ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Μέρες Μνήμης στη Βέροια

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΥΛΙΔΟΥ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/9/22)

Η χρονιά 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τότε ολοκληρώνεται μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 1908, όταν οι εθνικιστές Νεότουρκοι άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου.

Μετά από κοσμοϊστορικές διεργασίες που ξεκίνησαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους και κορυφώθηκαν με τη Μικρασιατική Εκστρατεία, επήλθε το τέλος του παλιού πολυεθνικού κόσμου.

Τα μεγάλα θύματα ήταν οι μη μουσουλμανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες αποτέλεσαν στόχο προδιαγεγραμμένων εθνικών εκκαθαρίσεων. Η βίαιη καταστροφή τους έχει χαρακτηριστεί Γενοκτονία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η ίδια η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει με ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής το ιστορικό γεγονός θεσπίζοντας δύο Ημέρες Μνήμης για τη Γενοκτονία (19 Μαϊου για τον Πόντο, 14 Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Μικράς Ασίας).

Ειδικά η επέτειος της 14ης Σεπτεμβρίου -ημέρα πυρπόλησης της Σμύρνης το 1922- που συμβολίζει τη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ποτέ ο ελληνισμός, έγινε αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής εθνικής μνήμης. Με την καταστροφή της Σμύρνης ολοκληρώθηκε η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, που είχε αποφασίσει επισήμως η νεοτουρκική κυβέρνηση μέσω του Κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος», το 1911. Παράλληλα, έκλεισε και ο κύκλος της παρουσίας των Ελλήνων στη μικρασιατική και ανατολικοθρακική γη μετά από 35 αιώνες δημιουργικής παρουσίας. Ο ελληνισμός βρέθηκε οριστικά εκτός της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης.

Αναστασία Αλεξοπούλου-Παυλίδου: Όλοι μαζί να φτιάξουμε το «Σπίτι του Μικρασιάτη»

Τις μέρες αυτές στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας ζωντανεύουν μνήμες της Σμύρνης (ακμή, καταστροφή, προσφυγιά)  μέσα από ιστορικές καταγραφές και σμυρναίικα τραγούδια, που ακούγονται στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι  τοπικοί φορείς, πάντα σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στον τόπο αυτό υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο, το οποίο παρά τις κακουχίες της προσφυγιάς, μπόρεσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη μιας εύφορης περιοχής.

«Η Ημαθία γενικώς ήταν ένας τόπος που ήρθε και εγκαταστάθηκε πολύς κόσμος, γιατί είχε ευφορία, είχε μεροκάματο, είχε δουλειά. Πέρα από αυτό, το 1922 η αθλιότητα των ανθρώπων που ήρθαν εδώ ήταν πολύ μεγάλη. Υπήρχαν περιοχές ανταλλάξιμες, οπότε έμειναν κενά, όπως η χάβρα, το Τσερμένι και δόθηκαν σε Μικρασιάτες πρόσφυγες» μας είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας Αναστασία Αλεξοπούλου-Παυλίδου και συμπλήρωσε:

«Οι Μικρασιάτες έφεραν μαζί τους την εξυπνάδα τους, την δυναμική τους, τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε δουλειά και επιχειρηματικότητα. Ήταν νοικοκυραίοι στον τόπο τους. Ήταν άνθρωποι με πίστη, οπότε ανακάλυψαν ότι στην καινούργια περιοχή θα ριζώσουν και όντως ρίζωσαν και το απέδειξαν. Είναι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες μέσα στον τόπο μας».

Αναφερόμενη η Πρόεδρος των Μικρασιατών Ημαθίας στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής είπε ότι «τα 100 χρόνια προσφυγιάς, είναι αφιερωμένα σ΄ αυτούς τους ανθρώπου. Η ζύμωση εδώ με τους ανθρώπους, έφερε κάτι καλό και όχι κάτι άσχημο. Τιμή μας και καμάρι μας που φτάσαμε εδώ και εδραιωθήκαμε σ΄ αυτόν τον τόπο και γίναμε οι άνθρωποι που δημιουργούν και μεγαλουργούν.

Οι εκδηλώσεις που γίνονται είναι φόρος τιμής για εμένα. Η συναυλία της Κυριακής με την Γλυκερία, είχε έναν ιερό σκοπό. Να φτιάξουμε το «Σπίτι του Μικρασιάτη», γιατί τόσο χρόνια ήμασταν πρόσφυγες και εξακολουθούμε να είμαστε «πρόσφυγες». Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο σπίτι, με ωραίους χώρους, αλλά και πολλά προβλήματα και χρειάζονται πολλά χρήματα, το οποίο θα ανακαινίσουμε όλοι μαζί. Μας βοηθάει πάρα πολύ ο Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, επίσης ο Δέσποτας ο οποίος είναι ο άρχων του τόπου και Μικρασιάτης και είναι τιμή μας και φυσικά ο κόσμος της Βέροιας και της περιοχής μας».    

Κώστας Καλαïτζίδης: Είναι χρέος απέναντι στα θύματα και στους πρόσφυγες

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει η  Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Μικρασιατών της Ημαθίας. Πρόκειται για κεντρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βέροια  (πέρα από τις κατά τόπους εκδηλώσεις των Συλλόγων) και θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.

«Σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Μικρασιατών της Ημαθίας, η Π.Ε. Ημαθίας τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των χαμένων πατρίδων μέσα από ένα τριήμερο δρώμενων με προβολή μαρτυριών και γεγονότων της πρωτοφανούς τραγωδίας του Σεπτέμβρη του 1922 και των όσων ακολούθησαν, όπου η τουρκική βαρβαρότητα μέσα από σφαγές και ανατριχιαστικές κτηνωδίες έγινε αιτία να θρηνήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους. Πρόκειται για ένα ακόμη μελανό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας που, μαζί με την Γενοκτονία των Ποντίων, σημάδεψε για πάντα εκατομμύρια ψυχές Ελλήνων που γνώρισαν την προσφυγιά, τους απογόνους τους και όλο τον σύγχρονο ελληνισμό. Είναι χρέος απέναντι στα θύματα και στους πρόσφυγες, απέναντι στον τόπο και στην ιστορία, να θυμόμαστε κι αυτό το κάνουμε με συνέπεια» δήλωσε οΑντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης με αφορμή τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι εκδηλώσεις, έχοντας τα δρώμενα μνήμης στο επίκεντρο, ξετυλίγουν την ιστορία και τις μνήμες εκείνων που έζησαν τα γεγονότα μέσα από μια τριλογία παραστάσεων που συνοδεύονται παράλληλα κι από παραδοσιακές Μικρασιατικές μουσικές, χορευτικές και γαστρονομικές περιπλανήσεις μέσω της φιλόξενης ψυχής των Μικρασιατών της Ημαθίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων (παντού ελεύθερη είσοδος) έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 15/9/2022

«Η Μικρασία της αγοράς»

· Ώρα: 8:00μμ

· Τόπος: Βέροια, πεζόδρομος εμπορικού κέντρου (αγορά)

Θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο μνήμης για τα επαγγέλματα των Μικρασιατών με ιστορίες από τις αγορές και τις εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων στις περιοχές της Μικρασίας (εμπόριο, αγορές, παζάρια, εκφράσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, επαγγέλματα κ.α.) μέσα από μια αναπαράσταση της καθημερινότητας του παζαριού-αγοράς του Κιστανέ Παραζέ της Σμύρνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/9 2022

 «Μνήμες, η μουσική της ανατολής»

· Ώρα: 8:00μμ

· Τόπος: Βέροια, Πάρκο Ελιάς

Θεατρική μουσικοχορευτικό δρώμενο με μνήμες Μικρασιατών της Ημαθίας σε συνδυασμό με τη μουσικοχορευτική κληρονομιά της ανατολής των προσφύγων.Μια παράσταση όπου ξεδιπλώνονται οι αναμνήσεις των απογόνων της 2ης γενιάς σύμφωνα με αυτά που βίωσαν από τους πρόσφυγες γονείς και παππούδες τους. Αναμνήσεις που πάντα είχαν συνοδό τις μελωδίες των αλησμόνητων πατρίδων.

Το δρώμενο πλαισιώνεται κι από παρουσίαση βιντεοσκοπημένων μαρτυριών των προσφύγων δεύτερης γενιάς, με αποσπάσματα λαογραφικής έρευνας σε συνδυασμό με τη μουσικοχορευτική κληρονομιά της ανατολής.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2002

«Προσφυγικό Τσιμπούσι»

· Ώρα: 11:00 πμ

· Τόπος: Βέροια, Πάρκο Ελιάς

Έκθεση γαστρονομίας της Ανατολής με συνάντηση προσφυγικών χορωδιών και χορευτικών ομάδων πολιτιστικών συλλόγων.

Ένα ευχάριστο πρωινό Σαββάτου για όσους παρευρεθούν με έκθεση προϊόντων, εδεσμάτων, συγγραμμάτων κ.α. με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που δεν έλλειπαν από κανένα «προσφυγικό τσιμπούσι».

Στη διάρκεια της έκθεσης, οι χορωδίες των Συλλόγων Μικρασιατών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και Νομού Ημαθίας θα παρουσιάσουν τραγούδια από τις αλησμόνητες Πατρίδες.

Μετά την παρουσίαση των χορωδιών, οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων: Μικρασιατών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, Κουριωτών Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και Καππαδοκών Πλατέος «Βαρασός» θα παρουσιάσουν τη χορευτική κληρονομιά των προσφύγων της Ανατολής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2002

 «Σμύρνη Αρχόντισσα»

· Ώρα: 8:00μμ

· Τόπος: Πάρκο Ελιάς

Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη και στη συνέχεια θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση με σμυρναίικα τραγούδια και ρεμπέτικα που αναδεικνύει την εξέλιξη του Σμυρναίικου τραγουδιού στην Ελλάδα, σε όλη την πορεία της από την αλησμόνητη Πατρίδα στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η προβολή περιλαμβάνει αναφορές και την καταστροφή της Σμύρνης και μας εισάγει στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου μέσα από τα Σμυρνορεμπέτικα τραγούδια τους εκφράζουν τον πόνο τους, τη νοσταλγία τους, την αγάπη τους και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής τους ως πρόσφυγες.  

Άλλες εκδηλώσεις για …όλα τα γούστα

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τις μέρες αυτές, στη Βέροια και την περιοχή της γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και τοπικοί Σύλλογοι.

Ήδη το Σάββατο ολοκληρώθηκε το τριήμερο «5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» που έγινε με απόλυτη επιτυχία στην πλατεία Ωρολογίου, στον Τρίλοφο και στα Εβραίικα Μνήματα, με την συμμετοχή δεκαοκτώ (18) Πολιτιστικών Συλλόγων της Βέροιας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Μουσικές των Ελλήνων της Ανατολής ακούστηκαν σε άλλες εκδηλώσεις που έγιναν, αλλά θα ακουστούν και σ΄ αυτές που προγραμματίστηκαν να γίνουν, αν και οι διοργανωτές φρόντισαν να καλύψουν τις επιθυμίες όλων των ηλικιών και μουσικών προτιμήσεων. Συγκεκριμένα:

ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

Balkan Melody /Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής

“Πατινάδα”

*με τη συμμετοχή χορευτών του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ

Δρόμοι της πόλης – Αγορά

Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:30 μ.μ.

ΒΙΟΛΩΝΕ/ Ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων

* με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας /Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης/ Κατεύθυνση Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής

Βυζαντινό Μουσείο - Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 8:00μ.μ

ΜΠΛΕ

Το συγκρότημα των ΜΠΛΕ δεν χρειάζεται συστάσεις! Διαχρονικά τραγούδια, ιδιαίτερος ήχος, με την απόλυτη frontwoman Τζώρτζια να μας συνεπαίρνει με τη φωνή, την ερμηνεία της και τη δυναμική σκηνική της παρουσία σε κάθε συναυλία!

Πλατεία Εληάς - Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 10:00μ.μ

ΓΙΩΡΓΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

Δεξιοτέχνες στη λύρα και το λαούτο, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, εδώ και χρόνια, συνεχίζουν να «γεμίζουν με μουσική» τον κάθε χώρο στην Κρήτη και όχι μόνο, καταθέτοντας με σεβασμό τις δικές τους μουσικές επιλογές, συνθέσεις και απόψεις.

*με την υποστήριξη – συμμετοχή του Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας

Παλιά Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα) - Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ.

FULL MOON CONCERT

Mediterranean Ensemble of Jazz

Πλατεία Ωρολογίου- Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:30 μ.μ.

Η Μικρασία και το Αιγαίο της καρδιά μας

Ο συνθέτης, δεξιοτέχνης στο ούτι και δάσκαλος παραδοσιακής μουσικής Χρήστος Τσιαμούλης, συναντά την σπουδαία τραγουδίστρια Καίτη Κουλιά και οι μουσικές τους ξυπνουν μνήμες και παντρεύουν το χτες με το σήμερα.

Παλιά Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα) - Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ.

Ορχηστρικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Το νεοσύστατο ορχηστρικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας δημιουργήθηκε το 2019 και λειτουργεί στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μαθημάτων φοίτησης του ωδείου. Αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επιπέδου κατωτέρας και άνω. Βασικός στόχος του συνόλου είναι η γνωριμία και επαφή των μαθητών με έργα κλασικής ορχηστρικής παιδείας, μέσα από τα οποία ενισχύεται σε προσωπικό, καθώς και ομαδικό επίπεδο, η εκτελεστική ικανότητα τους.

Πλατεία Αγίων Αναργύρων - Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ.

ARTGUITARISTAS

Η αγάπη των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας για την κιθάρα, τη μουσική και την τέχνη, η αναζήτηση του μαέστρου Πέτρου Ρίστα σε μουσικές που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας και το μπόλιασμα με ηχοχρώματα από άλλα μουσικά όργανα φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, τσέλο, μαντολίνο, δημιούργησε την ορχήστρα των ARTGUITARISTAS.

Πλατεία Αγίων Αναργύρων - Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:30 μ.μ.

ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ

Πλατεία Ωρολογίου - Είσοδος Ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Όταν οι κλασικοί συνάντησαν τον Κινηματογράφο»

Από το μπαρόκ στο σήμερα…ζεστή συναυλία μουσικής δωματίου

Τόπος συναυλίας:  Πεζόδρομος Κάππου

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΦΛΕΡΤ

«8η Λεωφόρος», ρετρό δεκαετιών ‘30, ‘40 και ’50.

Μελίνα Μαβίδου / 8η λεωφόρος

Τόπος συναυλίας: Πεζόδρομος, Π.Τσαλδάρη

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αυθαίρετη

Το πληθωρικό στοιχείο της Παράδοσης συναντά τον λιτό κόσμο της Ampient…

Τόπος συναυλίας : Πεζόδρομος - Ιπποκράτους & Προφήτου Ηλία

Ώρα έναρξης  σε κάθε συναυλία : 09.00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/9/22)