ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Πόλεμος» μηχανών και ανθρώπων…

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ; ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (28/11/22)

Έκλεισε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο (οδός Βενιζέλου) της Βέροιας, στο πλαίσιο περιορισμού του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας σε όλη τη χώρα. Το υποκατάστημα εξυπηρετούσε χιλιάδες κατοίκους στο κέντρο της πόλης, μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα καθώς πέριξ του σημείου της Τράπεζας υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και γραφεία και διάφορες επιχειρήσεις. Παράλληλα χάνονται θέσεις εργασίας σε μια εποχή που είναι δύσκολη η επιβίωση των νοικοκυριών από την ανεργία και την ακρίβεια.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι τράπεζες που διατηρούσαν περισσότερα από ένα καταστήματα στην πόλη της Βέροιας, ήδη κάποια από αυτά τα έκλεισαν. Η αρχή έγινε με την Εθνική Τράπεζα στην οδό Πιερίων, ακολούθησε η AlphaBank πρώτα το μικρό στην οδό Μητροπόλεως και μετά στην οδό Πιερίων και πριν από μερικούς μήνες η Eurobank στην οδό Μητροπόλεως. 

Από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, αφού πάνω από το 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ έχουν καταργηθεί και τα βιβλιάρια καταθέσεων.

Η ψηφιοποίηση αλλάζει όχι μόνο το πλήθος του δικτύου καταστημάτων, αλλά και τη μορφή του. Οι τράπεζες μετατρέπουν τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ νέο ρόλο αποκτούν και οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ο σύνδεσμος του πελάτη με την τράπεζα.

Μιχάλης Ωρολογάς: Διώχνουν εργαζόμενους…

Η είδηση ότι το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Βενιζέλου θα κλείσει, προκάλεσε τις πρώτες έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους της Τράπεζας μέσα από την συνδικαλιστική τους οργάνωση. Με διάφορες παραστάσεις στον Δήμο Βέροιας και στον εμπορικό κόσμο, προσπαθούν να κινητοποιήσουν δυνάμεις συμπαράστασης ώστε να αποτραπεί την ύστατη ώρα το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας επί της οδού Βενιζέλου και να μην χάσουν την δουλειά τους οι εργαζόμενοι σ΄ αυτήν, και οι οποίοι τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια.

«Δυστυχώς η Τράπεζα Πειραιώς για άλλη μια χρονιά προχώρησε στην συρρίκνωση των 15 καταστημάτων μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, αφήνοντας επί ξύλου κρεμάμενους 170 εργαζόμενους και άλλα 170 άτομα περίπου από μία άλλη υπηρεσία την οποία θέλει να αποσχίσει. Στο κατάστημα της Βέροιας που θα κλείσει είναι 7-8 συνάδελφοι εργαζόμενοι, πραγματικοί ήρωες, που μπήκαν σε άδεια αποδοχών μέχρι 12 Δεκεμβρίου, που λήγει και η εθελουσία που τρέχει. Παραμένουν στην διάθεση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, δηλαδή έμμεσα τους πιέζουν ώστε να τους διώξουν. Και τους χαρακτηρίζουμε ήρωες γιατί αυτοί στα χρόνια της πανδημίας κράτησαν ανοικτή την Τράπεζα και δεν την έκλεισαν ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα» μας είπε ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ωρολογάς, και πρόσθεσε τονίζοντας:

«Δυστυχώς η διοίκηση της Τράπεζας αντί να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης που κανένας δεν περισσεύει, προχωρά σε αγορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για καινούργια μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιοποίησης και διώχνουν χιλιάδες εργαζόμενους από τις τράπεζες. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι λαϊκισμός».

Να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι σε άλλα καταστήματα

Με το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Βενιζέλου δημιουργούνται τρία σημαντικά προβλήματα. Πρώτα απ΄ όλα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους οι 7-8 εργαζόμενοι. Κατά δεύτερο οι κάτοικοι που θέλουν να κάνουν κάποια συναλλαγή με την προσωπική τους παρουσία, θα πρέπει να μετακινηθούν με όχημα στο κατάστημα της οδού (τέρμα) Πιερίων, γιατί το κατάστημα της οδού Παύλου Μελά από τον Αύγουστο μήνα δεν διαθέτει ταμείο. Και τρίτο πρόβλημα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών που βρίσκονται στο κέντρο της Βέροιας. Αν δεν τοποθετηθεί τουλάχιστον ένα ΑΤΜ, δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις και καταθέσεις.

 «Μία πόλη 50.000 κατοίκων, ένα «διαμάντι» της Μακεδονίας, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να παίρνουν ταξί για να πηγαίνουν στην Πειραιώς τέρμα Πιερίων να εξυπηρετηθεί για οποιαδήποτε συναλλαγή. Επίσης το κατάστημα στην Πιερίων και αυτό της οδού Παύλου Μελά (παλαιά Αγροτική) χρειάζονται κόσμο και αντί να τοποθετήσει τους 7-8 συναδέλφους στα καταστήματα αυτά, τους έχει θέση σε αναγκαστική άδεια. Εμείς απαιτήσαμε και απαιτούμε και πιέζουμε ώστε και οι 7-8 συνάδελφοι να τοποθετηθούν στα όμορα καταστήματα της πόλης» μας είπε ο Μιχάλης Ωρολογάς και τόνισε ότι:

«Η στοχοθεσία του καταστήματος της Βενιζέλου από τα διάφορα προϊόντα που πουλάει (ασφάλειες, αμοιβαία κ.λ.π.) το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν πολύ ψηλά, «καταπράσινο». Είχε δηλαδή κερδοφορία.

Ο Δήμος Βέροιας έκανε κάποιες προσπάθειες. Ζήτησα όμως να αναλάβει πιο δυναμικές ενέργειες για να πιέσουμε τον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο και να γίνουν κάποιες επερωτήσεις και αν χρειαστεί να κλείσει ακόμα και η πόλη. Έχω κάνει επαφή και με τον Εμπορικό Σύλλογο και βρήκα …τείχος.

Θα αγωνιστούμε ώστε και ο τελευταίος συνάδελφος να τοποθετηθεί στα διπλανά καταστήματά μας. Είναι η «κόκκινη» γραμμή μας και δεν συζητάμε τίποτα άλλο. Για οτιδήποτε άλλο, θα μας βρίσκουν απέναντι. Και τα κλεισίματα, και οι ψηφοποιήσεις και ο μετασχηματισμός. Ο κλάδος μας βάλλεται. Είναι ένας «πόλεμος» μηχανών και ανθρώπων. Εμείς είμαστε με τους ανθρώπους».

Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: Τουλάχιστον ΑΤΜ της Πειραιώς στο κέντρο

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου σχολιάζοντας το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στην «καρδιά» της αγοράς της Βέροιας και για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, μας είπε ότι «είναι δυσάρεστο και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των τραπεζών υποβαθμίστηκαν, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου συναλλαγών (e-banking), ακόμα και η ανάληψη-κατάθεση, με τα μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν εντός των τραπεζών, περιόρισαν κατά πολύ την εργασία των υπαλλήλων. Όλες σχεδόν οι αρμοδιότητες έχουν συγκεντρωθεί στα κεντρικά της τράπεζας στην Αθήνα, ακόμα και για την πιο απλή συναλλαγή» και κατέληξε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου:

«Για εμάς τους επαγγελματίες οι τράπεζες έχουν κλείσει προ πολλού, αφού δεν υπάρχουν δάνεια για εμάς και περιοριζόμαστε σε ανάληψη-κατάθεση και μεταφορά χρημάτων. Ακόμα και το κλείσιμο των καταστημάτων μισή ώρα νωρίτερα (στις 14.00 αντί στις 14.30) δημιούργησε ένα δυσάρεστο κλίμα για τους επαγγελματίες.

Θεωρούμε ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πρέπει να ληφθούν μέτρα και ένας σχεδιασμός που θα διευκολύνει και όχι να επιβαρύνει το σύγχρονο επιχειρηματία και τον καταναλωτή. Ελπίζουμε και ζητούμε να παραμείνει ένα τουλάχιστον ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της πόλης για την διευκόλυνση και των επαγγελματιών και των καταναλωτών.

Από την στιγμή που οι συναλλαγές μας γίνονταν μέσω e-banking, το …βλέπαμε ότι θα κλείσουν καταστήματα τραπεζών. Οι υπάλληλοι των τραπεζών από τότε που τους έπαιρναν αρμοδιότητες από τα χέρια τους, θα έπρεπε να είχαν διαμαρτυρηθεί. Σαν Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να διαμαρτυρηθούμε για το κλείσιμο της τράπεζας. Εμείς θέλουμε να διευκολύνεται ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας, με όποιον τρόπο μπορούν. Γιατί σαν τράπεζα, δεν μας προσέφερε τίποτα. Τελευταία χρονιά που μας δόθηκαν δάνεια, ήταν πριν 7 χρόνια. Ακόμα και η διαχείριση των pos δεν θα τα διαχειρίζεται πλέον η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά άλλη εταιρεία.

Είναι λυπηρό που θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, ενώ οι υπάλληλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε άλλα καταστήματα. Εμείς δεν θέλουμε κανένας να μείνει άνεργος».      

Δήμος Βέροιας: Ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων…

Μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ωρολογά και την ανάλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Βενιζέλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 255/2022 απόφασή του αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με αγωνία παρακολουθεί το ζήτημα του τραπεζικού αποκλεισμού που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα ως απότοκο φαινόμενο μετά και τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επηρέασε και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Την τελευταία δεκαετία οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.300 καταστήματα ή κατά 57% με ανάλογη αριθμητική μείωση στον αριθμό των ΑΤΜ. Μόνο το 2021 και εν καιρώ πανδημίας οι Τράπεζες δε, διέκοψαν τη στρατηγική συρρίκνωσης του δικτύου τους και συνέχισαν στη διακοπή λειτουργίας σε 180 ακόμα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι παραπάνω μεταβολές είχαν ανάλογη επίδραση και στον αριθμό των εργαζόμενων που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκαν κατά 50% ή κατά 30 χιλιάδες περίπου.

Τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας ειδικά των περιφερειακών και αγροτικών περιοχών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια ,οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

Υπό το παραπάνω πρίσμα ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024 για απομείωση περαιτέρω 75 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει την πρόσβαση του πληθυσμού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε βασικές και ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας οικονομική ανισορροπία, ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και σε αυτές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε νομού, όπως είναι η Βέροια.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2022-2027.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεμένες σε λογικές συρρίκνωσης, την ώρα που θα έπρεπε να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας».

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας αποφασίσει

• Να στηρίξει με το σχετικό ψήφισμά την προσπάθεια του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου και όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, για να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

• Να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σε όλους τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και τη πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία και οικονομία».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (28/11/22)