ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Εφ΄ όπλου λόγχη» τα κόμματα για τις εκλογές στην Ημαθία

- ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ

Έτοιμα για την επερχόμενη εκλογική μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου εμφανίζονται σχεδόν όλα τα κόμματα, καθώς φέρονται να έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια τους σε ποσοστό 100%, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έχουν βρεθεί κατά 80%, ενώ η προεκλογική καμπάνια ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Μια εκλογική μάχη με τα κόμματα να βρίσκονται σε θέση «εφ΄ όπλου λόγχη», άλλα για την κατάκτηση της πρωτιάς, άλλα για την 3η θέση (οι δύο πρώτες δεδομένες) και τέλος τα περισσότερα για την είσοδό τους στη Βουλή.

Τα «παιχνίδια» με τις έδρες

Στην Ημαθία ισχύει ότι και σε πανελλήνιο επίπεδο, όμως εκεί που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η κατανομή των εδρών.  Το βράδυ των εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής οι πολίτες του Νομού μας, θα παρακολουθήσουν με αγωνία την μετατόπιση των εδρών.

Πρώτα απ' όλα φαίνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, θα εξασφαλίσουν από μία έδρα από την πρώτη κατανομή. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα ποσοστά τους αναμένονται να είναι πάνω από το 25% των ψήφων (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 33,94% και η Νέα Δημοκρατία 28,87%).

Έτσι θα αρχίσουν οι «καραμπόλες» για τις άλλες δύο βουλευτικές έδρες με την μεταφορά ψήφων από και προς άλλες εκλογικές περιφέρειες. Αν η Νέα Δημοκρατία μπορέσει και πάρει πάνω από 30% και αναδειχθεί πρώτη δύναμη στην Ημαθία, θα πάρει σίγουρα δύο έδρες, ενώ αν έχει μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπορεί να δούμε το αντίθετο σκηνικό σε σχέση με το 7μηνο της διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή δεν αποκλείεται να έχουμε 3-1 (Βεσυρόπουλος, Τσαβδαρίδης, Μπαρτζώκας η σειρά) υπέρ των «γαλάζιων».

Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση πρωτιάς του, αλλά το ποσοστό του αναμένεται να είναι χαμηλότερο από αυτό των εκλογών του Ιανουαρίου. Στην καλύτερη περίπτωση να εκλέξει δύο βουλευτές (Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης).

Με την διάσπαση που προήλθε από την δημιουργία της «Λαϊκής Ενότητας», ο ΣΥΡΙΖΑ θα απολέσει ένα ποσοστό που δύσκολα θα τον διατηρήσει στην πρώτη θέση. Άλλωστε στελέχη του μετακόμισαν στο κόμμα του Λαφαζάνη και σίγουρα «κουβαλούν» ψήφους μαζί τους, ενώ υπάρχει και η δυσαρέσκεια από το «όχι» που έγινε «ναι», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Έτσι, λοιπόν, τα μικρά κόμματα «καραδοκούν» για μία βουλευτική έδρα και οι πιθανότητες είναι ίδιες για όλα όσα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Από την Χρυσή Αυγή, μέχρι την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν εντός Κοινοβουλίου.

Το κενό του Λαπαβίτσα

Σύμφωνα με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, «σανίδα σωτηρίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μετακίνηση του προβεβλημένου Κώστα Λαπαβίτσα από την Ημαθία στην Αχαΐα. Ο Ναουσαίος πολιτικός είναι από τα κορυφαία στελέχη της νεοσυσταθείσας «Λαϊκής Ενότητας» και με την απουσία του από το ψηφοδέλτιο της Ημαθίας, δεν μπορεί να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του που τον εξέλεξαν πρώτο βουλευτή.

Το βάρος της συλλογής ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «Λαϊκή Ενότητα» πέφτει στα δύο πρώην κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Σάκη Αποστολόπουλο και Νίκο Ηλιάδη οι οποίοι είναι και υποψήφιοι με το κόμμα του Λαφαζάνη.

Αυτή που φαίνεται ότι θα διατηρήσει την 3η θέση στην Ημαθία, είναι η «Χρυσή Αυγή». Το υψηλό ποσοστό του 7,48% που είχε στις εκλογές του Γενάρη, αναμένεται να αυξηθεί απορροφώντας μέρος από την δυσαρέσκεια, ενώ φαίνεται να απειλείται περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ το οποίο με το ποσοστό που είχε 5,27% και την συμπαράταξη του ΚΙΔΗΣΟ (1,78%) και της ΔΗΜΑΡ (0,40%), αναμένεται βάλει βάσεις διεκδίκησης της 3ης θέσης.

Όσον αφορά τα άλλα κόμματα που κυμαίνονταν το ποσοστό τους γύρο στο 5%, «Το Ποτάμι» είναι αυτό που θα εκμεταλλευτεί περισσότερο την αναμενόμενη πτώση του ποσοστού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» από την κυβερνητική φθορά.

Την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Το 4,92% αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχει μια μερίδα ψηφοφόρων της αριστεράς η οποία θα επιλέξει το ΚΚΕ γιατί θεωρείται ότι είχε σταθερή και καθαρή φωνή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Λαϊκή Ενότητα» που μέχρι πρότινος συμπορεύονταν στην άσκηση κυβερνητικού έργου.

Τέλος η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη (2,50%), θα πάρει ψήφους από αυτούς που χαρακτηρίζονται στην πολιτική, είτε ως διαμαρτυρίας και απογοήτευσης, είτε ως «χαλαροί». Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχουν γκρίνιες στο εσωτερικό του για τις επιλογές και τον τρόπο που καταρτίστηκε το ψηφοδέλτιο. 

Χωρίς πολλές αλλαγές στα ψηφοδέλτια

Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δύο αλλαγές στο ψηφοδέλτιο. Η μία στην θέση του Κώστα Λαπαβίτσα που …μετακόμισε στην «Λαϊκή Ενότητα» και η άλλη στην θέση του Δημήτρη Χαμπίδη ο οποίος δεν επιθυμούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης. Έτσι κοντά (με την σειρά κατάταξης) στην Φρόσω Καρασαρλίδου, τον Γιώργο Ουρσουζίδη, τον Χρήστο Αντωνίου, την Έφη Παπαγιαννούλη, προστίθενται οΔημήτρης Τσιάνος (Πρόεδρος Νέων Αγροτών) και η Μαριάνθη Τουτουτζίδου (εκπαιδευτικός).

Η Νέα Δημοκρατία θα κατέλθει στις εκλογές με την ίδια εξάδα, με την σειρά των ψήφων που πήραν οι υποψήφιοι στις εκλογές του Γενάρη. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Γεωργία Μπατσαρά, Κώστας Γιοβανόπουλος και Απόστολος Εμμανουηλίδης.

Το ΠΑΣΟΚ με την  Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διεκδικήσει ένα καλύτερο ποσοστό με τους Φώτη Καραβασίλη, Απατσίδη Γιάννη, Ακριβόπουλο Λεωνίδα, Βασιλειάδου Ιφιγένεια, Τσιλογιάννη Κώστα καιΓκιόνογλου Μπάμπη.

«Το Ποτάμι» συνεχίζει με την σύνθεση του Ιανουαρίου. Επικεφαλής είναι ο Κουπίδης Σωτήρης, ενώ οι υπόλοιποι κατά σειρά είναι οι Ιωσηφίδου Ίλια, Σπανίδου Αφροδίτη, Μοσχόπουλος Γιάννης, Λιόλιος Θωμάς καιΤόλιος Τάσος.

Η «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα στηριχθεί στα πρώην κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θανάση Αποστολόπουλο στην πρώτη θέση και τους Ιωάννη Αργυρίου, Νίκο Ηλιάδη, Λευτέρη Κιοσέογλου, Μαρία Χαρίση και Ελένη Χατζοπούλου να συμπληρώνουν την εξάδα.

Χωρίς αλλαγές στα πρόσωπα και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Επικεφαλής τοποθετήθηκε η Μαίρη Παπαδοπούλου και ακολουθούν η Ιωάννα Ταμπάκη-Σοφρόνωφ, Γιώργος Ζοπουνίδης, Σάκης Τσίτσης, Όλγα Ζωγράφου και Ηλίας Ιακωβίδης.

Πρώτη που ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιό της είναι η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη. Επικεφαλής είναι ο Πολυχρόνης Δαμιανίδης και ακολουθούν οι Καραμπουλάτ Έλενα, Λαμπίδης Ιωάννης, Δίμπαλας Νικόλαος, Κουζιώρτης Θωμάς καιΚαλλιάνης Βασίλειος.

Τέλος χθες ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιό της και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ημαθίας. Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου είναι ο Κουβακάς Γεώργιος και ακολουθούν οι Μόχλας Θεοχάρης, Γιάννοβιτς Σεβαστή καιΛάζαρος Παπαχρυσοστομίδης.

Όσον αφορά τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», επίσημα δεν ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιό τους, ωστόσο η Μανταλένα Παπαδοπούλου προανήγγειλε ότι θα είναι επικεφαλής στην Ημαθία, ενώ υποψήφιος φέρεται να είναι και ο Ανδρέας Βέτσος ο οποίος προχώρησε ήδη σε διαφημιστική καταχώριση.

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός Αραμπατζής Βασίλης και ο Επιπλοποιός Τσενεκίδης Ιωάννης, ειναι οι δυο υποψήφιοι του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) στην Ημαθία.

Τέλος η «Χρυσή Αυγή» μέχρι στιγμής δεν ανακοίνωσε την σύνθεση του ψηφοδελτίου της στην Ημαθία.