ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

"Συναγερμός" για τα φάρμακα!

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

- Υπερβολική συνταγογράφηση δίμηνων συνταγών απο τους γιατρούς

Οι ασφαλισμένοι τα προμηθεύονται για το ...συρτάρι τους

Την προηγούμενη βδομάδα βιώσαμε, ως κοινωνία, εικόνες που χρόνια είχαμε να δούμε και βέβαια οι νεώτεροι δεν τις γνώρισαν. Άδεια ράφια στα supermarkets, ουρές (ακόμα και σήμερα) στα ΑΤΜ των τραπεζών, υποτονική έως μηδενική η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, ανησυχία για έλλειψη φαρμάκων. Γενικά ένας πανικός στους συναθρώπους μας, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε υπερβολική.

Μέσα από τέτοιες κρίσεις, «αναγεννιόνται» και κάποια άλλα ζητήματα για το πώς χειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις. Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι το φάρμακο.

Στη Βέροια και γενικότερα στην Ημαθία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων, εκτός από κάποια τα οποία έλλειπαν από τα ράφια και προ της κρίσης της προηγούμενης βδομάδας. Όμως αν δεν γίνει ορθολογική χρήση, τότε το πρόβλημα θα υπάρξει. Έτσι απαιτείται διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων με τα φάρμακα, με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Φουκαλάς: Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό…

«Πιστεύουμε ότι η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων θα συνεχιστεί, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής κοινότητας θα λειτουργήσουν με τη σύνεση και την αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι περιστάσεις» μας είπε ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Αργύρης Φουκαλάς.

Επίσης ο Αργύρης Φουκαλάς επισήμανε πως οι «το Φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να το αποθηκεύουμε  αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το προμηθευόμαστε όταν το έχουμε ανάγκη».

«Πελατειακές» σχέσεις

Δυστυχώς όμως παρατηρούνται και κάποια κρούσματα που δημιουργούν πρόβλημα. Αυτά προκύπτουν από τις μεμονωμένες «πελατειακές» σχέσεις ασφαλισμένων με φαρμακοποιούς και γιατρούς. Για να γίνουμε πιο σαφείς. Αν ένας γιατρός συνταγογραφήσει για τρεις μήνες, τότε η εκτέλεση από τον φαρμακοποιό γίνεται ομαλά κάθε μήνα. Στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς, οι πανικόβλητοι ασφαλισμένοι πιέζουν τους φαρμακοποιούς για να πάρουν με μία τα φάρμακα ολόκληρου του τριμήνου. Έτσι κάποιοι ασφαλισμένοι να έχουν στα συρτάρια τους φάρμακα για τρεις μήνες, ενώ άλλοι δεν μπορούν να τα βρουν, καθώς οι φαρμακαποθήκες τα προμηθεύουν με …δελτίο!!!.

Επίσης υπήρξαν και άλλα κρούσματα, που είναι και τα σοβαρότερα. Γιατροί συνταγογραφούν δίμηνες συνταγές και όταν οι ασφαλισμένοι τις προσκομίζουν στα φαρμακεία, τότε εκτελούνται υποχρεωτικά μονομιάς.

Για τον λόγο αυτό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας έστειλε (1 Ιουλίου) στον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, επιστολή και την γνωστοποίησε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με την οποία καταγράφετε το πρόβλημα που προκύπτει με τις δίμηνες συνταγογραφήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

«Έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες ότι πολλοί ιατροί, ίσως μετά από πιέσεις των ασθενών καταφεύγουν στην υπερβολική συνταγογράφηση δίμηνων συνταγών. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας παρακαλέσουμε να ενημερώσετε τα μέλη σας ώστε να αποφεύγουν αυτή την πρακτική για όσες ημέρες διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Όπως ίσως γνωρίζετε, τα αποθέματα των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά έχουν αρχίσει να μειώνονται. Έτσι, για να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη καθολική πρόσβαση των ασθενών στο απαραίτητο φάρμακο, δε θα πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική της αποθεματοποίησης, αλλά τις λογικής χρήσης των αποθεμάτων για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που τα χρειάζονται. Ήδη τα φαρμακεία αγοράζουν από τις αρχές της εβδομάδας με πλαφόν από τις φαρμακαποθήκες και προσπαθούν να διαχειριστούν το απόθεμά τους με τον προσφορότερο τρόπο.

Παρακαλούμε, λοιπόν, όπως εκδώσετε οδηγία προς τα μέλη σας ώστε η συνταγογράφηση να είναι συνετή, να καλύπτει ανάγκες το πολύ μηνός κι όσο το δυνατόν να αποφεύγεται το «κλείδωμα» των συνταγών με συγκεκριμένη εμπορική ονομασία, η οποία ενδέχεται να εμφανίζει έλλειψη και να μην μπορεί να γίνει υποκατάσταση.

Ελπίζουμε η κατάσταση αυτή να τελειώσει σύντομα, χωρίς μεγάλα προβλήματα, πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο και σε κάθε περίπτωση να συνεργαστούμε στενά για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ισαακίδης: Απαιτείται κατανόηση…

«Δεν πήραμε καμιά επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας και διαβάσαμε τις απόψεις που εκφράζονται, μέσα από τον Τύπο» διευκρινίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρόδρομος Ισαακίδης.

«Άλλωστε μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενημερώθηκαν από 29 Ιουνίου όλα τα μέλη μας, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να συνταγογραφούν σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το φάρμακο να συμπεριφέρονται επαγγελματικά και αλληλέγγυα. Βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση σαν κοινωνία και γι αυτό η αλληλοκατανόηση μπορεί να αφοπλίσει άσχημα περιστατικά που υπήρξαν, ευτυχώς λίγα και μεμονωμένα» κατέληξε ο Πρόδρομος Ισαακίδης. 

Με την επιστολή του στον ιατρικό κόσμο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει τα εξής:

«Οι ιατροί της χώρας πιστοί στον όρκο και την αποστολή τους, είτε εργάζονται  στο Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό τομέα, καλούνται -  και πιστεύουμε ότι το κάνουν με απαράμιλλο ζήλο-  να εξυπηρετήσουν τους πολίτες-ασθενείς με τον καλύτερο τρόπο, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας.

Όσον αφορά τα φάρμακα, να προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνταγογραφούν με επιστημονικό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε αρρώστου και όχι σύμφωνα  με ενδεχόμενα αιτήματα ασθενών για προμήθεια φαρμάκων, τα οποία πιθανώς δεν θα χρησιμοποιηθούν και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά  για τους πραγματικά έχοντας ανάγκη ασθενείς. Κανείς ασθενής, δεν πρέπει να μείνει χωρίς θεραπεία.

Παράλληλα θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι τις  δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες από όλους μας, με την μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία, φροντίζοντας παράλληλα την εξυπηρέτηση και την βοήθεια των πολιτών που έχουν ανάγκη, με ανθρωπιστικό τρόπο, στηρίζοντας κάθε αναξιοπαθούντα συμπολίτη μας».

Ελπίζουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο πανικός που υπάρχει στους πολίτες και όλα να λειτουργήσουν και πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς.