ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ο κίνδυνος παραμονεύει...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ;

·         Ν. ΜΟΥΠΑΣΙΡΙΔΗΣ (προεδρος εργαζομένων καθαριότητας): «υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν, ωστόσο ο γιατρός εργασίας και η προμήθεια ειδών ασφαλείας αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για όλους μας»

·         Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (αντ/ρχος καθαριότητας): "ο Δήμος Βέροιας ξεκίνησε την διαδικασία για την συνεργασία με γιατρό εργασίας"

Τρίτη, ώρα 8 το πρωί. Το θερμόμετρο στο κέντρο της Βέροιας δείχνει -1 βαθμό. Τσουχτερό το κρύο. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάποιοι έχουν συμπληρώσει ήδη ένα δίωρο στην δουλειά τους.

Ίσως η πιο αδικημένη κατηγορία εργαζομένων. Ξέρετε είναι αυτοί οι άνθρωποι που  κρεμασμένοι πίσω από τα απορριμματοφόρα τους βλέπουμε το πρωί πηγαίνοντας στην δουλειά μας, (όσοι ακόμα έχουμε ) ή όταν πάμε την βόλτα μας το απόγευμα, ακόμα και όταν αργά την νύχτα επιστρέφουμε από την έξοδο μας.

Μιλάμε γι αυτούς που είναι στριμωγμένοι μέσα στα σοκάκια προσπαθώντας να προστατέψουν την περιουσία μας, το φυσικό μας περιβάλλον. Είναι οι ίδιοι που θα δούμε μπροστά μας στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα να παλεύουν με την φύση μέρα νύχτα, είναι οι ίδιοι που καθαρίζουν εγκαταλελειμμένα σπίτια και πόσα άλλα.

Είναι αυτοί που προσπαθούν με χίλιους δυο κινδύνους με την υγεία τους, να διατηρήσουν καθαρή την πόλη και τα δημοτικά της διαμερίσματα, γι αυτούς που πολύς ο λόγος κάθε φορά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας.

Χθες, λοιπόν, το πρωί ακολουθήσαμε ένα απορριμματοφόρο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Βέροιας για να δούμε ιδίοις όμμασι την δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι που επιφορτίστηκαν την αποκομιδή όλων αυτών που είναι άχρηστα και βλαβερά για την οικογένειά μας, το σπίτι μας.

«Πως τα βλέπεις τα πράγματα. Θα την έκανες αυτήν την δουλειά;» με ρώτησε ο Αλέκος, ο ένας εκ των δύο εργαζομένων στο απορριμματοφόρο. Φυσικά και άλλαξα κουβέντα. Καμία απάντηση από μέρους μου. Τι θα μπορούσα να πω άλλωστε; «Όπως βλέπεις η δουλειά μας δεν είναι απλά το πάτημα ενός κουμπιού που αδειάζει έναν κάδο στο απορριμματοφόρο» συνεχίζει ο Αλέκος για να προσθέσει ο συνάδελφός του, ο Χρήστος πως «είμαστε οι καλλωπιστές των δρόμων. Αλλά αυτό το πληρώνουμε με διάφορα προβλήματα υγείας που βγαίνουν από την δουλειά αυτή. Τα κρυολογήματα και διάφορες παθήσεις στη μέση, είναι κάτι το συνηθισμένο. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι».

Μεγάλο ζήτημα το θέμα της υγείας αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, αυτών που εργάζονται πιο σκληρά απ΄ όλους τους άλλους στον Δήμο. «Επιβάλλεται ο γιατρός εργασίας. Είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί των συναδέλφων και η παρακολούθηση της υγείας τους, λόγω της φύσης της δουλειάς» μας είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εξωτερικών Συνεργείων Δήμου Βέροιας Νίκος Μουπασιρίδης και συμπληρώνει πως «υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν, ωστόσο ο γιατρός εργασίας και η προμήθεια ειδών ασφαλείας αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για όλους μας».

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας δεν είναι οι …τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν έναν «σκασμό» λεφτά (700 ευρώ ), που κάθε λίγο κάνουν απεργίες και πήζουμε στο σκουπίδι, με «παράλογα» συνήθως αιτήματα, όπως για παράδειγμα που ήθελαν να ενταχτούν στα βαρέα και ανθυγιεινά!!!

Επικεφαλής στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Βέροιας είναι ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δέχεται πάντοτε τα πυρά της αντιπολίτευσης. «Τι γίνεται με τα σκουπίδια. Έχουμε την πιο βρώμικη πόλη» ρωτάνε και ξαναρωτάνε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Και πολλές φορές είναι εύλογες οι ερωτήσεις αυτές, καθώς δεν λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Όμως ο Βασίλης Παπαδόπουλος βάζει …στήθος για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

«Η Βέροια είναι από τις πόλεις που έχουν άδεια συλλογής των απορριμμάτων από το 2012. Επίσης έχει συνάψει συμβάσεις με όλες τις πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης για την διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο του Δήμου Βέροιας» μας λέει ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος.

«Το θέμα μας, σ' αυτήν τη φάση, δεν είναι η καθαριότητα και κατά πόσο γίνεται σωστά και αποτελεσματικά. Οι εργαζόμενοι για την καθαριότητα μας ενδιαφέρουν σήμερα» διευκρινίσαμε στον Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος χωρίς την παραμικρή αναστολή μας απάντησε: «Ολοκληρώνεται η προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας από τον τεχνικό ασφαλείας του Δήμου Βέροιας καθώς και η επικαιροποίηση αναβάθμισης διπλωμάτων οδηγών οχημάτων.

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καθημερινά αντεπεξέρχονται σε κάθε είδους πρόκληση, έναντι στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην «απροσεξία» των συμπολιτών μας που επιβαρύνουν υπέρμετρα την αποκομιδή και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων».

Και ολοκληρώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας τονίζοντας πως «οι ημέρες και οι ώρες που για πολλούς από εμάς σημαίνουν ξεκούραση και ηρεμία, για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα είναι οι δυσκολότερες και οι πιο επιβαρημένες από κάθε άποψη». 

Για την …ταμπακιέρα που είναι ο γιατρός εργασίας, πρώτης γραμμής αίτημα των εργαζομένων, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος είπε πως«το αντίστοιχο τμήμα του Δήμου Βέροιας ξεκίνησε την διαδικασία για την συνεργασία με γιατρό εργασίας και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να ολοκληρωθούν και να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας ή αλλιώς «σκουπιδιάρηδες» όπως υποτιμητικά τους αποκαλεί μια μερίδα πολιτών. Αυτούς που με αυταπάρνηση μας παρέχουμε τις υπηρεσίες τους. Αυτούς που για κάποιους που ασκούν (και ασκούσαν) εξουσία, «είναι ζημία για το κράτος και καλύτερα τις υπηρεσίες καθαριότητας να τις αναλάβει ένα υπεργολάβος». Θα στοιχίζει λιγότερο; Θα έχει το ίδιο φιλότιμο; Θα προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες; Θα δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο;

Την επόμενη φορά που θα δεις μπροστά σου αυτούς τους ανθρώπους πες μια καλή κουβέντα και να είσαι σίγουρος πως θα την πάρεις πίσω πολλαπλάσια και αν κάνουν καμιά απεργία να είσαι σίγουρος πως βρίσκονται σε αδιέξοδο.