ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τις «καθάρισε»...

ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΦΗΣΕ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται 40 εργαζόμενες στο Νοσοκομείο Βέροιας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. Συγκεκριμένα οι καθαρίστριες και οι τραπεζοκόμες στην Μονάδα Υγείας της Βέροιας έχουν να λαμβάνουν 40.000 από ιδιωτική εταιρεία που είχε, κατόπιν διαγωνισμού, το έργο της καθαριότητας και της σίτισης.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά. Τα τελευταία χρόνια κατόπιν μειοδοτικών διαγωνισμών, εταιρεία από άλλο νομό, που έχει κύρια δραστηριότητά της την καθαριότητα και την σίτιση σε νοσοκομεία, ανέλαβε και το συγκεκριμένο έργο των Νοσοκομείων της Βέροιας και της Νάουσας.

Η εταιρεία αυτή για να αντεπεξέλθει στις συμβατικές υποχρεώσεις της στο Νοσοκομεία της Βέροιας και της Νάουσας, προσέλαβε προσωπικό το οποίο απασχολούσε με μειωμένο ωράριο. Η σύμβαση με το Νοσοκομείο Βέροιας έληξε στις 10 Νοεμβρίου 2014 και το έργο πλέον το ανέλαβε νέα εταιρεία. Όμως η προηγούμενη εταιρεία, ναι μεν πλήρωσε τις εργαζόμενες στο Νοσοκομείο της Νάουσας, ωστόσο δεν πλήρωσε δύο μηνιάτικα και το δώρο Χριστουγέννων στις 40 εργαζόμενες στην Μονάδα της Βέροιας.

«Δεν υπάρχουν χρήματα»

Όμως μας είπαν, οι εργαζόμενες αυτές ζήτησαν τα χρήματά τους, αλλά η απάντηση που εισέπραξαν ήταν «δεν υπάρχουν χρήματα». Τι συνέβη όμως; Η διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Βέροιας κάθε μήνα κατέβαλε στην εταιρεία το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που όριζε η σύμβαση. Όμως πριν την καταβολή της τελευταίας δόσης, έγινε ενημέρωση από την ΔΟΥ πως δεν πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα, 25.000 περίπου, στην εταιρεία, αλλά θα παρακρατηθούν από το Δημόσιο, λόγω χρεών της εταιρείας σε εφορεία και ασφαλιστικούς φορείς. Μάλιστα τα χρήματα που χρωστούσε η εταιρεία έφταναν τα 4.900.000 ευρώ.

Έτσι η εταιρεία δεν πήρε τα χρήματα και άφησε απλήρωτες τις εργαζόμενες, κάτι που θεωρήθηκε ως πρόσχημα διότι υπήρξε καθυστέρηση πληρωμής της μισθοδοσίας και του προτελευταίου μήνα, όταν τα χρήματα εισπράχθηκαν απρόσκοπτα, χωρίς κατάσχεση από την ΔΟΥ. 

Ποιο ήταν το λάθος

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν προστάτευσε τις εργαζόμενες. Επικοινωνήσαμε με την Διοικήτρια Αναστασία Μπούρτσου η οποία μας είπε πως «τηρήσαμε πιστά τους όρους της σύμβασης. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, πληρώναμε τα χρήματα στην εταιρεία και δεν είχαμε καμιά δικαιοδοσία να παρακρατούμε χρήματα για τους εργαζόμενους. Αυτή ήταν υποχρέωση της εταιρείας προς τις εργαζόμενες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά την ίδια τήρηση των όρων ακολουθήσαμε και όταν μας δόθηκε η εντολή να μην καταβάλουμε τα χρήματα στην εταιρεία, αλλά στην αρμόδια ΔΟΥ, για υποχρεώσεις που είχε απέναντι στο Δημόσιο».

Οι εργαζόμενες για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα που ανέρχονται σε 1000 ευρώ περίπου για κάθε μία, απευθύνθηκε στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, προφανώς γιατί εκτίμησαν ότι διαθέτει εμπειρία σε εργασιακά θέματα, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι οι εργαζόμενες στο Νοσοκομείο της Νάουσας διεκδίκησαν και πήραν τα χρήματά τους.

Έτσι το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας που ανήκει στην δύναμη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με νομική καθοδήγηση ξεκίνησαν έναν διεκδικητικό αγώνα, χωρίς μέχρι στιγμής να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η ολιγωρία που προέκυψε ήταν στην καθυστερημένη ανάθεση της υπόθεσης σε νομικό, καθώς υπήρχαν κάποιες διχογνωμίες μεταξύ στις εργαζόμενες. Και αυτό το σημειώνουμε για τον εξής λόγο. Μετά την κατάσχεση των χρημάτων από την ΔΟΥ, η εταιρεία κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας την «απελευθέρωση» των χρημάτων. Στο δικαστήριο που έγινε, το Δημόσιο κέρδισε την υπόθεση, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η αγωγή της εταιρείας. Και στο σημείο αυτό, εκτιμάται, ότι έγινε το μεγάλο λάθος. Στο δικαστήριο θα μπορούσε να γίνει νομική παράσταση από πλευράς των εργαζομένων, έτσι ώστε από την κατάσχεση να εξαιρεθεί ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα αποδίδονταν έναντι των δεδουλευμένων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι οι εργαζόμενες βρέθηκαν στο καναβάτσο και τώρα πλέον «ψάχνουν» τα χρήματά τους από μια υπερχρεωμένη επιχείρηση.

Η έσχατη λύση…

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους εκτιμήθηκε πως δεν χάθηκαν ακόμα οι ελπίδες, αν και έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση του «ουκ λάβεις εκ του μη έχοντος». Οι ελπίδες αυτές «πηγάζουν» από την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία μπορεί να καταθέσει μηνύσεις κατά της εταιρείας, έστω και καθυστερημένα. Όμως για να το κάνει αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενες να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, κάτι που δεν έκαναν μέχρι τώρα.

Χθες επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστο Τσίτση ο οποίος μας ενημέρωσε για το πως έχει η κατάσταση και μέρος της είναι όπως σας την περιγράφουμε. Δυστυχώς όμως λόγο φόρτου εργασίας που είχε, δεν μπόρεσε να μας κάνει εκτενέστερη δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Το μόνο που μας τόνισε είναι πως «θα γίνει συνάντηση με τον νέο Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο οποίο θα εκθέσουμε το πρόβλημα».

Παράλληλα μιλήσαμε και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρη Ταχματζίδη για να μας εκφράσει την άποψη του για το πρόβλημα αυτό. Ο Δημήτρης Ταχματζίδης μας είπε πως «κρατάω αποστάσεις αν και ενημερώνομε για το θέμα, γιατί με την υπόθεση ασχολούνται άλλοι φορείς. Δεοντολογικά δεν καταλαβαίνω πως παρεμβαίνουν στο χώρο δράσης του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς. Πιστεύω ότι θα μπορούσε το θέμα να είχε διευθετηθεί οριστικά με άλλες τακτικές», αφήνοντας αιχμές τόσο για την επιλογή των εργαζομένων να απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν.

Το ευχάριστο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι την καθαριότητα και την σίτιση στο Νοσοκομείο Βέροιας ανέλαβε πλέον άλλη εταιρεία η οποία προσέλαβε όλες τις εργαζόμενες που δούλευαν στον τομέα αυτό και μέχρι σήμερα καταβάλει με συνέπεια τα χρήματα που αντιστοιχούν στην κάθε μία.