ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ναι μεν, αλλά…

ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ - ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ

Δεν είναι αρνητικός ο Δήμος Βέροιας στην «φιλοξενία» μεταναστών, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν. Κόστος φιλοξενίας, έλλειψη δημοτικών χώρων για την εγκατάστασή τους, ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Όσον αφορά τον «θόρυβο» που έγινε σχετικά με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην πανεπιστημιακής σχολής στις Βαρβάρες, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης με δήλωσή του στην εφημερίδα μας, είναι κάθετα αρνητικός καθώς για τον συγκεκριμένο χώρο γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιηθεί για άλλο σκοπό.

Διογκώνεται ο πρόβλημα

Τα εξαγγελλόμενα «λουκέτα» στα κέντρα κράτησης της χώρας, μετατράπηκαν σε «ανοικτές θύρες», μόλις σε τρεις μήνες, από τα ίδια κυβερνητικά στόματα, αναζητώντας νέους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Αττική, προκειμένου να μετατραπούν σε… ανοικτές δομές.

Τα κυβερνητικά στελέχη που υποστήριζαν μέχρι χθες ότι οι μετανάστες θα πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι προσαρμόζονται πλέον στις συνθήκες βλέποντας ότι 500 άνθρωποι κατά μέσο όρο περνούν κάθε μέρα στην Ελλάδα από το Αιγαίο πλημμυρίζοντας τα νησιά.

Ξέρουν, επίσης, τις πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες στα παράλια της Τουρκίας βρίσκονται περίπου 2.000.000 μετανάστες που περιμένουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην Ελλάδα με την ελπίδα να μεταβούν στη συνέχεια  σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν σε συνεργασία με τις περιφέρειες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρουν ειδικούς χώρους παραμονής για μετανάστες σε κλειστούς χώρους. Για το λόγο αυτό βολιδοσκοπούνται στρατόπεδα που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και καταυλισμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε χώρους κράτησης.

Ζητούν βοήθεια από τους Δήμους

Nα βοηθήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην υποδοχή των μεταναστών, ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Συγκεκριμένα ζήτησε να διαθέσουν τους στεγασμένους χώρους που διαθέτουν για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, (υπερβολικό ψύχος ή ζέστη), δηλαδή ΚΑΠΗ, Γήπεδα, Γυμναστήρια προκειμένου να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι.

Επίσης τη μόνιμη στέγαση 2.238 μεταναστών σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σε όλη την χώρα προτείνει με προχθεσινή επιστολή της στους περιφερειάρχες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στην επιστολή της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρεται και στην κατανομή ανά περιφέρεια, τονίζοντας ότι το κόστος των περίπου 49 εκατ. ευρώ (22.082 ανά άτομο) θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέσω του συγκεκριμένου κονδυλίου θα καλυφθεί επίσης το κόστος:

-Παροχής ειδών ένδυσης και υπόδησης.

- Χορήγησης μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

-Υποστηριχτικών υπηρεσιών: Παροχή ψυχολογικής, ιατρικής και κοινωνικής υποστήριξης και χορήγηση φαρμάκων.

-Ένταξης των επωφελούμενων σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας υλοποιούμενα από φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Επικοινωνίας μέσω μεσολάβησης διερμηνέα.

Βοργιαζίδης: Δεν έχουμε χώρους…

Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε τις προθέσεις του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. «Ο Δήμος Βέροιας δεν διαθέτει χώρους που μπορούν να παραχωρηθούν για τον σκοπό αυτό» μας είπε και απαντώντας στο ερώτημα να υπάρχει πρόθεση να δοθούν οι εγκαταστάσεις (Βαρβάρες) όπου στεγάζονταν το Πανεπιστήμιο, μας απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Εμείς για τους χώρους αυτούς διεκδικούμε να γίνει κάτι άλλο. Να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Άλλωστε οι χώροι αυτοί ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και βρισκόμαστε σε διαρκείς ενέργειες και προσπάθειες για να παραχωρηθούν στον Δήμο Βέροιας. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα, βέβαια, κάποια στρατόπεδα τα οποία όμως δεν ανήκουν στον Δήμο μας».

Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Βέροιας και σε άλλα προβλήματα για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης, μας είπε πως «είμαστε συντεταγμένοι με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και έχει να κάνει με το σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής, τις υποδομές, τη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου προσωπικού, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει».

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι ο Δήμος Βέροιας λέει «ναι», με τις προϋποθέσεις που ανέφερε ο Κώστας Βοργιαζίδης, αλλά και «όχι» στην χρήση των εγκαταστάσεων της πρώην πανεπιστημιακής Σχολής στο παλιό στρατόπεδο της Αγ. Βαρβάρας,   

Τι λέει η ΚΕΔΕ

Μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων της Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, συνεδρίασε εκτάκτως η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η οποία δια του Προέδρου της Γιώργου Πατούλη έκανε γνωστά τα εξής:

«η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει πράξει καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες μέσα από τις κοινωνικές της δομές» ενώ παράλληλα ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους.

Επισήμανε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Τέλος την ίδια στάση κρατάει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει η διοίκησή της με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα.

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου σε τηλεοπτική του παρουσία σε πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την φιλοξενία των μεταναστών, οι οποίες είναι ίδιες με αυτές της ΚΕΔΕ που προαναφέραμε.