ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έμειναν στα συρτάρια… μελέτες έργων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων

ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ – ΜΕ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΩΡΙΜΕΣ»

Μια δήλωση που έκανε στην εφημερίδα μας αλλά και οι κατά καιρούς ερωτήσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του Συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» Γιάννης Παπαγιάννης, μας έδωσε το έναυσμα να διερευνήσουμε το θέμα των μελετών έργων που συνέταξαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι και έμειναν μελέτες στα συρτάρια του Καλλικρατικού Δήμου Βέροιας και Υπουργείων.

Οι πρώην Δήμοι Αποστόλου Παύλου, Δοβρά, Μακεδονίδος και Βεργίνας, δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ, μέσα από προγράμματα όπως το «Θησέας», για την σύνταξη μελετών, με βασικό στόχο την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων.

Με την συνένωση των Δήμων αυτών με τον Δήμο Βέροιας, κάπου οι μελέτες αυτές έμειναν ανενεργές και καταχωνιασμένες σε κάποια συρτάρια γραφείων, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης ή ακόμα και αδιαφορίας.

«Οι δήμαρχοι των καποδιστριακών Δήμων παρέδωσαν στον καλλικρατικό Δήμο Βέροιας έτοιμες μελέτες που άπτονται ζητημάτων βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων μας και δύνανται να υλοποιηθούν άμεσα» μας είπε ο Γιάννης Παπαγιάννης και συμπληρώνει πως «θέσαμε επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης των υφιστάμενων τεχνικών μελετών ως άμεση προτεραιότητα».

Δεν ευνόησε ο Καλλικράτης

Ο πρώην Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας εκτιμά ότι «ο Καλλικράτης δεν ευνόησε τα Δημοτικά Διαμερίσματα τα οποία εγκαταλείφθηκαν και από τον Δήμο. Ενώ χρειάζονταν 4,5 δις ευρώ για την προετοιμασία του Καλλικράτη και ενώ ήμασταν σε περίοδο κρίσης, τελικά υλοποιήθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα».

Από την άλλη, ο πρώην Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Απόστολος Νεστορόπουλος, πιστεύει ότι για τις μελέτες που παρέδωσαν οι Δήμοι σε αυτόν της Βέροιας, δεν έτυχαν του ανάλογου ενδιαφέροντος. «Ο Δήμος Βέροιας δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές οι οποίες είχαν κάποιες ελλείψεις. Έτσι χάθηκε χρόνος και δεν κατατέθηκαν έγκαιρα για να ενταχθούν σε κάποια προγράμματα» μας είπε ο Απόστολος Νεστορόπουλος.

Καταλήγοντας ο πρώην Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου τόνισε ότι «από τις μελέτες αυτές έγινε μόνο η αποχέτευση της Πατρίδας, η οποία ήταν ένα μέρος μιας διαδημοτικής μελέτης. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα για τα υπόλοιπα έργα, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που έκανα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για το μέλλον αυτών των έργων».

Θέλοντας να δείξει το μέγεθος της ολιγωρίας ο πρώην Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας συμπλήρωσε πως «για την διαδημοτική μελέτη, χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Βέροιας με το ποσό των 2,2  εκατομμύρια ευρώ και έγινε μόνο η αποχέτευση της Πατρίδας. Αντίθετα ο Δήμος Νάουσας χρησιμοποιώντας την ίδια μελέτη για τους πρώην Δήμους Ειρηνούπολης και Ανθεμίων, πέτυχε χρηματοδότηση 22 εκατομμύρια ευρώ».   

Να δώσουμε πνοή στον τόπο…

Τα περισσότερα από αυτά που μας κατέγραψαν οι δύο πρώην Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αφορούν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Βέροιας με επικεφαλής την Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη. Όμως ο Γιάννης Παπαγιάννης «κρατάει» τα καλά που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη μελετών και προχωράει στο σήμερα.

«Πιστεύουμε πως μπορούμε μέσα από την άμεση υλοποίηση των έργων, για τα οποία ήδη συντάχθηκαν μελέτες, να δώσουμε πνοή στον τόπο και να δημιουργήσουμε άμεσα πολλές θέσεις εργασίας. Τονίσαμε την ανωτέρω πολιτική μας επιλογή ως πρώτιστης σημασίας ζήτημα, εξ αντιδιαστολής με την τακτική της διοίκησης να .... αναθέτει τη σύνταξη νέων μελετών, τη στιγμή που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα  οι παλιές και ήδη πληρωμένες μελέτες από το υστέρημα των πολιτών» μας είπε και περνάει στην «επίθεση» κατά της σημερινής Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα κατά του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη.

«Η αλαζονική, αντιδημοκρατική  και αδιαφανής διοίκηση του κ. Βοργιαζίδη δεν απαντά με επιχειρήματα. Μετά από πέντε έτη αποτυχημένης δράσης χωρίς γνώση, το πέπλο της πέφτει και ξεσκεπάζεται η ανικανότητα και αποτυχία των επιλογών της στην κοινωνία. Τί εξυπηρετεί αυτή η στάση σας κε. Βοργιαζίδη, γιατί ξοδεύετε τα χρήματα του Δήμου σε νέες αναθέσεις μελετών, ενώ μπορείτε να προχωρήσετε σε εκτέλεση έργων βάσει των ήδη υφισταμένων;» κατέληξε ο Γιάννη Παπαγιάννης.

Για το ίδιο θέμα ζητήσαμε και την άποψη κι ενός άλλου πρώην Δημάρχου, του Γιάννη Δάλλα τηςΜακεδονίδος, όμως δεν κατέστη δυνατή μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Ταξίδευε με το αυτοκίνητό του και βρισκόταν σε σημείο που δεν υπήρχε η κατάλληλη τηλεφωνική εμβέλεια. Ωστόσο αυτό που μας μετέφερε, είναι η πρόθεσή του να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για να καταθέσει κάποιες απόψεις, σχετικά με τις μελέτες που παρέδωσε στην Δημοτική Αρχή της Βέροιας, οι οποίες όχι μόνο δεν προχώρησαν, αλλά απεναντίας υπάρχουν και κάποια έργα που απεντάχθηκαν, δείχνοντας πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα χωριά του πρώην Δήμο Μακεδονίδος.

Από τον Δήμο Βέροιας υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι περισσότερες μελέτες δεν είναι ώριμες. Όμως εδώ μπαίνει το ερώτημα για πιο λόγο να γίνονται καινούργιες μελέτες για τις οποίες διατίθενται πολλά χρήματα, ενώ θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα χρήματα να καταστούν ώριμες οι υπάρχουσες και να κατατεθούν στα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την χρηματοδότησή τους.

Μελέτες που έμειναν …μελέτες

Ενδεικτικά θα καταγράψουμε μελέτες που συνέταξαν οι πρώην Δήμοι Αποστόλου Παύλου και Δοβρά, αλλά παρέμειναν μελέτες μέσα στα συρτάρια.

Απ. Παύλου

- Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Μακροχώρι (κάποια τμήματα έγιναν από την θητεία της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου)

- Ύδρευσης και αποχέτευσης εσωτερικών δικτύων Διαβατού

- Ολοκληρώθηκε από την θητεία της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου η μελέτη του προσαγωγού από τον Διαβατό προς τον Βιολογικό Καθαρισμό Βέροιας (στο Μακροχώρι)

- Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης-προσαγωγού της Κουλούρας προς τον Βιολογικό Καθαρισμό Βέροιας. Η μελέτη αυτή, όπως και αντίστοιχη για την Παλιά και Νέα Λυκογιάννη, κατατέθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για ένταξη σε πρόγραμμα, αλλά …ουδέν νεώτερον!!!

- Παιδική χαρά στο Μακροχώρι σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές

Όλες οι μελέτες παραδόθηκαν στην ΔΕΥΑ Βέροιας και μόνο αυτή της Παιδικής χαράς στον Δήμο. Για την σύνταξη των μελετών αυτών δαπανήθηκαν 350.000 ευρώ περίπου, από το πρόγραμμα «Θησέας».

Δοβρά

- Διαδημοτική μελέτη (Βέροια, Απ. Παύλου, Δοβρά) για την αποχέτευση και ύδρευση Πατρίδας, Αγίου Γεωργίου και Τριλόφου. Έγινε μόνο η αποχέτευση της Πατρίδας.

- Διαμόρφωση εισόδου Τριλόφου

- Διαμόρφωση Παιδικής χαράς Πατρίδας

- Διαμόρφωση Παιδικής χαράς Αγ. Γεωργίου

- Γέφυρα Πατρίδας-Τριλόφου, στην τοποθεσία του Αγ. Νικολάου

- Φράγμα Τριλόφου. Δημοπρατήθηκε η μελέτη, έγινε ένα μέρος της και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

- Μελέτη γεώτρησης ύδρευσης Πατρίδας. Δόθηκε άδεια, αλλά το έργο δεν έγινε.

Για τις μελέτες αυτές δαπανήθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου.