ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Με σεβασμό και… έλεγχο

ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ . ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – ΛΥΣΗ Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Θετικά δέχθηκαν, εκ πρώτης, οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετερίες κ.λ.π.) το νέο κανονισμό λειτουργίας των παραχωρούμενων κοινόχρηστων δημοτικών χώρων στον Δήμο Βέροιας.

Ήδη ο νέος κανονισμός τέθηκε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι τον θεωρούν βελτιωμένο σε σχέση με αυτόν που ισχύει τα τελευταία χρόνια. Βέβαια δημιουργεί και κάποια προβλήματα σε μεμονωμένες περιπτώσεις και ήδη έγιναν οι σχετικές διαμαρτυρίες στον Δήμο Βέροιας οι οποίες θα εξεταστούν σήμερα Τετάρτη από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με στόχο τις οριστικές διορθώσεις πριν το θέμα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα, για την τελική έγκρισή του.

Σε σχέση με τον χρόνο εφαρμογής του νέου κανονισμού, στην Επιτροπή Διαβούλευσης έγινε λόγος για έναρξη μετά από 6 μήνες, όμως η βούληση της Δημοτικής αρχής είναι η άμεση εφαρμογή του, καθώς ξεκινάει η θερινή περίοδος και η χρήση κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από την χειμερινή.

Μεμονωμένες διαμαρτυρίες

Στο σωστό δρόμο, λοιπόν, ο νέος κανονισμός με όποιες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν για να απαλύνουν προβλήματα επαγγελματιών αλλά και πολιτών, αλλά το μεγάλο ερώτημα και πρόβλημα, είναι κατά πόσο οι επαγγελματίες θα δείξουν καλή διάθεση στην πιστή εφαρμογή του και με ποιον τρόπο θα υπάρξει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα συμμορφώνει αυτούς που τον καταστρατηγούν.   

«Εμείς σαν Σύλλογος ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας και οι άμεσα θιγόμενοι πήγαν στον Δήμο και διαμαρτυρήθηκαν» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και συμπλήρωσε πως «οι ρυθμίσεις είναι καλές, αρκεί να εφαρμοστούν και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο».

Στην «πρώτη γραμμή» τα τραπεζοκαθίσματα

Την καλοκαιρινή περίοδο το πρόβλημα της καταστρατήγησης του κανονισμού χρήσης πεζοδρομίων με τα τραπεζοκαθίσματα, είναι πολύ έντονο με συνεχείς καταγγελίες πολιτών. Μάλιστα το θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η Διοίκηση του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας κατά την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο, ανέλαβε πρωτοβουλίες να συμμορφώσει τους συναδέλφους που καταστρατηγούν τον κανονισμό. Δυστυχώς όμως υπήρχε μια μικρή μερίδα επαγγελματιών που δεν άκουσαν τις εκκλήσεις των συνδικαλιστών τους και δυσφημούσαν με τον τρόπο αυτό τον κλάδο τους, μόνο και μόνο για το οικονομικό τους συμφέρον και αδιαφορώντας για την υπόλοιπη κοινωνία της Βέροιας.

«Ο νέος κανονισμός που προτείνεται είναι στην σωστή κατεύθυνση. Σε ότι έχει να κάνει με τον κλάδο μας, κάναμε κάποιες παρεμβάσεις και διορθώσεις για το συμφέρον μας, μέσα στα πλαίσια του θεμιτού ανταγωνισμού» μας λέει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης και επισημαίνει ότι «δεν μπορεί ο καθένας μας να βγάζει ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα, σε βάρος των συναδέλφων του που συμπεριφέρεται σύννομα, επιπλέον και για την τάξη της πόλης. Γι αυτό προτείναμε την τοποθέτηση διακοσμητικών υαλοφρακτών στο σημείο που θα ορίζει η κίτρινη γραμμή που θα οριοθετεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, σύμφωνα με τα τετραγωνικά που δικαιούται κάθε κατάστημα. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα να εκμεταλλεύονται τον εξωτερικό χώρο για δώδεκα μήνες, όσους και πληρώνει για το τέλος, αλλά και να μην μπορεί να γίνει παραβίαση των μέτρων».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιφιγένεια Βλαχογιάννη η οποία τόνισε επιπλέον ότι «στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης κάποιοι εκπρόσωποι φορέων και πολιτών διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση όπως τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν συνετιστεί οι καταστηματάρχες και μόνο δύο, τρεις, τέσσερις περιπτώσεις είναι αυτές που δημιουργούν το πρόβλημα και βασικά εκεί όπου αλλάζει η πιάτσα».

Καταλήγοντας η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη επισήμανε πως «κάναμε συνάντηση με την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και δεσμευτήκαμε και οι δύο πλευρές να υπάρξει αλληλοβοήθεια και αλληκατανόηση, μια αγαστή συνεργασία. Μάλιστα σκεφτόμαστε να βγάλουμε μια εκπτωτική κάρτα έτσι ώστε ο κάθε κλάδος να στέλνει πελάτες στον άλλον».

Τέλος ο Κώστας Σαμανίδης και η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη μας είπαν ότι «όσοι δεν τηρούν τον κανονισμό, τότε τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να επιβάλουν τις αντίστοιχες ποινές. Πιστεύουμε πως με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν νομίζουμε πως θα υπάρξουν αυτά τα φαινόμενα με την ανεξέλεγκτη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων».

Ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας

Όπως προαναφέραμε, το μεγάλο ερώτημα που πλανάται, είναι κατά πόσο θα τηρηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπει ο κανονισμός. Και επειδή η καθημερινότητα μας έδειξε πως «η καλή διάθεση των επαγγελματιών» είναι …κάτω από τη βάση, επιβάλλεται η αστυνόμευση. Με ποιο όργανο όμως;

Στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία έπαψε να υπάρχει από 23 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι μία σημαντική απόφαση για της εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και της καθημερινότητας, καθώς επιτελούσε σημαντικό έργο. Για παράδειγμα η Δημοτική Αστυνομία στη Βέροια είχε την ευθύνη ελέγχου για τα τραπεζοκαθίσματα, τη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων από εμπορικά καταστήματα και κυρίως από μανάβικα, την ρύπανση από φορείς, συλλόγους και πολίτες, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία, του παράνομου παρκαρίσματος και την εξυπηρέτηση χιλιάδων ανήμπορων ηλικιωμένων να μετακινηθούν για την βεβαίωση ενός γνήσιου της υπογραφής.

«Το έργο που κάναμε ως Δημοτική Αστυνομία ήταν πολύ μεγάλο. Ο ρόλος δεν ήταν μόνο σ΄ αυτά που έβλεπε ο κόσμος, αλλά και πολλά άλλα που φαινόταν ως δευτερεύουσας σημασίας, αλλά πολύ ουσιαστικά για την κοινωνία» μας λέει ο πρώην Δημοτικός Αστυνόμος και Αναπληρωτής Διευθυντής στη Βέροια, Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

«Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τα προβλήματα που διογκώθηκαν, έγινε περισσότερο ορατό το δικό μας έργο. Σίγουρα με την επανασύστασή της θα περιοριστούν σημαντικά τα προβλήματα που ζούμε στην πόλη μας με την παράνομη συμπεριφορά διάφορων συμπολιτών μας. Όμως ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές μας. Εκτίμησή μας είναι πως πρέπει να επανέλθουν όλοι οι Δημοτικοί Αστυνόμοι που είτε μετατάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ, είτε σε Σωφρονιστικά καταστήματα, είτε είναι σε διαθεσιμότητα» κατέληξε ο Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως όσο βελτιωμένος κι αν είναι ένας κανονισμός λειτουργίας των παραχωρούμενων κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, δεν είναι αρκετός από μόνος του, αν δεν τον τηρούν οι επαγγελματίες και αν δεν υπάρχουν τα μέσα ελέγχου για την εφαρμογή του.

Οι γενικές αρχές του νέου κανονισμού

• Στα πεζοδρόμια εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη για την κίνηση των πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50μ (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου). Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση, όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης πεζών.

• Το 60% τουλάχιστον του πλάτους των πεζοδρομίων να είναι ελεύθερο για την απρόσκοπτη και συνεχή διέλευση των πεζών εκτός ειδικών περιπτώσεων

• Δεν εμποδίζεται η ανάδειξη και η προβολή των μνημείων της πόλης.

• Η έκθεση των εμπορευμάτων θα περιορίζεται σε απόσταση 1,20μ από την οικοδομική γραμμή και εφόσον καλύπτει τις πιο πάνω προϋποθέσεις, ενώ η ενδεχόμενη ανάρτηση αυτών επί των προσόψεων των κτηρίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος το 1,50μ.

• Δεν επιτρέπεται στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους η επέκταση των εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής (συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, συναρμολογήσεις επίπλων κτλ.).

• Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

• Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος, οριοθετείται με χρωματισμένη διαγράμμιση ή σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και εκπροσώπου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας. Η σχετική άδεια παραχώρησης με το σχεδιάγραμμα που τη συνοδεύει θα πρέπει να είναι ανηρτημένη στο κατάστημα, σε εμφανές σημείο. Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη και την ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος.

• Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του αστικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος στον κοινόχρηστο χώρο.

• Στις περιοχές του Ιστορικού Κέντρου, στις πλατείες και σε όλους τους πεζόδρομους, επιτρέπεται η τοποθέτηση στοιχείων εξοπλισμού (καθίσματα, τραπέζια, γλάστρες κτλ) που αποτελούνται από υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα του, όπως πηλός, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κλπ.

• Η σκίαση των χώρων θα γίνεται, είτε με την τοποθέτηση τέντας στην όψη του κτιρίου σε ύψος τουλάχιστον 3 μ από το έδαφος και χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, είτε με ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς διαφημιστικά μηνύματα. Στις διατηρητέες περιοχές και στους πεζόδρομους στην αγορά η σκίαση των χώρων θα γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες και σύμφωνα με τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

• Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο (υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.τ.λ.). Η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων επί του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών. Η συνολική παρέμβαση θα τυγχάνει πριν από την έκδοση της άδειας, της έγκρισης των υπηρεσιών του Δήμου κατόπιν υποβολής μαζί με την άδεια των αναγκαίων προς τούτο τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών σχεδίων. Οποιαδήποτε μεταβολή της διάταξης των λειτουργικών στοιχείων απαιτεί την έγκριση των υπηρεσιών και την ανανέωση της χορηγηθείσας άδειας.

• Σε χώρους πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και άλλων, που δεν έχουν παραχωρηθεί δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση.

• Η καθαριότητα του κοινόχρηστου χώρου είναι ευθύνη του υπευθύνου του καταστήματος.

• Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, συσκευών προβολής, τηλεοράσεων και διαφημιστικών στοιχείων σε κοινόχρηστο χώρο.

• Όλες οι κατασκευές στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους δεν πρέπει να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά και θα τοποθετούνται μετά από άδεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

• Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΝΟΚ /12 (Ν. 4067/12), ΦΕΚ 79 Α/09-04-12 οι εξώστες των κτιρίων δεν επιτρέπεται να προεξέχουν από το οριακό επίπεδο της οικοδομικής γραμμής (κατακόρυφο ή κεκλιμένο), περισσότερο από ένα δέκατο του πλάτους του δρόμου και μέχρι 2,0μ. το πολύ. Επίσης εξώστες που κατασκευάζονται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους ή χώρους παραχωρημένους σε κοινή χρήση, πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3μ. από κάθε σημείο της στάθμης του πεζοδρομίου. Εξώστες που κατασκευάζονται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, σε ύψος μικρότερο από 5μ. πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 0,5μ., μέσα από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου σε οριζόντια προβολή.

• Σύμφωνα με του άρθρο 17 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους παραχωρημένους σε κοινή χρήση απαγορεύεται να κατασκευάζονται κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων. Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων επιτρέπεται να κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, ακόμη και σε τμήματα εξωστών που βρίσκονται υπεράνω κοινόχρηστων χώρων, εφόσον τα στηρίγματα αυτά εδράζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν από το περίγραμμά τους.

• Η φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δέντρων στις πλατείες, τους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια θα γίνεται μόνο ύστερα από την έγκριση του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και η αποκατάσταση του γύρω χώρου σύμφωνα με υποδείξεις από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να μη παρατηρείται το φαινόμενο της επίστρωσης των παραπάνω χώρων με πλακίδια διαφόρων μορφών.

• Ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, την Υγειονομική Υπηρεσία, τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες του Δήμου και επιτροπές που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το σκοπό αυτό.