ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θέλει έδρα τουρισμού τα παλιά δικαστήρια ο Δήμος Βέροιας

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ» ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

«Ήλιος, θάλασσα και πολιτισμός» χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και αυτό αποτελεί κεντρικό σύνθημα προβολής για την προσέλκυση τουριστών. Για τη Βέροια και δη την Ημαθία, θα λέγαμε πως οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης είναι η «γη και τουρισμός». Τίποτα άλλο δεν υπάρχει καθώς οι βιομηχανίες μειώθηκαν σημαντικά, ενώ το πάσης φύσεως εμπόριο καθημερινά πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Για την αγροτική οικονομία τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μία σημαντική προσπάθεια με βασικούς πρωταγωνιστές τις δύο μεγάλες αγροτοβιομηχανίες, Venusκαι ΑΛΜΜΕ και τους αδιάκοπους αγώνες των αγροτικών συνδικάτων. Όμως η ομαλή ροή της πώλησης των προϊόντων σε τιμές που θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος στους αγρότες, δεν εξαρτάται μόνο από την σωστή προώθηση των προϊόντων, αλλά και από τις διεθνείς συνθήκες και τον ανταγωνισμό. Πολύ δε περισσότερο από τις θεομηνίες που κάθε χρόνο κάνουν την «ζημιά» τους.

Ο τουρισμός στην πρώτη γραμμή

Εκείνος ο τομέας ο οποίος μπορεί εκ του ασφαλούς να δώσει κάτι πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη της περιοχής μας, είναι ο τουρισμός. Και η Ημαθία γενικότερα το έχει αυτό το προνόμιο για τουρισμό τεσσάρων εποχών.

Ναι μεν θάλασσα δεν διαθέτει η περιοχή της Βέροιας, όμως έχει άλλα «βαριά όπλα» όπως είναι οι κλασικές και θρησκευτικές αρχαιότητες. Μοναδικά μνημεία, παγκοσμίως γνωστά, όπως είναι οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών στη Βεργίνα και το Βήμα Απ. Παύλου στη Βέροια.

Πριν λίγες μέρες η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσίασε την εξέλιξη των έργων που συντελούνται αυτήν την στιγμή στην Ημαθία τονίζοντας πως οι «αρχαιότητες μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ημαθίας. Με την ολοκλήρωση κάποιων έργων, όπως το «Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο», την Αναστύλωση του Ανακτόρου στις Αιγές και το Μουσείο της Βεργίνας, θα μπορούμε και σ΄ αυτό στοχεύουμε, να κρατάμε τον επισκέπτη επτά μέρες. Γι αυτό προτείνουμε ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μνημεία του νομού με επταήμερη διάρκεια. Δεν είναι μακρινό όνειρο ο τουρισμός όλες τις εποχές».

Γίνεται αντιληπτό πως πρέπει οι τοπικές αρχές της Βέροιας να «τρέξουν» για να «εκμεταλλευτούν» τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρονται στο άμεσο μέλλον, με έναν ρεαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό. Να είναι μία αφετηρία για να ξεκινήσει η Βέροια και η Ημαθία να βρουν τον δρόμο τους. Να αποτελέσουν ως έναν πραγματικά μοναδικό προορισμό που θα αναδειχθεί, αξιοποιώντας κατάλληλα τον ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτήρα της, στην ενίσχυση των ξεχωριστών στοιχείων της που θα τη διαφοροποιήσουν ως «προϊόν», καθώς επίσης, στις επενδύσεις που πρέπει να υπάρξουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην ανάγκη που προβάλλει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, συλλογικά, οι πολίτες, οι φορείς και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες.

Τα δικαστήρια …Τουρισμού

Με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Βέροιας, ο Κώστας Βοργιαζίδης για να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου, θέσπισε την Αντιδημαρχεία Τουρισμού, αναθέτοντάς την στον Βασίλη Λυκοστράτη.

Ήδη υπήρξε ένας σχεδιασμός με προγράμματα δράσεων παρέμβασης του Δήμου για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και την αναβάθμιση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τους τουριστικούς επαγγελματικούς φορείς της περιοχής. Οι επαφές είναι συνεχείς με touroperators και ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την προβολή των τουριστικών αξιοθέατων της περιοχής.

Ενέργειες που σύντομα θα πάρουν …σάρκα και οστά, είναι η τοποθέτηση περιπτέρων ενημέρωσης επισκεπτών στην Εληά και στη Βεργίνα, πινακίδες κατέυθυνσης μέσα στην πόλη, ενώ θα μοιραστούν χάρτες στα καταστήματα της πόλης οι οποία με την σειρά τους θα διανέμονται στους επισκέπτες. Παράλληλα θα λειτουργήσει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αποκλειστικά με τουριστικού ενδιαφέροντος θέματα για την περιοχή της Βέροιας.

Όμως η Αντιδημαρχεία Τουρισμού Βέροιας προτίθεται να πάρει κι άλλες σημαντικές αποφάσεις έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορούν να παραμείνουν για περισσότερες ώρες στην πόλη.

Η μία πρόθεση έχει να κάνει με το θέμα της στάθμευσης των λεωφορείων. Η άποψη να παρκάρουν όσο πιο κοντά γίνεται στα μνημεία, δεν βοηθά σε τίποτα. Αντίθετα μάλιστα δημιουργεί και προβλήματα στην κυκλοφοριακή ροή καθώς η ρυμοτομική δομή δεν βοηθάει στην κίνηση μεγάλων οχημάτων. Έτσι υπάρχει σκέψη να εξευρεθούν χώροι στάθμευσης των λεωφορείων περιφερειακά της πόλης με διπλό όφελος. Αφενός την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στον βαθμό που προκαλείται από τα λεωφορεία και αφετέρου οι τουρίστες να περπατήσουν μέσα στην πόλη διαμένοντας περισσότερες ώρες και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Η άλλη και μεγαλύτερη πρόθεση του Δήμου Βέροιας και την Αντιδημαρχείας Τουρισμού, είναι η αξιοποίηση του κτηρίου των παλιών δικαστηρίων στην πλατεία Ωρολογίου. Ήδη ξεκίνησαν οι ενέργειες της δημοτικής αρχής προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση του κτηρίου. Εκεί θα εγκατασταθεί η Αντιδημαρχεία Τουρισμού, με ειδική αίθουσα προβολής βίντεο με πληροφοριακά και ιστορικά  στοιχεία για το σύνολο του Δήμου Βέροιας. Και όπως είναι λογικό, θα κατασκευαστούν και τουαλέτες επισκεπτών, λύνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό, αυτό που υπάρχει με την έλλειψη στο εξαιρετικό μνημείο του Βήματος Αποστόλου Παύλου.   

Τι λένε οι αριθμοί

Με την ολοκλήρωση του Ανακτόρου και του Πολυκεντρικού Μουσείου στη Βεργίνα, είναι δεδομένο πως θα αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση τουριστών. Σήμερα την περιοχή των Αιγών οι επισκέπτες ανέρχονται περί τους 200.000 ετησίως (195.307 το 2014) και απ΄ αυτούς μόνο οι 10.140 (το 2014) επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Τα έσοδα; Ασύγκριτα διαφορετικά. Το 2014 στους Βασιλικούς Τάφους εισπράχθηκαν 618.572 ευρώ, ενώ στα δύο Μουσεία της πόλης της Βέροιας, μόλις 3.892 ευρώ.

Είναι στοιχεία που δείχνουν μια ανισορροπία μεταξύ Βεργίνας και Βέροιας. Οι τουρίστες δεν προτιμούν τη Βέροια με τα κλασικά και θρησκευτικά μνημεία, με τις ομορφιές της παλιάς πόλης και της Μπαρμπούτας.  

Τι πληρώνεται

Ένας επισκέπτης στους Βασιλικούς Τάφους θα πρέπει να πληρώσει 8 ευρώ, με το οποίο του δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθεί και τα άλλα δύο Μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Δωρεάν είναι η είσοδος στους Βασιλικούς Τάφους για:

- Παιδιά μέχρι 18 χρονών

- Κατόχους Δελτίων Ελευθέρας Εισόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού (εκπαιδευτικοί, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών κ.λ.π.)

- Φοιτητών Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Κατόχων κάρτας ανεργίας σε ισχύ.

- ΑμΕΑ με κινητικά προβλήματα και τυφλοί, όπως επίσης και ο συνοδός τους

- Διπλωμάτες και Δημοσιογράφοι

Στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το εισιτήριο είναι 2 ευρώ για τους ενήλικες και 1 ευρώ για τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρονών.

Δωρεάν είναι η είσοδος στα δύο Μουσεία της Βέροιας για:

- Παιδιά-μαθητές

- Άνεργοι με κάρτα ανεργίας σε ισχύ

- Ανώτατοι Αξιωματικοί