ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εδώ πατάς, εκεί… παραπατάς

ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΣΙΟΥ

Πριν από 15 και πλέον χρόνια η τότε δημοτική αρχή υπό του Δημάρχου Γιάννη Χασιώτη, πήρε τη μεγάλη απόφαση να πεζοδρομήσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Βέροιας. Μια απόφαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, όπως και οι καταστηματάρχες, θεώρησαν πως η πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα. Οι μεν πολίτες γιατί δεν θα είχαν την δυνατότητα να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στην …πόρτα του σπιτιού τους και οι δε καταστηματάρχες θα πλήττονταν η εμπορική κίνηση, γιατί οι πελάτες δεν θα περπατούσαν με τις σακούλες στα χέρια.

Με τα πρώτα χρόνια της πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου της Βέροιας, άλλαξε η «κουλτούρα» και των κατοίκων και των καταστηματαρχών, καθώς όχι μόνο δεν πλήττονταν η ζωή τους και η εμπορική του δραστηριότητα, αλλά απεναντίας την βελτίωσαν. Οι πολίτες κυκλοφορούσαν πολύ πιο ευχάριστα, ακόμα και για …shopping therapy. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή «ζωντάνεψε» περισσότερο και την δημιουργία δεκάδων καφετεριών, αν και παρατηρούνται προβλήματα αυθαιρεσιών. Αυτή όμως είναι μια άλλη παράμετρος και δεν είναι το «θέμα» του σημερινού ρεπορτάζ.

Ζητούν την αποκατάσταση των πεζόδρομων

Από τότε που κατασκευάστηκαν οι πεζοδρομημένοι δρόμοι του ιστορικού κέντρου με κυβόλιθους, δεν έχει γίνει καμιά άλλη παρέμβαση. Έτσι είναι φυσιολογικό να υπάρξουν φθορές, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από την κυκλοφορία σχετικά μεγάλων φορτηγών φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων των καταστημάτων.

Έτσι σήμερα η εικόνα που υπάρχει είναι πολύ άσχημη. Στις οδούς Αντ. Καμάρα, Βικέλα, Παν. Τσαλδάρη και πρ. Ηλία υπάρχουν κατεστραμμένοι λίθοι και δεκάδες λακκούβες. Όπως μας είπε πολύ εύστοχα ένας πολίτης της περιοχής, είναι «πεζόδρομος… εδώ πατάς, εκεί… παραπατάς».   

Μπροστά στην σημερινή κακή κατάσταση που υπάρχει, 25 κάτοικοι και καταστηματάρχες του ιστορικού εμπορικού κέντρου, έστειλαν επιστολή στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, από τον οποίο ζητούν την αποκατάσταση των πεζόδρομων.

Η επιστολή-αίτημα τέθηκε υπόψιν του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη ο οποίος σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο το έφεραν προς συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ενυπόγραφη επιστολή, οι 36 πολίτες της Βέροιας αναφέρουν τα εξής:

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι κάτοικοι και καταστηματάρχες, των οποίων οι κατοικίες και τα καταστήματα αντίστοιχα βρίσκονται επί των οδών Α. Καμάρα (τμήμα αυτής εντός της αγοράς), Βικέλα, Παν. Τσαλδάρη και Προφ. Ηλία (τμήμα αυτής σε συνέχεια της Αντ. Καμάρα), θέτουμε στην αντίληψή σας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε λόγω της καταστροφής του πεζοδρομίου στις ανωτέρω οδούς. Η ανώμαλη επιφάνεια του οδοστρώματος λόγω της καταστροφής των στρώσεων του πεζοδρομίου όχι μόνο δυσκολεύει την καθημερινότητά μας και την εργασία μας, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα τόσο ημών όσο και των διερχόμενων πολιτών, λόγω της αυξημένης πιθανότητας πτώσεων και επακόλουθων τραυματισμών.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε δια της παρούσης όπως επιληφθείτε άμεσα και προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το οδόστρωμα στις ανωτέρω αναφερόμενες οδούς προς διευκόλυνση όχι μόνο ημών των αιτούντων αλλά και όλων των πολιτών, που επισκέπτονται την αγορά της πόλης μας.

Ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή σας για την αποκατάσταση του προβλήματος».

Κατ΄ αρχήν «ναι»

Ανάλογο αίτημα έγινε και από άλλους 25 πολίτες οι οποίοι ζητούν την ασφαλτόστρωση της οδού Θ. Παπαζώτου (βρίσκεται στην περιοχή Γιοτζαλίκια). Όμως τηρώντας το τυπικό μέρος η επιτροπή τεχνικών εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο αρνητική απάντηση, γιατί και τα δύο προτεινόμενα έργα δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος 2015. Αυτό όμως έχει να κάνει, επαναλαμβάνουμε, με το τυπικό μέρος.

Υπάρχει και η πολιτική βούληση για να λυθούν τέτοια ζητήματα στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από διάφορα έργα που εκτελούνται ή ολοκληρώθηκαν αυτήν την περίοδο, προέκυψαν κάποια διαθέσιμα χρηματικά ποσά. Τα χρήματα αυτά με τροποποίηση προϋπολογισμού, μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλα έργα όπως είναι αυτά τα οποία αιτούνται οι ομάδες πολιτών. Και η δημοτική αρχή δεν είναι αρνητική.

Ωστόσο όμως η άποψη που επικρατεί στην πλειοψηφία και πρόκειται να κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η αποταμίευση των διαθέσιμων υπόλοιπων. Αυτό γίνεται για να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό για την (επανα)προκήρυξη της κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου. Όπως μας είπαν, το έργο αυτό είναι μείζονος σημασίας και πρώτης προτεραιότητας, καθώς η καθυστέρηση προκάλεσε την δυσανασχέτηση των δωρητών Αδελφών Κούσιου και έπληξε το κύρος της (προηγούμενης) Δημοτικής αρχής για την αναποτελεσματικότητα που επέδειξε.

«Τα χρήματα που υπάρχουν αυτήν στιγμή από την δωρεά για την κατασκευή της γέφυρας Κούσιου, ίσως να φτάνουν για την ολοκλήρωση. Όμως για παν ενδεχόμενο θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα από άλλα έργα για να κατασκευαστεί επιτέλους η γέφυρα» μας είπε κορυφαίο στέλεχος της Δημοτικής αρχής Βέροιας.

Και απαντώντας στα δύο αιτήματα, για την αποκατάσταση των πεζόδρομων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο και την ασφαλτόστρωση της οδού Θ. Παπαζώτου, μας είπε ότι «αν υπάρξουν διαθέσιμα μετά την προκήρυξη της γέφυρας Κούσιου, τότε με τροποποίηση προϋπολογισμού θα διατεθούν άμεσα για τους πεζόδρομους. Διαφορετικά θα ενταχθούν και τα δύο στο νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2016» κατέληξε.

Σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, εκτός των δύο πρώτων θεμάτων τα οποία σας αναφέραμε, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ένσταση του εκπτώτου αναδόχου του έργου «Οδική σύνδεση οικισμού Κάτω Βερμίου με τον οικισμό Άνω Βερμίου».

Επίσης στα 32 θέματα ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονται και:

- η έγκριση ή μη α) υποβολής πρότασης συμμετοχής του Δ. Βέροιας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας URBACT III και β) εξουσιοδότησης του Δημάρχου

- Έγκριση ή μη υποβολής προτάσεων στα πλαίσια της 3ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER.

- Έγκριση ή μη παράτασης της προθεσμίας περαίωσης και έκφρασης γνώμης του Δ.Σ. για τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας της μελέτης «Αντιπλημμυρική μελέτη Τριποτάμου».

- Έγκριση ή μη διενέργειας της προμήθειας α) τροφίμων και β) γάλακτος για το δικαιούχο προσωπικό, για τη λειτουργία δομών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, για το έτος 2016.