτη, ενημέρωση στο σώμα, αλλά λόγω του χρόνου της ένταξης (4/12/2015) των έργων αυτών στο Leader, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως δεν υπάρχουν περιθώρια υλοποίησής τους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τον Δήμο Βέροιας έγιναν προτάσεις έργων για ένταξή τους στο Πρόγραμμα Leader το οποίο θα υλοποιήσει ο Αναπτυξιακή Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ ΑΕ) και συγκεκριμένα:

1.Κατασκευή τμήματος μεταλλικών κερκίδων στο γήπεδο του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου, συνολικού προϋπολογισμού 305.040 ευρώ.

2. Ανάπλαση πλατείας Μακροχωρίου, συνολικού προϋπολογισμού 369.000 ευρώ.

3.Ανάπλαση πλατείας Πατρίδας συνολικού προϋπολογισμού 226.670 ευρώ.

4.Μετατροπή αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Νικομήδειας για την δημιουργία εκθετηρίου Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 150.572 ευρώ.

5. Δημιουργία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Μουσικής στο Μακροχώρι, συνολικού προϋπολογισμού 154.500 ευρώ

6. Εκσυγχρονισμός Βιβλιοθήκης και δημιουργία Κέντρου Μουσικής στον Αγ. Γεώργιο, συνολικού προϋπολογισμού 121.637 ευρώ.

Αυτά τα έξι (6) έργα που εντάχθηκαν στο Leader συνολικού προϋπολογισμού 1.327.000 ευρώ, είναι 100% χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα, εκτός από το ΦΠΑ που βαρύνει τον Δήμο Βέροιας. Είναι μια σημαντική επιτυχία συστηματικής δουλειάς από την Δημοτική Αρχή, καθώς οι άλλοι δύο Δήμοι της Ημαθίας, η Αλεξάνδρεια και η Νάουσα, μπόρεσαν να εντάξουν έργα συνολικού προϋπολογισμού 235.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα.

Κανένας κίνδυνος υλοποίησης

Όπως προαναφέραμε, επειδή τα έργα αυτά εντάχθηκαν μόλις πριν μία βδομάδα(4/12), εικοσιπέντε μέρες πριν την λήξη του Leader 2015, δημιουργήθηκε η αίσθηση πως δεν θα υλοποιηθούν. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Υπήρξε καθυστέρηση γιατί η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε καθυστέρησε να κάνει την προκήρυξη, αλλά ο Δήμος Βέροιας ήταν έτοιμος για να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν.

Ωστόσο η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα γίνει, είτε ως «γέφυρα» στο νέο Leader, είτε ως επανένταξή τους, χωρίς να υπάρχει θέμα μη έγκρισής τους.

Δήμαρχος:  Θα γίνουν τα έργα…

Για το θέμα αυτό επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη από τον οποίο ζητήσαμε να μας πει αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα συγκεκριμένα έργα.

«Όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, γίνεται δουλειά, κατατίθενται προτάσεις, εντάσσονται προτάσεις, οι ποίες αν δεν γίνει κατορθωτό να πραγματοποιηθούν σε αυτό το Leader, θα πραγματοποιηθούν σ΄ ένα επόμενο Leader» μας είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι «το κέρδος που έχει αυτήν την στιγμή ο Δήμος, είναι ότι έχει έξι (6) έτοιμες μελέτες οι οποίες έχουν ενταχθεί και θεωρούμε δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και θα πραγματοποιηθούν. Αυτές προστίθενται και σ΄ όλα τα άλλα έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία πραγματοποιεί ο Δήμος και είναι πολλά».

Οι προτάσεις για το πρώην Δικαστικό Μέγαρο

Πολλές πιθανότητες υπάρχουν για να αξιοποιηθεί το πρώην Δικαστικό Μέγαρο, το ιστορικό κτήριο της πλατείας Ωρολογίου. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Βέροιας με έγγραφό του ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών την παραχώρησή του για 50 χρόνια για κοινωφελή χρήση του. Το υπουργείο με την σειρά του ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την χρήση του και έτσι ο Δήμος Βέροιας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει τις εξής χρήσεις: 

Όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων θα πρέπει να στεγάσει τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και με τον τρόπο αυτό να καλύψει μια σειρά αναγκών στους τομείς αυτούς.

-Ειδικότερα σε ότι αφορά τον τουρισμό πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου τουριστικής πληροφόρησης. Το κέντρο αυτό θα βοηθά τον κάθε επισκέπτη να ενημερωθεί για τις επιλογές που έχει στην πόλη αλλά και στην περιοχή, θα τον υποστηρίζει με τις ανάλογες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να επισκεφθεί και να γνωρίσει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν. Το κέντρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με μια προσπάθεια προώθησης της τοπικής κουλτούρας και παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό ο τουρισμός αποκτά μια ακόμα πιο δυναμική διάσταση, αφού μέσα από αυτή τη σύνδεση προωθείται μια συνολική εικόνα της πόλης, δημιουργείται μια βαθύτερη σχέση του επισκέπτη με αυτήν.

-Σε ότι αφορά τον πολιτισμό η στέγαση στο κτίριο αυτό του Μουσείου Εκπαίδευσης – Χρίστος Τσολάκης, θα δημιουργήσει ένα νέο σημαντικό πόλο προσέλκυσης για την εκπαιδευτική κοινότητα και ο στόχος είναι να το επισκέπτονται σχολεία, φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Ο μαθητικός τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι του τουριστικού κλάδου κλάδος και η εκεί λειτουργία του Μουσείου θα προσελκύσει τους επισκέπτες του να γνωρίσουν όχι μόνο το Μουσείο, αλλά την περιοχή και την πόλη. Να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο, ουσιαστικά κρατά τους επισκέπτες του έξω από την πόλη, οι οποίοι κατά τεκμήριο συνδυάζουν την επίσκεψη τους σε αυτό με μια επίσκεψη στη Βεργίνα χωρίς να επισκεφθούν καθόλου την πόλη.

-Ακόμα εκεί προτείνεται να φιλοξενηθεί και το αρχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ν. Μουτσόπουλου, ένα αρχείο που υποστηρίζει και αναδεικνύει μέσα από τα δεκάδες χιλιάδες τεκμήρια του την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βαλκανίων αλλά και περιοχών της Μεσογείου. Ένα αρχείο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα και μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με τον τουρισμό. Να βοηθήσει στην ανάπτυξη σχέσεων του Δήμου Βέροιας και με άλλες πόλεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα Βαλκάνια, αναδεικνύοντας τη Βέροια και προβάλλοντας την ως ένα σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό.

Είναι σημαντικό για την επιτυχία της όλης προσπάθειας να γίνει αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι αλληλοσυμπληρούμενες και έχουν ένα κοινό τόπο. Την ανάδειξη της πόλης, την προσέλκυση επισκεπτών  και την διευκόλυνση τους στη γνωριμία τους με αυτή. Το έργο θα υλοποιηθεί στο βάθος τετραετίας και συγκεκριμένα μέχρι και το 2019, με αντίστοιχες πιστώσεις που θα προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.