ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ανασκόπηση: Τι μας πήρε και τι μας άφησε το 2022

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ» (9/1/23)

Με καλές αλλά κυρίως άσχημες ειδήσεις άφησε το αποτύπωμά του το 2022 στην ευρύτερη κοινωνία της Βέροιας. Ήταν μια χρονιά που οι άσχημες ειδήσεις ήταν πιο συγκλονιστικές σε σχέση με τις ευχάριστες. Και αυτό γιατί αν εξαιρέσουμε τα εγκαίνια του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών στη Βεργίνα με την παρουσία του Πρωθυπουργού, που άφησε τον ξεχωριστό της απόηχο, όποια άλλη σημαντική είδηση προέκυψε είχε να κάνει με …προθέσεις και …αποφάσεις χωρίς σάρκα και οστά.

Αντίθετα οι άσχημες ειδήσεις ήταν συγκλονιστικές. Το 2022 άνοιξε με τον θάνατο του Προέδρου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Αριστοτέλη (Τέλη) Σιδηρόπουλου, συνεχίστηκε με την απώλεια σημαντικών ανθρώπων της βεροιώτικης και όχι μόνο κοινωνίας, όπως ο Φώτης Καραβασίλης και έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο λόγω της επίκαιρης φερόμενης δολοφονίας του 11 μηνών βρέφους από την 29χρονη μητέρα του.   

Ας δούμε συνοπτικά τις ειδήσεις, όπως τις κατέγραψε και τις αξιολόγησε η εφημερίδα μας:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

-Βαριά έπεσε η είδηση του θανάτου του Αριστοτέλη (Τέλη) Σιδηρόπουλου στην τοπική κοινωνία της Βέροιας και όχι μόνο, που έφυγε από τη ζωή ξημερώματα  της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, σε ηλικία 67 ετών.

Για πολλά χρόνια πρόσφερε ως πρόεδρος αλλά κυρίως ως άνθρωπος, πολύτιμο έργο στον Σύλλογο  «Πρωτοβουλία για το Παιδί» η δράση του οποίου από το 2008 έγινε πανελλήνια γνωστή και στηρίχθηκε από πολίτες και φορείς. Με την σοβαρότητα και εγκυρότητα που τον χαρακτήριζε, έγραψε την προσωπική του ιστορία στην κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, από τους ανθρώπους που τους πρέπει η ζωή και όχι ο πρόωρος θάνατος. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

-Τροχαίο με έναν νεκρό και δυο σοβαρά τραυματίες σημειώθηκε έξω από τα Παλατίτσια λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Παρέα νεαρών επέστρεφε από την Μελίκη όταν για άγνωστο λόγο ο οδηγός του αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματος έξω από τα Παλατίτσια. Το αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε σε διπλανό χωράφι.

Ο ένας από τους δυο συνεπιβάτες τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ οι άλλοι δυο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

-Η τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε το κλείσιμο 25 καταστημάτων, συγκεκριμένα: 6 καταστήματα στην Αττική, 3 στο νομό Θεσσαλονίκης και 16 στην Περιφέρεια. Στο Δήμο Βέροιας κλείνει το ένα από τα δύο κατάστημα της Τράπεζας και συγκεκριμένα το κατάστημα της οδού Μητροπόλεως.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

- Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός από τη Βέροια βρισκόταν με την παρέα του στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Χ. Γκάζη, στο Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όταν δύο αυτοκίνητα με χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σταμάτησαν στο σημείο και ρώτησαν τον Άλκη και την παρέα του τι ομάδα είναι. Ο Άλκης, μη γνωρίζοντας τι επρόκειτο να ακολουθήσει είπε ότι είναι Άρης και οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν στον νεαρό και στην παρέα του με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Ο Άλκης δέχθηκε μαχαιριά από δρεπάνι και τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ τα άλλα δύο παιδιά φέρουν τραύματα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

- Στα 66 του χρόνια έφυγε στις 1 Φεβρουαρίου από τη ζωή ο Δημήτρης Καρασάββας, που υπέστη εγκεφαλικό και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

Άνθρωπος με πάθος για τη γνώση και δεινός κάτοχος του λόγου, γραπτού και προφορικού, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία  – συνεργασία με εφημερίδες και ραδιόφωνο – αλλά και με την έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας του “οι Καιροί” από το 1993 μέχρι και το 2012.

Με την ποίηση ασχολήθηκε για χρόνια, εκδίδοντας ποιητικές συλλογές με το προσωπικό του ύφος, αλλά και με την πεζογραφία, με σοβαρή αντιμετώπιση ιδιαίτερα των ιστορικών θεμάτων, αφού διετέλεσε και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε προγράμματα με σκοπό τη μελέτη της ιστορίας της Βέροιας.

-Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για τη Βέροια και ολόκληρη την Ημαθία. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να μπουν τα θεμέλια της ανέγερσης του Διοικητηρίου, σε οικόπεδο που βρίσκεται στην είσοδο της Βέροιας, δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο.

Η Ημαθία είναι από τους ελάχιστους Νομούς που δεν έχει Διοικητήριο στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. Και η κατασκευή του αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών, αλλά μόλις πριν ένα χρόνο περίπου μπήκαν η βάσεις. Σ΄ αυτό συνέβαλε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ο οποίος είχε την πολιτική βούληση να παραχωρήσει το οικόπεδο που παλαιότερα ήταν στρατόπεδο και βέβαια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που ανέλαβε να ετοιμάσει τις μελέτες και την χρηματοδότηση του έργου.

ΜΑΡΤΙΟΣ

-Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι οκτώ συλληφθέντες για το φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης που δεσμεύθηκε σε εγκαταστάσεις εταιρίας που εδρεύει έξω από τη Βέροια.

- Πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ» η τελετή παραλαβής – παράδοσης της διοίκησης της Ι Μεραρχίας Πεζικού, παρουσία του διοικητή ΔΕΠ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Ο νέος διοικητής Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ ο απερχόμενος Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος παρέδωσε τη διοίκηση και θα συνεχίσει στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων.

-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας διοργάνωσαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην πλατεία Εληάς στη Βέροια, φορείς της πόλης.

Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς: Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών – Παράρτημα Ημαθίας, Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ημαθίας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. Ημαθίας, Οδοντιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, Οικονομικό Επιμελητήριο -4ο Περιφερειακό Τμήμα Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Βέροιας, Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού και Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ελλάδος, Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

-O Δήμος Βέροιας παραχώρησε το αρχοντικό Σαράφογλου στο Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας για να το αξιοποιήσει για τους σκοπούς τους, αφού πρώτα αναλάβει με ενισχύσεις πολιτών να το συντηρήσει και να το μετατρέψει σε  ένα άρτιο οίκημα που δεν θα χάσει τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και πριν δέκα περίπου μέρες περίπου η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε το Αρχοντικό της Βούλας Χατζίκου η οποία το είχε δωρίσει στον Δήμο Βέροιας, για τις ανάγκες και τους σκοπούς στον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ημαθίας.

-Μία 14χρονη από τα Ασώματα έχασε την ζωή της στο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου της Κουλούρας.

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η 14χρονη κοπέλα που ήταν συνοδηγός στο ένα όχημα να τραυματιστεί θανάσιμα. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο πατέρας της ανήλικης κοπέλας, ο οποίος ήταν ο οδηγός και μετά από μάχη που έδωσε στην εντατική, υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες αργότερα.

ΜΑΙΟΣ

-Εκοιμήθη τη Δευτέρα 2 Μαϊου 2022 ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος. Τις πρώτες πρωινές ώρες εχασε την μάχη με την ζωή μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο ιεράρχης, βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

-Άρχισαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρα Βεροίας οι εορτασμοί για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιστορική μάχη της Δοβρά.

-Έφυγε από τη ζωή, την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φώτης Καραβασίλης σε ηλικία 62 ετών, μετά από αρκετές μέρες νοσηλείας του με κορωνοϊό.

-Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα «Βέροια» ο Συντονιστής Διευθυντής Τεχνικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης, τα έργα της δημιουργίας αγωγών διανομής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της Βέροιας θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

-Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον στον μαθητικό πληθυσμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βέροια», οι μαθητές στα σχολεία λιγοστεύουν διαρκώς, αν και προς το παρόν αυτό περιορίζεται κυρίως στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και δεν είναι ακόμα τόσο έντονο στα λύκεια.

Πέρα από την υπογεννητικότητα που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην χώρα και προκαλεί γήρανση του πληθυσμού της χώρας μας, πραγματική επιδείνωση από τη μαζική μείωση γεννήσεων μετά το 2010 άρχισε να βιώνει για τα καλά το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα γίνει εντονότερο από το 2022 και μετά.

-Πρωταθλήτρια του Α΄ Ομίλου της Superlrague 2 αναδείχθηκε η Βέροια που συγκέντρωσε 75 βαθμούς και θα δώσει αγώνες μπαράζ για την άνοδό της στην Superleague1 με τον πρωταθλητή του Β΄ Ομίλου Λεβαδειακό.

-Στους αγώνες μπαράζ  που έδωσε η Βέροια με τον Λεβαδειακό, ηττήθηκε και στις δύο (εντός και εκτός) αναμετρήσεις με το ίδιο σκορ (1-0), αν και ήταν πολύ καλύτερη από τον αντίπαλό της, ιδιαίτερα στο ματς της Λιβαδειάς.

ΙΟΥΝΙΟΣ

-Ατέλειωτες μουσικές και πολιτιστικές βραδιές αναμένεται να ζήσουν από την Τρίτη 22 Ιουνίου και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Δήμου Βέροιας και φυσικά όσοι επιθυμούν να την επισκεφθούν από άλλους Δήμους και Νομούς.

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ανακοίνωσαν τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν και οσονούπω θα ανακοινωθούν και κάποιες που θα διοργανωθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα εμφανιστούν «βαριά» ονόματα του λαϊκού και παραδοσιακού πενταγράμμου, όπως είναι η αυριανή συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη», του Μάκη Χριστοδουλόπουλου στην Πατρίδα, της Άννας Βίσση επίσης στο άλσος της Βέροιας, της Γλυκερίας και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών.

-Η Βέροια στην δεύτερη ευκαιρία που είχε για την άνοδό της στην Superleague1, αντιμετώπισε την ομάδα της Λαμίας. Στον αγώνα που έγινε στη Βέροια, η Λαμία νίκησε με σκορ 2-1, ενώ στον επαναληπτικό οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες, με τη «βασίλισσα του βορρά» να είναι η μεγάλη χαμένη και αδικημένη της αγωνιστικής περιόδου, καθώς ήταν η καλύτερη ομάδα και δεν πήρε το εισιτήριο της ανόδου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

-Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την διάχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού, ζητήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης "Συνημότες" Παύλο Παυλίδη να σχολιάσει τις φήμες για υποψηφιότητα του Μιχάλη Χαλκίδη με την στήριξη της ΝΔ.

Ο κ. Παυλίδης, που δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να στηριχθεί από τη ΝΔ, σχολίασε ότι είναι θεμιτό για τον κάθε Χαλκίδη να θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές.

-Ακόμα ένα... θρίλερ διαδραματίστηκε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, καθώς η προεδρία κρίθηκε με 2 ψήφους διαφορά (στην μάχη Καραβασίλη - Χατζόγλου είχε κριθεί με 1 ψήφο), υπέρ του Στέργιου Σουροβίκη, έναντι του Γιώργου Χατζόγλου και έτσι νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας εκλέχθηκε ο Στέργιος Σουροβίκης, σε αντικατάσταση του εκλιπόντα Φώτη Καραβασίλη.

-Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Ημαθίας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Σήμερα είχαμε μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ημαθία καθώς η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ημαθίας». Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προϊόν διαδοχικών συναντήσεων του υφυπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο και τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση.

-Παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή, του  Γενικού Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ, κ. Μουρτίδη, του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, κ. Καββαδά, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, κ. Καλαϊτζίδη, του Δημάρχου Βέροιας, κ. Βοργιαζίδη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας, κ. Μπίκα, επισφραγίστηκε η μεταφορά του Τελωνείου Βέροιας στις εγκαταστάσεις της «ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ» στον κόμβο της Κουλούρας. Στη συνάντηση που διενεργήθηκε, ιεραρχήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της μεταφοράς του Τελωνείου Βέροιας.

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος το Τελωνείο της Βέροιας όχι μόνο θα αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά επιπλέον θα είναι εγκατεστημένο σε ένα κομβικό σημείο συμβάλλοντας στην αναβάθμιση όλης της περιοχής.

-Νέους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Στην Ημαθία, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τοποθετήθηκε η Ευθυμία Γώτη - Δούμα (Νηπιαγωγός - Σχολική Σύμβουλος) και στην Δευτεροβάθμια ο Αθανάσιος Αλατζόγλου (εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

-Το πολυπόθητο νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ πήρε σάρκα και οστά μόλις πριν λίγο, αφού η οικογένεια Μπίκα, που έχει το πλειοψηφικό πακέτο και παραμένει η ιδιοκτήτριά της, προχώρησε στον ορισμό του.

Τα ηνία του Δ.Σ., όπως αναμενόταν, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βέροιας Στέργιος Διαμάντης, που θα εκτελεί και χρέη διευθύνοντα συμβούλου. Από εκεί και πέρα, αντιπρόεδρος ο επιχειρηματίας Στέφανος Αποστολίδης, ταμίας ο ασφαλιστικός πράκτορας Κώστας Σισμανίδης και μέλη ο επιχειρηματίας Γιάννης Σισμανίδης και ο γεωπόνος Μιχάλης Ανθουλάκης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

-Υπογράφτηκε η σύμβαση για την μελέτη που περιλαμβάνει την ανέγερση ενός κλειστού γυμναστηρίου στην είσοδο της πόλης από την Εγνατία Οδό και τη διαμόρφωση του χώρου περιμετρικά αυτού ως χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων.

- Τις μέρες αυτές στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας ζωντανεύουν μνήμες της Σμύρνης (ακμή, καταστροφή, προσφυγιά)  μέσα από ιστορικές καταγραφές και σμυρναίικα τραγούδια, που ακούγονται στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι  τοπικοί φορείς, πάντα σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στον τόπο αυτό υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο, το οποίο παρά τις κακουχίες της προσφυγιάς, μπόρεσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη μιας εύφορης περιοχής.

- Η Ημαθία ήταν φέτος η τιμώμενη περιοχή στο 4ο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2022 και που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας σε συνεργασία με τους τρεις Δήμους του Νομού, Βέροια, Ναουσα, Αλεξάνδρεια και την Αναπτυξιακή Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ) δρομολογούν τον χαρακτηρισμό της Ημαθίας ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Το «πράσινο» φως υποβολής αίτησης για χαρακτηρισμό της Ημαθίας ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού , προέκυψε από σύσκεψη που έγινε πριν λίγες μέρες στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, των Αντιδημάρχων Βέροιας και Αλεξάνδρειας Λάζαρου Ασλανίδη και Στέφανου Δριστά αντίστοιχα, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρη Μάντσιου και του εκπροσώπου της Αναπτυξιακής Ημαθίας Θανάση Καραγιάννη.

-Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα φορείς της τοπικής αγοράς της πόλης της Βέροιας.

 Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Επαγγελματιών Βιοτεχνών και  Εμπόρων Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης , η  πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου , ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού  Ενδιαφέροντος Κωνσταντίνος Σαμανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών και Καταστηματαρχών- Ζαχαροπλαστών  Βέροιας Αναστάσιος Παγγούρας και  εκ μέρους της ΠΑΕ Βέροιας ο αντιπρόεδρος Στέφανος Αποστολίδης, υπέγραψαν σύμφωνο με βασικό στόχο τον κοινό σχεδιασμό και την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή  της πόλης και  της αγοράς με την έκδοση μίας εκπτωτικής κάρτας MyveriaCard.

- Πολύωρη διακοπή ρεύματος έγινε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και προκάλεσε blackout σε μεγάλο μέρος της πόλης της Βέροιας. Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην λειτουργία της αγοράς γενικότερα και όχι μόνο των εμπορικών καταστημάτων.

Ενώ το ρεύμα από την Τρίτη το πρωί που διακόπηκε κατά την διάρκεια εργασιών συνεργείου εγκατάστασης οπτικών ινών διήρκησε στο εμπορικό κέντρο μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ωστόσο σε άλλες περιοχές της πόλης η διακοπή ρεύματος αποκαταστάθηκε τις πρώτες βραδινές ώρες, με την παροχή ρεύματος από άλλες παράλληλες γραμμές υποσταθμών. Ακόμη και σήμερα οι εργασίες συνεχίζονται για την αντικατάσταση του καλωδίου που κόπηκε από το σκαπτικό μηχάνημα στην συμβολή των οδών Ευθ. Βαρλάμη (πρώην Τρύφωνος) και Μητροπόλεως.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

-«Λίγες πόλεις σαν τη Βέροια διαθέτουν αυτά τα τουριστικά πλεονεκτήματα!» είπε η Σύμβουλος Τουριστικού Marketing κα Σοφία Μπουρνατζή στην εφημερίδα «Βέροια» στα πλαίσια παρουσίασης της καμπάνιας και των δράσεων που πραγματοποιούνται για την προώθηση του Δήμου Βέροιας.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βέροιας με θέμα την προώθηση της Βέροιας ως αστικού προορισμού, στο πλαίσιο της καμπάνιας τουριστικής προβολής «URBAN CENTERS GREECE», αναλύθηκαν από την κα Μπουρνατζή οι τρόποι αξιοποίησης του προγράμματος από τις τουριστικές επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία του Δήμου Βέροιας και θα ακολουθήσουν συναντήσεις Β2Β με τους επιχειρηματίες.

- Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής και του δεύτερου κυκλικού κόμβου επί της οδού Ακροπόλεως και είναι ο τρίτος που υπάρχει στην πόλη της Βέροιας.

Ήδη η ροή των οχημάτων που κινούνται από τις οδούς Ακροπόλεως και Θερμοπυλών είναι κυκλική στην διασταύρωση των δύο οδών, αν και ο κόμβος δεν έχει πάρει την τελική του μορφή.

Επίσης να αναφέρουμε ότι με την κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου, «χάθηκαν» κάποιες θέσεις για πάγκους πωλητών της λαϊκής αγοράς, καθώς θα εμπόδιζαν στην κυκλική ροή των οχημάτων από τον κόμβο.

-Έκλεισε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο (οδός Βενιζέλου) της Βέροιας, στο πλαίσιο περιορισμού του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας σε όλη τη χώρα. Το υποκατάστημα εξυπηρετούσε χιλιάδες κατοίκους στο κέντρο της πόλης, μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα καθώς πέριξ του σημείου της Τράπεζας υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και γραφεία και διάφορες επιχειρήσεις. Παράλληλα χάνονται θέσεις εργασίας σε μια εποχή που είναι δύσκολη η επιβίωση των νοικοκυριών από την ανεργία και την ακρίβεια.

-Την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Βέροιας ανακοίνωσε σήμερα 21 Νοεμβρίου το απόγευμα ο Μιχάλης Χαλκίδης από την αίθουσα εκδηλώσεων στην ΕΛΗΑ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

-Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην πλατεία Ελιάς φωταγωγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου. Η εορταστική βραδιά ξεκίνησε με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, υπό τη διεύθυνση του Βαλάντη Κυριακίδη.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό κι έδωσαν το σήμα για την φωταγώγηση του δέντρου.

-Ξεκίνησαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία της Ελιάς σε συνεργασία του Δήμου Βέροιας και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου με την αλλαγή του χρόνου και την συναυλία που έδωσαν οι Νίκος Ζιώγαλας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Μηλιώκας και Γιάννης Γιοκαρίνης.

-Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα «Βέροια» ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δομές της Βέροιας.

- Εγκαινιάστηκε το κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών με έκθεση γλυπτών, νομισμάτων και σύγχρονων έργων, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

-Η χρονιά κλείνει με τον χειρότερο τρόπο. Η 29χρονη Ελευθερία Λ. από τον Σταυρό Ημαθίας την παραμονή της πρωτοχρονιάς πέταξε το 11 μηνών κοριτσάκι της στον Αλιάκμονα και το άφησε να πνιγεί, προκαλώντας σοκ και αποτροπιασμό γι αυτό το στυγερό έγκλημα.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ» (9/1/23)