ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Να προστατευτεί η τοπική αγορά…

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ενδιαφέρον για την ενοικίαση της Δημοτικής Αγοράς Βέροιας, προέκυψε το τελευταίο διάστημα. Ήδη εκδηλώθηκε ένα πρώτο ενδιαφέρον στον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, αλλά και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιουσίας Θανάση Σιδηρόπουλο, ενώ συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως είναι γνωστό, εκτός και ελάχιστες τοπικές επιχειρήσεις που στεγάζονται στο κτήριο της Δημοτικής αγοράς, το 80% περίπου των χώρων και στα τρία επίπεδα, ήταν νοικιασμένα από την γνωστή εταιρεία HondosCenter. Όμως πριν από ένα χρόνο περίπου, η εταιρεία καλλυντικών ξενοίκιασε τους χώρους, προφανώς γιατί δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό και έκλεισε την δραστηριότητά της στη Βέροια.

Οι χώροι αυτοί, λοιπόν, παραμένουν ξενοίκιαστοι, με τον Δήμο Βέροιας να χάνει αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεσιτικό γραφείο έκανε διερευνητικές επαφές με τους αρμόδιους του Δήμου, μεταφέροντας την πρόθεση μεγάλης εμπορικής εταιρείας να νοικιάσει όλους τους διαθέσιμους χώρους που προέκυψαν από την παύση λειτουργίας του HondosCenter στην Δημοτική αγορά. Όμως η εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου δεν αποκάλυψε το όνομα του ενδιαφερόμενου πελάτη της.

Κάτι σαν… Jumbo

Ωστόσο στην αγορά της Βέροιας άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων που φέρονται ως υποψήφιοι για την ενοικίαση των τριών επιπέδων της Δημοτικής αγοράς. Μεταξύ αυτών ακούστηκαν τα Jumbo τα Public. Πρόκειται για δύο μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες με την είσοδό τους στην τοπική αγορά της Βέροιας, θα δημιουργούσαν θετικές και αρνητικές παρενέργειες.

Το ρεπορτάζ όμως μας έδειξε ότι δεν πρόκειται για το Jumbo, καθώς η πολιτική της εταιρείας αυτής είναι να στεγάζει τα καταστήματά της μόνο σε ιδιόκτητους χώρους. Ωστόσο προέκυψαν ενδείξεις ότι αφορά επιχείρηση σαν …Jumbo!!!. Δηλαδή λειτουργεί αυτόνομα από την γνωστή αλυσίδα, αλλά χρησιμοποιεί σακούλες Jumbo, καθώς αποκαλείται «συνεργάτης jumbo». Μάλιστα τα προϊόντα που πουλάει είναι τα ίδια με αυτά του Jumbo σε όλη τους την γκάμα. Από καρφίτσες και είδη οικιακής χρήσης, μέχρι είδη προικός, παιχνίδια και σχολικά είδη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Οικονομική Επιτροπή Βέροιας αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοπρασία για την ενοικίαση των χώρων η οποία οριοθετείται περί της 20ης Μαΐου, με τον Δήμο Βέροιας να αξιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μηνιαίο ενοίκιο πάνω των 3.000 ευρώ.

Αρνητικός ο Εμπορικός Σύλλογος

Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε και σε διάφορους φορείς και ιδιώτες-καταστηματάρχες για να αφουγκραστούμε τις δικές τους απόψεις, με την είσοδο στην αγορά της Βέροιας τέτοιων επιχειρήσεων, με αυτά τα μεγέθη και προϊόντα, και τις επιπτώσεις που προκαλούν, είτε αυτές είναι θετικές, είτε αρνητικές.

«Πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας είναι αρνητική σε τέτοια πολυκαταστήματα» μας είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου. «Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς αυτήν την εποχή τα καταστήματα της Βέροιας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Τα πολυκαταστήματα επηρεάζουν πολύ την τοπική αγορά» ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανάς Διπάπογλου-Μπίκα. «Αυτά τα πολυκαταστήματα χτυπούν ολόκληρη την αγορά. Έχουν μεν φτηνά προϊόντα αλλά η ποιότητά τους δεν είναι καλή. Το παίρνεις φτηνά και μετά το πετάς. Επίσης μπαίνεις μέσα για ένα προϊόν και παρασύρεσαι και παίρνεις κι άλλα που δεν είναι αναγκαία».

Η Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και η Νανά Διπάπογλου-Μπίκα, συμφωνούν απόλυτα πως «θα μειωθούν θέσεις εργασίας από τα τοπικά μαγαζιά και εισοδήματα από τα νοικοκυριά της Βέροιας».

Ο ήλιος βγαίνει για όλους…

Πέρα από τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, ρωτήσαμε και κάποιους καταστηματάρχες να μας πουν την άποψή τους στο ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην αγορά ένα τόσο μεγάλο κατάστημα που θα πουλάει όλων των ειδών προϊόντα.

«Η άποψή μου είναι πως όταν ανοίγει ένα μαγαζί, τότε θα δουλέψουν και τα διπλανά. Ο ήλιος βγαίνει για όλους» μας είπε ο Μπάμπης Φασουλόπουλος που διατηρεί κατάστημα με είδη προικός και λευκών ειδών και συμπληρώνει πως «μπορεί να έχουν χαμηλές τιμές, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει. Έχει ο καθένας μας την ποιότητά του, τις ανταγωνιστικές τιμές του. Όμως ο κάθε καταστηματάρχης έχει την πελατεία του, τους γνωστούς του. Εγώ στο είδος μου έχω δύο, τρεις συναδέλφους. Όλοι δουλεύουμε».

Καταλήγοντας ο Μπάμπης Φασουλόπουλος τόνισε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι να βλέπεις στην αγορά κλειστά καταστήματα, όπως στην οδό Κεντρικής η οποία άδειασε κυριολεκτικά. Θα αξιοποιηθεί το κτήριο και αν καταφέρει να φέρει κόσμο, θα βγούμε ωφελημένοι κι εμείς. Άλλωστε και στην λαϊκή μπορείς να βρεις πιο φτηνά, αλλά ψωνίζουν και από εμάς, αν βρουν κάτι που τους αρέσει».

«Θα επηρεάσει αρνητικά την τοπική αγορά ένα τέτοιο πολυκατάστημα τους πρώτους δύο-τρεις μήνες, ειδικά αν χρησιμοποιήσει σακούλα μιας φίρμας. Μετά θα αξιολογηθεί από τους καταναλωτές και θα γίνουν οι ανάλογες επιλογές στην αγορά» μας λέει η Φωτεινή Αντωνιάδου, από τα καταστήματα παιχνιδιών «Τζα».

«Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε όλοι μαζί, τουλάχιστον αυτήν την εποχή, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Ο ήλιος βγαίνει για όλους. Τα αποθέματα που είχε ο καθένας, εξαντλήθηκαν. Αν ανοίξει ένα πολυκατάστημα στο συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα. Θα δούμε…» κατέληξε η Φωτεινή Αντωνιάδου.

Γίνεται σαφές πως ο Δήμος Βέροιας δεν μπορεί να αρνηθεί την ενοικίαση των χώρων αυτών που θα αποφέρουν χρήματα στα ταμεία του, αλλά ούτε ο κάθε επιχειρηματίας να σταθεί εμπόδιο σε μια νέα εμπορική δραστηριότητα. Ωστόσο οι όροι της δημοπρασίας θα πρέπει να προστατεύουν τους τοπικούς καταστηματάρχες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.