Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ηχούν τα αλυσοπρίονα... στον κάμπο της Ημαθίας!

Ηχούν τα αλυσοπρίονα... στον κάμπο της Ημαθίας!

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΚΡΙΖΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/9/22)

Η σημερινή οικονομική κρίση, η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις απανωτές ζημίες από τις θεομηνίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, οδηγούν στην εξόντωση της αγροτικής τάξης της Ημαθίας.

Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως ο πρωτογενής τομέας είναι υψίστης σημασίας και αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της οικονομικής ζωής της Βέροιας και του Νομού γενικότερα.

Αρχικά, παρατηρούμε όλους αυτούς τους μήνες πως οι παραγωγοί στην Ημαθία προσπαθούσαν και προσπαθούν να συντηρήσουν τις δενδρώδεις καλλιέργειες τους, κυρίως της ροδακινιάς, απορροφώντας το μεγάλο κόστος των εισροών και ειδικά το αβάσταχτο αυτό κόστος των λιπασμάτων, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής φυσικού αερίου. Και όταν επιτυγχάνεται τελικά έστω και μετ’ εμποδίων η παραγωγική διαδικασία, υπάρχει το πρόβλημα της διάθεσης στην αγορά και στην επεξεργασία από τις βιομηχανίες σε ότι έχει να κάνει με το συμπύρηνο.

Ιδιαίτερα φέτος υπήρξε συχνό φαινόμενο κακοκαιρίας και ιδιαίτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ισχυρή χαλαζόπτωση, η έντονη  βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι ήταν καταστροφικά για την δενδροκαλλιέργεια και βασικά για την ροδακινοπαραγωγή, λόγω της ευαισθησίας της και της μεγάλης στρεμματικής έκτασης. Απόρροια των παραπάνω φαινομένων είναι το προϊόν αφενός να παραμένει αδιάθετο ή σε χαμηλές τιμές, λόγω μη εμπορεύσιμης εικόνας και ποιότητας και αφετέρου των μειωμένων ποσοτήτων λόγω καρπόπτωσης, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να χάνει εισόδημα.

Συνηθισμένες εικόνες στα χωράφια με ροδάκινα χτυπημένα και πεσμένα στο χώμα μετά το πέρασμα των τελευταίων έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων. Εικόνες που την ίδια στιγμή, οδηγούσαν σε απελπισία τους αγρότες της Ημαθίας, που είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Δεν καλύπτεται ούτε το κόστος

Η τελευταία κακοκαιρία, όμως δεν αποτέλεσε το μοναδικό πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών του κάμπου της Ημαθίας. Η αρχή έγινε με την έλλειψη εργατικών χεριών και του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ στην συνέχεια και ενώ βρίσκονταν στην καρδιά της συγκομιδής, μεταποιητικές εταιρείες έβαζαν  «φρένο» στις παραλαβές συμπύρηνου ροδάκινου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ασυγκόμιστες στα δέντρα μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων. Την ίδια στιγμή, η τιμή παραγωγού υποχώρησε στα 0,28 ευρώ/κιλό από τα  0,40 ευρώ/κιλό που ήταν πέρυσι. Όπως λένε οι αγρότες, αυτή η τιμή δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.

Χρήστος Βοργιάδης: Εκριζώνονται μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις

Μπροστά σ΄ αυτήν την τραγική οικονομική κατάσταση και κάτω από τις δυσμενείς ενεργειακές συνθήκες, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάζονται να επιλέξουν την λύση της εκρίζωσης των δένδρων. Σήμερα αν κάποιος επισκεφθεί τα αγροκτήματα του κάμπου, ακούει μόνο τον ήχο από τα αλυσοπρίονα. Μάλιστα οι εκριζώσεις θα ήταν πολύ περισσότερες αν οι ροδακινοπαραγωγοί δεν ήταν σε θέση αναμονής για τυχόν αναδιάρθρωση καλλιεργειών που τόσο ζητούν οι αγρότες, αλλά και κυοφορείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Για 5η συνεχόμενη χρονιά η πολιτεία δε σέβεται τον κόπο και ιδρώτα χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών , καθώς αρνείται να τους αποζημιώσει - όπως όφειλε από τον ΕΛΓΑ - από τις καταστροφικές ζημιές που προκαλούν λόγω της κλιματικής αλλαγής οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις» μας είπε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης και τόνισε ότι «η πολιτεία επιλέγει μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου De minimis να τους "πετάει" ψίχουλα , με ποσά που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε το 1/5 του μεγέθους ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους».

Αναφερόμενος ο Χρήστος Βοργιάδης στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες και την στήριξη που ζητούν από την πολιτεία, μας είπε:

«Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε πρόσφατα τη Βέροια, δεν προσδιόρισε χρονικά την καταβολή των ενισχύσεων μέσω του De minimis αλλά ούτε αναφέρθηκε στο ποσό που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να καταβάλει στους ροδακινοπαραγωγούς. Στη όλη δύσκολη κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι χαμηλές φετινές τιμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια, αναλογιζόμενοι και την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και του εμπαιγμού τους από την βιομηχανία που τήρησε ανήθικη στάση απέναντι τους (στάση παραλαβών και χαμηλές τιμές) οι  παραγωγοί προχωρούν σε εκρίζωση μεγάλων στρεμματικών εκτάσεων και δύο νομοί, Ημαθία και Πέλλα, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην φτωχοποίηση.

Γι΄ αυτούς τους ανθρώπους και το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο ....γιατί κάποιοι μίλησαν για χειμώνα βαρύ!».

Ο ροδακινοπαραγωγός Παναγιώτης Παναγιωτίδης μιλώντας στην «Ημαθιώτικη Γη» ανέφερε ότι «ξεκίνησα την εκρίζωση νεκταρινιών, επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων 80 στρεμμάτων από τα 150 συνολικά που καλλιεργώ στην Αγία Μαρίνα Ημαθίας» και κατέληξε πως «οι λόγοι που προχωρώ στην εκρίζωση; Έλλειψη εργατικού δυναμικού, o εμπαιγμός που βιώνουμε χρόνια τώρα, όσον αφορά τις τιμές στα ροδάκινα και φέτος και την απορρόφηση από τη βιομηχανία, και τέλος το κράτος μας έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει».

Νανά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου: Οι αγρότες κρατούν την αγορά…

Ο αγροτικός τομέας συνιστά μία παραγωγική δραστηριότητα η οποία συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη διατροφή του πληθυσμού. Όσων αφορά τη Βέροια και την Ημαθία, ο αγροτικός τομέας ανέκαθεν αποτελούσε ένα δομικό χαρακτηριστικό της τοπικής κοινωνίας καθώς και ένα συστατικό παράγοντα ανάπτυξης.

Δυστυχώς όμως τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός κάποιων πρόσκαιρων καλών περιόδων, η αγροτική οικονομία της Ημαθίας επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι κρίνεται αναγκαίος ο αναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου, ο ρόλος του αγροτικού τομέα στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της Ημαθίας.

«Στη Βέροια και στην Ημαθία γενικότερα, οι αγρότες είναι αυτοί που κρατούν την αγορά. Ακόμα και η βιομηχανία δεν λειτουργεί, αν δεν υπάρχει αγροτική δραστηριότητα» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου και τονίζει χαρακτηριστικά πως «ούτε βαρύ τουρισμό έχουμε, ούτε φοιτητές έχουμε. Άρα ο κινητήριος μοχλός των εμπορικών καταστημάτων, είναι οι αγρότες μας και γενικότερα ο πρωτογενής τομές στους οποίους στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στα αιτήματά τους». 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/9/22)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS