Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάρκα και οστά παίρνει το νέο Διοικητήριο Ημαθίας στη Βέροια

Σάρκα και οστά παίρνει το νέο Διοικητήριο Ημαθίας στη Βέροια

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ. ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2024 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (23/1/23)

Τον Μάιο 2023 αναμένεται να σκαπτικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας, να ξεκινήσουν εργασίες θεμελίωσης του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας στη Βέροια. Την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια, σε ειδική εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Τζιτζικώστα και του αναδόχου του έργου, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου. Σύμφωνα με την σύμβαση, το έργο θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα για την Ημαθία, καθώς αποτελούσε ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα ολόκληρου του Νομού, κάτι που έχουν εδώ και δεκαετίες άλλοι όμοροι νομοί. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκ. ευρώ και θα κατασκευαστεί στην είσοδο της Βέροιας, δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο και του κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο προσεχές μέλλον. Έτσι με την υλοποίησή τους, όλα μπορούν να χαρακτηρίσουν την περιοχή ως «Διοικητικό πάρκο».

Το Διοικητήριο είναι ένα βασικό έργο υποδομής, το οποίο με την ολοκλήρωση του, θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα στέγασης δημοσίων υπηρεσιών που τώρα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης. Παράλληλα θα βοηθήσει αποφασιστικά στην βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών καθώς και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Τέλος με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών στο διοικητήριο, θα εξοικονομηθούν πόροι τους οποίους θα μπορούν να επενδυθούν σε άλλες κατευθύνσεις προς όφελος των πολιτών.

500.000 ευρώ λιγότερες δαπάνες

Παράλληλα με την συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα κτίριο, το Διοικητήριο, θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα για το ελληνικό δημόσιο από τα ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα για την στέγαση των υπηρεσιών σε διάσπαρτα ιδιωτικά.

Με βάση τα στοιχεία του τμήματος προϋπολογισμού και ταμειακής διαχείρισης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, σήμερα το ποσό που δαπανείται για τη μίσθωση κτιρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της ανέρχεται στο ποσό των 28.896 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 346,762 ευρώ ετησίως. Τα δε λειτουργικά έξοδα για θέρμανση, ρεύμα, νερό ανέρχονται περίπου στο ποσό των 247.000 ευρώ.

Με τη μεταστέγαση στο νέο Διοικητήριο Ημαθίας όχι μόνο θα εξοικονομηθούν πόροι από τα ενοίκια των διάσπαρτων κτιρίων όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας αλλά και ένα μεγάλο ποσό από τα έξοδα λειτουργίας αφού η νέα έδρα θα πληροί όλα τα σύγχρονα ενεργειακά πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία του νέου Διοικητηρίου θα είναι τεράστια. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Αντιπεριφέρειας πληρώναμε για ενοίκια σε κτίρια όπου στεγάζονταν υπηρεσίες μας ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο. Μειώσαμε τα ενοίκια στα ίδια κτίρια στα 350.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα είναι ένα μεγάλο ετήσιο όφελος, που θα φέρει άμεσα το νέο Διοικητήριο» μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και πρόσθεσε:

«Σημαντικό θα είναι το όφελος από τον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών, λόγω του βιοκλιματικού χαρακτήρα του νέου Διοικητηρίου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την Ημαθία. Στο νέο Διοικητήριο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το σύνολο των περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται κι άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και μελλοντικά της Αστυνομίας».

Ποιες υπηρεσίες θα εγκατασταθούν στο Διοικητήριο

Δέκα υπηρεσίες και γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας θα εγκατασταθούν στο νέο Διοικητήριο, όταν αυτό θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί προς χρήση. Οι υπηρεσίες που πρόκειται να συστεγαστούν στο νέο Διοικητήριο είναι οι:

1. Υποδιεύθυνση Οικονομικού – Ανθρωπίνων Πόρων

2. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

3. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

4. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Και Κοινωνικής Μέριμνας

5. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

6. Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων

7. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

8. Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας

9. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας

10. Τμήμα Διαφάνειας και Υποστήριξης Συστημάτων

Τα χαρακτηριστικά του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ημαθίας στη Βέροια, συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκ. ευρώ, είναι:

-Κατασκευάζεται στην είσοδο της πόλης, σε μια περιοχή που έχουν χωροθετηθεί και άλλα δημόσια κτίρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το κτίριο της Αστυνομίας, σε έκταση 33,5 στρεμμάτων, με συνολική δόμηση 10.000 τ.μ. και θα είναι ορατό ακόμη κι από όσους διέρχονται από την Εγνατία Οδό.

-Θα στεγάσει το σύνολο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ημαθίας.

-Θα διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων.

-Θα είναι βιοκλιματικό και ενεργειακά αποδοτικό.

-Θα είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία της περιοχής, με εκτεταμένες φυτεύσεις.

-Θα διαθέτει υπαίθριο δημόσιο χώρο για την υποδοχή των πολιτών.

-Θα διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 195 θέσεων, με τις 14 από αυτές να εξυπηρετούν οχήματα ατόμων με αναπηρία.

-Θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα.

Κώστας Καλαϊτζίδης: Υλοποιούμε ένα διαχρονικό αίτημα της Ημαθίας

Όπως προαναφέραμε, την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βέροια, έγινε η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του αναδόχου.

Ο «οικοδεσπότης» Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους είπε πως «έργα όπως το Διοικητήριο, όπως το Μουσείο των Αιγών που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, δεν είναι έργα των λίγων, δεν είναι έργα μικρών ομάδων. Είναι έργα των πολλών, είναι έργα συλλογικά, είναι έργα που τα ζητούν οι τοπικές κοινωνίες, είναι έργα που γίνονται για τους πολίτες κι αυτό θέλουμε να τονίσουμε μέσα από αυτήν την εκδήλωση. Εσείς όλοι εκπροσωπείτε τους πολίτες της Ημαθίας και στον λαό της Ημαθίας ανήκει το έργο» τόνισε και πρόσθεσε πως «η ιστορία βέβαια, σήμερα γράφει ότι το Διοικητήριο σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στη θητεία του Απόστολου Τζιτζικώστα, στη θητεία μας. Κι έχω όλο το δικαίωμα να πιστεύω ότι πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα το παραδώσουμε στον λαό της Ημαθίας».

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τα ονόματα προκατόχων του, αλλά και δημάρχων που ο καθένας από την πλευρά του προώθησε το αίτημα κατασκευής Διοικητηρίου.

«Το Διοικητήριο της Ημαθίας είναι ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής μας. Αυτό ακριβώς θέλουμε να τονίσουμε σήμερα προσκαλώντας στη εκδήλωση, όλους τους Δημάρχους της Ημαθίας, τον Κώστα Βοργιαζίδη, τον Νικόλα Καρανικόλα, τον Παναγιώτη Γκυρίνη που σήμερα εκπροσωπεί ο Στέφανος Δριστάς. Αλλά και όλους τους προηγούμενους αιρετούς Νομάρχες της Ημαθίας, τον Ανδρέα Βλαζάκη, τον Γιάννη Σπάρτση και τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη αλλά και τους προηγούμενους δημάρχους τον Γιάννη Χασιώτη, τον Χρήστο Σκουμπόπουλο, τη Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, τον Νίκο Κουτσογιάννη. Σας ευχαριστώ όλους» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας και ολοκλήρωσε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Απόστολο Βεσυρόπουλου, τονίζοντας πως «θέλω να ευχαριστήσω και τον υφυπουργό Οικονομικών, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο που έβαλε την καθοριστική τελική υπογραφή για την παραχώρηση του οικοπέδου όπου θα γίνει το Διοικητήριο».

Απόστολος Τζιτζικώστας: Σημείο αναφορά το Διοικητήριο στην κεντρική Μακεδονία

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση ενός αιτήματος της Ημαθίας, χαρακτηρίζοντας το νέο Διοικητήριο ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ημαθία, αλλά για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

“Στόχος μας είναι, το κτίριο του Διοικητηρίου, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τοπόσημο, όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ώστε να υπηρετούνται στο σύνολό τους οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και το κτίριο να έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Το είπαμε το κάνουμε πράξη. Η Ημαθία σύντομα θα έχει το κτίριο του Διοικητηρίου, που πραγματικά της αξίζε» είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε:

« Όπως πρόσφατα, παράλληλα με την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, πάλι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Ημαθία απέκτησε το νέο Μουσείο Βεργίνας, που πραγματικά αξίζει σε όλους τους Μακεδόνες, στην ιστορία μας, την πολιτιστική κληρονομιά μας, την ταυτότητά μας. Και βέβαια συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τα έργα που υλοποιούμε και παραδίδουμε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, οι Δήμαρχοι Κώστας Βοργιαζίδης και Νικόλας Καρανικόλας, ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Δριστάς (εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξάνδρειας), εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Ημαθίας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στέργιος Μουρτζίλας και Απόστολος Νεστορόπουλος.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (23/1/23)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS