Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ένας εθνολογικός… θησαυρός στην Μελίκη

Ένας εθνολογικός… θησαυρός στην Μελίκη

Ένα εθνολογικό μουσείο συνιστούν οι συλλογές του δημοσιογράφου Γιώργου Μελίκη, που παρουσιάζονται στο κοινό στην Μελίκη Ημαθίας.

Ο Γιώργος Μελίκης, δημοσιογράφος- ερευνητής παράδοσης, δεν κατέγραψε μόνο τους χορούς και τα τραγούδια κάθε τόπου της ελληνικής επικράτειας κατά την επαγγελματική του διαδρομή. Συγκέντρωσε χιλιάδες λατρευτικά αντικείμενα και μάσκες από δρώμενα της λαϊκής παράδοσης, τα οποία εκτίθενται στο «Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης – Κέντρο Έρευνας Μάσκας».

Όπως εξηγεί, 3.000 τάματα λαϊκής λατρείας, και μια τεράστια συλλογή με μάσκες από όλη την Ελλάδα, μπορούν να δούν στο μουσείο και να μελετήσουν όσοι ενδιαφέρονται για την λαογραφία και τον πολιτισμό.

Για τρείς ημέρες και έως τις 20 του μηνός θα πραγματοποιηθεί ένα συμπόσιο που θα επικεντρωθεί στο δρώμενο του καλόγερου, που φαίνεται πως με παραλλαγές είναι κοινό σε διάφορες περιοχές από τα Βαλκάνια έως την Ισπανία.

Η μάσκες είναι ένας συμβολισμός της σχέσεως του ανθρώπου να αναδείξει τον άλλο του εαυτό. Τέτοιου είδους τελετές και λαϊκά δρώμενα τελούνται στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς, χωρίς αυτό να συγχέεται με την σύγχρονη άποψη περί καρναβαλιών. Ειδικά ο Φεβρουάριος από την αρχαιότητα έως σήμερα παραμένει ο μήνας των προσφορών, που γίνονταν προς την γη, προκειμένου να είναι πλούσια η επόμενη σοδειά., σημειώνει ο κ. Μελίκης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS