ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πάσχα του… καφέ!!!

ΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ - ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Από απογοητευτική έως, επιεικώς, υποτονική μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση που υπήρξε στην αγορά της Βέροιας κατά τη Μεγάλη Βδομάδα και ενόψει του Πάσχα. Οι πολίτες κάλυψαν μόνο τις βασικές ανάγκες, καθώς, οι περισσότεροι δεν είχαν τα χρήματα ώστε να ξοδέψουν σε δώρα και περιορίστηκαν μόνο στα απαραίτητα.

Τις μέρες αυτές οι έμποροι της Βέροιας, περίμεναν μήπως δουν τα έσοδα των επιχειρήσεων να παίρνουν λίγο τα πάνω τους. Δυστυχώς όμως από την αβεβαιότητα και τα περιορισμένα οικονομικά του αγοραστικού κοινού, η πτώση στον τζίρο τους, σε σχέση με τις πασχαλινές γιορτές του 2014, υπήρξε εντυπωσιακά πεσμένος,.

Οι μόνες επιχειρήσεις που δούλεψαν ικανοποιητικά, ήταν οι καφετέριες και τα club, κυρίως με τη νεολαία. Σ΄ αυτό βοήθησε σημαντικά ο πολύ καλός, ανοιξιάτικος καιρός, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με βροχές. Ο κόσμος απέβαλε την μελαγχολική ψυχολογία του και βγήκε από τα σπίτια του για ένα καφεδάκι στην ηλιόλουστη Βέροια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία επισκεπτών από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Περιφέρθηκαν σε κάποια όμορφα στενά της Βέροιας, αλλά ήλθαν είδαν και απήλθαν, χωρίς να μείνουν στην πόλη.

Σε ότι έχει να κάνει με τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που μπορέσαμε να «αλιεύσουμε», αλλά και τις μαρτυρίες που πήραμε. Για παράδειγμα τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, το Σάββατο, την Κυριακή των Βαΐων και την Δευτέρα, επισκέφθηκαν 2300 τουρίστες, ενώ τις αντίστοιχες μέρες του 2014 οι επισκέπτες ήταν 1850. Φέτος, δηλαδή, τις τρεις μέρες των Βαΐων οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι, αλλά δεν έγιναν αισθητοί στην τοπική αγορά της Βέροιας.

Για το τριήμερο του Πάσχα η εικόνα είναι χειρότερη. Φέτος το Μ. Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα (Κυριακή του Πάσχα είναι κλειστά) τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας επισκέφθηκαν 1400 άτομα, ενώ τις ίδιες μέρες του 2014 οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι καθώς πλησίασαν τους 1700.

Ο εντός πόλης τουριστικός πόλος έλξης τουριστών, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, δέχθηκε πολύ λιγότερο κόσμο. Όπως μας είπαν άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, υπήρξαν ακυρώσεις καθώς οι εκδρομείς λόγω των βροχοπτώσεων που υπήρχαν, επέλεξαν άλλους ποιο «χειμωνιάτικους» προορισμούς, όπως είναι το Καρπενήσι. Κι αυτό σε συνδυασμό με τα οικονομικά πακέτα που τους προσφέρθηκαν.

«Το Βήμα δεν το επισκέφθηκε ο κόσμος, όπως τις άλλες φορές. Ήταν πολύ λιγότεροι οι επισκέπτες» μας λέει η Γλυκερία Τύπου-Καγκελίδου που διατηρεί κατάστημα με εκκλησιαστικά και είδη λαϊκής τέχνης απέναντι από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Η Γλυκερία Τύπου-Καγκελίδη συμπληρώνει πως «ήρθαν κάποιοι καθολικοί, με το δικό τους το Πάσχα, αλλά όχι όπως τα περιμέναμε. Ένα-δύο λεωφορεία δεν λέει τίποτα. Ολόκληρο τον μήνα εκτιμώ ότι τα λεωφορεία που ήρθαν για το Βήμα και την Συναγωγή, δεν ξεπερνούσαν τα δέκα».

Αδιάθετες κλίνες στα ξενοδοχεία

Ένας επαγγελματίας ο οποίος μπορεί να δώσει την πραγματική εικόνα της επισκέψεων στη Βέροια κατά το τριήμερο του Πάσχα, είναι ο Κώστας Παπαοικονόμου, εκ των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων «Αιγές Μέλαθλον» και «Βίλα Εληά», όπως επίσης των ζαχαροπλαστείων «Ελίτ».

«Υστερήσαμε πολύ σε ξένο κόσμο. Δεν ήταν ικανοποιητική η κίνηση το Πάσχα. Νομίζω ότι η περιοχή μας δεν είχε πολλούς επισκέπτες από άλλες πόλεις, ταξιδιώτες, σε σχέση με άλλες χρονιές. Ακόμα και οι περαστικοί ήταν λίγοι. Δεν πιστεύω ότι φέτος ταξίδεψε πολύ ο κόσμος» μας λέει ο Κώστας Παπαοικονόμου και συμπληρώνει «στα ξενοδοχεία κινηθήκαμε στα περσινά επίπεδα, αλλά επειδή και η περσινή χρονιά δεν ήταν καλή, αντιλαμβάνεστε πως ούτε και η φετινή ήταν καλή».

Αντίθετα με την περιορισμένη διαμονή τουριστών στα καταλύματα της περιοχής της Βέροιας, ο Κώστας Παπαοικονόμου είναι ευχαριστημένος από την κίνηση που υπήρξαν στα ζαχαροπλαστεία. «Δουλέψαμε πολύ καλά με τον τοπικό κόσμο. Σ΄ αυτό βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ο καιρός ήταν πολύ καλός, με την ψυχολογία και την διάθεση των συναθρώπων μας να είναι αισθητά βελτιωμένη»

Πολύς κόσμος στην αγορά

Τη Μεγάλη Βδομάδα, ένας ανυποψίαστος άνθρωπος βλέποντας τους δρόμους της Βέροιας να σφύζουν από κίνηση πολιτών στα όμορφα πεζοδρομημένα σημεία της αγοράς, θα έβγαζε μετά βεβαιότητας το συμπέρασμα πως τα εμπορικά καταστήματα δούλεψαν εξαιρετικά. Κι όμως δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως θα τα επιθυμούσαμε όλοι μας. Η πτώση στους τζίρους έπεσε περισσότερο από το 30% σε σχέση με πέρσι, αν και οι τιμές ήταν αρκετά καλές.

Η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που μαστίζει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, έχει οδυνηρές συνέπειες στα εμπορικά καταστήματα.

«Στο τομέα μας η κίνηση το Πάσχα ήταν πεσμένη κατά 20% περίπου» μας λέει ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών Μιχάλης Αβραμίδης και συμπληρώνει πως «ήταν αναμενόμενη η πτώση αυτή γιατί η οικονομική αστάθεια που υπάρχει δεν βοηθάει την αγορά. Θα έλεγα ότι δεν θα την βοηθήσει και στο μέλλον».

Αναφερόμενος ο Μιχάλης Αβραμίδης στην γενικότερη κίνηση που υπήρξε τις μέρες της Μεγάλης Βδομάδας στα εμπορικά καταστήματα, μας είπε ότι «η πεσμένη κίνηση έχει να κάνει με όλους τους εμπορικούς τομείς, σε άλλους περισσότερο και σ΄ άλλους λιγότερο, ανάλογα με τις ανάγκες των συμπολιτών μας» και ολοκληρώνει τονίζοντας πως «ευχόμαστε οι πολιτικοί μας να βάλουν μυαλό και να βοηθήσουν την κατάσταση. Να υπάρχει σταθερότητα γιατί μόνο με την σταθερότητα μπορεί να ανακάμψει η αγορά».     

Πολλοί επαγγελματίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να κινηθούν τα καταστήματά τους πολύ καλύτερα τις μέρες του Πάσχα σε σχέση με πέρσι, στους αγρότες οι οποίοι πήραν κάποια χρήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως τα χρήματα που πήραν χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή χρεών ή μέρος αυτών. Έτσι οι όποιες αγορές έγιναν, είχαν να κάνουν σε επιλεκτικά είδη και σύμφωνα με τις επιβεβλημένες ανάγκες τους.

«Την τελευταία μέρα μόνο κινηθήκαμε…» λέει ο Ευριπίδης Πιστοφίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων. «Σε σχέση με πέρσι οι τζίροι είναι πεσμένοι σε ποσοστό 30 με 40%. Μάλιστα θα σας πω πως χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η μικρή προσέλευση των κατοίκων από τα χωριά μας, των αγροτών μας. Τα προηγούμενα χρόνια οι οικογένειες αγόραζαν δύο και τρία ζευγάρια παπούτσια. Τώρα με το ζόρι μόνο αυτός που είχε ανάγκη για να πάρει καινούρια» ολοκληρώνει ο Ευριπίδης Πιστοφίδης.  

Πάντως δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν φόβους, ότι στο επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στην εμπορική αγορά της Βέροιας, «εάν δεν ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα και δεν ληφθούν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα» είπαν επαγγελματίες και απλοί πολίτες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.