ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Όλεθρος στην αγορά!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗ «ΒΕΡΟΙΑ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Οι περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία που κανείς δεν φανταζόταν πριν μερικά χρόνια.

Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου μπορεί να πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανάληψης στο σύνολό τους, παρά μόνο σε δόσεις και εξαρτάται με τα διαθέσιμα των τραπεζών.

Μεγάλο το πλήγμα είναι στις ελληνικές επιχειρήσεις από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες καθώς και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Εκτός από την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας όλες οι δουλειές θα πάνε τουλάχιστον ένα μήνα πίσω. Ακόμα πιο δύσκολα και όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με εισαγωγές-εξαγωγές και στην Ημαθία έχουμε υπάρχουν με δραστηριότητα την αγροτική παραγωγή του κάμπου μας.

Τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί αυτήν την στιγμή στη Βέροια και δη στην Ημαθία είναι:

- Πανικός στους πολίτες που έτρεξαν στα ΑΤΜ για να βγάλουν τα 60 ευρώ που δικαιούνται.

- Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ (αν και έχει παρουσιαστεί μικρό πρόβλημα, για την ώρα, στην τροφοδοσία).

- Την ίδια ώρα, εμπόριο και βιομηχανία εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», τονίζοντας ότι εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από δέκα ημέρες, δεν θα υπάρχουν πλέον αποθέματα σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία και να οδηγήσει στις πρώτες ελλείψεις.

- Συναγερμός στην Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας έχει σημάνει συναγερμός καθώς η αγωνία των πολιτών να βγάλουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα κρύψουν στο σπίτι, ελλοχεύει κινδύνους ληστειών. Σύμφωνα με όσα μας διαβεβαίωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Τουλίκας, δεν παρουσιάστηκε αύξηση σε κλοπές ή ληστείες τις μέρες αυτές, ενώ τα μέτρα ασφάλειας έχουν αυξηθεί.

Νέκρωσε η αγορά – Κίνδυνος για τις εξαγωγές

«Η αγορά έχει νεκρώσει. Δεν υπάρχει τίποτα που να δουλεύει, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξαγωγικό εμπόριο. Και δεν ξέρω που θα πάει αυτή η δουλειά…» δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου.

«Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Δεν ξέρουμε από πιο ψέμα να πρωτοκρυφτούμε και δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Σκληρότερη παρτίδα πόκερ δεν έχει παιχθεί. Έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Πέντε μήνες είναι χρόνος που δεν γυρίζει εύκολα πίσω…» κατέληξε ο Νίκος Ουσουλτζόγλου.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις εξαγωγές των νωπών ροδακίνων, καθώς από τη μία υπάρχει έλλειψη χρημάτων από τους συνεταιρισμούς για την προπληρωμή των μεταφορικών και από την άλλη η επιχειρούμενη δυσφήμηση από ανταγωνίστριες χώρες.

«Το πρώτο και άμεσο πρόβλημα που αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζουμε είναι ότι πολλοί πελάτες που έχουμε συμφωνίες κάλυψης και του μεταφορικού κόστους από την πλευρά των συνεταιρισμών, δεν μπορούμε να τους φορτώσουμε γιατί δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε χρήματα. Μας ζητούν τα χρήματα προκαταβολή» μας λέει ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και Διευθυντικό στέλεχος της VENUSΧρήστος Γιαννακάκης.

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και τα κονσερβοποιεία. Θα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης και λειτουργίας» επισήμανε ο Χρήστος Γιαννακάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Γενικού Διευθυντή της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ΑΛΜΜΕ Πέτρου Αλαγκιοζίδη.

«Έχουμε δεδομένο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πληρωμές στο εξωτερικό. Πολλά από τα είδη που χρησιμοποιούμε είναι εισαγόμενα. Παράλληλα δεν υπάρχουν πιστώσεις και για το εσωτερικό εμπόριο και ότι, πλέον, διακινείται, είναι της μετρητοίς μέσω του e-banking» μας είπε ο Πέτρος Αλαγκιοζίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΛΜΜΕ αποκάλυψε επίσης και μία άλλη παράμετρο που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ανταγωνιστές από άλλες χώρες. «Η Ισπανία λόγω των γεγονότων αυτών που βιώνουμε, δυσφημίζουν στις αγορές πως οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να μεταποιήσουν τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα συμβόλαια. Αυτό είναι λανθασμένο και ψευδές πέρα για πέρα. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μεταποιήσουμε την αγροτική παραγωγή».

Καταλήγωντας ο Πέτρος Αλαγκιοζίδης είπε πως «είχαμε κάνει τον οικονομικό μας προϋπολογισμό, το οικονομικό μας πλάνο, και σε πενήντα μέρες πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες μας. Οπωσδήποτε το κόστος με την λειτουργία μετρητοίς είναι πολύ μεγαλύτερο, απ΄ ότι στο παρελθόν που εκμεταλλευόμασταν τις πιστώσεις. Οι πιστώσεις κόπηκαν λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και όχι από πρόβλημα των επιχειρήσεων. Ευτυχώς τα κονσερβοποιεία κάνουν κατά 80% τις μεταφορές στο εξωτερικό με κοντέινερ και οι ναυτιλιακές εταιρείες δίνουν μία μικρή πίστωση».

Χωρίς, για την ώρα, προβλήματα στον Δήμο

Ανησυχία στην λειτουργικότητα προέκυψε και για τον Δήμο Βέροιας. Και αυτό αν συνεχιστεί το πρόβλημα στην χώρα μας. Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είναι καθησυχαστικός σε ότι έχει να κάνει για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο. «Για τις επόμενες δέκα μέρες δεν έχουμε πρόβλημα. Από την στιγμή όμως που δεν αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών από το ELA, τότε θα υπάρξει γενικότερο πρόβλημα με τις πληρωμές και των εργαζομένων. Ο Δήμος Βέροιας θεωρητικά έχει λεφτά. Υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια κατατεθειμένα στις τράπεζες. Υπάρχουν όμως αυτά τα 4,5 εκατομμύρια σε χρήμα; Υπάρχουν μόνο σαν νούμερο».

Και διευκρινίζει ο Δήμαρχος Βέροιας. «Πώς να πάνε οι εργαζόμενοι ή οι προμηθευτές να πάρουν τα χρήματά τους, αν η τράπεζες δεν έχουν χρήματα. Για παράδειγμα δεν πληρώνεται από τα ΕΣΠΑ ο εργολάβος του σχολείου στα Γιοτζαλίκια. Θα μπούμε στην διαδικασία να τον πληρώσουμε εμείς για να μην σταματήσει το έργο. Μπορώ να τον πληρώσω μόνο λογιστικά. Να γίνει η μεταφορά από την τράπεζα στον δικό του λογαριασμό. Ο εργολάβος όμως τι λεφτά θα πάρει, δεν ξέρουμε».

Επικοινωνία είχαμε και με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βέροιας Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς πολίτες έθεσαν φόβους για τα αποκομιδή των απορριμμάτων. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μόνο τη Δευτέρα πήγε να παρουσιαστεί μια μικρή ανωμαλία με την τροφοδοσία βενζίνης, όμως σε λίγη ώρα τακτοποιήθηκε το πρόβλημα και πλέον η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων γίνεται κανονικά. Έχουμε καλή συνεργασία με το συμβεβλημένο πρατήριο καυσίμων».

Καθησυχαστικοί ήταν και από το ΕΚΑΒ Βέροιας. «Τα ασθενοφόρα είναι σε ετοιμότητα. Μας διαβεβαίωσε το συμβεβλημένο πρατήριο καυσίμων ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» μας δήλωσαν.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, εφόσον οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές», τονίζει στην εφημερίδα μας ο εκδότης της «Βέροιας» και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Βύλλης Γαλανομάτης και τονίζει ότι «στον κλάδο των εντύπων οι εισαγωγές χάρτου γίνονται τοις μετρητοίς. Από την στιγμή που δεν θα λειτουργούν οι τράπεζες, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές αυτές. Ευτυχώς υπάρχει ένα απόθεμα στις αποθήκες μας, και έτσι για τις προσεχείς εκδόσεις δεν θα ανασταλεί καμιά έκδοση. Το πρόβλημα για εμάς είναι στον εμπορικό τομέα, όπου εκεί είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την κακή κατάσταση που υπάρχει στις επιχειρήσεις. Ήδη σε πανελλήνιας εμβέλειας έντυπα, υπάρχουν πολλές ακυρώσεις διαφημιστικών καταχωρήσεων».

Εικόνες …κατοχής!!!

Από το Σάββατο πρωί στα καταστήματα τροφίμων εμφανίστηκαν νοοτροπίες …κατοχικών περιόδων. Ράφια με προϊόντα μακράς διάρκειας ήταν άδεια. Οι ιδιοκτήτες δεν προλάβαιναν να τα γεμίζουν. Κι αυτό το φαινόμενο ήταν έντονο μέχρι και χθες.

«Παρουσιάστηκαν ελλείψεις αγαθών και προϊόντων στην αγορά, αλλά υπάρχουν στις αποθήκες αποθέματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης, περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας» μας είπε ο ιδιοκτήτης minimarket«Smile» στον Προμηθέα Βέροιας Θοδωρής Χατζηθεοδώρου.

«Υπό τον φόβο και την ανασφάλεια, πολλοί συμπολίτες έσπευσαν προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα, μη ξέροντας πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αύξηση της κίνησης ήταν της τάξης του 25%. Οι καταναλωτές έτρεξαν να ψωνίσουν όχι τα απολύτως απαραίτητα ως συνήθως» επισήμανε ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου.

Ολοκληρώνοντας το σημερινό ρεπορτάζ, να τονίσουμε ότι χθες υπήρχαν θετικά μηνύματα από τους δανειστές οι οποίοι επανήλθαν με βελτιωμένη πρόταση. Ανεξάρτητα όμως, οι πολίτες πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και με ομοψυχία και νηφαλιότητα να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα την κρίση που βιώνουμε.