ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία…

- ΚΕΝΑ 800 ΩΡΩΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

- ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Από τον εκπαιδευτικό χώρο ξεκινούν οι έντονες αντιδράσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο βδομάδα με βδομάδα παίρνει …σάρκα και οστά.

Ήδη την Δευτέρα έγινε μαζική κινητοποίηση στη Βέροια από τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, ενώ την ίδια μέρα η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας έδωσε συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην Ημαθία. Παράλληλα σχετικές ανακοινώσεις υπάρχουν και από άλλους φορείς, όπως από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ημαθίας ο οποίος ζητά την μαζική συμμετοχή στην γενική πανελλήνια απεργία που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου.

Σοβαρά κενά στην Ημαθία

Στην συνέντευξη που έδωσε η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας, έγιναν γνωστά σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. Όπως είπε ο πρόεδρος Γιάννης Μαυρομάτης «στην Ημαθία έχουμε κενό 800 ωρών εβδομαδιαία (35 καθηγητές πλήρους απασχόλησης λείπουν). Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται όσο δεν γίνονται προσλήψεις» και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «το νέο έτος είχαμε κάποιες αλλαγές. Επανήλθαν οι καθηγητές ΕΠΑΛ, καταργήθηκε το νέο Λύκειο, δεν εφαρμόστηκαν τα νέα προγράμματα σπουδών, πάγωσε η αξιολόγηση, καταργήθηκε η πολιτική επιστράτευση, άλλαξε ο τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων. Όλα αυτά τα κατακτήσαμε με τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος».

Ιδια0ίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του κτιριακού συγκροτήματος στα Γιοτζαλίκια. Όπως είπε ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος «τώρα δικαιωνόμαστε με το σχολείο στα Γιοτζαλίκια. Όταν είχαμε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, κάποιοι μας χαρακτήρισαν μίζερους. Τώρα κάποιοι μας οφείλουν μια συγνώμη».

Το κόμιστρο των μέσων μαζικής μεταφοράς που ακόμα δεν έχει αλλάξει, η περίφημη ΚΥΑ που πιθανόν να ισχύσει και για τους μαθητές του σχολείο στα Γιοτζαλίκια, καθώς και η έλλειψη βιβλίων δεν έλειψαν από τα θέματα που έθιξαν τα μέλη της ΕΛΜΕ Ημαθίας, που όπως αναφέρθηκε, αντιπροσωπία της επισκέφτηκε σχολεία, συνεργάστηκε με τους αιρετούς και έκανε παραστάσεις στην πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και για τη συμπλήρωση των κενών και την τήρηση της νομοθεσίας στις τοποθετήσεις συναδέλφων μόνιμων και αναπληρωτών.

Στη συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν ο πρόεδρος Μαυρομάτης Γιάννης, η αντιπρόεδρος Αξούριστου Χαρά, ο γραμματέας Μόσχος Αλέκος, η ταμίας Καλογερίδου Σοφία και ο οργανωτικός Γραμματέας Γαλουζής Μιχάλης οι οποίοι προανήγγειλαν ότι «θα υπάρξει και συνέχεια», καθώς πέρα από την απεργία, σχεδιάζουν και άλλων μορφών κινητοποιήσεις και δράσεις, όπως συγκεντρώσεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

«Δεν πρέπει ο κλάδος των εκπαιδευτικών να εξοικειωθεί με την εικόνα, να δουλεύουν τα σχολεία από το Νοέμβρη», είπαν χαρακτηριστικά, ενώ έθιξαν και το θέμα του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού, το οποίο όπως είπαν, πηγαίνει σε κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ημαθίας

Ανάλογες είναι και οι απόψεις της διοίκησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νομού Ημαθίας η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μνημονιακή πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται περί «ακραίων πολιτικών λιτότητας, βίαιης αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων».

Αναφερόμενοι οι Εκπαιδευτικοί της Ημαθίας στον χώρο της εκπαίδευσης «βιώνει μια δίχως προηγούμενο εφιαλτική πραγματικότητα με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία τους μηδενικούς διορισμούς και την ελάχιστη έως καθόλου χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους. Τα παραπάνω πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καθώς και των οικογενειών τους».

Τέλος ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ημαθίας, συμμετέχει στη Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη 2015 και διεκδικεί:

– Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.

-Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Σχολείων με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

-Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.

-Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.

-Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

-Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

- Κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων