ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η …μπίλια στην λακκούβα

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ - ΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Με τις κατακόρυφες μειώσεις των εσόδων των Δήμων, ελαχιστοποιήθηκαν ή ακόμα μηδενίστηκαν τα έργα υποδομής, ακόμη κι αυτά των ασφαλτοστρώσεων. Γι αυτό και βλέπουμε καθημερινά κατεστραμμένα οδοστρώματα, με τις λακκούβες να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Δήμοι, είναι …μπαλώματα, αλλά σήμερα κλείνει μια λακκούβα, αύριο ανοίγει παραδίπλα μια καινούργια. Πολύ εύστοχα έθεσε ένας δημοτικός σύμβουλος Βέροιας το ερώτημα: Καλά, με …άχνη κλείνετε τις λακκούβες; Φυσικά και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε πως «τα οδοστρώματα είναι παλιά και χρειάζονται αντικατάσταση. Όμως δεν υπάρχουν χρήματα».   

Λακκούβες, λοιπόν, παντού στη Βέροια και τα χωριά της. Τραγική εικόνα που θυμίζει τριτοκοσμικές ή υποανάπτυκτες χώρες. Κοινά αποδεκτό το πρόβλημα, όμως ελλείψει χρημάτων δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Διάθεση από την Δημοτική αρχή υπάρχει, αλλά!!!

Παράλληλα με την εύρυθμη κυκλοφορία των αυτοκινήτων και φυσικά την αισθητική, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση δικαστικής διαμάχης μεταξύ πολιτών και Δήμου, σχετικά με αποζημιώσεις που πρέπει να πληρωθούν ή πληρώθηκαν για ζημιές που υφίστανται τα οχήματα και τα μηχανάκια. Αναφερόμαστε για απλά, καθημερινά, περιστατικά και όχι για σοβαρά τροχαία που οφείλονται σε κακοτεχνίες.

Στα δικαστήρια οι διαφορές

Όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την οδό της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποζημιωθούν για καταστροφές που υπέστησαν εξαιτίας κακοτεχνιών στους δρόμους, κυρίως από τις λακκούβες. Για παράδειγμα τα χρόνια της ευημερίας αξιώσεις πολιτών για τους λόγους που προαναφέραμε, ήταν σχεδόν μηδενικές. Όμως τώρα αυξήθηκαν. Από στοιχεία που αντλήσαμε από τον Δήμο Βέροιας διαπιστώσαμε ότι το τελευταίο δεκάμηνο (από Αύγουστο 2014 μέχρι και χθες) δέκα πολίτες της Βέροιας αξίωσαν αποζημιώσεις για υλικές ζημίες στα οχήματά τους και είτε οδηγήθηκαν σε συμβιβασμό με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, είτε ακολούθησαν την δικαστική οδό. Βέβαια μέχρι στιγμής θα ποσά που καλείται να πληρώσει ο Δήμος είναι «αντιμετωπίσιμα» μιας και πρόκειται για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούνται και για δημόσιους δρόμους που με κακοτεχνίες προκαλούνται τροχαία και κυρίως υλικές ζημίες στα αυτοκίνητα και κάθε είδους μηχανοκίνητα οχήματα.

Όπως μας είπαν πολίτες, αν πρόκειται για μικρή ζημιά, επιλέγεται η συμβιβαστική λύση, με την οικονομική επιτροπή να αποφασίζει το ύψος της χρηματικής ζημίας. Κανέναν από τους δύο αντίδικους δεν συμφέρει η δικαστική οδός για την οποία απαιτούνται επιπλέον έξοδα και χρονοβόρα διαδικασία.

Οι πολίτες, στρέφονται με αγωγές, κυρίως κατά των Δήμων ή του Δημοσίου που έχουν και την κύρια ευθύνη για την συντήρηση των δρόμων, με τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια να επιδικάζουν στους παθόντες μεγάλα χρηματικά ποσά, ανάλογα την περίπτωση.

Στον Δήμο Βέροιας οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν κυρίως λακκούβες στους δρόμους. Θανατηφόρα ατυχήματα, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, δεν υπήρξαν με υπαιτιότητα τις κακοτεχνίες.

Επίσης μια βλάβη του δικτύου υδροδότησης ή λιμνάζοντα νερά είναι δυνατόν να προκαλέσουν την υποχώρηση της ασφάλτου. Αν ο δρόμος έχει ρωγμές και επιβαρύνεται από βαριά οχήματα, το νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μέγεθος και το βάθος της λακκούβας. Και τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά στη Βέροια, ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως είναι η λακκούβα μπροστά στο πάρκο της Ελιάς.

Οι ζημιές που παρουσιάζονται στα ΙΧ  είναι στο μπροστινό σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου, στα λάστιχα και στα αμορτισέρ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια οδηγού και των επιβατών.

Τι πρέπει να κάνετε

Η «Βέροια» σας παρουσιάζει μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας πάθει ζημιά από λακκούβα ή από άλλη οδική κακοτεχνία:

- Καλέστε την Ελληνική Αστυνομία ή την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.

- Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας το σημείο, την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται από την φωτογραφία η ημερομηνία του συμβάντος οπότε προσπαθήστε να υπάρχει εφημερίδα της ημέρας κάπου στο πλάνο σας.

- Συγκεντρώστε αμέσως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπεύθυνοι για το έργο είναι η δημοτική αρχή ή το Δημόσιο στον συγκεκριμένο δρόμο που πάθατε την ζημιά. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε καλώντας την τροχαία αλλά και τον Δήμο την ίδια ώρα έτσι ώστε να καταγραφεί το συμβάν.

- Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας κι αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Σε περίπτωση που το συμβόλαιό σας δεν καλύπτει οδική βοήθεια ή ζημιές από οδικές κακοτεχνίες προτιμήστε να γίνει η εξυπηρέτηση έστω κι αν επιβαρυνθείτε οικονομικά.

- Σε περίπτωση τραυματισμού πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη. Προσοχή, καλύτερα να μην πάτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

- Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα (Δήμο, κοινότητα, Νομαρχία, εργολάβο, κατασκευαστική εταιρεία) το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.

- Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.

- Φροντίστε να παρουσιαστείτε στο δικαστήριο και να μην ζητήσετε αναβολή.

- Φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.

- Συγκεντρώστε αποδείξεις και τιμολόγια από την επισκευή της βλάβης.